HABERLER>EKONOMİ
7 Ağustos 2015 Cuma - 13:18

Kordon’da ‘emsal karar’ sevinci… Şanlı: Dönüm noktasıdır!

Yargıtay’ın restoran ve bar gibi umuma açık işletmelerde müzik eserlerinin radyo ya da televizyondan yayınlanmasının ‘hak ihlali’ olmadığı yönündeki kararı esnafları rahatlattı. İzmir’in en gözde mekanlarının bulunduğu Kordon’da yıllardır davalar ve soruşturmalar ile boğuşan işletmeciler rahat nefes aldı. Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, “Bu karar dönüm noktasıdır. Telif kanununun arkasına saklanarak adeta soygun düzeni kuranlara yargı gereken tokadı vurdu. Yüzlerce arkadaşımız mahkemelerde uğraştı” dedi. Şanlı, ceza çıkan mahkeme kararlarını aylar önce temyize gönderdiklerini söyledi.

Kordon’da ‘emsal karar’ sevinci… Şanlı: Dönüm noktasıdır!

EGEDESONSÖZ - Restoran, bar ve umuma açık mekanlarda müzik yayını yapıldığı gerekçesiyle kesilen cezalar ve açılan davalarla boğuşan Kordon esnafı artık rahatladı. Yargıtay, buralarda çalınan müzik eserinin radyodan veya televizyondan yayınlanmasının, yapımcı ve sanatçının mali haklarının ihlali anlamına gelmeyeceğine karar verdi. Kararın kesinleşmesinin ardından uzun süredir mahkeme koridorlarında Telif Kanunu gereği yargılanan Kordon esnafı da rahatladı. İstanbul’da açılan bir davanın Yargıtay’a kadar gitmesi ve orada işletmeciler lehine karar verilmesi herkese nefes aldırdı.
 
YÜKLÜ CEZALAR
Türkiye’de binlerce kişinin tepkisine neden olan sistemin düzene girmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı daha önce çalışma başlatmıştı. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 71. ve 72. Maddelerinde belirtilen eser sahiplerinin maddi ve manevi haklarını ihlal ettiklerinden yola çıkan meslek birlikleri tarafından, kendilerine herhangi bir uyarı yapılmadan ve bir bilgi verilmeden işletmeciler, ayrı ayrı savcılığa şikayet ediliyordu. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemeleri'nde de bu şikayetler nedeniyle ceza davaları açılıyordu. Açılan davalarda da şikayet dilekçelerinde, şikayet edilen işletmelerle 'uzlaşmak istemediklerini' ifade eden meslek birlikte yasadan yararlanarak dava dosya masrafı da dahil her bir işyerinden ortalama 6 bin ile 8 bin TL arasında değişen fiyatlar alıyordu.
 
5 FARKLI KURULUŞ
Artık bu kararın ardından alt mahkemelerdeki davalar ve temyize giden tüm işlemlerin birleştirilmesi gerekiyor. Yargıtay’ın verdiği karar gerekçe gösterilerek yeni işlemlerin de durdurulması bekleniyor. Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) ,Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği, Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR), Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜZİKBİR), Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP) ve Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYA-BİR) kuruluşları adı altında örgütlenen sanatçı ve yapımcılar işletmelerde dinlenen müziğin tespitini isteyip hak talep etmişti.
 


ŞANLI: SEVİNDİRİCİ KARAR
İzmir’de şikayetler nedeniyle yüzlerce işletme sahibinin savcılıkta ifade verdikten sonra mahkemede yargılandığını belirten Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, “Bu karar hepimiz için dönüm noktası olacaktır. İzmir’de mahkemelerden aldığımız cezaları biz de temyiz için Yargıtay’a göndermiştik. Mahkeme bunların tamamı için ortak bir karar vermiş olabilir. Ne yazık ki her önüne gelen dernek kurup para istiyor. Telif kanununun arkasına saklanarak adeta soygun düzeni kuranlara yargı gereken tokadı vurdu” dedi.
 
Öte yandan Şanlı, savcılığın inceleme sonrasında kendi mekanında Dünyaca ünlü şarkıcı Aimee Anne Duffy’nin “well well well” şarkısını izinsiz çaldığı gerekçesiyle 7 bin 600 TL para cezası ödemeye mahkum edilmişti.

 
Demirtaş Avrupa Birliği ve NATO’ya çağrı yaptı
 
Futbolculara engellilerin yüzünü güldüren ceza!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Oğulcan Cengiz 7 Ağustos 2015 Cuma 14:16

Yerinde bir karar. Televizyonda yayımlanan klipleri engelleyemezsin ki... O zaman evinde klip seyreden, müzik dinleyenlerden de para alsınlar. Neden sadece kordon esnafına kesiliyor bu ceza...

Yorumu oyla      16      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sanayi üretiminde Haziran coşkusu!
Haziran'da takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın ...
Ege ihracatı ithalatı katladı!
Türkiye’de ihracatın başlama noktası olan Ege Bölgesi, ihracatçı kimliğini ...
Pehlivanoğlu kardeşlerin acı günü
Ege’nin dev market firması Pehlivanoğlu Şirketler Grubu’nun sahibi Pehlivanoğlu ...
 
Gündelik işçi çalıştıranlara vergi müjdesi!
Evinde 10 günden fazla gündelikçi çalıştıranlar ‘kolay işverenlik’ uygulamasına ...
İTB’de ‘rekolte’ raporu: Kuru üzümü don vurdu!
İzmir Ticaret Borsası önderliğinde düzenlenen toplantıda 2015–2016 yılı ...
İzmir’in su havzasında korkutan gelişme: O madenin kapasitesi…
İzmir’in içme suyu ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı’nı kirlettiği ...
 
Şok karar: O madenlere 2019’a kadar süre verildi
Kömür madenlerinde kullanılan patlamayı önleyici sistemlerin, uluslararası ...
Merkez Bankası’ndan 200 TL uyarısı!
Bankaların, ATM'lerden 200 TL'lik banknotları kabul etmemesi üzerine Merkez ...
Alaçatı’da Hyundai İlyas Şen rüzgarı
Alaçatı MILLFEST Moda ve Sanat Festivali Hyundai İlyas Şen ile şenlendi!
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Elgin Mermerleri!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Buraya kadarmış!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ah Alaçatı vah Alaçatı!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva