HABERLER>SAĞLIK
8 Haziran 2020 Pazartesi - 08:10

Koronavirüs testinde kriterler değişiyor!

Ateş, öksürük veya solunum sıkıntısı şikâyetinden biri bile görülse uygulanan COVID-19 testinin kriterleri, yeni vakalarda görülen semptomlar nedeniyle güncellendi.

Koronavirüs testinde kriterler değişiyor!

Sağlık Bakanlığı, özellikle ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı belirtilerinden biri varsa COVID-19 testi uyguluyordu. Ancak son dönemde ateş, öksürük azaldı, kas ağrısı, baş ağrısı ve koku alamama arttı. Üstelik hiç belirti göstermeyen pozitif vakalara ulaşılınca Bakanlık da test kriterlerini güncelledi. 

Artık boğaz, bas, kas ağrıları, tat ve koku kaybı veya ishal şikayetlerinden sadece biri bile varsa koronavirüs testi yapılacak.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, Sağlık Bakanlığı'nın güncellenen test kriterlerine göre, artık 'boğaz, baş, kas ağrıları, tat ve koku kaybı veya ishal' belirtilerinden her biri, test için yeterli sayılacak. Şimdiye kadar ateş, öksürük ve nefes darlığı temel kriter alınıyordu. Güncel durumda ateş, öksürük veya nefes darlığı halinde yine test yapılacak, ancak bunlardan birisi olmazsa da diğer semptomlar test sürecini başlatacak. 

TAT VE KOKU YOKSA DİKKAT
Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz (Bilim Kurulu Üyesi): Artık acil servislere başvuran hastalarda ateş, öksürük, solunum sıkıntısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas-eklem ağrıları, tat-koku alma kaybı veya ishal, güncel rehbere göre COVID-19 açısından incelemeyi gerektiren belirti ve bulgulardan. 26 Mayıs'ta yayınlanan Güney Kore kaynaklı bir çalışmada, belirtisi ve temas öyküsü olmayan hastaların yüzde 2.64'ünde pozitiflik saptandı. Türkiye'de bir organize sanayi bölgesinde yapılan taramada ise bu oranın binde 3.5 olduğu açıklandı. Geçtiğimiz günlerde ülkemizdeki günlük test sayısı 58 bine yaklaştı. Bunlara tarama amacıyla yapılan testler de dahil. 

MESLEK GRUBUNA GÖRE TEST
Prof. Dr. Recep Öztürk (Bilim Kurulu Üyesi): Bakanlık vaka tanımlarını sürekli güncelledi. Bu konuda büyük bir çalışma yürütüyor. Bu çalışmaya göre, test yapılacak gruplar belirlenecek. Zaten ameliyat öncesi büyük bir gruba bu testler planlanıyor. Tabii her şey verilere bağlı. Şu anda da test algoritmalar konusunda çalışma devam ediyor. Meslek gruplarına göre testi de veriler belirleyecek. Her şey günü gününe, saati saatine takip ediliyor. Bakanlığın büyük bir test kapasitesi var. Hastalar azaldıkça riskli alanlarda testler devam edecek. 

HASTALARIN YÜZDE 45'İ BELİRTİSİZ 
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan (Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı):
 Şu anda dünya genelinde bulaşların yüzde 45'inin artık belirtisiz kişilerden oluştuğu ortaya çıktı. Pandemi başladığında COVID-19 hastalarının yüzde 70'inde ateş, öksürük vardı. Ama bu oran ateşte yüzde 20'lere kadar düştü. Bu nedenle Bakanlığın boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrılanı, tat ve koku alma kaybı veya ishal gibi belirtileri de COVID-19 vaka tammIna alması uygun olmuş. Hatta kalp ağrıları, ciltte renk değişimleri de bu belirtilere eklenebilir.

Bakanlık iki günde 50 binin üzerinde test yaptı. 30 bini hastalık belirtileriyle başvuran ve temaslılarıyla yapılan testler, diğer 20 bin tarama amaçlı yapılan testler. Bunların içinde askere gidecek kişiler ve organize sanayi bölgelerinde çalışanlar bulunuyor. Bu kişilerin arasına sağlık çalışanları, berberler, kuaförler, şoförler, kabin görevlileri gibi riskli gruplar alınırsa belirti göstermeden hastalık taşıyan kişileri yakalamak daha kolay olur. Türkiye'de hastalığını bilmeden yaşayan 300 bin kişi olduğu düşünülüyor. Istanbul'da her 100 kişiden birinin virüs taşıdığı sanılıyor.  (NTV)

 
İttifak partilerine yüzde 5 barajı iddiası!
 
Ertuğrul Gazi büstü tartışma yarattı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlık açıkladı: Aşılama takviminde değişiklik!
Sağlık Bakanlığı, ilköğretim 1. ve 8. sınıf okul çağı aşılamalarının, ...
Prof Dr. Müftüoğlu: Ortada bir ilaç savaşı vardır!
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, koronavirüs sürecinde yaşanan "ilaç savaşları" ...
Sağlık Bakanı'ndan espri: Öpüyorum ama uzaktan!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, saat 14.00 ve 20.00 arası sokağa çıkma izni olan çocuklara seslendi.
 
Normalleşirken corona virüs psikolojisinden arınmanın yolları
1 Haziran itibarıyla hayatımıza her alanda 'yeni normal' standartlar girdi ...
DSÖ'den 'mutasyon' iddiasına cevap
Günlerdir tartışılan konular arasında Covid-19 enfeksiyonuna yol açan ...
Sağlık Bakanı Koca o fotoğrafla uyardı!
Sağlık Bakanı Koca, Twitter hesabından yaptığı uyarıda "Ağız veya burun ...
 
Cep telefonları kadar yaygın olacak!
ABD’li araştırmacılar, Covid-19'u öldürebilen el tipi UV ışık cihazlarının ...
Koronavirüs'te günün bilançosu: 21 can kaybı, 988 yeni vaka!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin en son koronavirüs rakamlarını paylaştı.
Bilim Kurulu üyesinden yığılmayı önlemek için tavsiye: Mesai saatleri değiştirilebilir!
Göğüs Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva