HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Ekim 2019 Salı - 10:07

Konak'ta 1500 yıllık yalnızlık son buluyor

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, kentin kalbinde ortaya çıkarılan ve 1500 yıllık tarihi olan Smyrna Antik Tiyatrosu’nun turizmde yeni bir destinasyon yaratarak, Izmir turizmini dünyaya açacağını söyledi.

Konak ta 1500 yıllık yalnızlık son buluyor

Başkan Batur, Yunanistan Başkonsolosu Argyro Papoulia ile birlikte Kadifekale’nin eteklerinde bulunan Smyrna Antik Tiyatrosu Kazı Alanı’nı ziyaret etti. Smyrna Antik Kenti Kazı Başkanı, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Ersoy’un rehberliğinde kazı alanını gezen Başkan Batur, Smyrna Antik Tiyatrosu’nun, Konak ilçe sınırları içinde bulunan, tarihi misyonu önemli noktalardan biri olduğuna dikkat çekti. Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere hem geçmiş dönemde hem de bugün alanda yapılan çalışmalara katkı koyan tüm kurumlara teşekkür eden Batur, “Kazı Başkanı Akın Ersoy ve ekibine de çok teşekkür ederiz. Şehrin kalbine kurulu bu dev tiyatro alanı onların sihirli elleriyle ortaya çıkacak. Turizmde rotaları değiştirecek, İzmir’i dünyaya açacak büyük bir çalışma yapılıyor. Kuşkusuz dünyanın dört bir yanından binlerce insan tiyatroyu görmeye gelecek. İzmir ve Konak, turizmin yeni cazibe merkezi haline gelecek. Bugünü ve bu heyecanımızı bizimle paylaşan Başkonsolos Papoulia’ya da teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

“Ortaya çıkmasını yürekten istiyoruz”
Yunanistan Başkonsolosu Argyro Papoulia da İzmir’in dünyanın en eski kentlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, “Bu alanda yapılan kazılar çok önemli ve burada ortaya çıkarılanlar, ne kadar değerli bir kültürel mirasa sahip olduğunuzun göstergesi. Bu alanın ortaya çıkmasını yürekten istiyoruz. Böylece yabancılar için hem Türkiye’yi hem Yunanistan’ı ziyaret edebilecekleri yeni turizm ve kültür paketleri oluşturabiliriz” dedi. Türkiye’nin de Yunanistan’ın da arkeolojik olarak çok zengin olduğuna işaret eden Papoulia, iki ülkenin bu alanda işbirliği yapabileceği ortak çalışmaların neler olabileceğini araştıracağını da vurguladı.



İyi durumda çıkacak
Kadifekale ile Smyrna Agorası arasındaki yamaçta yer alan, yapılan kamulaştırma ve yıkımlar sonrasında, basamaklı oturma alanının topografik eğrisi ile sahne binası büyük oranda ortaya çıkan Smyrna Antik Tiyatrosu’nda kazı çalışmaları üç yıldır sürüyor. Korunmuşluk derecesinin yüksek olduğu tahmin edilen ve bu nedenle iyi durumda ortaya çıkarılabileceğine inanılan tiyatronun MÖ 2. yüzyılda inşa edildiği, Roma İmparatorluğu döneminde, aralıklarla tekrarlanan depremler sonrasında onarıldığı ve son halini ise MS 178 yılında, yine bir depremin ardından gerçekleştirilen onarım ve eklentilerle aldığı düşünülüyor.

1500 yıllık suskunluk
Tiyatro 700 yıllık bir sürecin ardından, MS 4. yüzyılda kullanım dışı kalıyor ve 1500 yıl süren bir suskunluk dönemi başlıyor. Üstü toprakla örtülen Smyrna Antik Tiyatrosu zamanla kayboluyor. Bugün Akdeniz’in yeni antik tiyatrosu ve büyüleyici bir kültürel miras olarak Konak’ta gün ışığına çıkarılan tiyatro, İzmir Körfezi’ni mükemmel bir açıyla gören konumuyla da dikkat çekiyor.

 
İzmir'de bembeyaz bir başlangıç
 
Fuar kapılarını açıyor: Keyifle yaş almanın formülü İzmir'de!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Pagoskaleli 16 Ekim 2019 Çarşamba 11:08

Maalesef kaplumbağa hıziyla gidiliyor 10 senedir kamulaştirmalar bitmedi.kazilarda allaha emanet..çiçekle böcekle geçti aylar..konakta hiçbir şey olmuyor..her yer berbat..izmirin en güzel semtleri burdaydi eskiden ama şimdi ìcler acisi..belediyeler çalismadi calismiyorlar...bir olayi anlatacam size Seçimden önce chp nin mitingi vardi kadife kalede..bende araçla sur kapisinin önünden geçiyordum..chp li partililerin bir turist edasi ile resimler çektiklerini gordum ve biri ne sordum..dayi ilk kez mi kaleye geliyorsunuz..50 senedir ilk kez geliyoruz dedi..ben de lafi yapistirdim dayiya..chp nin ve dolayisiyla belediyenin de senden kalir bir yani yok onlar da pek ugramazlar buralara..o yuzden diyorum sizden izmire hayir yok

Yorumu oyla      4      5  
eşrefpaşalı 15 Ekim 2019 Salı 13:58

tarihi terler hanlar hamamlar tamamda daha bi şey göremedik icraatlrda abdül başkan aynı kadro ile maça devammı bu ekipler iyi olsa idi sema başkan devam ederdi başkan işçilerde tık yok bürokratlar zaten allaha emanet rutin işlerinde dışında ataklar göremedik daha korkma başkan arkanda konak var senin sen cesur adamsın izbetondan biliyoruz seni hadi artık verdiğn sözleri hayata geçir önce takımı görelim

Yorumu oyla      10      5  
deli bekir 15 Ekim 2019 Salı 13:20

konak ın başka sorunu yoktu. eşrefpaşa,yağneler,ballıkuyu daha sayıyım mı? ne yapıldı acaba? HİÇ.

Yorumu oyla      9      8  
muhalif 15 Ekim 2019 Salı 11:54

bunu izmir sn.Kocaoğlu na borçludur.sadece tiyatro alanı değil, çevreside kamulaştırılıp yıkıldı, ve yıkımlar devam ediyor, bölge muhteşem manzarası ile de izmirin en gözde yerlerinden biri olacak, yeni seçilenlere ise bölgeyi düzenlemek kalıyor...

Yorumu oyla      9      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka'da gönüllü zabıtalar sahaya iniyor
Karşıyaka Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve İzmir’deki yerel yönetimler ...
Başkan Gümrükçü projelerini anlattı
Çiğli halkıyla bir araya gelen Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Çiğli’de ...
Mehmet KARABEL yazdı... Bir sabah ansızın gelebilirim!
Mehmet KARABEL yazdı... Bir sabah ansızın gelebilirim!
 
Meclis sonunda dikkat çeken görüntü: Hücum ettiler Soyer’i CV yağmuruna tuttular!
Büyükşehir Belediyesi’nin Ekim ayı toplantısında önemli konular masaya ...
İzmir’de 3 gün boyunca Balkan rüzgarı esecek!
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 14’üncü kez düzenlenen Balkanlılar ...
Yılın En’lerinde üç plaket Çiğli Belediyesi’ne
2019 yılında Akdeniz, Avrupa ve dünyadan yapılan spor şampiyonalarında ...
 
Başkan Soyer, seyyar makamıyla İzmir turunda: İlk durak Buca!
Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, seyyar makam aracıyla Buca’nın Akıncılar ...
Başkan Kırgöz’den ‘dolandırıcı’ uyarısı
Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz'ün ismini kullanarak vatandaşlardan ...
Başkan Oğuz'dan şantiye buluşması: Emek bizim için en yüce değerdir
“İşçinin alın teri kurumadan emeğinin karşılığı verilmeli” anlayışıyla ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva