HABERLER>SAĞLIK
2 Şubat 2020 Pazar - 21:32

Korona önlemi! Yarın tüm okullara dağıtılacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de şu ana kadar yeni koronavirüs tanısı alan hiçbir vakanın olmadığını söyledi. Koca, "Virüsün ülkemize girişini engellemek için büyük çaba sarf ediyoruz. Her türlü tedbiri ve gelişmeyi şeffaf şekilde kamuoyu ile paylaştık, bundan sonra da devam edeceğiz" dedi.

Korona önlemi! Yarın tüm okullara dağıtılacak

'Koronavirüs Bilim Kurulu', 6'ncı toplantısını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında gerçekleştirdi. Toplantının ardından basın açıklaması yapan Bakan Koca, alanında uzman bilim insanlarından oluşan Bilim Kurulu'nun çalışmalarına devam ettiğini söyledi. Bakanlığın, Bilim Kurulu'nca yapılan uyarılar konusunda tüm tedbirleri titizlikle hayata geçirdiğini söyleyen Koca, "Türkiye olarak geçmiş tecrübelerimiz, güçlü sağlık örgütümüz ve dinamik kadromuz sayesinde bu konuda en önce harekete geçen ülkelerden biriyiz. Hastalığın çıkış noktasının Çin'in Wuhan kenti olduğunu biliyoruz. Şu anda kadar Çin'de görülen vaka sayısı 14 bin 628'e ulaşmıştır. Bu vakaların 348'i tedavi edilebilmiş, 305'i ise hayatını kaybetmiştir. Başta Uzak Doğu olmak üzere hastalık 26 ülkede görülmüştür. Çin dışındaki ülkelerde görülen hasta sayısı şu an itibarıyla 177 olmuştur. Dünya Sağlık Örgütü Filipinler temsilcisinin açıkladığına göre, Filipinler'de bir Çin vatandaşı kaybedilmiştir. Hastanın bulaştığı kişiler arasında 15 yaş altında şu ana kadar bildirilen bir vaka bulunmamaktadır. Ölümler ise daha ziyade 65 yaş üstü kişilerde görülmektedir" diye konuştu. 

'18 NUMUNE NEGATİF ÇIKTI'
Bakan Koca, Türkiye'de şu ana kadar yeni koronavirüs tanısı alan hiçbir vakanın olmadığını belirterek, "Dün Ulusal Viroloji Laboratuvarı'mızda çalışılan 18 numune olmuştur. Bunların sonucu da negatif çıkmıştır. Özellikle virüsün ülkemize girişini engellemek için büyük gayret gösteriyoruz. Her türlü tedbiri ve gelişmeyi şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaştık, bundan sonra da devam edeceğiz. Türkiye olarak önceliğimiz halkımızın sağlığını korumaktır. Tüm imkanlarımızı vatandaşlarımızın güvenliği, sağlığı ve refahı için seferber etme anlayışıyla hareket ediyoruz" dedi. 

'14 GÜN BOYUNCA TAKİP EDİLECEKLER'
Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlığı ile birlikte dün başarılı operasyon gerçekleştirdiklerini anımsatan Bakan Koca, şunları söyledi:

"Çin'den tahliye ettiğimiz vatandaşlarımızın hiçbirinde hastalık belirtisi söz konusu değildir. Bilim Kurulu'muzun önerileri doğrultusunda tecrübeli sağlık ekimizle takip ediyoruz. Aslında tahliye edilen kişiler uzun süredir Çin'de olup izole durumundaydılar. Sağlıklı olduklarından büyük oranla emin olmakla birlikte riski sıfırlamak için bilim kurulunun önerileri doğrultusunda onları 14 gün boyunca hastane ortamında takip edilmesine karar verildi. Bu süre sonunda normal günlük hayatlarına döneceklerdir. Bu amaçla organize ettiğimiz hastanemizde vatandaşlar, sağlık personeli ve uçak mürettebatı dahil uçaktaki herkes hastanemizde takip edilmektedir. Şu ana kadar hepsinin sağlık durumları iyidir ve herhangi bir hastalık bulgusu da yoktur. Her gün düzenli olarak toplanan Bilim Kurulu'muz gelişmeleri yakından takip ediyor, yeni bilgiler ışığında oluşan görüşleri ve önerileri hayata geçiriyoruz. Vatandaşlarımızı da bugüne kadar olduğu gibi sürekli güncel bilgilerden haberdar etmeye devam edeceğiz."

'OKULLARDA SINIFLAR SIK HAVALANDIRILMALI'
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, '6'ncı Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, yarın okulların açılacağını, ailelerin tedirgin olmasını gerektiren bir durum olmadığını söyledi. Velilerin solunum yolu enfeksiyonlarına karşı alması gereken tedbirlere dikkat çeken Bakan Koca, "Okullarda kış ayları da dahil sınıflar ve diğer alanlar sık havalandırılmalıdır. Eller sık yıkanmalı, kirli eller ile göz, burun ve ağza dokunmaktan kaçınılmalıdır. Özellikle hapşırma ve öksürme sonrasında ellerin su ve sabun ile iyice yıkanması önemlidir. Öksürüldüğünde veya hapşırıldığında ağız ve burun mendil ya da mendil bulunmadığı durumlarda dirsek içi ile kapatılmalıdır. Kağıt mendil kullandıktan sonra çöp kovasına atılmalı ve eller yıkanmalıdır. Solunum enfeksiyonu olan öğrencilerin evde istirahat etmesine özen gösterilmelidir. Hastalık döneminde bol sıvı tüketilmeli, beslenmeye dikkat edilmeli özellikle taze sebze ve meyve tüketilmelidir. Bilim Kurulu'nca hazırlanan bilgilendirme notları Milli Eğitim Bakanlığı'mız aracılığıyla tüm velilerimize ulaştırılacaktır" diye konuştu.

'NUMUNE SONUÇLARINI YARIN AÇIKLAYACAĞIZ'
Bakan Koca, Çin'den gelen 62 kişinin sağlık durumuyla ilgili soru üzerine, "Her biri yine kurulun önerileri doğrultusunda ayrı izole odalarda kalmakta ve her birine hizmet edilirken tek kullanımlı malzemeler kullanılıyor. Bu dönemde bütün ihtiyaçlarını gidermek üzere ortam hazırlandı ve her birinin ilk numuneleri alındı. Bu numunelerin çalışılması zannediyorum yarın biter. Biz yarın numune sonuçlarını açıklamış oluruz" dedi. 

'O ÜLKELERİ YARIN AÇIKLAYACAĞIZ'
Havalimanlarında uygulanan termal kamera önleminin genişletilmesinin gündemde olup olmadığına ilişkin soruya ise Bakan Koca, "Bilim Kurulu'nun gündemine geldi. Bununla ilgili bazı ülkelerde uygulanabilirliği düşünüldü. Bu ülkelerin hangi ülkeler olacağını da yarın Bilim Kurulu karar vermiş olur, onları da ilan etmiş olacağız. Şu an bunun dışında bir önlem yok, muhtemelen bazı ülkelere termal kamera uygulamasına geçilmiş olacak. Zaten Çin'den gelenler ile ilgili termal kamera, karantina odası, negatif basınçlı sedye ve bizim belirlediğimiz hastane ortamlarında takip süreci devam ediyor. Bu süreçte buna ilave edeceğimiz ülkeler olacak. O ülkeleri yarın için açıklamış oluruz. Ayrıca yine Çin'den gelen yolculara yönelik de uyarılarda bulunuyoruz. Yani hangi durumlarda, nereye müracaat etmeleri ile ilgili özellikle bilgilendiriyoruz. Bu da önemli" yanıtını verdi.

Bakan Koca, Türkiye'de 'koronavirüs' vakası tespit edilmesi halinde Zekai Tahir Burak Hastanesi'ne getirilmesi durumunun söz konusu olmayacağını kaydederek, "Zekai Tahir sadece dışarıdan getirdiğimiz hiçbir başka hasta ile temasının olmasını istemediğimiz ve sadece getirdiğimiz hastalara özel hazırlanmış, bu anlamda da dünyada benzerinin olduğunu bilmediğimiz bir uygulama. Onlar için zaten hastanelerimizde özel karantina odalarımız ve takip etmek için uygun şartlarımız mevcut" dedi. (DHA)

 
Filistin'de ABD'nin planına karşı 'Yüksek Ulusal Komite' kuruldu
 
Muğla'da feci kaza: 1 ölü 1 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'İzmir'in sağlık üssü' yükseliyor!
İzmir'in "sağlık üssü" Bayraklı Entegre Sağlık Kampüsü inşaatında fiziki ...
Bakan Koca'dan 'corona' mesajları
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu durum değerlendirmesi için altıncı kez toplandı. ...
Kıbrıs’ta koronavirüs alarmı: Bir kişi hastaneye kaldırıldı!
Güney Kıbrıs Sağlık Bakanlığı, 22 yaşında olan bir Çin vatandaşının, koronavirüs ...
 
Maske takmamızı gerektirecek durum yok!
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Bizim ...
Koronavirüs nedeniyle can kaybı 304'e çıktı!
Çin'de yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle can kaybı 304'e, hastalık ...
Corona virüslü hasta iddiasına açıklama!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çapa Tıp Fakültesi'nde Çinli bir çocukta ...
 
'11 bin yolcu tarandı, virüs yok!'
Yeni tip koronavirüs hakkında bakanlığın aldığı tedbirlerle ilgili açıklama ...
İzmir'de 19 yıllık evli çiftin yardım çığlığı!
İzmir'de, 19 yıllık evli Songül ve Ali Dırmık (50) çifti, beyin tümörüyle ...
İzmir'de geliştirildi: Domuz Gribi'ne 5 dakikada tespit!
İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi'nde görevli bilim insanları, halk arasında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva