HABERLER>TARIM
24 Haziran 2019 Pazartesi - 13:32

Köy Koop Başkanı Soyer'den tarım çıkışı: İzmir üvey evlat!

İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer, tarım sektörü, ‘Koop-tuk Geliyoruz’ projesi, kooperatifçilik hakkında detaylı açıklamalarda bulundu. Yerel iktidar ve merkezi hükümet arasındaki uyumsuzluğa değinen Soyer, “Üvey evlat durumu tabii ki var. Mesela IPARD projeleri İzmir’e verilmez” dedi. Soyer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin İzmirli olması için ise, “İzmirli olması için bu bölgeyi iyi bildiğini düşünürüm. Kayırmacılık yapmasını bekleyemem. Hiç kolay ulaşamıyorum” açıklamasını yaptı.

Köy Koop Başkanı Soyer den tarım çıkışı: İzmir üvey evlat!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer, gazetecilerle bir araya gelerek ‘Koop-tuk Geliyoruz’ projesi hakkında bilgi verdi.

Kent kırsalındaki köy halkına küçükbaş hayvancılık, zeytincilik, bağcılık, örgütlenme ve kooperatifçilik üzerine eğitim verilen organizasyona ilişkin konuşan Başkan Soyer tarım sektörü üzerinden geniş yelpazede açıklamalarda bulundu.

Yerel yönetimlerin merkezi iktidarla uyum içinde çalışması gerektiğini vurgulayan Soyer, ‘İzmir’e üvey evlat muamelesi yapılıyor mu?’ sorusunu da yanıtladı.

PARA DÜŞÜNMEDİK, GELENEĞİMİZ BU, BÜTÜN ÜLKEDE BÖYLE OLMALI
İzmir’de kentin tarımla olan ilişkisinin Türkiye’ye model olacak potansiyelde olduğunu vurgulayan Soyer, “İzmir’de aslında yapılanlar önemli… Yerelin de odaların da aslında İzmir’de yaptıkları güzel çalışmalar var. Herkes aslında İzmir’in tarımına sahip çıktı. İl Tarım Müdürlüğü de, diğer tarım müdürlüklerine göre önde. Tarım Bakanlığı’nın uygulamalarını doğru buluyorum. Bütçe sorunu var. Burada yerel yönetimler devreye girmiş. Yerel yönetimler hükümetle birlikte çalışmalı. Burada eksiğiz. Herkesin masaya oturması gerekiyor. ‘Koop-tuk Geliyoruz’da bunu söyledik. İlk zamanlar kim bunlar denildi? Ama gördüler ki iyi bir şeyler yaptık. Gücü ve bilgiyi birleştirdik iyi bir şey ortaya çıktı. Birinci koşuluğumuz gönüllülük esası ile bir araya gelmek. Yönetimimiz para düşünmedi, maddi ve manevi katkı koyduk. Kooperatif başkanlarımız nadiren maaş alıyor. Hele üst birliklerde çok yok. Köy Koop’ta öyle değildir. Biz para düşünmedik. Bizim geleneğimiz odur. Bu bütün şehirde, ülkede böyle olmalı” dedi.

KOOPERATİFLEŞMEDE DÜZENLEME OLMALI
Sektöre dair detaylı bilgiler veren Soyer, kooperatifleşme noktasında çok önemli açıklamalar yaptı. Soyer, “Süt topluyoruz. Bizimle birlikte keçi koyun birliği kooperatifler süt topluyor. Süt toplamaya birinin daha ihtiyacı var mı? Bunu tarımsal kalkınma kooperatifleri yapıyor. Bizim her yere ulaşmamız mümkün değil. Tarım Bakanlığı bize sınırlama getiriyor ama diğer birliklere getirmiyor. O diğer yerlerden toplayabiliyor. Kırmızı et üreticileri ne yapıyor? Yetki karmaşası yaşıyoruz. Bunun bakanlık da farkında. Tarım Bakanı ‘Hesap ettim sadece kooperatiflere otursam 300 günüm gidiyor’ dedi. Bunun bir düzenlenmesi gerekiyor ama tarımsal kalkınma kooperatifleri özerk yapılardır. Biz kendi sermayemizle kuruluyoruz. 1971’de Köy Koop kuruldu. Aynı amaçla ikinci bir üst birlik ya da kapatırsın. Köy Koop kendi ortaklarını arttırabiliyor. Ama 12 Köy Koop kendi için de büyür ama Türkiye’de 13’üncü Köy Koop kuramazsınız. Bakanlık bize yeni bir Köy Koop kurmak için izin vermiyor. Yasal engel var. Ama başka birliklere izin veriyor. Üst birlikler çok yoğun. Aynı çalışma içerisinde doğru. Her kooperatif kendi işini yaparsa sorun çözülecek. Tüzüğe uysak her şey çözülecek. Bizim 107 üyemiz var. İzmir kooperatifleşmede çok iyi... Çok çalışkan. Üreticinin en büyük sıkıntısı girdiler. En çok yakındıkları şey; mazot yüksek… Yem 13 TL zam yedi. Maliyetlerindeki rakamlar önemli… Girdilerini ayarlarsan zaten tüketiciye 1.5 TL’de bile süt satar” ifadelerini kullandı.  

KÖYDE YOKSULLUK YOK YOKSUNLUK VAR!
Göç konusuna da değinen Soyer ayrıca, “Gençler göç etmek istemiyor. Babalarının arazilerinin çok kıymetli olduğunun farkında ama ben köye gidersem bu işe girersem 2 ay sonra dövizin ne olduğunu bilmiyorum. Köyden göç eden kadın olmuş. Kırsalda yoksulluk yok yoksunluk var. Köylü zengin aslında... Sütünü yapıyor, peynirini yapıyor, tarlalarda yok yok. Köylü zengin ama yoksun. Daha iyi ulaşım istiyor. Yerel yönetimler ve hükümet ortak çalışmalı. Meralarla neden küçükbaş hayvancılığı desteklemiyoruz. Kadın çocuğunu alıp göçüyor. Köyle mükemmel!” diye konuştu.

İZMİR’E ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPILIYOR!
Uyum içinde çalışmanın gerekliliğine vurgu yapan Soyer, ‘İzmir’e üvey evlat muamelesi yapılıyor mu? Böyle bir şey var mı? Merkezi hükümet ve yerel iktidar arasındaki duvarı nasıl yıkacaksınız?’ sorularını yanıtlarken, “Tabii ki var. Daha geçen gün bir gazete İzmir tarımda üvey evlat diye manşet attı. Mesela IPARD projeleri İzmir’e verilmez. Ben bunu Fakıbaba tarım bakanıyken sordum. Kalktım söyledim. Bana çevremdeki bazı kişiler ‘IPARD bu bölgeye de gelmeli’ demişlerdi. Manisa, Denizli var biz yokuz! O havuzdan biz de faydalanalım. Kalktım söyledim. Fakıbaba, ‘yani sayın başkanım Şırnak mı, İzmir’ mi? Yapma Allah aşkına!’ dedi. Nasıl yani? Memleketin her köşesi önemlidir, öncelikli olabilir ama hep Şırnak mı? İzmir neden almaz bu projeleri? Biz çok çalışıyoruz, hak ediyoruz. İzmir’in tarımının bu kadar iyi konuşulması Allah vergisi mi? Üretici çalışıyor. Çok emek var. Kurumlar arası ilişkinin biz Köy Koop olarak altından tek başımıza kalkamayız. Ama sorunlar inşallah çözülür. Herkesin bir araya gelerek iş yapabilmeyi becermesi lazım. Türkiye olarak bu konularda eksi puanlardayız” dedi.  

BAKAN PAKDEMİRLİ’YE HİÇ KOLAY ULAŞAMIYORUM
Soyer, “Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde görev yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin İzmirli olması ulaşılabilirlik noktasında bir avantaj mı?’ sorusunu da, “İzmirli olması için bu bölgeyi iyi bildiğini düşünürüm. Kayırmacılık yapmasını bekleyemem. Hiç kolay ulaşamıyorum” sözleriyle cevapladı.

TARIM HOBİ DEĞİLDİR!
Tarım arazilerinin hobi bahçelerine dönüşmesi için konuşan Soyer, “Hiç doğru bulmuyorum. Tarım hobi değil. Hobi bir küçük yazlıkta çiftlikte olabilir ama biz ekmek parasını kazananların yaptıklarını hobi olarak ifade edemeyiz. Çok arzu ediyorlarsa narenciye bahçelerini bir kısmını kendi bahçesinden ayırırlar. Kiralayabilirsiniz, al sana hobi. Ama tarım arazilerine küçük kulübe yapılmasına karşıyım. Ama köylü kendi bahçesini kontrolünde yapabilir. Bu kentlinin köye hasretidir. ‘Gelin köyünüze geri dönün’ gibidir. Hobi değil bizim işimiz. Biz tarımı hobi olarak yapmıyoruz” dedi.

TEPELERE BİRAZ HİZMET EKSİKLİĞİ VARDI!
“Tarımsal alanda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin son 10 yılda yaptıkları doğru” diyen Soyer son olarak verdiği mesajda, “İzmirliler, sahil kesimi kafasını kaldırsa biraz tepelere baksa iyi olacak. Göçü, yoksulluğu görecek. Köylerde yoksulluk yok merkezde yoksulluk var. Biraz da hizmet eksikliği vardı. Haklılar” ifadelerini kullandı. 

 
İzmir'de düğün çıkışı feci kaza: 2 kişi can verdi
 
Mersin'de yük treni servis minibüsüne çarptı
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
gazi akkel 1 Temmuz 2019 Pazartesi 09:46

koop-tuk geliyoruz çalışmanız çok başarılı bir girişim Neptün hanım,üretici- köylü nün aydınlatılması ve birliklerin ayaklandırılması şart.İzmir b.şehir Belediyesine tarım gönüllüsü olan Tunç Soyer'in gelmesi izmir tarımı için büyük şans.Sizin de Köy-Koop başkanı olmanız olağanüstü güzel işler çıkmasına sebep olacak..

Yorumu oyla      4      5  
sultan tazegül 25 Haziran 2019 Salı 10:15

çok doğru tespitler yapmış Neptün hnm.köylü milletin efendisidir denilenpolitikalardan,dünyanın kendi kendine yeten 7 ülkesinden biri olduğumuz günlerden,tarımın bitirildiği,tarlaların boş bırakılıp bedava teşvik alındığı,yerli tohumun bitirilip.kullanan köylülere ceza verildiği,köylünün aç bırakılıp,sefalete terk edildiği günlere geldik.terk kurtuluş yerli tohum,köylüye sahip çıkma,ve onları kooperatifleştirmek bunu da en iyi yapan örnekler ESKİŞEHİR Yılmaz BÜYÜKERŞEN,Seferihisar Tunç SOYER dir.Hobi bahçeleri buram buram ticaret kokuyor.Köylüyü kazandırmak o yolla mümkün değil.Neptün hnm. doğru bir söylemde bulunmuş

Yorumu oyla      5      5  
IPARD 25 Haziran 2019 Salı 08:43

IPARD Avrupa Birlğinden gelen kısıtlı bir fon. izmiri cezalandırmak için bunu vemediler demek yanlış ve abes bir yaklaşım. Bu sınırlı AB fonunun sınılı sayıda ilde kullandırılması gerekiyordu. Bütün mesele bu! Türkiyenin çabası başlangıçta teklif edilen il sayısını artırmakla ilgili oldu.Kaldı ki çiftçi için adı IPARD olmuşnKKYDP olmuş fark ediyormu? Önemli olan desteğin içeriği ve miktarı. Sizin gibi iş bilmez temsilciler içinde önemli olan bölgenize ilinize aktarılan kaynak olması gerekirken , yok IPARD İzmire verilmemişte gibi söylemlerle polemik yapmak. Neden açık net hesaba kitaba dayalı çitçinin ve yönetinin anlayacağı kabul edilebir net taleplerde bunmuyorsunuz?

Yorumu oyla      4      6  
gürkan 24 Haziran 2019 Pazartesi 19:48

"Köylü yoksul değili" yanlış anlamışsınız. Bir daha okuyun.

Yorumu oyla      4      5  
zeynep 24 Haziran 2019 Pazartesi 17:21

Devletin,Belediyenin tüm imkanlarından faydalanma gayretinde olmasalar yönetimde olan bazı kişiler yani hak haram bilse , halkın ve yoksun kesimin durumu daha iyi olacağı kesin

Yorumu oyla      7      5  
KARABURUN 24 Haziran 2019 Pazartesi 17:08

Köylü yoksul değil öyle mi,öyle karşıdan bakmakla olmuyor Neptün hanım. Eskiden yaptığı bir ürünün parasıyla bir kışı geçirirken şimdi 3 gün dayanmıyor para. tarımsal her şey pahalı benzini tohumu suyu. 3 veriyor 2 alıyor emeğini hiç söylemeyeyim size anlayacağınızı zannetmiyorum .

Yorumu oyla      6      11  
Halim selim 24 Haziran 2019 Pazartesi 15:10

Buca nın köyleri bu konuda hem yatırıma aç , hem de müthiş potansiyel var

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan açıkladı! Türkiye dünyada ilk 10 içerisinde
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Türkiye her zaman patates üretiminde ...
İzmir'de sebze- meyve fiyatlarında büyük düşüş
İzmir Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (İZKOMDER) Başkanı Orhan Doğan, ...
Neptün Soyer Ödemiş'te kooperatifçiliği anlattı
Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer, Ödemiş ilçesinin kırsal Kaymakçı Mahallesi'nde ...
 
30 yıl önce 'uyutulan' tohumlar toprakla buluştu
Türkiye'nin sahip olduğu tohumların korunması görevini üstlenen Ulusal ...
Limon fiyatlarına depoda 'çürüme' etkisi
Akdeniz Bölgesi'nde hasat dönemindeki yoğun yağışlar nedeniyle nemli halde ...
Dünyaca ünlü parfümlerde kullanılıyor... İlk satış kilosu 9 bin Euro'dan!
Türkiye'nin gül bahçesi Isparta'da yılda 13 bin ton, Burdur'da ise 300 ...
 
Yumurta üretimine Irak darbesi
Irak Hükümeti'nin mayıs ayı başında yumurta ithalatına getirdiği yasak, ...
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI yazdı... Tarımda ulusal güvenlik sorununa nasıl gelindi?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI yazdı... Tarımda ulusal güvenlik sorununa nasıl gelindi?
Türkiye, Belçika büyüklüğünde tarım alanını kaybetti
Türkiye son 16 yılda tarım alanlarının yüzde 8,3’ünü kaybetti. TMMOB Ziraat ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva