HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Temmuz 2019 Cuma - 09:04

Konak'ta Srebrenitsa unutulmadı

Sadece birkaç gün içerisinde binlerce Boşnak'ın katledildiği Srebrenitsa Katliamı’nda yaşamını yitirenler, Konak’ta düzenlenen törenle anıldı.Törende,soykırımın simgesi kabul edilen mavi kelebeklere işaret ederek yaptığı duygusal konuşmayla dikkat çeken Konak Belediye Başkanı Mimar Abdül Batur, “Toprakları nice medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir şehirden, Konak’tan bakarak, tüm dünya için, barış ve huzur için halen bir umut olduğuna inanıyorum: Özgürlüğün, barışın, kardeşliğin hâkim olacağı, daha yaşanılır bir dünya” dedi.

Konak ta Srebrenitsa unutulmadı

Konak Belediyesi ile Konak Kent Konseyi,Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir tören düzenleyerek, Srebrenitsa Katliamı’nın kurbanlarını andı.Avrupa’da 2. Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan, en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen soykırımın 24. yılı nedeniyle düzenlenen törene, Konak Belediye Başkanı Mimar Abdül Batur, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkan Vekili Cemal Şenel, İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Vahap Savaşan, Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Birol Özkardeşler, Konak Belediyesi meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

EN ACI SİMGE: MAVİ KELEBEKLER
Törende yaptığı konuşma dikkat çeken Konak Belediye Başkanı Mimar Abdül Batur, mavi kelebeklerin Avrupa’nın orta yerinde, Bosna Hersek’te yaşanan bir katliamın simgesi olarak bilindiğine işaret ederek,“Onlar sonsuzluğu ve özgürlüğü simgeleyen renklerine inat, insanlık tarihine kazınan kara bir lekeyi ortaya çıkardı. Toplu mezarların olduğu yerlerde açan ve adına “ölüm çiçekleri” denilen çiçekler çekiyordu aslında onları.Aileler yakınlarını bulmak için mavi kelebekleri takip etti. Bu, benim bugüne kadar duyduğum en yürek yakan gerçeklerden biri” diye konuştu.

“İNSANLIK SUÇU SAYILARLA İFADE EDİLEMEZ”
24 yıl önce korkunç bir insanlık trajedisinin yaşandığını dile getiren Başkan Batur, “Bu katliam, bu soykırım, maalesef dünyanın gözü önünde Birleşmiş milletlerin Srebrenitsa'yı Boşnaklar için ‘güvenli bölge’ ilan etmesine karşın, ne yazık ki, önlenememiştir.Bugün bizi burada bir araya getiren işte o çok büyük acı. Hiçbir insanlık suçunun sayılarla ifade edilmesini uygun olmadığını düşünüyorum. Hiçbir sayı o acıyı ve büyüklüğünü ifade edemez. Bir insanın kaybı bile büyük bir yaradır.Ama kaybettiğimiz o insanlar ve insanların sayıları,küçücük çocuklar, kadınlar, gençler, insanlık tarihine geçen, tarif edilemez bir acının yarattığı ve bizlere bıraktığı büyük bir boşluktur” dedi.

“BEN DE BİR UMUT TAŞIYORUM”
Sevdiklerinin, ailelerinin izini gösteren mavi kelebeklerin, Bosnalılar için umut olduğunu ifade eden Batur, “Ben de bir umut taşıyorum” diyerek, sözlerine şöyle sürdürdü:

“Toprakları nice medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir şehirden, Konak’tan bakarak, tüm dünya için, barış ve huzur için halen bir umut olduğuna inanıyorum: Özgürlüğün, barışın, kardeşliğin hâkim olacağı, daha yaşanılır bir dünya... Srebrenitsa’da gerçekleştirilen katliamın acısını, paylaşıyor ve kaybettiğimiz Boşnak kardeşlerimizi saygıyla bir kez daha anıyorum.”

“BUGÜNLERİ UNUTTURMAYALIM”
Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkan Vekili Cemal Şenel de 1700’ün üzerinde insanın hâlâ toprak altında olduğuna ve 150’nin üzerinde açılmayan toplu mezar bulunduğuna dikkat çekti. Şenel, “Bosna Hersek’in her tarafında soykırımlar, katliamlar yapıldı. Bugün de dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir yönetim sistemi Bosna Hersek’te var. Her an her şey yeniden olabilir. Bugünleri unutturmamak için birlik olmalıyız. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, yurtta barış, dünyada barış” diye konuştu.

“TÜM KATLİAMLARI LANETLİYORUZ”
Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu da Srebrenitsa’da ormanlık alanlara, fabrikalara, depolara götürülen 8 bin 372 sivil Müslüman Boşnak’ın katledildiğini belirterek, “Göz göre göre, gün gün katliamın sesleri gelirken BM, AB ve NATO sessiz kalma tercih etmiş ve insanlık tarihinin utanç sayfalarından biri Avrupa’nın tam ortasında yaşanmıştır. Bizler tüm katliamları lanetliyoruz” dedi.

MAVİ SULARA, KIRMIZI KARANFİL
Türkan Saylan Kültür Merkezi’nin önünde yapılan basın açıklamasının ardından, kortej oluşturarak, Gündoğdu Meydanı’na yürüyen katılımcılar, kurbanların anısına denize karanfil bıraktı.

 
İzmir'de açık havada sinema keyfi
 
Urlalı kadınlardan sakız atağı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de açık havada sinema keyfi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ve yaz boyu devam edecek “İnciraltı ...
Mama ve su kapları Başkan Kayalar’dan
Menderes Belediyesi tarafından can dostlar için esnafa ücretsiz mama ve ...
Balçova kupaları süpürdü
Balçova Belediye Spor’un farklı yaş kategorilerinde müsabakalara katılan ...
 
Büyükşehir’de zirve: Soyer’den hem müjde hem güvence!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in, CHP İl Başkanı Yücel ve ilçe ...
Fırtınanın vurduğu Dikili'de İZSU'dan seferberlik
Dikili ilçesinde yoğun yağış ve fırtına sonrası sabah saat üç sıralarında ...
Karşıyaka'da Srebrenitsa unutulmadı
Karşıyakalılar, 11 Temmuz 1995’te Bosna’da gerçekleşen Srebrenitsa katliamını ...
 
Narlıdere'de eğlenceli yaz kursları başladı
Okulların kapanmasıyla birlikte çocuklara yönelik sosyal ve sportif aktivitelerini ...
Kemalpaşa'da her gün halk günü
Halkla birlikte iç içe görmeye alışkın olduğumuz Kemalpaşa Belediye Başkanı ...
Çeşme'nin incisi Türkiye birincisi
İzmir’in turizm gözdesi Çeşme Ilıca Plajı, Türkiye’nin girişi ücretsiz ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva