HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
11 Şubat 2016 Perşembe - 15:41

Kocaoğlu ilk kez konuştu: Genel başkanlık için ne dedi?

Büyükşehir Belediye Başkanı, Egedesonsöz’ü konuk ettiği buluşmada parti içinde merak edilen soruya yanıt verdi. Kocaoğlu’ndan Urla’da yıkım, mülteci sorunu ve Büyükşehir davası hakkında da önemli mesajlar geldi.

Kocaoğlu ilk kez konuştu: Genel başkanlık için ne dedi?

EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Egedesonsöz ailesini ağırladı. Buluşmada kent gündemini değerlendiren Başkan Kocaoğlu önemli mesajlar verdi. 

Büyükşehir Belediye Başkanı mülteci sorunu, Urla’daki yıkım ve villalar konusu, ‘tarihi dava’, köy malları krizi, Üçkuyular Pazaryeri’nde çözüm arayışı hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunurken Büyükşehir Yasası’nın revizyonuna dair görüşlerini aktardı ve kulislerde kendisi için dillendirilen genel başkanlık iddiasına da cevap verdi.



İŞTE O MESAJLAR

GENEL BAŞKANLIK

İnsanın öncelikli olarak kendisini bilmesi ve yerini görmesi gerekiyor. Ben yerimi de konumumu da çok iyi biliyorum. Böyle bir konu son zamanlarda tartışılıyor olabilir fakat İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başkanlığını yapıyorum. İzmirliler beni bu göreve seçtiler. Partinin genel başkanlığı demek çok farklı boyut ve siyasi ortam demektir. Benim siyasete bakışıma göre o görevi yapmam mümkün değil. Bunu yetersizlik olarak söylemiyorum ama böyle talebim, isteğim yok. Başından bu yana kurultay sürecinde de partinin bir genel başkan sorunu olmadığını, kendisinin çok çalıştığını, seçim döneminde başarılı işler yaptığını ifade ettim. Sadece parti yönetiminin değişmesi gerektiğini söyledim.



URLA VİLLALARI VE BALIKLIOVA

Urla Villaları konusu ile Urla Belediyesi’nin Balıklıova’daki yıkım yaptığı yerde ayrı ve farklı hukuki süreç var. Burada mesele birbiriyle bağdaştırılarak yanlış yerde duruluyor. İkisinin de detaylarını yakından biliyorum. Balıklıova’da mevzuat ve hukuki yollar tükenmiştir. Birincisi arazi kendilerinin değil. İkincisi kıyı kenar çizgisine uygun olmayan yapılaşma var. Ayrıca burası köy tüzel kişiliğine ait bir alan... Köyler kapatılıp mahalle olduğu için arazi zaten ilçe belediyesine geçmiş durumda. Doğal olarak da tasarruf yetkisi var. Sibel başkan doğrusunu yapıyor. Urla villaları konusunda ise hukuk yolu tükenmedi. Süreç devam ediyor.

SURİYE-MÜLTECİLER

Ben başından bu yana aynı yönde açıklamalar yapıyorum. Suriyeliler konusunda ölümler ve yaşananlar nedeniyle hepimiz üzgünüz. Bu sorun ülkenin içinde bulunduğu en önemli sorunlardan birisidir. Ülkenin ekonomik, siyasi ve her yönden tamamını etkilemektedir. Hükümetin uygulamaları ve aldığı kararlar nedeniyle süreç bu noktaya getirilmiştir. Başından bu yana tampon bölge uygulamasını destekliyorum. Mülteciler Türkiye’ye ve başka ülkelere gelmeden bu sorun tampon bölgede çözülebilirdi. Böylece bu kadar insan ölmezdi.

BÜYÜKŞEHİR DAVASI

Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk gibi önemli davalar artık bitti. Hepsine beraat kararları çıkıyor. Bizim dava ise devam ediyor. Mahkeme ‘beraat veriyorum’ diyebilir. Anayasa Mahkemesi’nden gelecek görüşü bekliyoruz. Burada bu dava üzerimizde demoklesin kılıcı gibi duruyor. Neden? Çünkü biz halen daha görevimizin başındayız. Çalışıyoruz ve ayaktayız.  Bizim görevimiz devam ediyor. O davalarda yargılanan özellikle askerler artık görevlerinde değil. Generaller çavuş oldu. Posaları çıktı. Mesele budur.

ÖZEL İDARE MALLARI

Biz valiliğin malları paylaştırdıktan sonra yaptığı işlemleri yargıya taşıdık. Valinin inisiyatifine bırakıldığı için süreçte yaşananları herkes biliyor. Tartıştık, konuştuk yeri geldi tepki gösterdik. Bizim haklı olduğumuzu mahkemeler ispat ediyor. Davaları kazanıyoruz.  En son Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz. Bu konuda duruşumuz da tavrımız da nettir.

BÜTÜNŞEHİR YASASI VE YENİDEN REVİZYONU

Yasa ile ilgili uygulamada sorunlar oluştuğu için yeniden düzenleme gündemde. Bu konuda bize bakanlıklardan ya da hükümetten bir soru, talebimiz olup olmadığı yönünde görüş isteği bildirilmedi. Sadece CHP, bu konuda bir çalışma yaptı. Parti olarak bize ‘ne görüyor ve ne istiyorsunuz’ dediler. Bizim arkadaşlarımız da bir rapor hazırladılar. Raporu inceleyeceğim. Biz, partimizin yetkili kurullarında bunlar tartışılsın ve yetkili makamlara iletilsin diye hazırlanan rapora görüş sunacağız. Tabi ki sıkıntılar, sorunlar var. Mesela ilçe belediyelerinin talepleri oluyor. Bana göre mezarlık işlerinin ilçelere hatta muhtarlıklara bırakılması gerekirdi. Bu çok özel ve o bölgede belediye başkanının yapacağı çalışmalardır. Cenaze, nikah ve düğün gibi özel bir konudur. Belediye başkanları bu konuda yetkilendirilmeli, mezarlıklar Büyükşehir’den geri alınmalıdır. Ama gittiğimiz yerlerde su ve kanalizasyonla ilgili talepler oluyor. Şimdiye kadar milyonlarca liralık yatırım yaptık. Eğer altyapıya ve ilçelere bu konuda yatırım yapmasaydım metroyu şehir içinde 40 kilometreye çıkartırdım. Bunların hiçbirisi görünmüyor ve alt yapı olarak geçiyor.  Birçok ilçe dökülüyor. Bırakın kanalizasyon sistemini içme suyu sistemi sağlıklı değil. Biz büyük bölümünü yeniledik.

KÖY MALLARI VE SATIŞ KARARLARI

Kesinlikle köy mallarının satışına karşıyım. Köylünün malı köylülerde kalmalıdır. Fakat yasa gereği bu mallar ilçe belediyesine geçti. Köyler kapandı. Yasanın özünde aslında malların alınması fikri yatıyor. Şimdi satışları gündeme gelince tartışma çıkıyor. İzmir’de ben köy mallarını satın alma yoluna gitmem. Büyükşehir olarak neden tarla, arazi alayım? Ben köy mallarının kooperatiflere devredilerek orası aracılığıyla yine köylünün kullanımında kalmasından yanayım. Bunu önerdim. Ne yazık ki köy mallarını kooperatiflere değil belediyelere bıraktılar. Satışlarını da yanlış buluyorum.

AK PARTİLİ BELEDİYELER VE EŞİT HİZMET

Bu konuda değerlendirmeler, açıklamalar yapılabilir. Bir rapor ve kim ne aldı-kim ne verdi durumuna girmek doğru değil. Bazı belediyelere ihtiyacına göre fazla, bazılarına eksik yapabilirsiniz. Bu bir süreç sonunda dengelenecek. Mesela Konak Belediyesi’ne hiç para vermedim. Oraya destek olmadım. Ama Konak’ta 250 milyon TL’lik tramvay projesi yapıyorum. Bu Konak’a hizmettir. Karşıyaka da öyle… Vapurlar ise hem Konak hem de Karşıyaka arasında çalışıyor. İki ilçeye yapılmış hizmettir. Şimdi bana gelip ‘arıtma yok’ diyorlar. Bakıyorsunuz kanalizasyon sistemi yok. Bu tamamlanmadan arıtma olur mu?  Belediyeler arasında mümkün olduğunca dengeli ve adaletli hizmet götürülmesine çalışıyorum. İzmir’de hiçbir yerde olmayan bir uygulama var. O da projelere protokol imzalayarak destek vermektir. Bu sistem başka yerde yok. Tabi ki yeni bağlanan 9 ilçeye daha çok hizmet vereceğiz. Çünkü orada çok eksik var.

ÜÇKUYULAR PAZARYERİ

Üçkuyular’da pazaryeri ihtiyacı olunca belediye başkanlarımız ve milletvekillerimizle bir tur yaptık. En uygun yerin Balçova’da viyadük altlarında olduğunu gördük. Bunu sayın bakana Ankara ziyaretinde anlattım. Çünkü İzmir dışında başka yerlerde farklı amaçlar için kullanıma tahsis edilmiş. Çıkıp birisi de ne akla hizmetse (Konak Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Ömür Şanlı) Balçova’daki otobüs garajını gösterdi. Pazaryeri yapıldığında orasını 15-20 bin kişi kullanıyor. Otobüs garajı ise günde 150-200 bin kişiye hitap eden bir faaliyet yapıyor, insan taşıyor. Meseleye buradan bakmak lazım…

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Türkiye’de bizim uygulayacağımız örneği hayata geçiren başka bir kurum yok. Uzundere’deki çalışmalar tamamlandı. Kısa zamanda ihalesine çıkacağız. Burada müteahhit ve vatandaşın hakkını koruyan bir hakem görevindeyiz. Tapuların tamamı bize geçmiş durumda… Bölgede zaman zaman konuyu farklı yönlere çekip siyasi malzeme yapmaya çalışanlar var. Fakat biz işimize bakıyoruz. Ayrıca Kadifekale’nin alt bölgesinde kamulaştırma çalışmalarımız ve boş alanların yeşillendirilmesi devam ediyor. Ballıkuyu tarafına doğru 600-700 konut daha yıkacağız.

 
Bartholomeos'tan Demirtaş'a 'dostluk' teşekkürü
 
Buca’da gürültü operasyonu!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 12 Şubat 2016 Cuma 12:15

Artık 2019'da barışçıl işten el çekme mesajlarını da yavaş yavaş vermeli

Yorumu oyla      11      5  
hakan 12 Şubat 2016 Cuma 11:44

kentsel dönüşümde ilerleme yok izmirde

Yorumu oyla      11      5  
Hüsnü Oral 12 Şubat 2016 Cuma 09:56

Evet , Güzel ve Doyurucu bir Açıklama.

Yorumu oyla      11      5  
12 Şubat 2016 Cuma 08:55

Aktarma rezilliği nereye kadar?

Yorumu oyla      11      5  
ibrahim Yüncü 12 Şubat 2016 Cuma 06:32

Aziz başkan, yazının ilk cümlesinde vurguladığı gibi kendini, ne yaptığını bilen insan. Neyi yapmaması gerektiğini de çok iyi biliyor. Belediye başkanlığındaki başarısını,bütçesine olan duyarlılığını yurt dışı kuruluşlar takdir ediyor, ödüllendiriyor. Yurt içi takdir ise siyasi değerlendirmelerden dolayı görünmesi engelleniyor.

Yorumu oyla      11      5  
muhalif 11 Şubat 2016 Perşembe 20:14

hükümet bütünşehir yasasını revize edecek. ancak bu revizyon, belediyeler lehine olmayacak, yani yerelde seçilmişler yerine atanmışlara (vali-kaymakam) daha fazla yetki verilecek, bu konuda dikkat edilmelidir.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çirkin saldırı: Karşıyaka'da parkı yaktılar!
Karşıyaka Mavişehir'de bulunan Denizkızı Parkı, kimliği belirsiz kişilerce ...
Avrupa’nın enerji politikaları zirvesine Bornova damgası!
Heidelberg’deki zirvede konuşan Başkan Atila, Bornova’dan doğan ışığın ...
İzmir Metrosu’na milimetrik ayar!
İzmir Metrosu, tren ile raylar arasındaki teması en ideal şekline getirmek ...
 
Çiğli'de sokak hayvanlarına sıcak yuva
Çiğli Belediyesi tarafından Atatürk Mahallesi’nde yapılan “Çiğli Belediyesi ...
Torbalı'da develer sahaya iniyor!
Torbalı’da her yıl düzenlenen geleneksel deve güreşleri bu yıl 28 Şubat ...
Başkan Kocaoğlu’na en anlamlı hediye!
Maltepe Askeri Lisesi öğrencileri, Mustafa Kemal Atatürk’ün yağlı boya ...
 
Jet müdahale: Başkan istedi, Bakan Eroğlu yaptı!
Kınık’ta geçtiğimiz günlerde aşırı yağışlar nedeniyle ayakları koparak ...
Buca'da pozitif ayrımcılığa devam!
Yeşilbağlar Mahallesi’nde Ramazan Akbulut isimli işadamının da yapımına ...
İzmir'de Erdoğan'ı anlatan konferans: Bugünün Asım'ı!
Menderes Belediyesi tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı anlatan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva