HABERLER>GÜNCEL
10 Mart 2017 Cuma - 11:39

Kimi Sekin ailesine bağışta uzlaştı kimi de kitap okumada!

Uzlaştırma Bürosu, geçen yıl 3 bin 149 dava dosyasında uzlaştırmayı başarırken, kimi davalılar şehit polis memuru Sekin'in ailesi için açılan hesaba bağış, kimi fakirlerin giydirilmesi kimi de huzurevinde yaşlılara kitap okuma gibi talepleri yerine getirerek davalık olmaktan kurtuluyor.

Kimi Sekin ailesine bağışta uzlaştı kimi de kitap okumada!

Taraflar arasındaki uyuşmazlığı mahkemeye gitmeden çözmeyi amaçlayan İzmir Adliyesi Uzlaştırma Bürosu, şehitler polis memuru Fethi Sekin ve mübaşir Musa Can'ın ailesine bağış yapma, fakirlerin giydirilmesi, huzurevinde yaşlılara kitap okuma, nişanlı çiftin düğün masraflarını karşılama gibi taleplerin yerine getirilmesi karşılığında binlerce kişiyi uzlaştırdı. 

Uzlaştırma Bürosu, 2007 yılından bu yana ele aldığı uzlaşma dosyalarında giderek artan grafiğiyle dikkati çekiyor. 2007 yılında elinde bulunan 3 dosyada tarafların uzlaşmasına aracılık eden büro, uzlaştırma alanında her yıl artan başarısıyla çok sayıda vatandaşı uzun süren mahkeme sürecinden kurtarıyor. 

İzmir Cumhuriyet Savcısı Nazan Pekcan, 2013 yılında tüm ülkedeki uzlaştırmaların yüzde 62'sinin İzmir'de yapıldığını ve uzlaştırılan dosya sayısının bin 971 olduğunu, bu sayının 2014'de 2 bin 390, 2015'de 2 bin 584, 2016'da ise 3 bin 149 olduğunu kaydetti.

Pekcan, İzmir'de son yıllarda bu kapsamdaki dosyalarda uzlaştırma oranının yüzde 90'a yaklaştığını söyledi. 

 Uzlaştırma kapsamına trafik kazaları, iş kazaları, konut dokunulmazlığını bozma, özel hayatın gizliliğini ihlal suçlarının girdiğini belirten Nazan Pekcan, 2 Aralık 2016'da çıkan yeni yasayla basit hırsızlık, mala zarar verme, dolandırıcılık, ölümle tehdit ve güveni kötüye kullanma suçlarının da bu kapsama dahil edildiğini ifade etti.

"Mağdur, bir yere bağış yapılmasını istiyor"
Savcı Pekcan, 2 Aralık 2016'dan sonra mahkemelerden uzlaştırma bürosuna 5 bin dosya geldiğini kaydederek, "Suç işlendikten sonra serinleme süresi 30 gün. Taraflar olay sıcakken uzlaşmaya yanaşmıyor. 2015 yılında başarıya ulaşan uzlaşma dosyası 2 bin 584 iken, bu rakam 2016'da 3 bin 149 oldu. İzmir halkı yardımlara çok kucak açan bir halk. Mağdur olan kişi kendisi için bir şey istemiyor. Bir yere bağış yapılmasını istiyor. Uzlaştırma yöntemine başvurunun giderek artması nedeniyle uzlaştırmacı olarak görev yapan savcılarımız da çok heyecanlı." diye konuştu. 

"Uzlaştırın, hapis yatmak istemiyorum" 
Pekcan, yasa kapsamına giren yeni suçlar nedeniyle devam eden dosyalarda "taksirli suçtan hapis cezası alma" ihtimali olan faillerin "Beni uzlaştırın, ben hapis yatmak istemiyorum" diyerek uzlaştırmaya sıcak baktıklarını dile getirdi.

Uzlaştırma dosyaları kapsamında tarafların taleplerine örnekler veren Nazan Pekcan, İzmir Adliyesine düzenlenen terör saldırısında şehit olan polis memuru Fethi Sekin ve mübaşir Musa Can'ın ailesine bağış yapma, fakirlerin giydirilmesi, 15 gün cami temizliği, huzurevlerinde yaşlılara kitap okuma, kömürü olmayan yaşlı çifte kömür sağlama, nişanlı çiftin düğün masraflarını karşılama gibi taleplerin yerine getirilmesi karşılığında uzlaştırma sağlandığını kaydetti. 

Uzlaştırmanın "mağdur-fail uzlaştırması" olduğuna dikkati çeken Pekcan, bu yöntem sayesinde faillerin 4 aydan 5 yıla kadar hapis cezasından kurtulduğunu belirtti.

İzmir Adliyesi Uzlaştırma Bürosunda görevli savcı Süleyman Sinan Erdem ise ahlaka, hukuka ve insan haklarına aykırı olmayan her konunun uzlaştırmaya yatkın olduğunu, uzlaştırma görüşmeleri sırasında kendilerine sıra dışı, insan haklarına uygun olmayan talepler geldiğini ve bunları kabul etmediklerini bildirdi. (AA)

 
Böke Narlıdere'de anlattı: Neden 'hayır' diyoruz!
 
İstanbul'da helikopter düştü: 7 ölü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir haftada 71 PYD'li terörist öldürüldü
TSK'dan yapılan açıklamada, son bir haftada Fırat Kalkanı harekatı kapsamında ...
TSK'dan Irak'ın kuzeyine hava harekatı
Türk Silahlı Kuvvetlerince Irak'ın kuzeyindeki Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerine ...
İzmir’de yağmurlar kaç gün daha sürecek?
İki gündür yağışlı havanın etkisinde kalan kentte yağmurlar Pazartesi ...
 
İzmir’de feci kaza: 1 ölü, 2 yaralı
Aliağa ilçesinde iki otomobilin çarpışması sonucu bir kişi hayatını kaybetti, iki kişi yaralandı.
Dokuz Eylül Üniversitesi'nde rektör yardımcısı istifa etti
Prof. Dr. Türkay Baran Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yürüttüğü rektör yardımcılığı ...
Darbe girişimi sonrası İsviçre'ye 408 iltica talebi
FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından aralarında diplomatların ...
 
FETÖ’nün sözde imamından amirale ‘öldür’ emri!
270 sanıklı davanın görülmesine devam edildi. Eski Amfibi Deniz Piyade ...
AK Partili başkana silahlı saldırı: Ağabeyi öldü
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde düzenlenen silahlı saldırıda AK Parti ...
'Eski Başyaver' tahliye talebinde bulunmadı
FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik suikast ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva