HABERLER>SAĞLIK
3 Mart 2014 Pazartesi - 20:03

Kemiklerinizi genç yaşlardan itibaren koruyun

50 yaşın üzerinde her üç kadından birini etkileyen kemik erimesi (osteoporoz), özellikle menopoz sonrasında yaşanan hızlı kemik kaybıyla ortaya çıkıyor.

Kemiklerinizi genç yaşlardan itibaren koruyun

İSTANBUL - 50 yaşından sonra meme kanserinden daha fazla görülme sıklığına sahip olan kemik erimesini önlemede genç yaşlardan itibaren önlem almak gerektiğini belirten Fizik, Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Feride Ekimler Süslü, dikkat edilmesi gerekenleri anlattı:
                                 
ERKEKLERDE VE ÇOCUKLARDA DA GÖRÜLEBİLİYOR
En sık görülen metabolik kemik hastalığı olan kemik erimesi düşük kemik kütlesi ve kemik mikro yapısının bozulması sonucu kemik kırılganlığının ve kırık olasılığının artması ile karakterize bir iskelet sistemi sorunudur. Dünyada en yaygın görülen bir iskelet sistemi hastalığı olan kemik erimesi özellikle menopozdan sonra kadınlarda görülmekle birlikte erkeklerde, çocuklarda, ileri yaşta ise her iki cinste de görülebilmektedir. Kemik erimesinin tanısı Dual Enerji X Ray Absorbsiyometri (DEXA) yöntemi kullanılarak elde edilen değerlere ve kırık varlığına göre konulmaktadır. Ölçümler omurga, kalça, tüm vücut ve önkoldan yapılabilmektedir
 
BOY KISALMASINA YOL AÇABİLİYOR
Kemik erimesinde kırıklar en sık omurga, el bileği, kalça bölgesinde görülmektedir. Bu kırıklar hafif bir düşme veya çarpmadan sonra oluşabilmektedir. Kemik erimesi hastalarında ortaya çıkan boy kısalması da hastalığın tanımlanmasında önemli bir ipucudur. Bunun nedeni omurlardaki çökme kırıklarıdır. Hastalarda gençliklerindeki boy uzunluğundan 10-15 cm.den fazla kısalmalar oluşabilir. Omurlarda kemik erimesine ait kırıklar oluştuğunda hastalar şiddetli sırt ağrılarından yakınmaktadır. Zamanla bu kırıkların sayısı arttıkça kemik erimesi olan kişilerin boy uzunluklarında ciddi oranda kısalmalar hatta sırtta kamburluk oluşmaktadır. En ciddi osteoporotik kırık kalça kırığı olup, daha ileri yaştaki kişilerde görülmekte ve yaşamı ciddi şekilde tehdit etmektedir. Kemik erimesi hastalığında sırt ağrıları, duruş bozuklukları, düşme riskinde artış, oluşan kırıklar ile hastaların yaşam kaliteleri ve yaşam süreleri de olumsuz etkilenmektedir.
 
GÜNDE 4 BARDAKTAN FAZLA KAFEİN TÜKETMEK RİSK FAKTÖRÜ
Yaş ilerledikçe kemik erimesi riski artmaktadır. Özellikle kadınlarda 65 ve erkeklerde 70 yaş üzerinde hastalık sıklıkla görülmektedir. 40 yaşından sonra travma olmaksızın veya çok ufak travma ile geçirilmiş kırık öyküsü, kadınlarda düşük östrojen, erkeklerde düşük testosteron düzeyleri, kadın ve erkeklerde düşük vücut ağırlığı, sigara içiyor olmak, günde 4 bardaktan fazla kafein tüketmek veya geçmişte sigara içme öyküsü, boy uzunluğunda azalma, birinci derece yakınında osteoporoz ve/veya kırık öyküsü ile tiroid hastalığı, iltihabi romatizmal hastalıkların bulunması; uzun süre kortizon kullanımı ve epilepsi ilacı kullanımı diğer risk faktörleridir.
 
ÇOCUKLUK ÇAĞINDAN İTİBAREN ÖNLEM ALIN
Kemik erimesinin önlenmesi çocukluk, ergenlik ve gençlik dönemlerinde optimal kemik gelişimi ile başlar. Kemik yaşayan doku olduğu için kemikler ve iskelet doğumdan ergenliğin sonuna kadar sürekli gelişir ve büyür, erken erişkin dönemde veya 20’li yaşlarda maksimum güce ulaşır. Çocuklar ve ergenler kemik gelişimi açısından; yeterli miktarda kalsiyum, güneş ışığından yararlanma ve yaşa uygun D vitamini ile yeterli protein alımı, düzenli fizik aktivite ve sigaradan uzak durmak gibi önlemler alınması çok önemlidir.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bahar hastalıklarına dikkat
Bahar aylarında hava sıcaklıklarındaki değişkenlikle birlikte hastalıklar ...
İzmir’de asistan hekimler greve son verdi, direniş sürücek!
Talepleri kabul edilen Katip Çelebi Üniversitesi ve Atatürk Eğitim ve ...
Ameliyat sonrası ölüme hemşire engeli
ANKARA - Avrupalı ve Amerikalı bilim insanlarının yaptığı araştırmaya ...
 
Kalbinizin ritmini koruyun
Kalp ritim bozuklukları, yaşlılarda daha sık rastlansa da her yaşta görülebilen ...
İzmir'de sağlık çalışanlarından şiddet isyanı!
Balçova’da Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde görev yapan hemşire ...
Babanın yaşı çocuğun psikolojisini etkiliyor
Araştırma; geç yaşta baba olanların çocuklarında bipolar bozukluk, otizm ...
 
Sezaryenle doğum obezite riskini artırıyor
İngiliz araştırmacılar, sezaryenle dünyaya gelen bebeklerde obezite riskinin ...
Bilimin geldiği son nokta: Ölümü bilen test
Bilim insanları basit bir kan testiyle bir kişinin 5 yıl içinde ölüp ölmeyeceğini tespit edebiliyor.
Ofiste hareket hayat kurtarıyor!
Günde 11 saatten fazla oturanların, 4 saatten az oturanlara oranla 3 yıl ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva