HABERLER>EKONOMİ
29 Haziran 2016 Çarşamba - 08:25

Kestelli’den tarımda sıçrama müjdesi!

İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli geride bırakılan yılık ilk yarısını değerlendirdi. Risklerin hakim olduğu ilk yarıya karşın Kestelli, ikinci yarıda tarımsal büyümede sıçrama beklediklerini açıkladı.

Kestelli’den tarımda sıçrama müjdesi!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Borsası(İTB) Haziran ayı meclis toplantısında güncel ekonomik sosyal konular tartışıldı.

TARIMSAL SİT PROJESİ
Meclisin açılış konuşmasını yapan İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz, azalan tarım arazilerine karşı Gıda Tarım ve Havancılık Bakanlığı’nın tarım dışı arazi kullanımını önlemek amacıyla başlattığı “Büyük Ova Projesi” hakkında konuştu.

184 tarımsal potansiyeli yüksek ovanın tarımsal SİT alanı ilan edileceğini söyleyen Kocagöz, “Son on yılda toplam tarım arazimiz yüzde 10’u oranında 2,6 milyon hektar azaldı. Tarım alanlarında yapılaşmaya karşıyız ve bu kararı destekliyoruz. Ancak güneş ve rüzgâr enerjisi yatırımlarının tarım alanlarında yapılmasının tarımsal üretime hiçbir zararı yoktur.  Bu anlamda bu alanlarda bağlı olduğu kurulların görüşleri de alınmak kaydıyla yenilenebilir enerji yatırımlarının yapılabilmesi gerektiğini ve düzenlemenin bu yönde yapılmasının ülkemizin kalkınmasına daha çok ivme kazandıracağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

İP ÜSTÜNDE BİSİKLET SÜREN TÜRKİYE
Kocagöz’ün ardından gündemi değerlendiren İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, ülke ve kent gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.



2016’nın ilk yarısı geride bırakılırken gergide bırakılan dönemi yorumlayan Kestelli, “2016 yılını adeta ipin üstünde bisiklet sürmeye çalışan cambazlar gibi zor ve maksimum dikkat isteyen bir süreçte geçiriyor. İç ve dış terör kaynaklı güvenlik sorunları, ülke yönetiminde kan değişimi, dış politikada yaşanan ralliler ve tüm bu gelişmeler altında bir yandan büyümeyi sürdürmeye ve diğer yandan reformlarla dönüşüm gerçekleştirmeye çalışan bir Türkiye.  Ve bütün bunların üzerine, henüz çok yeni bir sorun olsa da İngiltere’nin AB üyeliğinden çıkma kararı tüy dikmiş durumda. Doğrusu, bütün bu şartlar altında 2016 yılının ilk yarısını başarılı sayılabilecek bir performansla tamamladığımız söylenebilir. Yılın ilk çeyreğinde elde edilen yüzde 4.8’lik büyüme, ağırlıklı olarak tüketime yaslansa da ekonomimizin güçlü potansiyelinin devam ettiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

İKİNCİ YARIDA SIÇRAMA BEKLİYORUZ
Yılın ikinci yarısında tarımsal üretim açısından müjde veren Kestelli, “Tarımsal hasadın yoğun olarak yapıldığı özellikle yılın ikinci yarısında tarımsal büyümede de sıçrama bekliyoruz. Hasadın ilk işaretlerini verecek olan yeni sezon rekolte tahmin çalışmalarının hazırlıklarına devam ediyoruz. Geçtiğimiz sezon bölgemizin geleneksel ürünleri olan pamuk, zeytinyağı ve kuru üzümde rekolte kayıpları yaşanacağını, kuru incirde ise çok az bir üretim artışı tahmin etmiştik. Bu tahminlerin etkisini yılbaşından bu yana gerçekleşen tescil işlemlerinden de açıkça görüyoruz. Nitekim üretimdeki gerilemenin bir yansıması olarak tescil miktarında pamuk ve zeytinyağında yüzde 20 civarında,  kuru üzümde ise yüzde 50’ye yakın gerileme oldu. Kuru incir tescil miktarında ise yüzde 3 artış yaşadık. Önemli işlem miktarına sahip olduğumuz bu ürünlerdeki gelişmeye rağmen işlem hacmimizde artış olması sevindirici. Canlı hayvan, et, bakliyat, hububat, orman ürünleri, deniz ürünleri, küspe ve prina işlem miktarı artan ürün gruplarımızın başında geliyor. Bu yıl pamukta meclis başkanımızın belirttiği gibi iyi bir rekolte iyi artışı bekliyoruz. Geçtiğimiz sezon kötü bir hasat yaşanan kuru üzüm ve zeytinde bu sezon daha iyi bir rekolte olması bekleniyor. Bundan sonraki iklim koşullarının ürün miktar ve kalitesi üzerinde iyileştirici bir etki yapmasını ve üreticimizin iyi bir hasat sezonu geçirmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

İTB REKOLTE TAHMİNİNDE YANLIZ KALDI
Meclis oturumunda önümüzdeki ay başlayacak çekirdeksiz kuru üzüm rekolte tahmin çalışmaları tartışma konusu oldu.  

Rekolte tahmin çalışmalarında Borsa’nın yalnız kaldığını ifade eden İTB Meclis üyesi Mehmet Esmer, “Rekolte tahmin çalışmaları geçen sene 190 bin ton olarak açıkladığımız zaman olay olmuştu. Çok ciddi tepkiler alıp doğru tahminleri yakaladık. Rekolte tahminlerinde giderek yalnızlaşıyoruz. Manisa Ticaret Borsası katılmamayı düşünüyor. TARİŞ destek vermiyor. Bu gidişle İTB ile İhracatçı Birlikleri rakamları açıklayacak. Ondan sonra siz ihracatçıların istediği rakımı açıklıyorsunuz diyorlar” dedi.

6 LİRADAN ÇIKTIK 3 LİRAYA DÜŞTÜK
Esmer, “Burada ciddi bir sıkıntı var. Bu sadece İzmir Ticaret Borsası’nın sorumluluğunda olan bir sistem değil. Ya bunu hep birlikte kurumsal bir biçimde çalışma haline gidelim ya da beyan etmeyelim. Ettiğimiz takdirde çok ciddi sorun oluyor. Geçen sene 190 bin ton açıkladığımız zaman kimse inanmadı. 6 liradan başladık geldik 3 liraya kadar düştük” ifadelerini kullandı.

 
KİTVAK çocuklara bayramı yaşattı
 
42 ülkeden 110 tenisçi Buca’ya geliyor
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
BORNOVALI 29 Haziran 2016 Çarşamba 08:48

Tariş duyduğumuza göre mevsim başında TL.6000.-/KG'dan aldığı çk üzümleri TL.4000. satmaya uğraşıyor.Tariş'i 35 senedir aynı yönetim kurulunun yönettiğini- duyuyoruz. Üzüm işletmesinin işsizlikten zaman zaman kapandığı bu köklü kuruluşa yazık değil mi ?

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kritik seviyenin altını gördü
Brexit sonrası kurda yukarı baskı sürse de, Rusya ve İsrail ilişkilerinde ...
DTO Başkanı Öztürk’ten uzlaşı mesajları
Geçtiğimiz hafta Başkan Kocaoğlu ile AK Parti İl Başkanı Delican arasında ...
Türkiye’ye gelen turist sayısı 22 yılın dibinde!
Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Mayıs'ta yüzde 34.7 azalarak ...
 
Ve ÇED süreci başladı: Karşıyaka’daki o araziye dev AVM geliyor
Rönesans Holding bünyesinde yer alan Altunizade Gayrimenkul A.Ş Karşıyaka’da ...
DeFacto, C&A’in Türkiye mağazalarını devralıyor
DeFacto, C&A’in Türkiye’de bulunan 24 mağazasını Kasım ayına kadar devir ...
Kemal Zorlu’dan çifte ‘çukur’ salvosu!
İzmir’de yıllardır kaderine terk edilen ve TMSF tarafından yapılan ihale ...
 
Milli Piyango ihalesinde flaş gelişme!
Milli Piyango ihalesine yatırımcılardan gelen yoğun talep nedeniyle ön ...
Yorgancılar’dan ‘Brexit’ uyarısı: 3 sektörü etkileyecek!
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Haziran ayı meclisinde gündemi değerlendirdi. ...
İsrail'le mutabakat turizmciye umut oldu
Türkiye ile İsrail arasında ikili ilişkilerin normale dönmesi hakkında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva