HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Ekim 2019 Perşembe - 19:36

Konak meclisinde bütçe oylandı: AK Parti’den de istifa!

Konak Belediyesi’nin 2020 yılı tahmini bütçesinin 476 milyon TL olduğu açıklandı. Başkan Batur, “İddialı değil uygulanabilir bir bütçe hazırladık” mesajını verdi. Batur, borçsuz bir belediye devraldığı için önceki dönem Belediye Başkanı Sema Pekdaş’a da teşekkür etti. Öte yandan AK Partili Meclis Üyesi Nazlı Kurt ise partisinden istifa ettiğini bildirdi.

Konak meclisinde bütçe oylandı: AK Parti’den de istifa!

Mehmet İŞLER/ EGEDESONSÖZ- Konak Belediyesi’nin Ekim ayı olağan meclis toplantısının üçüncü oturumu Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Başkan Abdül Batur idaresinde gerçekleşti.

Konak Belediyesi’nin 2020 Mali Yılı Performans Programı ve 2020 Mali Yılı ve izleyen 2 yılın Gelir-Gider Bütçesi, Denge Kararnamesi ve Ekli Tarife cetvellerinin oy çokluğu ile uygun bulunduğuna dair Plan ve Bütçe komisyon raporları toplantıda gündeme geldi.

AK PARTİ’DEN İSTİFA ETTİ, ÇEKİMSER OY KULLANDI
Ayrıca toplantıda flaş bir gelişmede yaşandı. AK Partili Meclis Üyesi Nazlı Kurt partisinden istifa ettiğini dilekçe ile bildirdi. Başkan Batur’a iletilen belge sonrasında Nazlı Kurt önerge için bağımsız meclis üyesi olarak oy kullandı. Kurt iki madde için de çekimser kaldı.

Her iki önerge de AK Parti’nin ret, CHP’nin kabul oylarıyla oy çokluğuyla kabul edildi. Performans programı içinde 7 faaliyet alanının altında 7 amaç, 32 hedef ve 120 performans göstergesi ile 69 faaliyet yer aldığı görüldü.

NELER YAPILACAK?
Kentsel dönüşüm projelerinin yüzde 47.5’inin, Beştepeler Pazar Yeri ve sosyokültürel tesisinin, Güneşli Mahallesi Pazar Yeri ve sosyal kültürel tesisi’nin yüzde 20’si, Ferahlı Mahallesi Cemevi, Engelli eğitim merkezi, yeni park ve yeşil alan çalışmaları, madde bağımlılığı ile mücadele eğitim merkezi, yol ve kaldırım düzenleme çalışmaları, belediye hizmet binası ve tesislerinin engelli vatandaşlar tarafından kullanıma uygun hale getirilmesinin yüzde 55’inin, ilçedeki ibadethane eğitim ve kamu kurumlarının bakım ve onarımı, Roman Kültür Merkezi Restorasyonunun, Kırım Tatar Evi Restorasyonunun, Kıllıoğlu Hamamı Restorasyonu, Silahhane Binası Restorasyonu, Altınpark Arkeopark Alanı ve çevre düzenlemesinin yüzde 40’nın 2020 yılı içinde yapılacağı raporda belirtildi.

KONAK’A 476 MİLYON TL’LİK BÜTÇE!
Konak Belediyesi’nin 2020 yılı tahmin edilen 476 milyon TL’lik gider bütçesinin yüzde 14.39’unun yanı 68 milyon 482 bin TL’si yapılacak yatırımlar için ayrıldı. Ayrıca sosyal destek kartı, aşevi ve gıda yardımı, iftar etkinlikler, giysi, eşya bankası hizmetleri, engelsiz servis aracı, evde bakım hizmetleri, sportif etkinlik ve kurslar, amatör spor kulüplerine nakdi yardımlar gibi konuları kapsayan sosyal yardım ve hizmetleri için bütçenin yüzde 2.17’sinin yani 10 milyon 330 bin TL’lik bir kısım ayrıldığı görüldü.

2020 yılı mali bütçesinde bir önceki yıla göre toplamda yüzde 19’luk artış görüldü. 2020,2021 ve 2022 yıllarında ise büyümenin her yıl için yüzde 5 olarak öngörüldüğü belirtildi.

Kültürel faaliyetler için azaltılma yöntemi seçildi. Bir önceki yıla göre yüzde 5.14 oranında azaltıldığı ve 4 milyon 430 bin TL’nin bütçeden ödenek olarak ayrıldığı görüldü.

HAYATİ KONULARI ÖNGÖRMENİZİ ÖNEMSİYORUM
CHP Grup Başkan Vekili Mahmut Esat Aslan, “Bu performans programında öncelikle size teşekkür etmek istiyorum. Sunuş yazınızda iki ana konu belirlemişsiniz. Bir tanesi kentsel dönüşümün sağlanması diğeri de ilçemizdeki tarihi yapıların tek tek ayağa kaldırılmasıdır. Bizim ilçemiz için iki önemli olan konudur. Bu hayati konuları öngörmeniz ve programa koymanızı önemsiyorum. Ayrıca bu programı hazırlayan arkadaşlara da teşekkürüm var. Performans programının çok ciddi hazırlandığını görüyoruz. Ufak tefek hatalar olabilir ama kabul edilebilir tarafının çok yüksek olduğunu ifade etmek istiyorum” dedi.  

ENFLASYON BÖYLEYKEN BU ZAM KOMİK KALIYOR
CHP’li Aslan ayrıca, “Bütçe tasarısında 476 milyon TL’ye ayrılmış. Makul bir rakam olduğunu görüyoruz. Zaten bütçeler tahminidir. Kesin bir şey değildir. Yanılma imkanı mümkündür. 2012 adet personelimiz var. Aşağı yukarı bütçemizin önemli bir kısmının giderini teşkil ediyor. Bu bütçede iki şey dikkatimi çekti. Bu tarifelerdeki zam oranları ki halkımızı çok yakından ilgilendiriyor. Yazı İşleri, Kültür Müdürlüğü ve evlendirme dairelerindeki işlemlerde geçen yıla göre herhangi bir artış olmadığını gördüm. Yeni evlenenleri ilgilendirecek herhangi bir zam yapılmaması övülmeye değer. Tarifelerde yüzde 10’luk bir artış yapılmış. Enflasyon rakamları açıklanmıştı. Bizim yaptığımız bu yüzde 10 zam komik kalıyor bizim halkçı belediyecilik anlayışımızın bir ürünüdür. Zamlar yağmur gibi geliyor. Takip etmekte zorlanıyoruz. Tüm bu zamlara rağmen siz böyle bir bütçe yapıyorsanız sizleri tebrik etmek lazım… Elbette bu bütçe tenkit edilebilir. Ama bugünkü şartlarda, bu ekonomik durumda belediyenin yapacağının en iyisi olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.  

25 YILLIK TECRÜBENİZE BU BÜTÇEYİ YAKIŞTIRAMADIK
AK Parti Grup Başkan Vekili İsmail Özen de bütçeye dair eleştirilerini dile getirdi. Özen, “Bütçenin Konak’a hayırlı olmasını diliyorum. Konak’a yapılacak yatırımların yetersiz olacağı kanısına vardık. Yatırımlar için harcanacak miktar 41 milyon TL’dir. Bütçenin yaklaşık yüzde 9’una denk geliyor. Bize göre düşük. Yüzde 100 gerçekleşmesi durumunda dahi Konak için yapılacaklar yetersiz kalıyor. Yapılacakları nasıl ve hangi parayla gerçekleştireceğiz. Konak’a yıllardır bir şey yapılmamasına alışığız. İlerleyen yıllarda hangi taşınmazlar satılacaktır? 25 yıllık bir belediyecilik tecrübesi olan size bu bütçeyi yakıştıramadık” dedi.

BİR DAHAKİ SEFERE YÜZDE 70 OY ALIRIZ
AK Parti, belediye yönetimini yaptırılan anket üzerinden eleştirdi. Yönetimin yüzde 50’lik memnuniyet oranı hedeflemesini eleştiren Özen, “Yüzde 50 memnuniyet oranı hesaplamışsınız. Yüzde 63 oy alarak niye bunu hesapladınız? Size oy veren yüzde 13’lük kesimin niye sizden memnun olmayacağını düşündünüz?” açıklamasını yaptı. Başkan Batur da, “Hepsine toplu olarak cevap vereceğim. Bir dahaki sefere yüzde 70 oy alırız” diye konuştu.  

ELEŞTİRMEK KOLAY
Batur eleştirilerin sonrasında söz aldı ve toplu şekilde cevap verdi. Batur, “Bütçemizin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İncelenmesi ve değerlendirilmesi noktasında çalışmaları yürüten bütçe komisyonundaki arkadaşlara ayrı ayrı teşekkür ederim. Eleştirmek kolay. En basit iş! Ama ülkenin gerçekleri var. Enflasyon oranı yüzde 9! Ama her şeye zam var. Doğalgazdır, elektriktir, her türlü noktada bir zam furyasının olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Biz de eleştiriyoruz. Eleştireceğiz. Vatandaşın alım gücünün ortadan kalktığı durumlarda biz de eleştiriyoruz. Biz burada bütçeyi yaparken vatandaşın cebine dokunmadan nasıl yaparız, sosyal demokrasi anlayışıyla hareket ettik. Yoksa biz de her şeye zam yapardık. Fen İşleri’nin yatırımlarıyla ilgili madde çok konuşuluyor. Bazı projelerde İzmir Büyükşehir Belediyesi ile beraber ve katkılarıyla yapacağız. Kaynağımızdan bir tanesi o. Birinci projemiz Beştepeler Pazar Yeri. Büyükşehir’in burada yüzde 75 katkısını alacağız. Ne kadar kar ettiğimizi orada görürsünüz. Güneşli’deki Pazar Yeri için ortak çalışma üretiyoruz. Bazı kalemlerde sizlerin de katkısı olacak. Restorasyon çalışmaları Valilik’ten destek gelecek. Biz buraya maliyetleri yazıyoruz, İzmir Valiliği’nden alacaklarımızı hiç yazmadık. Oradan alacağımız rakamlara güveniyoruz” açıklamasında bulundu.

HER YİĞİDİN BİR YOĞURT YİYİŞİ VAR
“Yatırım bütçemiz bence ilçeler bazında sıralamaya girecek şekilde” sözleriyle konuşmasını sürdüren Batur, “Yüzde 14’lük bir artış sağlamışız. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi var. Kentsel dönüşümde Narlıdere’de 20 yıldır yedik. Hiçbir belediyenin ‘ben yapayım, satayım burada bir piyasa oluşsun’ diye bir uygulama içinde olduğunu duymadım, görmedim. Doğru olacağını da düşünmüyorum. Narlıdere’de bütçemizden tek kuruş çıkmadan yaptık. Burada da aynı anlayıştayız. Müteahhitlerin içinde bulunduğu durumu biliyoruz. Bu projenin önündeki en büyük handikap budur. Müteahhitleri bu duruma ben getirmedim.  Müteahhitlerin stok olarak elinde bulunan daire sayısı 300 bin civarında. Bu proje sadece benim projem değil. O bölgede yaşayan tüm vatandaşlarımızın projesi. Onu birlikte ayağa kaldırmak bizim görevimiz” ifadelerini kullandı.

İDDİALI DEĞİL UYGULANABİLİR BİR BÜTÇE HAZIRLADIK!
Batur, “Elimizde gayrimenkuller var. Onları da değerlendireceğiz. Bitenlerin pazarlamasını yapacağız. Piyasadan müthiş bir alacağımız var. Kestiğimiz cezaların tahsili var. Encümenden kesilen cezaların ve diğer tahsilatların yapılması noktasında gerekirse birim kuracağız. Bu bizim hakkımız. Bu iyi düşüncelerimiz. Ülkede neler olduğunu hepimiz biliyoruz. İleride inşallah mali yapımız kötü duruma düşmez. Vergilerin ödenmemesi noktasında en fazla etkilenen kurumlar belediyeler. Bizim en büyük gelir kaynağımız vatandaşın ödeyeceği vergiler. Şu ana kadar geçmiş yıla göre artma yok. Ama bizim İller Bankası payımızda yüzde 2-3’lük artış var. Görünen enflasyon yüzde 9’larda… Bizde artış yok. Belediyelerin yapacaklarını hayata geçirebilmesi için gelirlerimizin artması gerekiyor. Biz bu bütçemizi uygulanabilir yaptık. Yüzde 90’larda uygulanacağını zaten göreceksiniz. Çok iddialı değil gerçekten uygulayabileceğimiz bir bütçeyi sizlerin önüne getirdik” diye konuştu.

BORÇLANMA İÇİN FLAŞ AÇIKLAMALAR, PEKDAŞ’A TEŞEKKÜR! 
AK Partililerin borçlanma konusunda olumlu konuşmalarını hatırlatan Batur, bütçenin büyük bölümünün personel maaşlarına gidiyor olmasına gelen eleştiriler hakkında da açıklama yaptı. Batur,  “İleriki günlerde borçlanmamız gerekirse, belediye kaynağında bir eksiklik varsa diğer belediyeler gibi biz de borçlanacağız. Bundan hiç çekinmem. Bu sözünüzü unutmayın. Aynı şekilde samimi bir şekilde destek bekleriz. Şu anda öyle bir talebimiz yok. Kendi yağımızla kavrulacak noktadayız. Bütçe çalışanların yüzde 65’ini kapsıyor diyorsunuz. Ne yapacağız? Kapının önüne mi koyacağız? KHK’lar çıkmasaydı şu an oran yüzde 35’lerde olacaktı. Bütün belediyelerdeki oran bu noktaya ulaştı. Geçmişteki belediye başkanımız Sema Pekdaş’a teşekkür ederim. Borçsuz bir belediye bıraktı. Bundan sonra borçlanma olacaktır. Yatırım yapacaksak, Konak’a hizmet getirecek bir yatırım varsa çekinmeyiz” ifadelerini kullandı. 

 
Teröristlerin kazdığı tünel ortaya çıkarıldı!
 
İki dev firma 'şehir uçağı' için kolları sıvadı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmirli 10 Ekim 2019 Perşembe 22:04

Yine yatırıma para yok.Yazık bu millete.

Yorumu oyla      5      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kent A.Ş'den 'danışman' ve 'maaş' açıklaması!
Foça Belediye Meclis Üyesi Hakan Barçın'ın Karşıyaka Belediyesi şirketi ...
Torbalı'da balıkçı tezgahları denetlendi
Torbalı Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne ...
Balçova'da şiddete karşı kermes
Balçovalı Kadınlar son zamanlarda artan kadına yönelik şiddet olaylarına ...
 
Başkan Oran muhtarlara projelerini anlattı: Çeşme’nin 30 yılını planlıyoruz
Muhtarlar ile bir araya gelen Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, “Çeşme ...
Başkanlardan Bornova'da zirve
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Bornova'daki sanayi siteleri ...
Büyükşehir açıkladı: 10 Ekim Katliamı anısına anıt yapılacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi,  10 Ekim 2015 tarihinde 'Emek, Barış ve Demokrasi ...
 
Derneklerden Başkan Selvitopu'na plaketli teşekkür
Karabağlar Amatör Futbol Kulüpleri Derneği, spora ve sporcuya yaptığı ...
Başkan Arda'dan AK Partililere: Beni bırakın, vatandaşın derdine bakın!
Gaziemir Belediyesi’nin Ekim ayı meclis toplantısında Ak Partili meclis ...
Çiğli'de örnek sosyal sorumluluk projesi
Çiğli Belediyesi bir sosyal sorumluluk projesine daha imza attı. Çiğli ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva