HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Aralık 2019 Cuma - 09:50

Konak’ta, Türk kadınının siyasette 85 yılı konuşuldu

Konak Belediyesi Atatürk Devrimlerinin en önemlilerinden biri olan, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 85. yıldönümü nedeniyle ‘Siyasette 85 Yıl ve Kadın’ konulu bir panel düzenledi.  Konak Belediyesi 8 kadın meclis üyesi ile 23 kadın mahalle muhtarının konuşmacı olarak katıldığı panel, Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Konak’ta, Türk kadınının siyasette 85 yılı konuşuldu

Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nce organize edilen etkinliği Konak Belediye Başkanı Abdül Batur başta olmak üzere meclis üyeleri, mahalle sakinleri, semt merkezi kursiyerleri ve çok sayıda kadın davetli izledi.

DÜNYADA HER ŞEY KADININ ESERİDİR
Panelin açılış konuşmasını yapan Başkan Batur, Atatürk’ün ‘Dünyada her şey kadının eseridir’ sözüyle konuşmasına başladı. Batur, “Bugün sizleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu sözleriyle selamlamak birçok zamandan daha anlamlı. Atatürk tarafından bu şekilde tanımlanmak, kuşkusuz ki büyük bir ayrıcalık… Atatürk, yaşamının her döneminde kadına önem vermiş, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında büyük etkisi olan kadının sosyal, ekonomik ve siyasal konumunu güçlendirerek, toplumdaki yerini takdir etmiş büyük bir liderdir. Kadın haklarına çağdaşlaşmanın en temel unsurlarından biri olarak bakmış ve öncü reformlara imza atmıştır” dedi.

SEÇME VE SEÇİLME HAKKI EN DEMOKRATİK HAK
Atatürk’ün 85 yıl önce kadınların en demokratik haklarına kavuşmaları için önderlik ederken de tüm dünyaya örnek olacak bir adım attığının altını çizen Başkan Batur, Türkiye Cumhuriyeti’nin, Fransa ve İtalya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14 ve İsviçre’den 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıdığını hatırlattı.

KADININ TEMSİL HAKKI İSTENİLEN ORANDA DEĞİL
Batur, “O dönemlerden bugünlere demokrasi ve kadın hakları konusunda adımlarımızın hızlandığını, kadının politik alandaki temsilini güçlendirdiğimizi söylemek isterdim. Ancak ne yazık ki tablo böyle değil. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ve Parlamentolar Arası Birlik tarafından açıklanan ‘Siyasette Kadın 2019’ haritasına baktığınızda; Türkiye 188 ülke arasında, 2017’ye göre 132. sıradan 120. sıraya yükselmiş görünüyor. Ancak bunun yeterli olmadığını hepimiz biliyoruz. Sadece siyaset de değil, kadının her alandaki temsilini güçlendirme noktasında hepimize büyük görevler düşüyor” dedi. Konak’ın 111 muhtarı olduğunu ve 23’ünün kadın olduğu belirten Batur, 37 meclis üyesinden de sadece 8’inin kadın olduğunu belirterek, bu oranın yüzde 50 olmasını arzu ettiklerini de sözlerine ekledi. 

İKİ ÖNEMLİ PROJE HAYATA GEÇİRİLİYOR
Konak’ta önceliği her zaman kadınlara sunduklarını ve Konak’ta kadınlar adına planladıkları iki önemli proje olduğunu söyleyen Batur, “Birincisi, ilçemizde ihtiyaç duyulduğunu tespit ettiğimiz her yerde kreşler açacağız. Böylece hem çocuklarımızın eğitimini destekleyeceğiz hem de kadınlarımıza iş hayatına atılabilecekleri serbestliği, zamanı yaratmış olacağız. İkinci adımımız da kadınları iş hayatına çekmek olacak. Kadınlarımıza yönelik meslek kurslarımız zaten sürüyor. Şimdi Konak Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni kuruyoruz. Böylece semt merkezlerimizde kadın emeğiyle gerçekleşen üretim, tek bir çatı altında toplanacak. Konak’taki değişimi kendi ayakları üzerinde durmasını sağladığımız kadınlarımızla, temelden iyi bir eğitim olanağı sunacağımız çocuklarımızla gerçekleştireceğiz. Konak Belediyesi kadına pozitif ayrımcılık uygulayan bir belediyedir ve böyle olmaya da devam edecektir. Yaptığımız tüm çalışmalarda da Kadınlarımızla yan yana yürümeye, birliğe destek olmaya da her zaman hazırız” diyerek Konak’ta yapacak daha pek çok işleri olduğunu söyledi.

Başkanın konuşmasının ardından kadın meclis üyeleri ve muhtarlar seçime nasıl katıldıklarını, yaşadıkları süreci, deneyimlerini ve başarı hikayelerini hem meslektaşlarıyla hem de salonu dolduran izleyenlerle paylaştı.

 
CHP'li Bakan: Karaburun'daki o müdür 'öğretmen' olarak görevde!
 
Ege'nin tatil cennetinde adacıklar çıktı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balçova Belediyesi’nden fidan dikim şenliğine davet
Yaz aylarında Balçova Eğitim Mahallesi’nde yanan ormanlık Balçova Belediyesi’nin ...
Bornova'nın vizyon projesi 'dijital sınıf' yola çıktı
Bornova Belediyesi'nin eğitimde fırsat eşitliği yaratma hedefiyle hayata ...
Foça, 'Cittaslow' yolunda!
Foça Belediyesi, Cittaslow üyeliği için hazırladığı başvuru dosyasını ...
 
Foça, Travel Turkey İzmir'e renk kattı
Foça’nın turizm zenginlikleri ve doğal güzellikleri, bugün kapılarını ...
Ödemiş Belediyesi, Travel Turkey İzmir’de
Ödemiş Belediyesi, turizme büyük katkı sağlayan 13. Travel Turkey İzmir ...
Karşıyaka ‘Travel Turkey’de yerini aldı
Karşıyaka Belediyesi; İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde ...
 
Selçuklu kadınlar seçme ve seçilme hakkını kutladı
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk Kadınına Seçme ve Seçilme ...
Turizm fuarında Güzelbahçe de yerini aldı
Güzelbahçe Belediyesi, 13. Travel Turkey İzmir Fuarı’nda, İzmir Sokakları ...
Travel Turkey’de Çiğli’ye büyük ilgi
Çiğli Belediyesi bu yıl kapılarını 13’üncü kez açan Uluslar arası Travel ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva