HABERLER>SAĞLIK
19 Temmuz 2013 Cuma - 12:07

Kızılay düğmeye bastı: ‘Helal kan’dan milli ilaç!

Kan ürünlerinden üretilen ilaçlara yılda 500 milyon dolar ödenmesi ve ‘Müslüman hassasiyeti’ni dikkate alan Kızılay düğmeye bastı: Türk insanından alınacak ‘helal kan’dan ‘milli ilaç’ üretimi için fabrika kurulacak.

Kızılay düğmeye bastı: ‘Helal kan’dan milli ilaç!

ANKARA - Kızılay Başkanı Ahmet Lütfi Akar, beslenme alışkanlıkları nedeniyle Türk insanından alınacak ‘helal kan’dan ‘milli ilaç’ üretimi için çalışma başlattıklarını açıkladı.

Bir ilaç fabrikası kurulacağını ve çalışmalara Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da destek verdiğini belirten Akar, Hürriyet’e şunları söyledi: “Türkiye’de kan ihtiyacını Türk Kızılay’ı karşılıyor. 2005 yılında kanun çıkarıldığında, 305 bin ünite kan toplanıyordu. 2012’de 1 milyon 469 bin 500 ünite kan toplamış olduk. 2013 sonuna kadar 1 milyon 800 bin ünite kan toplamayı hedefledik. Kanı bir sürü işlemden geçiriyoruz. Virüs taraması yapıyoruz. İnsan sağlığına zararlı madde var mı, yok mu bunların hepsine bakıyoruz.”
 
‘İTHALDE MAHSUR VAR’
“Kan ürünlerinden imal edilen ilaçlar var (Anemi ilaçları gibi). Bu ilaçları yurtdışından ithal ediyoruz. Kendimiz üretmiyoruz. Bunun için yaklaşık 500 milyon dolar harcıyoruz. Bu maddi olarak büyük bir kayıp. Örneğin ilacı İngiltere’den ithal ediyorsak, bu ilaç oradaki insanların kanından, plazmasından elde ediliyor. İthal ettiğimiz yerlerdeki insanların beslenme alışkanlıkları farklı. Müslüman bir millet olduğumuz için biz genelde domuz eti yemiyoruz. Mahsurlu gıda tüketmiyoruz, ancak ithal ettiğimiz kanlarda bu söylediğimiz gıdalar mevcut.”
 
‘DAHA ŞİFALI OLACAK’
“Zaruretler karşısında haramlar bile helal olur. Ama biz kendi kanımızdan üretilen ilaçları kullanırsak bilim adamlarımız da daha iyi olabileceğini söylüyorlar. Yani insanın kendi kan neslinden elde edilen ürünleri kullanması daha şifalı. İnsanlar böylece ilaçları içleri daha rahat kullanabilirler. Ayrıca hem ithalatı ortadan kaldırmış olacağız hem de İslam ülkelerine ihracat yapma imkânımız olacak. Kan alım şartlarında herhangi bir değişim olmayacak. Kimseye ‘Domuz eti yiyor musun’ gibi sorular sorulmayacak. Zaten Türk halkının yüzde 95’i bu tür gıdalar tüketmiyor. Fabrika için, kan temin eden Kızılay, sağlık bakanlığı ve bir sermaye grubunun işbirliği gerekiyor. Sağlık Bakanımızla görüşmeler yaptık. Hazırlıklar son noktasına geldi. 1.5 ay sonra bu işin kuruluşuyla ilgili müjdeyi vereceğiz. Başbakanımızın da desteği var. Şu anda Sağlık Bakanlığı şartname hazırlıyor. Fabrika nasıl kurulacak, hangi şartları taşıyacak tüm bunlar belirlenecek.”
 
TTB: ŞAŞKINLIK İÇİNDEYİZ
Türk Tabipler Birliği Başkanı Özdemir Aktan: “Helal kandan helal ilaç üretilmesi gibi bir konu ve Sağlık Bakanlığı ile Kızılay gibi iki kurumun böyle bir çalışma içinde olması şaşkınlık verici. Birincisi milli kandan üretilen ilaç daha faydalı gibi bilimsel bir veri yok. İkincisi bir hekim olarak şunun kanı haram şunun kanı helal nasıl diyebiliriz. Olayları hayretler içinde izliyoruz.”
 
DİYANET NE DİYOR?
Diyanet İşleri Başkanlığı Alo Fetva Hattı: “Helal kandan kasıt nedir bilmiyoruz. Bunlar yeni konular. Ancak ilacı helalinden üretme şansı varsa buna yönelinmeli. Yoksa zaruret durumlarında haramlar helal olur. Başka şansınız yoksa domuz içerikli bir ilaç kullanmak zorundaysanız tabii ki kullanıbalir. Günaha girmiş olmazsınız.”
 
‘NUR TOPU GİBİ KAOS’
CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı: “Bir bakış açısıyla adım adım şeriata gidişi görmek mümkün. Diğer bir bakışaçısı ile toplumun hassasiyetine önem vermek. Domuzdan elde edilen bir ilaç varsa kişinin onayına sunulması tabii ki gerekir. Maalesef bilimsel bir olayı dini mecrada tartışıyoruz. AKP nur topu gibi bir kaos ortaya çıkardı. Şimdi sormaz mı insanlar ‘madem öyle bugüne kadar niye bana haram ilaç verdin’ diye.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SES ‘skandal görevlendirme’ iddiasını belgeledi!
Acil servislere çalışanları rencide edici görevlendirme yapıldığını ileri ...
Sıcak havalarda nasıl uyunur?
Kavurucu yaz sıcaklarında gece başını yastığa koyanların birçoğu uyumakta zorluk çeker.
Sağlıkta şiddete torba yasa önlemi
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin ...
 
SES'ten şok iddia: Acil servisler 'Acillik'!
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi, şok bir iddiada bulundu. ...
Kalbinizi aşırı sıcaktan koruyun
Kalp hastalıkları mevsim farkı gözetmese de kalp sağlığını korumak için ...
Oruç kanser tedavisini etkiliyor
Oruç tutmak isteyen kanser hastalarının hastalığın evresini, tedavi koşullarını ...
 
Kadın doğum uzmanlarından 'Kadın' şartına sert tepki
Özel hastanelerin, son yıllarda kadın doğum uzmanı ararken 'kadın' şartı ...
Kızılay’dan ‘hayati’ stok uyarısı
Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Bölge Sorumlusu Gökay Gök, kan stoklarında ...
Diyaliz hastalarına oruç uyarısı!
Denizli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzman Dr. Mehmet Batmazoğlu, diyaliz ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva