HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
11 Şubat 2013 Pazartesi - 16:46

Kıraç ve Kocaoğlu’ndan EXPO heyetine İzmir turu

Dün akşam İzmir'in EXPO 2020 adaylık başvurusunu yerinde değerlendirmek amacıyla İzmir'e gelen ve Başkanlığını Danimarkalı Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Delegesi Steen Christensen yaptığı İnceleme Heyeti, bugünkü programında teknik sunumun ardından Konak Pier ve Kemeraltı'nı ziyaret etti. Burada İzmir'in geleneksel lezzetlerini tadan İnceleme Heyetine, İzmir Valisi, EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı M.Cahit Kıraç ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu eşlik etti.

Kıraç ve Kocaoğlu’ndan EXPO heyetine İzmir turu

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - İzmir EXPO 2020 adaylığı sürecinde tarihi günlerinden birisini yaşıyor. Dün akşam saatlerinde İzmir'e gelen ve 9 kişiden oluşan Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) inceleme heyeti, 13 Şubat'a kadar sürecek olan resmi programlarının ilk gününde, İzmir'in önemli noktalarını ziyaret etti. Sabah, Swissotel Grand Efes İzmir'de yapılan teknik sunum ve bilgilendirme toplantılarının hemen ardından öğle arası vermek amacıyla Konak Pier Alışveriş Merkezi'ne giden heyet, burada İzmir'e özel lezzetleri tatma imkanı buldu.

- Bilgilendirme toplantısında neler yaşandı?

Başkanlığını Danimarkalı BIE Delegesi Steen Christensen yaptığı inceleme heyetinde BIE'nin Gambia Delegesi Ousman Badjie, Kazakistan Delegesi Serık Amırov, Pakistan Delegesi Suraiya Ahmed Butt, Slovenya Delegesi Alenka Ivancic, BIE Başkanı Ferdınnand   Nagy, BIE Genel Sekreteri Vicente Gonzalez Loscertales, BIE Genel Koordinatörü Dimitri Kerkentzes, BIE EXPO Koordinatörü Laurence Levy Toledo yer aldı.

Konak Pier'deki yemeğe İzmir Valisi, EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı M.Cahit Kıraç ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katıldı. Öğle arası ve yemeğin hemen ardından Kemaraltı'nı dolaşmak için kendilerine tahsis edilmiş özel araçla hareket eden heyet; Kemeraltı'nın Hisarönü tarafına gitti.

Burada İzmir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, Kemeraltı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Gönen ve beraberindekiler, ellerinde çiçeklerle inceleme heyetini karşıladılar. Kemeraltı'na buradan giriş yapan İnceleme Heyeti, Vali Kıraç, B.Belediye Başkanı Kocaoğlu yol boyunca esnaf ve vatandaşlarla kısa süreli sohbet etti.



Kızlarağası Hanı'nda kendilerine özel ayrılan alana gelen İnceleme Heyeti Başkanı Christensen ve beraberindeki heyet, burada kendilerine ikram edilen kahveleri tattı. İESOB Başkanı Mutlu, kısa bir konuşma yaparak, Kemeraltı'nın tarihi ve ekonomik önemi hakkında bilgi verdi. Mutlu, daha sonra Heyet Başkanı Christensen'e günün anlamına karşılık, kahve takımı hediye etti. Daha sonra söz alan İlyas Gönen, EXPO 2020'yi almaları taktirde her delegeye bir tane altın kolye hediye edeceklerini ve süreç sonlanıncaya kadar da 15 günde bir delegeleri İzmir'e beklediklerini söyledi. Gönen'in bu sözleri gülüşmelere neden olurken; yaklaşık 20 dakika burada kalan İnceleme Heyeti, aynı güzergahı kullanarak araçların olduğu yere döndü. Burada İzmir'de turistik gezi amacıyla hazırlanan üstü araca binen heyet, İkiçeşmelik yolu üzerinden Kordon'u gezdi.



BIE HEYETİNE ÖZEL YEMEK
İzmir'e EXPO incelemesi için gelen 9 kişilik Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) heyeti, birinci gününü "Kültürel Zenginlikler" paneli adı altında düzenlenen akşam yemeği ile sonlandırdı. Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlenen yemeğe İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, parti yöneticileri, bürokratlar ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Yemekte BIE üyelerine, yöresel yiyeceklerin ikramı yapıldı. Sivil Toplum Örgütleri tarafından açılan stantları gezen BİE heyetine Zeybek gösterisi ve Ege türkülerinin dinletisi gerçekleştirildi.
 
Yorucu bir program ile ilk günü sonlandırdıklarını belirten İzmir Valisi ve EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı Mustafa Cahit Kıraç, İzmir'in kültürel zenginliklerini paylaşmak için biraya geldiklerin söyledi. BİE heyetine birinci gün EXPO yürütme kurulu tarafından hazırlanan sunumların gerçekleştirildiğini belirten Kıraç, "İzmir'in kültürel zenginliğini ve sivil toplum örgütlerini yapısını göstermek için bu etkinliği düzenledik. İzmir bu coğrafyada 8 bin 500 yıldır insanlığa hizmet ediyor. `Bu bölgenin en büyük zenginliği nedir' diye bana sorsalar yetişmiş insan kaynağıdır derim. İzmir'de 6 bin sivil toplum örgütü insanlığa ve bölgemize hizmet etmek için fikir birliğindedir. BİE inceleme heyeti iki gün daha İzmir'de olacak. Bu akşam İzmir'in değişik sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirdik. Bu organizasyonu resepsiyon şeklinde yaptık ki yaptıkları ürün ve eserleri görebilsinler. Türkiye'nin ve Ege Bölgesi'nin kültür ve müzik yapısını sizlere göstereceğiz. Sağlık temalı bir EXPO adayı olarak İzmir leziz yemeklerin bahsetmeden sözlerimi bitirmek istemiyorum. Bu akşam leziz Akdeniz yemeklerini tadabileceksiniz. Aynı zamanda STK'ların yörelerine özel ürünlerini de tadacaksınız. En uzun ömürlü insanların Akdeniz yöresinde yaşadıklarını söylemek istiyorum. Bunun sebebi sağlıklı ve organik beslenme şeklidir" dedi.
 
EXPO'nun her ülkenin önemli bir amacı olduğunu belirten BIE İnceleme Heyeti Başkanı Steen Christensen, EXPO'nun küresel topluluk tarafından kucaklanan bir unsur olduğunun altını çizdi. Christensen, "Güzel misafirperveliğiniz için teşekkür ediyoruz. EXPO süreci ülkeler arasında diyalog oluşturmaktır. Aynı zamanda EXPO yeni girişimler ile ilgili yarınlara miraslar bırakmaktadır ve küresel dünyaya katkı sağlamaktadır. Dünya EXPO'su ülkelere olağandışı bir platform sunmakta ve ev sahibi ülkenin uzun vadeli bir vizyonu olarak değerlendirilmektedir. EXPO'lar 160 yıldır gerçekleşiyor ama 160 yaşında zamansız kimliklerdir. BIE'ye üye ülkeler olarak Türkeyi'nin EXPO'larda oynadığı aktif rolü biliyoruz. Bu hafta biz Türkiye tarafından önerilen İzmir'in fizibilite ve yapılabilirliğini denetlemek için geldik. İzmir'in EXPO'da sağlık temasını seçmiş. Bu tema Türk kültürüne paraleldir. İzmir bu süreçte başarılar diliyorum" diye konuştu.
 
9 kişilik heyet ve katılımcılar konuşmaların ardından Türkiye ve Akdeniz mutfağından hazırlanan yemeklerden tatma imkanı buldu. Ege Bölgesi'ne has zeybek gösterini yapıldığı gecede, Ege Bölgesi'ne yöresine ait türkülerden oluşan bir dinleti sunuldu. Heyet gece sonunda İzmir'de faaliyet gösteren Sivil Toplum Örgütleri tarafından açılan stantları gezdi ve yöreye has yiyeceklerden tattı. Gece sonunda BIE Heyeti halay çekerek gönüllerince eğlendi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Deniz 12 Şubat 2013 Salı 15:14

Bir de İnciraltı alanı var; expo alanı tapulu malımız akibetimizi bilmiyoruz...!

Yorumu oyla      13      5  
Bindirilmiş Kıtalara 12 Şubat 2013 Salı 11:26

İsterseniz buraya yazdıklarınızı EXPO heyetine anlatın da bu işi baştan yatırın.

Yorumu oyla      11      6  
İzmir'e Yazık.. 12 Şubat 2013 Salı 09:48

Teleferik var teleferik.. Onu da es geçmesinler.. :)

Yorumu oyla      14      6  
deli bekir 12 Şubat 2013 Salı 09:12

basmane de ki doğal yaşam parkını ve üçkuyular metro sergisinide göstersinler

Yorumu oyla      16      6  
partizan 11 Şubat 2013 Pazartesi 19:25

EXSPO HEYETİNİ İKİÇEŞMELİKTEN GEÇİRİLİRKEN HEYET NE DÜŞÜNMÜŞTÜR BİRDE YEŞİLDERE CENNET CEŞME LİMONTEPE KADIFEKALE BAYRAKLI SIRTLARINIDA GEZDİRİRSEK İYİ OLUR TABİKİ SAĞLIKLI MODERN TESİSLERDE EL DEĞMEDEN ÜRETİLEN MİDYE DOLMASIDA İKRAM EDİLMESİ LAZIM ..

Yorumu oyla      23      6  
megaköylü 11 Şubat 2013 Pazartesi 17:15

Allahtan dua edelimde yağmur yağmasa.su basan işyerleri ve evleri görmeseler hiç değilse.

Yorumu oyla      23      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karabağlar’da 14 Şubat’a özel nikah
Karabağlar Belediyesi, 14 Şubat Sevgililer Günü’nü çeşitli etkinliklerle ...
Genç aşçılar dünya mutfağı ile buluşuyor
Selçuk İMKB Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi öğrencileri Selçuk Belediyesi’nin ...
Karşıyaka’da heyelan mağdurlarına kalıcı çözüm
Karşıyaka Belediyesi Cumhuriyet Mahallesi’ndeki heyelan mağdurları için ...
 
Gaziemirli gençlerin Spil keyfi
Gaziemir Belediyesi tarafından düzenlenen Ankara, Çanakkale ve Konya ile ...
Tarihi yürüyüşte kritik hafta: İzmir büyük EXPO sınavı
İzmir'in EXPO 2020 yolculuğundaki ilk resmi sınavı başladı. Uluslar arası ...
Başkan Solak’tan Kaklıç’a hizmet brifingi
Hizmetlerini mahalleleri dolaşarak görsel sunumla anlatan Çiğli Belediye ...
 
Bornova'dan kadın haklarında Türkiye'ye örnek adım
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır Avrupa Belediyeler ...
Konaklı kadınlar pilatesle form tutuyor
Sağlıklı yaşamın vazgeçilmezlerinden spor, İsmetpaşa Semt Merkezi’nde ...
Doğal Yaşam Parkı'na CITES'ten tam not
Nesli tehlike altında bulunan bir çok yaban hayvanın barındığı İzmir Doğal ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva