HABERLER>EKONOMİ
21 Temmuz 2018 Cumartesi - 12:33

Kornişon, üreticisinin yüzünü güldürdü

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde, turşuluk salatalık olarak bilinen ve özelikle göletlerin yapımıyla rekoltesinde önemli artış sağlanan kornişon, üreticisini sevindirdi. Sındırgı'da, belediye ve DSİ tarafından yapılan göletlerin ardından çiftçiler son yıllarda kornişon üretimine yöneldi

Kornişon, üreticisinin yüzünü güldürdü

İlk yıllarda 20-30 dekarlık alanda ekilen fidelerden 50 ton ürün elde eden ilçe halkı, geçen sene 20 bin dekar alanda 40 bin ton ürün yetiştirdi.

İklim koşullarının da etkisiyle verimi yüksek kaliteli ürün elde eden çiftçiler zamanla ihracata başladı. Geçen yıl başta Rusya, Almanya ve Fransa olmak üzere çeşitli ülkelere yaklaşık 28 bin ton ürün ihraç edildi.


"YILLIK 40 BİN TON CİVARINDA ÜRETİM VAR"
Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, AA muhabirine, eskiden tütün eken çiftçinin pek para kazanamadığını ancak belediye ile devletin yapmış olduğu göletlerden sonra kornişon ekimine yönelen üreticilerin iyi para kazandığını söyledi.

Yavaş, ilçede yaklaşık 2 bin kişinin bu işten geçimini sağladığını belirterek, şunları kaydetti:

"Yıllık 40 bin ton civarında üretim var. Geçen yıl ilçemize 12 milyon liralık bir girdi sağlandı. Bu salatalıkların yüzde 70'i ihraç ediliyor. Bir kısmı ilçedeki turşu fabrikalarında işleniyor. Türkiye'de şu an üretim kapasitesi olarak birinci durumdayız. Türkiye'de en çok üretim Ödemiş ve Sındırgı'da var. Özelikle yüksek rakımlı mahallelerimiz Yaylabayır ve Yüreğil'de iklimin uygun oluşu nedeniyle toplam 4 aylık süreçte kornişon üretiliyor."

Sındırgı'da kornişon üretiminin son yıllarda gelişmesindeki en büyük nedenin Büyükşehir Belediyesi, Sındırgı Belediyesi ve DSİ'nin yaptığı göletler olduğunu vurgulayan Yavaş, ilçede yetiştirilen kornişonların özelikle turşu fabrikaları tarafından tercih edildiğini aktardı.

Yavaş, "Bizim salatalık sert oluyor. Turşu yapıldığında yumuşamıyor. Lezzeti de güzel, bundan dolayı her yıl üretimde artış oluyor. Ülkeler de bunun için tercih ediyor." ifadelerini kullandı.

"ALMANYA, FRANSA, RUSYA'YA İHRACATIMIZ VAR"
İlçeye bağlı kırsal Yaylabayır Mahallesi'nde 4 dekarlık arazisinde kornişon üreten 57 yaşındaki İdris Yaşar da 3 aylık süreçte iyi para kazandıklarını söyledi.

Fideyi ektikten bir ay sonra ürün almaya başladıklarını belirten Yaşar, 3 ay boyunca her gün tarladan ürün toplayabildiklerini anlattı.

Yaşar, 3 ay boyunca dekar başına 2,5-3 ton kornişon topladıklarını, hava koşullarının iyi olması durumunda rekoltenin 4 tona kadar çıktığını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu üç aylık dönemde çok iyi para kazanıyoruz. Göletin suyunun olması bizim masrafımızı azaltıyor. Gelirlerimiz çok iyi. Eskiden tütün ekiyorduk. Tütün pek para kazandırmıyordu. 2002'den itibaren kornişon ekmeye başladım. Tütünde 10 bin lira kazanıyorsak en az 6 bin lira masraf yapıyorduk. Salatalıkta ise 2 bin lira masraf 10 bin lira kazanç elde ediyoruz. Kornişonda tarla çıkış fiyatı birinci sınıf 2 lira 30 kuruş, ikinci sınıf 90 kuruş, üçüncü sınıf 30 kuruş. En kötüsü üçüncü sınıf bile bize kar bırakıyor. Daha önce biz bu tarlaları çaydan veya motorlarla su çekerek suluyorduk. Şu an mahallelinin yüzde 100'ü salatalık ekiyor. Göletin zaten su masrafı yok dekar başına 27 lira ve sınırsız."

Ürünün verimi ve kalitesinin yüksek olduğunu vurgulayan Yaşar, "Almanya, Fransa, Rusya'ya ihracatımız var. Mahallemizde 13 firma var biz onlara satıyoruz, onlar yurt içi ve yurt dışı piyasasına sunuyor." dedi.

KORNİŞON TOPLAYANLAR DA MEMNUN
Tarlada yevmiye ile çalışan Ayşe Yerlikaya ise sabah erken saatlerde geldikleri tarladan 19.00 gibi ayrıldıklarını ve günlük 70 lira kazandığını belirtti.

Yerlikaya, eskiden tarlalarda tütün topladığını ancak kornişon toplamanın daha kolay olduğunu dile getirerek, "Evliyim, 3 yaşında çocuğum var onunla geliyorum tarlaya. Günlük 70 lira evime para götürüyorum ve bu benim için iyi bir para. Yeterli oluyor ev için. Evde oturduğum zaman bu parayı kazanamıyorum." diye konuştu.

Her yıl kornişon toplamaya geldiğini ifade eden lise öğrencisi 19 yaşındaki Zeynep Yaşar da "Okul tatil olunca aileme yardıma geliyorum. Günlük 70 lira alıyorum harçlığım çıkmış oluyor. Ailemin yanında çalışıyorum bu da güzel." dedi.

 
AK Parti İl Başkanı Şengül talimat verdi, teşkilat harekete geçti
 
Askerlerin 'bedelli' videosuna soruşturma
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir İtalyan Ticaret Odası’ndan fuar çağrı
İzmir İtalyan Ticaret Odası, Türk yatırımcıları İtalya’nın Cremona bölgesinde ...
Anlaşmalı organik tarım üreticinin yüzünü güldürdü
Malatya'da, anlaşmalı organik tarıma yönelen kayısı üreticileri hem pazar ...
Kuşadası açık ara önde
Yıllın ilk yarısında dev gemilerle Türkiye'ye uğrayan 45 bin 917 yolcunun ...
 
''İmar Barışı'nda rekor düzeye ulaşıldı''
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Yapı Kayıt Belgesi'ni almak isteyen ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar / TL dünkü dalgalı seyrinin ardından 4.80'li seviyelerin altını ...
EBSO üyesi 45 firma İSO listesinde
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İstanbul ...
 
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dün gün içinde 4.85 TL sınırına kadar çıkan, sonrasında ise gevşeyen dolar ...
Borsa günün ilk yarısında yükseldi
BIST 100 endeksi günün ilk yarısında yüzde 0,23 değer kazanarak sürekli ...
Amerikalının kahvaltılık mezesi, Torbalı’dan
Torbalı ilçesinde, kurutmalık domateslerin sergilere serilmesiyle ova, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva