HABERLER>EGE
5 Ağustos 2021 Perşembe - 09:09

Korkulan oluyor... Alevler Muğla merkeze dayandı!

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde orman yangınının yayılması üzerinde bir mahalle daha tahliye edildi. Marmaris ilçesinde, 8 gündür devam eden orman yangınında alevler, gece karadan, günün ilk ışıklarıyla da havadan müdahalenin başlamasıyla kırsal Hisarönü, Orhaniye, Turgut ve Turunç mahallerinde kontrol altına alındı. Ekipler, tepelerde süren yangının yerleşim yerlerine inmemesi için yoğun mücadele veriyor. Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde çıkıp, Muğla'nın Kavaklıdere ilçesine sıçrayan orman yangınını Muğla'nın merkez Menteşe ilçesine dayandı.

Korkulan oluyor... Alevler Muğla merkeze dayandı!

Muğla'nın Marmaris, Kavaklıdere ve Köyceğiz ilçelerinde orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

ALEVLERİN ULAŞTIĞI TERMİK SANTRALDE SON DURUM

KAVAKLIDERE
Aydın’ın Bozdoğan ilçesinin kırsal Başalan Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alandan 2 Ağustos günü saat 16.00 sıralarında yangın çıktı. Alevler, rüzgarın da etkisiyle yayılıp, Muğla'nın Kavaklıdere ilçesine sıçradı. Bölgeye sevk edilen 2 uçak ve 4 helikopter ile havadan, çok sayıda arazöz, su tankerleri, orman işçisi ve itfaiye ekipleriyle de karadan yangınlara müdahale edildi. Söndürme çalışmaları aralıksız sürerken, Kavaklıdere ilçesinin tahliye edilen Ortaköy Mahallesi'nde 2 ev, Nebiler Mahallesi'nde ise 1 ev yandı. Alevler, dün akşam saatlerinde de ilçenin Menteşe Mahallesi'ndeki evlere ulaştı. Tahliye edilen mahallede 5 ev zarar gördü. Rüzgarın etkisiyle yön değiştiren alevler, Kavaklıdere'nin Çamlıbel ve Çatak mahalleleri ile Göktepe Dağı'na sıçradı.

Alevler Muğla'nın Menteşe ilçesine 8 kilometre kadar yaklaşması üzerine Menteşe Kaymakamlığı koordinasyonunda kriz masası oluşturuldu. Alınan kararla ilçenin Kozağaç ve Şenyayla mahallelerinin tahliyesine karar verildi. Alevlerin yerleşim yerlerine girmesini engellemek amacıyla Kozağaç, İkizce ve Salihpaşalar mahalleleri çevresindeki ağaçlar kesildi.

Bölgede, Valilik, Kızılay ve belediye ekipleri tarafından yardım koordinasyon merkezi oluşturuldu.

KÖYCEĞİZ
Köyceğiz'in Ağla Mahallesi'ndeki ormanlık alanda başlayan ve kısa sürede geniş bir alana yayılan yangın, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Bölgede etkili olan rüzgar nedeniyle ve karadan ulaşımın olmadığı yerlerde çalışmalar güçlükle yürütülüyor.

Alevlerin tehdit ettiği Çayhisar, Zeytinalanı ve Taşdibi mahallelerinin bir bölümünün dün tedbir amaçlı tahliye edilmesinin ardından Sazak mahallesi de tedbiren boşaltıldı.

Vatandaşlar yangının yoğun olduğu yerlere yaklaşmamaları için sık sık uyarıldı.

Tahliye için yapılan anonsların ardından bazı vatandaşlar kendi araçlarıyla bölgeden ayrıldı.

MARMARİS
Bugün sabahın ilk ışıklarıyla havadan Marmaris ilçesindeki yangın bölgelerine müdahale yeniden başladı. Dağların yola yakın kısımlarında ekipler su dökerek soğutma çalışması yaptı. Hisarönü Mahallesi'ndeki kavşak ile Orhaniye arasındaki karayolu aralıklarla jandarma ekipleri tarafından tedbir amacıyla trafiğe kapatıldı. Turgut- Selimiye mahalleleri karayolu üzerinde komedyen Şahan Gökbakar'ın da dubleks villasının bulunduğu Delikliyol mevkisine Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'na bağlı çıkarma gemisi sevk edildi. Gemi ile getirilen ekipler, bölgedeki alevlere müdahale etti. Delikliyol'da alevler kısmen kontrol altına alındı.

Turgut Mahallesi'ndeki söndürme çalışmalarında ise Manisa Büyükşehir İtfaiyesi'ne ait bir arazöz devrildi, 4 kişi hafif yaralandı. Sağlık ekipleri itfaiyecilere ayakta müdahale etti.

Sabah yapılan etkili müdahaleler ile Orhaniye, Turgut, Turunç ve Hisarönü mahallerinde alevler kısmen söndürüldü.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, yangının 8'inci gününde yaklaşık 13 bin 500 hektar ormanlık alan zarar gördü.

TURGUT ŞELALESİ'NİN ÇEVRESİ KÜLE DÖNDÜ
Bölgedeki yemyeşil ağaçlar ve berrak suyuyla hem doğa harikası hem de Marmaris'teki turistik noktalardan biri olan Turgut Şelalesi'nin çevresini de küle çevirdi. Şelalenin yanı başında bulunan ve alevlere teslim olmasının ardından küle dönen ağaçların görüntüsü, görenlerin yüreğini sızlattı. Şelalenin çevresindeki birçok ağacın yanı sıra asırlık çınarların da alevlerden zarar gördüğü görüldü. Ayrıca, şelaleye tırmanmak için yapılan ahşap merdivenler de yanarak kullanılamaz hale geldi.

'CEHENNEMİ YAŞADIK'
Öte yandan, alevlerle mücadele edilen noktalardan biri olan Orhaniye'de, vatandaşlar tedirgin bekleyişlerini sürdürüyor. Nüfusunun büyük bölümü arıcılıkla uğraşan bölgedeki birçok kovan da, alevler arasında kalarak yandı. Orhaniye'de yaşayan Ayşe Yavuz, "Cehennemi yaşadık, gece boyunca sürekli yandı, eşim ve oğlum hep ormandaydı. Çok kötü şeyler yaşadık, kimse uyumadı, herkes gece boyunca ayaktaydı. Köylüler elinden geldiğince önlem aldı, köyün gençleri hep alevlerin içindeydi. Çamlarımızın da hepsi yandı, arıcılık da bitti, arılarımız gitti" dedi.

SİYASİLER YANGIN YERİNDE
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç ve beraberindeki partililerle yangın bölgelerinde söndürme çalışmalarını takip etti.

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, Turgut ve Turunç mahallelerinde yanan alanları dolaşıp, ekiplere destek sağladı. Başkan Oktay, sabah saatlerinde yangınların kısmen söndürüldüğünü, çalışmaların devam ettiğini söyledi.

MİLAS
Milas'ın Beyciler Mahallesi'nde 31 Temmuz'da başlayan orman yangını Ören ve Kıyıkışlacık mahallelerinde etkili oluyor.

Gece boyunca karadan yürütülen söndürme çalışmalarına havadan da destek veriliyor.

Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen arazözler ve itfaiye ekipleri de geniş bir alanın etkilendiği yangını kontrol altına alabilmek için çalışma yürütüyor. Tahliye edilen mahallelerde kontrol altına alınan alanlarda soğutma çalışmaları sürüyor.

Bölgede günün ilk ışıklarıyla hava araçlarıyla da müdahaleye başlandı.

Ören ve Milas bölgelerine karakol botu ve çıkarma gemisi sevk edildi. 

 

BAKAN DÖNMEZ’DEN 'TERMİK SANTRAL' AÇIKLAMASI: İDDİALAR ASILSIZ
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Ören Mahallesi'ndeki alevlerin sıçradığı Kemerköy Termik Santrali’nde söndürme çalışmalarının tamamlanmasının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, hasar tespitine ilişkin incelemede bulundu. Termik santralin ana ünitelerin zarar görmediğini belirten Bakan Dönmez, "Muğla Milas bölgesini etkisi altına alan orman yangınları Ören bölgesinde yerleşik Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’nin sınırlarına dayanmıştı. Dün sabah itibarıyla kontrol altına alınan yangın, öğleden sonra tekrar alevlendi. Havadan ve yerden yoğun mücadeleye rağmen rüzgarın şiddetinin artması ve yön değiştirmesi nedeniyle patlamalar oldu. Yapılan değerlendirmeden sonra geçici bir tahliye kararı alındı. Dün burada İçişleri Bakanı Soylu ve Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli ile süreci koordine ettik. Geçici tahliyeden birkaç saat sonra ilk öncü acil müdahale ekiplerimizi santral sahasına yönlendirdik. Yapılan ilk incelemelerde santralin ana ünitelerine dönük herhangi bir büyük etkisi olmadığı değerlendirmeleri yapılmıştı. Sabah çok daha detaylı bir inceleme başlatıldı. Santral binaları ve teknik ekiplere yönelik yapılan incelemelerde kazan dairesi, jeneratör, tribün ve şalt tesisinde yani ana ünitelerde ciddi bir sorun olmadığı belirlendi. Santralin tamamen yandığı, patladığı, çevreye ve insana zarar verdiği iddiaları asılsızdır. Şu an santralin işletmeye alınması ile ilgili teknik prosedürler devam ediyor" dedi.

'PATLAMA VE ÇEVREYE ZARAR SÖZ KONUSU DEĞİL'
Asılsız olduğunu belirtiği iddialara değinen Bakan Dönmez, "Çalışmalarla alakalı bazı mecralarda santralin tamamen yandığı, patladığı, çevreye ve insana zarar verdiği iddia edilen birtakım söylemler bulunuyor. Gerek tesiste, yerleşik sensörler vasıtasıyla gerekse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait mobil istasyonlar vasıtasıyla standarda aykırı herhangi bir emisyon tespiti yapılmadı" diye konuştu.

'KÖMÜR STOKLARI ZARAR GÖRMEDİ'
Santraldeki kömür stoklarının da zarar görmediğinin altını çizen Dönmez, "Bu santralin kömürlerinin stoklandığı sahaya yangın ulaşmadı. Kömürlerle alakalı yanma söz konusu değil. Sahada hasar tespit çalışmaları bir yandan devam ediyor. Santral bölge için kritik önem arz ediyor. Dün kontrollü bir şekilde tesis işletmesine son verilmişti. Muğla ve civarında herhangi bir elektrik kesintisi yaşanmadan bu süreci tamamladık. Sayın Cumhurbaşkanı'mız anbean süreci ve olayları takip etti. Diğer 2 bakanımız ile birlikte süreci yönetiyoruz" dedi. (DHA, AA)

 
Bornova’nın genç yeteneği Amerika yolcusu
 
Başsavcılık'tan o paylaşımı yapanlara soruşturma!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 5 Ağustos 2021 Perşembe 18:43

Muğla yangını akpnin ne kadar aciz ve beceriksiz olduğunu gözler önüne serdi.

Yorumu oyla      2      3  
muhalif 5 Ağustos 2021 Perşembe 12:53

Orman yangınları, bilhassa Muğla yangınları tam bir felaket.Hükümet yangınları tahliyeler ışında adeta seyrediyor..Böyle gidrse Muğlanın tamamı yanacak.Durum vahim. bölgede olaganüstü hal ilan edilip, ordu ve askerlerinde yangın söndürmeye katılması gerekir.Ormanlarda Vatanın bir parçasıdır.Hükümet acaba aaskin kışladan çıkmasından rahatsızlık mı duyuyor??

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Milas'ın en uzun gecesi... Termik santral yangınında son durum
Milas'taki orman yangını akşam saatlerinde Kemerköy termik santraline ...
Turgutlu'da vakalar artıyor... 218 ev karantinası var
Koronavirüs salgını Manisa'nın Turgutlu ilçesinde yeniden yükselişe geçti. ...
Bir orman yangını da Aydın'da!
Aydın'ın Karacasu ilçesinde, ormanlık alanda yangın çıktı. Ekiplerin alevlere müdahalesi sürüyor.
 
Muğla'da alevlerle mücadelede son durum
Muğla'da alevlerle mücadelede son durum
Muğla'ya karakol botu ve çıkarma gemisi sevk edildi
Milli Savunma Bakanlığı'nca Muğla'daki yangın söndürme çalışmalarında ...
İçmeler'de yürek dağlayan tablo!
Marmaris İçmeler'den iki fotoğraf karesi yangının tahribatını gözler önüne serdi.
 
Otobüste iğrenç olay: Suçunu itiraf eden muavin tutuklandı!
Muğla'dan Zonguldak'a gelen otobüsün muavini B.K., önündeki koltukta oturan ...
Datça beşik gibi sallanıyor
Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında 4,0 büyüklüğünde deprem meydana geldi
Selüloz fabrikasında patlama
Aydın'ın Nazilli ilçesinde, Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan selüloz ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva