HABERLER>POLİTİKA
9 Şubat 2019 Cumartesi - 12:59

Kocaoğlu’ndan Zeybekci’ye bombardıman: Köpeksiz köyde değneksiz dolaşıyor!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Zeybekci’nin yerel yönetimler özelinde yürüttüğü eleştiriler için, “AKP'nin İzmir Büyükşehir adayı, kibar adam. Aynı dönemde belediye başkanlığı yaptık.  Bizi sever, sayar. Biz de onu sever sayarız.  İzmir'e geldiğinden beri kendisi de her fırsatta bize vurmaya başladı. Bugüne kadar sayın adaya hiç cevap vermedim. Ama Çok sevdiğim bir söz var; ‘Köpeksiz köy bulmuş, değneksiz gezer’ diye. Nihayetinde İzmir sahipsiz değil! En azından 31 Mart akşamına kadar buradayım” açıklamasını yaptı.

Kocaoğlu’ndan Zeybekci’ye bombardıman: Köpeksiz köyde değneksiz dolaşıyor!

Mehmet İŞLER/ EGEDESONSÖZ-İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediye çalışmalarıyla restore edilerek kente kazandırılan Namazgah Hamamı ve Agora Parkı açılışına katıldı. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın ev sahipliği yaptığı programa Narlıdere Belediye Başkanı ve CHP Konak Belediye Başkan Adayı Abdül Batur, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Ticaret Odası (İZTO) eski Başkanı Ekrem Demirtaş, belediye meclis üyeleri, bürokratlar, akademisyenler, iş dünyası temsilcileri, mahalle muhtarları, partililer ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İZMİR’DE SEÇİM ATEŞİ ALEVLENDİ: KOCAOĞLU’DAN ZEYBEKCİ’YE CEVAPLAR
31 Mart yerel seçimleri için ‘yokum’ kararı alan ve yeni süreçte yarışta yer almayacak olan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, Cumhur İttifakı’nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı AK Partili Nihat Zeybekci’nin açıklamalarına ilk defa cevap verdi.

‘KÖPEKSİZ KÖY BULMUŞ, DEĞNEKSİZ GEZER’ DİYE ÇOK SEVDİĞİM BİR SÖZ VAR
Kocaoğlu, projelerini açıklayan Zeybekci için, “AKP'nin İzmir Büyükşehir adayı, kibar adam. Aynı dönemde belediye başkanlığı yaptık.  Bizi sever, sayar. Biz de onu sever sayarız.  Her şeyden önce, siyasi nezaket diye bir şey var. Ama bu iş başka, seçim başka! Zaten İzmir'e geldiğinden beri kendisi de her fırsatta bize vurmaya başladı. Allah var, isim vermiyor. Bu kenti 15 yıldır kim yönetiyorsa, ona konuşuyor. Bugüne kadar sayın adaya hiç cevap vermedim İzninizle bugün itibariyle başlıyorum. Çok sevdiğim bir söz var; ‘Köpeksiz köy bulmuş, değneksiz gezer’ diye. Nihayetinde İzmir sahipsiz değil! En azından 31 Mart akşamına kadar buradayım” açıklamasını yaptı.

OKUYUNCA GÜLDÜM!
Kocaoğlu, “Önce, ‘İzmir'deki beceriksizliklerin ideolojik kılıflarla örtülmesine izin vermeyin’ sözlerinden başlayalım. İzmir'de beceriksizlik yoktur. Aksine, iktidar partisinin tüm çifte standartlarına, tüm engellemelerine,  bu kenti görmezden gelmelerine rağmen bir başarı hikayesi vardır. O zaman sayın adayın cümlesini şöyle düzeltelim, "İzmir'deki başarı öyküsünün ideolojik kılıflarla örtülmesine izin vermeyeceğiz. Sayın aday, İzmir'e yapacakları yeni metro hatlarını açıklamış. Aralarında Buca ve Otogar metroları da var. Okuyunca güldüm. 11 yıl öncesini hatırladım. 2008’de ‘herkesin metrosunu yapacağız’ dediklerinde, biz de buna inanıp projesini hazırladığımız Halkapınar-Otogar metrosunu söylemiştik.  AKP'nin yönettiği diğer büyükşehirlere metro için kaynak aktardılar. Ama aradan geçti 11 yıl. Bizim metrodan hala haber yok! Bu proje, İzmir’de bakanlığın yapacağı ilk metro olacaktı. Her yıl konuşulmasına rağmen bir türlü başlanamadı.  Nihat Bey bu geleneği değiştirmemiş. Bu seçim öncesinde yine ‘Otogar'a metro’ konuşuluyor. Oysa İzmirli samimiyet istiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi kendi gücüyle İzmir Türkiye Cumhuriyetine bağlı bir olduğu il için kanunen alması gereken paranın dışında bir kör kuruş almadan İzmir’de raylı sistemi 11 179 km çıkarmıştık. Metroda taşınan yolcuyu 70 binden 850 bine çıkartmıştır. Hikaye budur. Peki ya "Buca'ya metro" sözüne ne demeli? Bunu söyleyenler, 13 Nisan 2017'den beri, yani tam 667 gündür projesi hazır olduğu halde Ankara'dan onay alamadığımız Üçyol-Buca metro hattını yapacağız demek ne demektir? Onaylasaydınız, ekonomi bozulmasaydı, faizler artmasaydı, ucuz krediyi alıp metro temelini atacaktık. Daha hala onaylamadınız. Alt Yapılar Genel müdürlüğünde onaylandı. Kalkınma bakanlığı kontrol edecek. İzmirli sormaz mı size, neden İzmir'in metro projelerini bekletiyorsunuz diye” dedi.ZEYBEKCİ’YE SORU: BİR METRE RAYLI SİSTEM YAPTINIZ MI?
Kocaoğlu, “Ben buradan Sayın Aday'a bir soru daha soruyorum; Siz bir metre raylı sistem yaptınız mı? O parayla, bu parayla, belediyenin parasıyla bir metre raylı sistem yaptınız mı? AKP'nin Sayın Adayı, "İzmir'de yağmur suyu ayrıştırması yok. Arıtma da var diyemeyiz" sözünü sık sık tekrarlayarak hafızalarda böyle bir algı oluşturmak niyetinde. Vereceğim cevaplardan sonra arıtma konusunu kapatacağını düşünüyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi, TÜİK’in verilerine göre Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı ve kişi başına düşen arıtma miktarıyla Türkiye lideridir. Türkiye’de liderdir, liderdir! Son 4 yıl içinde, sadece yağmursuyu altyapısı için 175 milyon TL'lik yatırım gerçekleştirmiştir. 514 kilometre uzunluğunda yağmursuyu hattı işletme halindedir.  Bilmezsen, dersini çalışmazsan, ‘ben atayım, sonra ne olursa olsun,’ dersen bu işler olmaz. Sayın Aday, 8 yıl belediye başkanlığı yaptığı Denizli'de kaç arıtma tesisi kurdu, ne kadar atık suyun arıtılmasını sağladı, bunu da açıklarsa seviniriz. Dilerse, Avrupa Birliği standartlarındaki ileri biyolojik atık su arıtma tesislerimizi kendisine gezdirebilir, partisinin yönettiği belediyelere model olarak sunması konusunda yardımcı olabiliriz” diye konuştu.

DEDİĞİ GİBİ ÇÖP YIĞINLARI YOK
Kocaoğlu, “Katı atık bertaraf tesisi konusuna gelince… Kendisi de çok iyi bilmektedir ki, İzmir Büyükşehir Belediyesi üzerine düşen her şeyi yapmış ancak tesisin kurulmaması yönündeki siyasi ayak oyunları, bu yatırımın hayata geçmesini engellemiştir. Her bulduğumuz katı atık yeri kaldı. Bu kadar işi yapmış belediye katı atık bertaraf tesisini en kısa sürede yapılacak kapasitededir. Çöp yığınları yok. Harmandalı katı atık depolama bölgesi Türkiye’de ilk düzenli bölgedir. Onun dediği gibi böyle şeyler söz konusu değildir” dedi.

İZMİRLİLERE SORDU: SİZ OLSANIZ İNANIR MISINIZ?
Sayın Aday, İzmir'in bulunduğu durumu eleştirecek ya, "İzmir'in nitelikli nüfusu İstanbul'a gidiyor" demiş. Göçün tersine döndüğünü, beyaz yakalıların İstanbul yerine İzmir'i tercih ettiğini bilmiyor. Tavsiyem, TÜİK verilerini incelemesidir. Ben bir rakam vereyim de kolaylık olsun. 2018 verileri henüz açıklanmadı ama 2017 yılında sadece İstanbul’dan 18 bin 506 kişi, İzmir’i tercih etti. Bunların yüzde 44’ü ise en az üniversite mezunu. Büyükşehir Belediyesi olarak, Bozdağ Kayak Merkezi'ni İzmir'e yakışır bir hale getireceğiz demiş. 5 milyar liralık Özel İdare mallarından İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne görevlerin yüzde 95’i verilmesine rağmen bir "patlak lastik" bile verilmemiştir. Çifte standart devam ediyor. Demek AKP’li belediye gelirse, öyle bir ihtimal yok ya, o tesis belediyeye verilecek! CHP’li belediyeye verilmeyen tesisler AKP’li belediyeye veriliyorsa bunu İzmirliye nasıl ayrım yaptığınızı anlatmanız gerekmektedir. Bir de temcit pilavı gibi yıllardır tekrarlanan ama hep lafta kalan işler var. ‘Buca Cezaevi'ni kaldırıyoruz’ bunlardan biri. 15 yıldan beri her seçimde aynı vaadi tekrarlayan AKP adayları istikrarını sürdürüyor.  2004 yılında, dönemin AKP’li Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek birlikte söylemişti; "Buca Cezaevi'ni yıkıp ticaret merkezi yapacağız" diye. 2014'te bu kez Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım çıktı ve ‘Adalet Bakanı ile görüştüm, talimat verdi; Buca Cezaevi kaldırılacak’ dedi. Hiçbir şey değişmiyor.  2019 yılına gelindiğinde ise bu kez bayrağı Nihat Zeybekçi devraldı. ‘Buca Cezaevi yeşil alan olacak’ açıklamasını yaptı. Siz olsanız inanır mısınız?” açıklamasını yaptı.

LİMAN ELEŞTİRİSİ
Kocaoğlu, “Ağızlara sakız olan bir de Çandarlı Limanı meselesi var. AKP'nin 2011 yılında İzmir'e vaat ettiği 35 projeden biriydi. En son ‘2017'de tamamlanacak’ dediler. 2018 Ekim ayı itibariyle 680 milyon lira harcanmasına rağmen hala yüzde 30 seviyesinde. Projenin devam edip etmeyeceği bile bilinmiyor. Ama Çandarlı Limanı, hala AKP adayının seçim programında yer alıyor. İzmir’deki liman konusu, bugünün konusu değil. Ama üstünde detaylı tartışılması gereken bir konudur. Elleçleme limanı özelliğini Pire’ye kaptırdık. Bize acilen bir elleçleme limanı gereklidir. İzmir Limanı’nı kruvaziyer limanı yapacağım demek yanlıştır. İzmir Limanı bir müddet daha yük limanı özelliğini sürdürecektir. Çünkü İzmir’in güneyini ve doğusundaki sanayicilerin mallarının maliyetini arttırmak demektir” dedi.

SAYIN ADAY TARİHE PATATES-SOĞAN İHRACATINA İZİN VEREN BAKAN OLARAK GEÇMİŞTİR
Kocaoğlu, “İzmir'e gelince bir anda "tarım ve üretici dostu" olan Sayın Aday'ın aslında Ekonomi Bakanlığı döneminde neler yaptığına bir bakmak lazım. Sayın Aday, Türk siyaset tarihine, ‘Türkiye gibi tarım zengini bir ülkede patates- soğan ithalatına izin veren; buğday, arpa ve mısırdaki ithalat gümrük vergisini çok ciddi oranda düşüren, canlı büyükbaş hayvan ve karkas et ithalatının önünü açan, tarım ürünleri ithalatındaki vergiyi düşürerek Türk tarım ve hayvancılığına büyük darbe vuran bakan’ olarak geçmiştir. Başta da dedim ya, İzmirli samimiyet ister. İzmirli, özü-sözü bir adamı sever. Orada öyle, burada böyle olmaz! İzmirli bunu kabul etmez. Sayın Aday, Ekonomi Bakanlığı döneminde sık sık ‘dolar düşecek’ laflarıyla iddiasını ortaya koyarken, dolar kurunun 2 liradan 4.6 liraya yükselmesini önleyememiş bir bakan olarak da tarihe geçmiştir.  İzmirliler Sayın Aday'a diyor ki, ‘Devlet eliyle yapılması gereken projeleri; Evde sağlık hizmeti,  kadınlara istihdam, tarımsal üretimin artırılması,  körfezin korunması, yağmur suyu ayrıştırma, tarihi yapıların restorasyonu, sokak hayvanlarının korunması, gençlik merkezleri, spor kulüplerine destek, okullara bakım-onarım, belediye-üniversite işbirliği, termal turizm gibi yapılan ve yapmakta olduğumuz işleri ‘mega proje’ olarak saymak ve İzmirliye sunmak yerine İzmir’in nasıl kalkındığını anlatmalıdır. Tarihi yapıları korumaya, önce şu satışa çıkardığınız Tarihi Elektrik Fabrikası'nı satmaktan vazgeçerek ve restore ederek başlayın” diye konuştu.aziz kocaoÄ?lu tramvay ile ilgili görsel sonucuTRAMVAYI İYİ Kİ YAPMIŞIZ!
Kocaoğlu ayrıca, “Tramvay bizim de tahminlerimizin katbekat üstünde yolcu taşıyor. İyi ki yapmışız. Çok tartışmıştık, iyi ki yapmışız. Kent merkezinden geçen tramvaya karşı çıkmadan önce, AKP'li belediyelerin yönettiği ve tramvay kullanan diğer kentlerdeki uygulamalara bir bakın! Orada vagonlar kent merkezinden değil de sayfiye yerlerden mi geçiyor? Nereden gidiyor? Seçim öncesi ‘suda indirim’ söylemiyle karşımıza çıkacağınıza, AKP'li belediyeler olarak geçmiş dönemde ‘otomatiğe bağladığınız’ fiyat artışlarının hesabını verin topluma. Gerçi büyük şehirlerde seçilmiş belediye başkanı kalmadı ya. İzmir AKP’li olmadığı için kurtardı. AKP’li olsaydık biz de teflonla gitmiştik” dedi.

İZMİR İLE DENİZLİ’Yİ KIYASLADI, ‘BECERİKSİZ OLAN KİMDİR?’ DİYE SORDU!
Kocaoğlu, “Sayın Aday, her fırsatta, ‘Denizli'de şunu yaptık’, ‘Denizli'de hiç böyle olmazdı’ diye konuşunca, insan merak ediyor tabii. İzmir ile Denizli arasında nasıl bir fark var diye. Tarımsal ve sanayi gelirlerindeki, Gayri Safi Milli Hasıla'daki, kişi başına düşen gelirdeki artışlara bakıldığında İzmir’in Denizli ile arasındaki farkın İzmir lehine giderek büyüdüğünü görürüz. Ama iki kenti kıyaslarken, asıl bakılması gereken başka bir şey var. 2004-2017 döneminde İzmir’den Ankara’ya toplam 429 milyar lira gönderilmiş, geriye ise sadece 105 milyar lira dönmüştür. Yani gönderdiği her 4 liradan ancak 1 lirasını geri almıştır. Dolayısıyla İzmir, kamu gelirlerine net 323 milyar lira katkıda bulunmuştur.  Denizli’den ise aynı dönemde, Ankara’ya toplam 16 milyar lira gönderilmiş, geriye ise 20 milyar lira dönmüştür. Bizim elimizde 323 milyar olsa idi, biz ne yapardık? İzmir nereye giderdi. Türkiye Cumhuriyeti’nde kendi gücüyle, kendi zenginlikleriyle, kendi insanıyla kalkınabilecek en önemli kentlerden birincisi İzmir’dir. Bunu İzmirliler unutmayacak. Oy vermezsen hizmet etmem denmesine İzmir’in 17 senedir dik durmasının sebebi kendi göbeğini kesmesidir. İzmir kendi göbeğini kendi kesebilecek güçte bir kenttir. Özeti şu; İzmir net kaynak üreten, Denizli ise net kaynak kullanan bir kenttir.İzmir, Ankara'ya ciddi miktarda kaynak göndermesine rağmen, ekonomideki büyümesini başarıyla sürdürmüştür. Şimdi soruyorum Sayın Aday'a; beceriksiz olan kimdir?” ifadelerini kullandı.

İZMİR’İ İZMİR YAPAN DEĞERLERİ KORUYARAK DÜNYA MİRASINA SUNACAĞIZ
Başkan Kocaoğlu, “Kent içinde turizmin yaşaması, kent merkezinde turizmin hareketlenmesinin olmazsa olmaz zenginliği Kemeraltı, Agora ve Kadifekale bölgesidir. 270 hektarlık alandır. Bu alanı göreve geldiğimiz günden bu tarafa birçok binayı restore ederek, belli noktalara dokunarak geliştirmeye çalışarak yeniden kazanmak istiyoruz. Agora’da kazı ve restorasyon çalışmaları bitti. Hep birlikte bu müstesna tarihi bölgeyi, İzmir’i İzmir yapan değerleri koruyarak dünya mirasına sunacağız” dedi.  

UZUNCA BİR SÜREDİR KONUŞMUYORUM, BUGÜN PERDEYİ ARALAYACAĞIM!
Kocaoğlu, “Uzunca bir süredir konuşma yapmıyorum. Bakıyorum kim neler söylüyor, neler vaat ediyor? Bugün biraz perdeyi aralayıp, konuşma ihtiyacı duydum. Değinmem gereken birçok konu var. Ama bugün hepsine cevap verirsem, bayrağı alan arkadaşımız nereye götürecek dersem çok zamanınızı alırım. Bugün bir genel değerlendirme yapıp, bir iki konuya da derinlemesine girip, konuşmamı tamamlamak istiyorum” diye konuştu.

TOKİ’NİN, İLLER BANKASINI YAPTIĞI BİNALAR KENTSEL DÖNÜŞÜM DEĞİL BİR FACİADIR
Kentsel dönüşüme değinen Kocaoğlu geniş yelpazede yaptığı açıklamada, “Kentsel dönüşüm nedir? Kim, nasıl yorumluyor? Kim kentsel dönüşümde ne yapıyor? Kentsel dönüşüm önce kentin her türlü sosyal donatı alanlarıyla yaşanabilecek yoğunlukta yeniden yaratılmasıdır. Mesela; TOKİ’nin hazine arazilerine yaptığı konutlar kentsel dönüşüm değildir. Belediyeleri finanse etmek amacıyla kurulmuş İller Bankası’nın heyelan bölgesinde belli arazileri toplayarak yeni tepe diye yapılan binalar kentsel dönüşüm değil bir faciadır. Bilerek ve inanarak söylüyorum. Kentsel dönüşüm İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yıllarca mutfakta çalışarak gerçekleştirdiği, Uzundere’de yerinde teslim ettiği yaşanacak alanları yaratmasıdır. Binalar güçlenecek ama komşular aynı olacak. O arazi parçasından ne belediye ne de başka bir kişi bir kuruş rant, bir kuruş gelir sağlamayacak. Orada ne değer üretebiliyorsa inşaat maliyeti hariç hepsi orada yaşayan tapu sahibi hemşerilerimize verilecek. Türkiye’de Uzundere, Örnekköy’de, Ege Mahallesi’nde ve diğer 7 yerde başlatılan çalışmaların kentsel dönüşüm çalışmaları Türkiye’ye örnek olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanı ‘yerinde dönüşüm’ lafını söylemeye başlamıştır. Ne oldu Sulukule’de? Ne oldu Fikirtepe’de? Ne oldu İstanbul’da? İzmir’de, Uzundere’de, Örnekköy’de ne oldu? Gidin sorun! Aktepe-Emrez Mahallesin’de de uzlaşmalara başladık. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin adalet dağıttığını, hak yemediğini insanlar gördü, inandı ve çalışmalar devam ediyor. Ben TOKİ’nin yeşil alanlara, hazine arazilerine İzmir’de konut yapmasına karşıyım. İzmir’in 2004 yılında başlayıp 2005 yılında yaptığımız 1/25 binlik planlarında 45 bin dönüm dönüştürülecek, kentsel dönüşüm yapılacak alan vardır. Bu alanlardaki binaların çoğu depreme dayanıksızdır. Sosyal donatı alanları eksiktir. Orada yaşayan insanlarımızın yaşam standartları düşüktür. Biz bu alanda kentsel dönüşüm yaparak, saplıksız binaların sağlıklı binalara dönüştürülerek yapılan kentsel dönüşümü kentsel dönüşüm sayıyoruz. Eğer TOKİ, eğer İl Bank, eğer bir bakanlık kentsel dönüşüm yapacaksa bizim belirlediğimiz 4 bin 500 hektarlık alanda, bir santimetrekare yoğunluk artışı yapmadan kentsel dönüşüm yapacak. Buna varsan buyur gel! Bunu becerebileceksen, bu doğa sevgisi, bu özveri varsa buyur gel, biz de yardımcı olalım. Ama yoksa, her tarafa para ve rant olarak bakıyorsan sen kentsel dönüşüm yapamazsın, inşaat yaparsın. Bugün Türkiye’nin geldiği durum, son geldiğimiz noktadır. Ekonomik krizdir. Adına ne derseniz deyin ekonomik krizdir. 81 milyon insanın üretmesi gerekeni ürettiremiyorsanız, öncülük edemiyorsanız bu ayrı bir konudur” ifadelerini kullandı.

ESAS OLAN YOĞUNLUKTUR, KAT TARTIŞMALARI BOŞ LAFTIR!
Kocaoğlu, “Bir de yatay, tıraşlama muhabbeti çıktı. Bu seçim arifesinde algı yönetiminden başka bir şey değildir. Binaların yüksek, alçak olması hiçbir anlam ifade etmez. Şehri şehir yapan inşaat yoğunluğudur. Siz inşaat yoğunlunu ne kadar vereceksiniz? Siz yaşanacak alan bırakacak mısınız? Otopark, spor alanları, meydan, insanların buluşacağı alanlar, mekanlar yapacak mısınız? Yüksek yapı, alçak yapı… Yerelden kalkınma modelini yapan belediye başkanı olarak söylüyorum, yoğunluktur esas olan. Kat tartışmaları boş laftır!” dedi.

KOOPERATİF EŞİTTİR KOMÜNİZM DERSEN ÇİFTÇİLİĞİ BÜYÜTEMEZSİN
İktidara tarım uygulamaları üzerinden yüklenen Kocaoğlu, “17 senedir ülkeyi yönetiyorsunuz. Tarım nereye gidiyor? Dünyanın en verimli coğrafyasında neden tarımda ithalata düştük? Tarım girdileri nedir? Çiftçi nasıl yaşıyor? Problemi nedir? Buna kafa yordun mu, tarım bakanlığı? Buna çözüm ürettin mi? Dünyada tarımını geliştirmiş ülkelere baktın mı? Ne yapmışlar, ne gibi çözüm üretmişler? Hollanda 120 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç ediyor. Dünyada sanayi devi bu ülke. Ama tarımı bırakmıyor. Sanayide dışarıya bağımlıyız. Bir müddet daha bağımlı olabiliriz. Ama elimizde hazır tarım, toprak, ova, mera var. Meraları sat, ‘hayvancılık öldü’ de. Tarıma tukaka de, tarıma bakma, tarımı teşvik etme ondan sonra bu duruma gel. Dünyanın en kapitalist ülkesi Hollanda’da tarım ürünlerinin yüzde 85’i kooperatifler kanalıyla üretiliyor, işleniyor ve ihraç ediliyor. Fransa’da bu rakam yüzde 80 civarında. Kooperatif eşittir komünizm dersen tukaka dersen böyle bir mantıkla yaklaşırsan, aracıya, toptancıya teslim edersen hayvancılığı, çiftçiliği büyütemezsin” açıklamasını yaptı.

10 SENEDE TARIM İHRACATIMI 120-150 MİLYAR DOLARA ÇIKARACAĞIM HEDEFİNİ KOYABİLİYOR MUSUN?
Kocaoğlu, “Türkiye’de tarımı, hayvancılığı kalkındırmadan, 2-3 senede kendi kendine yeter hale gelmeden, tarım ihracatını katlayarak büyütmeden olmaz. 10 senede tarım ihracatımı 120-150 milyar dolara çıkaracağım hedefini koyabiliyor musun? Bunun stratejik planını, yol haritasını belirleyebiliyor musun? O zaman Türkiye kalkınır. İnşaat sektörüyle kalkınmadığını, servetin, kaynakların satılamayan atıl konutlarda kaldığını, bir de onların olmayan bütçeden desteklenmeye çalışıldığını hayretle üzülerek izliyoruz. Sen borç alansın.  Dünya para politikasında borç alarak ülkeyi büyütemezsin. Ülkeyi krize sokarsın. Sen üretmek zorundasın ” dedi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTİ PAZARLANAN BİR YER OLARAK GÖRMÜYOR
Konak Belediye Başkanı Pekdaş ise, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarih projesi bu kente karşı sorumluluğun yerine getirildiği bir projedir. Kendi kimliğimizi koruyan pek çok eser var. Bu eserler çocuklarımıza karşı emanetimiz. Geçmişten gelen değerleri geleceğe aktarmak ve bu kentin kimliğini korumak görevimizdir. Büyükşehir Belediyesi kenti pazarlanan bir yer olarak görmediğini, yaşanacak bir yer olarak gördüğünü bir kez daha gösterdi. Bu, bu kente karşı sorumluluktur. Bu nedenle bu projeye katkı koyan tüm bileşenlere teşekkür ediyorum. Bu değerleri korumak borcumuz olsun. İzmir bu değerlerle var” diye konuştu.

PROJELER KAPSAMINDA NELER YAPILDI?
Tarihi hamamı orijinalini koruyarak restore eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, gerekli sağlamlaştırma ve düzenleme çalışmalarını gerçekleştirdikten sonra, kuzey ve batı cephesine bitişik, orjinale ilave yapılar ile iç mekanlarındaki ilave kaplamalar ve duvar eklerini kaldırdı. Yapının kubbe ve tonozlarında bulunan çatlaklar için İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden alınan statik destek doğrultusunda, dikiş ve enjeksiyon yöntemleriyle sağlamlaştırmalar yapıldı. Binanın doğusunda bulunan hasarlı han duvarı, ahşap askıya alma sistemi ile desteklendikten sonra sıva raspası çalışmaları yapılarak enjeksiyon yöntemi ile güçlendirildi. Hasarlı han duvarına raspa ve enjeksiyon çalışmaları için yapılan ahşap askı sistemi sökülerek çelik konstrüksiyon sistemi ile kalıcı destek verildi. Erkekler kısmı soyunmalık mekânında fıskiyeli mermer havuz ve kadınlar ile erkekler kısımları soyunmalık mekânlarında ahşap bölmeler oluşturuldu. Göbek taşı ve kurnalar da aslına uygun olarak yenilendi.
Kuzey cephede erkekler girişinde değişime uğrayan tuğla örgü kapı çıkması kaldırılarak yerine, özgün haline uygun kesme taş kapı yapıldı. Kuzey cephede bulunan kadınlar giriş kapısı mevcut yerinde muhafaza edilerek kesme taş kemerli kapı yapıldı. Yapının güney cephesine denk gelen arka tarafındaki külhan bölümü de yapıya zarar vermeden sistem odası olarak düzenlendi. Dış cephede hamam ve han  duvarları taş dokusunu yansıtmak için derz temizleme ve tamamlama işlemleri yapıldı. Ayrıca bölgeye Gabion saksı ve oturma birimleri de yerleştirildi.

Agora alanı içinde kalan tarihi Namazgah Hamamı, doğu cephesinde Kurşunlu Han olduğu düşünülen bir yapının ayakta kalan tek duvarına bitişik vaziyette bulunuyor. 16. yüzyıldan günümüze ulaşan ve yakın zamana kadar işlevini sürdürdüğü bilinen hamam, kadınlar ve erkekler kısmından oluşan "Çifte Hamamlar" grubunda yer alıyor. Beden duvarları, moloz taş ve tuğla malzeme ile yığma sistemde inşa edilen yapının doğusundaki birimler erkekler, batısındaki birimler ise kadınlara ait.

Toplamda 2 bin 300 metrekarelik alan üzerinde modern ve yenilikçi anlayışla tasarlanan Agora Parkı da, bölgede yaşayan vatandaşların nefes alacağı yeni bir buluşma noktası olacak. Büyükşehir Belediyesi’nin 1.1 milyon liraya mal ettiği parkın içerinde engellilerin de kullanımına uygun yürüyüş yolu, 23 adet bank, 156 metrekarelik çocuk oyun grubu ve 43 bisiklet kapasitesine sahip park yeri mevcut. 

 

 
Ünlü sanatçı Yalçın Menteş'e veda!
 
Ege'de derbi zamanı: Horoz mu? Şeytan mı?
YORUMLAR
Toplam 18 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmir 14 Şubat 2019 Perşembe 12:35

izmirli otur oturduğun yerde misafirin geldiği yerde gezsin sende düşünmek zorunda kalma

Yorumu oyla      4      5  
ortaya 10 Şubat 2019 Pazar 18:15

Kimse İzmirde sorun yok, her şey çözümlendi demiyor zaten! Söylenen, sorunların çözüm yolunun açık, şeffaf, ayrımcılık yapmadan, iktidarın eline bakmadan, kendi yağıyla kavrularak, üreticiyi destekleyip bir yadan üreticiyi, öbür yandan tüketiciyi koruyarak bu işin yapılabileceği! Zengin için değil, rant için değil, halk için çalışarak! Reise uçak almak için, yazlık saraylar yapmak için değil! Anlatabildim mi?

Yorumu oyla      4      7  
izmirli 10 Şubat 2019 Pazar 17:09

İZMİR' E MİSAFİRİNİZ GELİNCE NEREYE GÖTÜRÜRSÜNÜZ BEN TELEFERİKTEN BAŞKA BİR YER BİLMİYORUM.BANA SORANLARA CEVAP VERMEK İÇİN 10 DK DÜŞÜNÜYORUM.

Yorumu oyla      6      7  
ulukentli 10 Şubat 2019 Pazar 13:40

"Katı atık bertaraf meselesi İzmir’in belki de en önemli sorunlarından. Altyapı meseleleri var. Hâlâ çok yerde arıtma tesisi yok, kanalizasyon yok. Ulaşım meselesi var. Bunlar İzmir’in en temel meseleleri." Bu sözleri Tunç Soyer söylüyor bugünkü Cumhuriyet Gazetesinde bu sitede de haberi var.

Yorumu oyla      5      6  
Hakan Atlı 10 Şubat 2019 Pazar 13:09

O metroyu evka 3 yerine otogara yapsaydınız daha iyi olacaktı, evka 3 deki emlak zenginleri değerlerini katladı, oradakilerin zaten hepsinin altında son model araba var, otogara yapsaydınız hem daha kullanışlı hemde gariban insanlara daha faydalı olurdunuz...

Yorumu oyla      7      7  
tuna'ya 10 Şubat 2019 Pazar 00:00

Yorumcu tuna, sen insan mısın, insan kılığında nankör mü? Arıtma tesisleri, tramvay, metro, izbanı baban mı yaptı? Vicdansızlık diyorlar senin yazdığına, ben başka şey diyorum da, sansür izin vermiyor!

Yorumu oyla      8      11  
izmirli 9 Şubat 2019 Cumartesi 22:42

AZİZ BAŞKAN YOKSA HDP İLE İTTİFAK YAPAN CHP VARSA PROJESİ OLMAYAN TUNÇ BEY VARSA İZMİR İÇİN DEĞİŞİM ZAMANI İSE OYUM ZEYBEKÇİYE...

Yorumu oyla      20      17  
tuna 9 Şubat 2019 Cumartesi 21:48

ulen 10 senedir bir civin yok izmride iki park iki ust gecit git lan git sus git

Yorumu oyla      19      16  
İzmirli 9 Şubat 2019 Cumartesi 19:18

Seçime kadar otogar metro ihalesi yapılmazsa Zeybekçi İzmir''i unutsun. Zaten 100 günlük programda vardı bu metro. Umarım ihale yapılır.

Yorumu oyla      20      9  
Cengiz cansız 9 Şubat 2019 Cumartesi 18:50

Sn egede sonsöz şimdi bir izmirli olarak büyük görev düşüyor bir aziz beyin söylediklerini sn zeybekçi ye iletip cevap almanızdır lütfen

Yorumu oyla      21      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti Konak adayı Eroğlu: Şampiyonluk için yola çıktık
Konak Belediye Başkan Adayı Mimar Melek Eroğlu, Göztepe Spor Kulubünü ...
Zeybekci'den 3 ilçede mesai: İzmir'e sahip çıkın!
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci, Seferihisar’da ...
AK Partili Şengül'den, Tunç Soyer'e 'cittaslow' salvosu: Sakin şehir diyorlar ama...
AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül, 31 Mart’ta şehrin kaderini belirleyecek ...
 
MHP 50 yaşında! Adana'da tarihi gün...
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin ...
Soyer'den Zeybekci'ye: Kiracı gibi duruyor!
CHP İzmir adayı Tunç Soyer, SÖZCÜ’ye konuştu. Soyer, 12 Eylül döneminin ...
Ak Partili Nasır:İzmir'de değişim ve gelişim zamanı geldi
Ak Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye ...
 
'BM'nin soruşturma başlatması gerekiyor'
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BM'nin Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ...
'Genel Merkezi'nin yaptığı yanlışlıklar Ağrı Dağı'nı aştı'
24 Haziran genel seçimlerinde CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, ...
Soyer'in o sözlerine eski vekil Aşlık'tan cevap: Uyanık olan öpürmez!
Tunç Soyer bugün İzmir hakkında yaptığı konuşmada, “Uyuyan bir güzel var. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva