HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Nisan 2021 Cuma - 19:30

Katı atık tesisi planlarına vize… ‘Menderesliler inek gibi sağılmak isteniyor’

Menderes ilçesinde tartışmalara neden olan katı atık tesisinin imar planlarına Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden onay aldı. AK Partili Meclis üyesi Ayşegül Duran Türker, kararı eleştirirken Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı’nın tesis ile ilgili yaptığı “Sen ağa ben ağa peki bu ineği kim sağa… Büyükşehir Belediyesi kararlı olsun, gitsinler, yapsınlar” sözüne yanıt verdi. Türker, “Bizim hem etimizden hem sütümüzden yararlanmaya çalışıyorsunuz ancak biz bunu Menderesliler inek gibi sağılmak isteniyor diye algılıyoruz” dedi.

Katı atık tesisi planlarına vize… ‘Menderesliler inek gibi sağılmak isteniyor’

Oktay GÜÇTEKİN/EGEDESONSÖZ- Menderes ilçesinin Çakaltepe ve Gölova köyleri sınırlarında yapılması düşünülen tesisin imar planları komisyondan onay almasının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinin gündemine geldi.

Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’ın katılmadığı görüşmelerde AK Parti ve MHP gruplarının itirazına rağmen planlar oy çokluğu ile vize aldı.

HALKA RAĞMEN İŞ YAPILMAZ
Mecliste söz alan AK Partili Meclis üyesi Ayşegül Duran Türker, ÇED sürecinin devam etmesine rağmen katı atık tesisi ile ilgili Büyükşehir Belediyesi’nin ‘oldu-bitti’ ile hareket ettiğini belirtti. Türken,  yaptığı açıklamada "Bugün gündemimizin çok önemli maddesi olan ve katı atık tesisinin kurulmasını planlanan alanın belediye hizmet alanı oy çokluğu ile kabul edildi. Komisyondan gelen 26'ncü gündem maddesine bu söylemelerimde dahil edilsin. Yerin kabulü ile ilgili gündem geldiğinde Menderes ve İzmir için kaygılarımızı dile getirmiştik. Özellikle tarıma, turizme olumsuz etkisi, diğer ilçelerde gelecek olan atıkların belli olmadığı, ulaşıma etkisi… En önemlisi de çöp tesisinin gelişi ile ilçemizde oluşacak kaygıların psikolojik etkisi ve Menderesimizin markasını olumsuz düşürmesi nasıl olacak. Haziran’dan bu yana ÇED görüşmelerinden olumlu sonuçları yok. ÇED görüşmeleri tamamlanmadan, kurum görüşleri tamamlanmadan, ulaşım güzergahı net işlenmeden, hukuka aykırı onaylanmasına karşıyız. Halk ikna olmadan, halka rağmen bu planı acil adın altında ‘oldu-bitti’ye getirilerek onaylanmasına karşıyız. Halka rağmen iş yapılmaz” dedi.

KUSURA BAKMAYIN BAŞKANIM, BİZ İZMİR'İN İÇME SUYUNU KORUMAYA HEDEFLİYİZ
Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı’nın SonSöz TV’de yayınlanan programda katı atık tesisine ilişkin yaptığı “Sen ağa ben ağa peki bu ineği kim sağa… Büyükşehir Belediyesi kararlı olsunlar, gitsinler, yapsınlar” sözüne tepki gösteren Türken, “Menderes'teki çöp tesisi ile ilgili Kemalpaşa belediye başkanımıza sormuşlar, 'Sen ağa ben ağa peki bu ineği kim sağa… Büyükşehir Belediyesi kararlı olsun, gitsinler, yapsınlar' demiş. Kusura bakmayın başkanım, biz İzmir'in içme suyunu korumaya hedefliyiz.  Bizim hem etimizden hem sütümüzden yararlanmaya çalışıyorsunuz ancak biz bunu Menderesliler inek gibi sağılmak isteniyor diye algılıyoruz. Bunu Menderesliler olarak kabul etmiyoruz" diye konuştu.

KÖYÜN DELİSİ OLARAK HAYKIRDIM: SELÇUK VE TORBALI'NIN ÇÖPLERİNİ DE İSTİYORUZ
Ödemiş olarak bölgemizde biz 5 kardeşiz diyen Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, "Tire, Bayındır, Beydağ ve Ödemiş. Bizim ortak bir projemiz var. Bakırçay bölgesinde bir tesis yapıyorsunuz. Bu tesis buradan baktığımı kadarıyla kırsal bir alana, yanında herhangi bir tarım işletmesi göremedim. Seçilme anlamında her halde uygundur diye düşünüyorum. Bir de bitmek üzere Küçük Menderes'in güney kanadında bizim de bir tesisimiz var burada bir ortaklık yaşıyoruz. Geçtiğimiz yıl AK Parti Grup sözcüleri bilgi istemişti. Bölgede yaşanan vahşi depolama için. Bu alan dünyadaki en verimli ovanın kalbi. Köyümüze 2 kilometre olan sağında solunda tarım işletmeleri, tüm çevresinde de Türkiye'de en  verimli patateşin yetiştiği alan. Bu tesis hemen hemen bitti. Üretime hazır, deneme üretimine başladık. Bu tesisin yapımı ile ilgili ben geldiğimde bütün altyapı işlemleri alınmıştı. Bu tesis belki Türkiye'de Avrupa'da en modern tesislerden bir tanesi. 5 kardeş ilçenin atıkları işlenecek.  Günde ortalama 100 ton organik gübre elde edilecek. Bu gösterdiğimizi alanların çevresinde kullanılan dünyanın en verimli topraklarında kimyasal gübre kullanılıyor. Bir günde 100 ton üretilen gübreyi kimyasal gübre yerine kullanmak istiyoruz. İlçem ve bölgem adına kaygılar duyuyorum tabii ki. Koku  sistemin çıkmaması teknolojik olarak en önemli işlemlerden bir tanesi. Burada işlenecek evsel atıklar 2 defa işlendikten son içme suyu kalitesinde gidecek.  O suyu hem parklarımızda hem de kuraklığın yaşandığı yerde tarıma kullanılacak. Bunun sonrasında da bu yetmez dedik, köyün delisi olarak bunu haykırdım,. Selçuk ve Torbalı'nın çöplerini de istiyoruz. O da yetmez Kemalpaşa'nın çöpleri de gelsin. Menderes'e meclis üyemizin kaygılanmasını saygı ile karşılıyorum. Ödemişte yapılan tesislerin ÇED'i nereden alınıyor? Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınıyor. Ödemiş için de uygun olmasa ilk ben karşı çıkarım.  ÇED çıkarsa ve çevresel bir zararı yoksa bende desteklerim diyor Mustafa başkanımız." açıklamasını yaptı.

TESİSSİN İYİ YA DA KÖTÜ OLDUĞU YÖNÜNDE BİR YORUM YAPAMAYIZ
Kurulması planlanan çöp tesissi ile ilgili konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Menderes Meclis Üyesi  Gürsel Rüzgar, bölgenin tartışmalar için ranta dönüştürüldüğünü belirtti. Rüzgar, "Konuyla ilgili şu ana kadar CHP'li meclis üyeleri olarak konuşmadık ilk defa konuşuyoruz. Biz bu tesissin iyi ya da kötü olduğu yönünde bir yorum yapamayız. Çünkü bu konuda teknik insansalar değiliz. Ben harita mühendisiyim. Teknik uzmanlar bize bu konuda bilgilendirme yaptılar, ben o yüzden bu konuda yorum yapmak istemiyorum. Zaten proje ÇED sürecinde ve Bakanlığın onayında. Tek derdim, menderes ilçesini bu konuda rant noktasında olması. Gölova Mahallesi'nde yapılacak nokta Menderes'in içinde. Coğrafi olarak batığımızda harita mühendisi olarak rahat rahat söyleyebiliyorum. Tesisin merkezi  baraj dediğimiz tehlikeli bölgeye 16 km uzaklıkta. Selçuk Belediye Binasına 12 km uzaklıkta, Torbalı Belediye Binasına 13 km uzaklıkta. Menderes'in merkezi dediğimiz Cumaovası'na ise 25 km uzaklıkta. Evet otelleri konuşuyoruz… En yakın 5 yıldızlı otele 16 km uzaklıkta. Bu konunun siyasi rant noktasına dönüşmesi bizi çok üzüyor" dedi.

300 MİLYONLUK YATIRIMIN ÖNÜNE GEÇİLİYOR
Konuyla ilgili söz alarak Türker'e cevap veren CHP'li İrfan Önal ise, "İlgili madde imar komisyonunda görüşülmüş ve imar üzerinde değerlendirilmiştir. Daire başkanımız 1 saatlik bilgilendirme ile gerekli bütün bilgilendirmeyi vermiştir. Siyasete girmeden imar planı açısından değerlendirdik. Bunla ilgili görüşü bakanlık zaten vermiş. Siyaset yapacak olursak neden burada yapıyoruz. Ödemişte başkanımız daha fazla çöp talep ediyor. 30  Haziran'da süresi bitecek teşvik ile birlikte İzmir'de300 milyonluk bir yatırım gelecek. Şuan bunun önüne geçirilmeye çalışıyor" diye konuştu.

 
İzmirli gazeteci Efsun Yılmaz, yaşam haberlerini kitaplaştırdı
 
Salgında tablo üzücü... Vaka sayısı 65 bin sınırında!
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tarım+ Tahtalı barajı 17 Nisan 2021 Cumartesi 11:09

İzmir nüfusunun 5 4 ‘ü merkez ilçelerde yaşıyor. Çöp tesisleri neden bu ilçelerden birine yapılmaz .Yakıttan ve zamandan tasarruf edilir. Çevreye , doğaya “ zerre kadar zararı yok “ sa çöp tesisi merkez ilçelerden birine yakışır.

Yorumu oyla      2      3  
Hakan 17 Nisan 2021 Cumartesi 05:38

Çöp tesisi oldu bittiye getirilmek isteniyor ama tarımın turizmin odağı olan Mendereste çöp tesisi istemiyor halk,konu mahkemeye gidecek bu gidişle

Yorumu oyla      3      5  
Tavsiye 17 Nisan 2021 Cumartesi 02:29

Başkana tavsiyem tesisin kurulumunu erteleyip Mendereste çöpleri sokaklarda bırakmaktır! Şov yapmak için karşı çıkanların evinin önüne yığın bakalım 2 gün, seyredin cümbüşü! İlçelerin tamamında bu tesis yapılacak, kafalar bunu basmasına basıyor da, tribüne oynayacaklar ya, oynasınlar bakalım. 128 milyar dolar nerede, bilen var mı?

Yorumu oyla      4      5  
Gürkan 16 Nisan 2021 Cuma 21:25

Hanımefendi sanırım katı atık bertaraf tesisleri hakkında kimsenin bilmediği şeyleri biliyor olmalı ki bu kadar karşı çıkıyor. İşin garibi hep bir bahane var. Burada da tarım, su, turizm diyorlar. Torbalı, Yamanlar, Menemen gibi yerlere de partisi karşı çıkmıştı. Nereye yapıldığı değil, toptan projeye karşılar. Ben başkan yerinde olsam AKP'li vekilleri alıp, Ankara'ya giderim. Bakanlık kuzey ve güneyde bir yer versin yapalım derim. Amaç üzüm yemekse bakanlık yer göstersin, belediye yapsın. Kamyonlar gelip, boş araziye çöpü döküp gidecek algısını yaymaktan vazgeçmek lazım. Bu şehre iyilik yapmıyorsunuz. 10 yıldan fazladır katı atık bertaraf tesisleri yapılacak ama merkezde bir türlü yapılamadı. Bu şehrin en az 4 tane atık bertaraf tesisine ihtiyacı var. Bergama ve Ödemiş devreye girdi gibi. En az 2 tane daha lazım. Son teknoloji neyse artık yapılmalı, evlerde ayrıştırmaya geçmeliyiz. Almanya yıllardır bunu uyguluyor. Evlerde çöpü ayrıştırıp, katı atık tesislerinde işlenmesi çok zor değil.

Yorumu oyla      7      4  
Vatandaş 16 Nisan 2021 Cuma 21:11

Bu çöp depolama işi oldu bitti ile hemen planlaması ve tesis için karar verilmez,bu konuda bölgenin fiziki yapısı dokusu ile üniversitelerin ilgili bölümlerinden uzmanların görüşleri yorumları alınıp bunlar ortak akıl ve mantık çerçevesinde işlenir ondan sonra gerekli çalışmalara başlanır ne oldu Izmirin büyük su ihtiyacını karşılayan bölgeye katı atık tesisi yapılmak isteniyor yerel idareler genel idare yani merkezi hükümet gibi politik olarak çalışıyor ve siyaset öncellikle ele alınıyor örneğin;Büyükşehir belediyesi tarım bölümüne sosyolog imar ile ilgili bölüme farklı dalda eğitim almış birilerine yetki veriliyor olması bu tür konularda gerekli sağlıklı sonuçlar alınmaz sadece halka size şöyle katkı yapacak böyle ekonomik katkısı olacak diyerek ucuz vaatler ile oyalanıyor "diş macunu çıktıktan sonra tüpe tekrar tüpe girmez" bu işte öyle geri dönüşü yoktur...

Yorumu oyla      7      5  
chp li 16 Nisan 2021 Cuma 21:06

Menderes e ÇÖPLÜĞÜ Layık görenlerin evet diyenlerin şahsi olarak ne menfaati var.

Yorumu oyla      5      7  
İzmir Meclisi 16 Nisan 2021 Cuma 20:03

Bu çöp mevzusu Mustafa Kayalar''a seçim kaybettirecek demedi demeyin.

Yorumu oyla      5      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gaziemir'deki kentsel dönüşüm için İZBETON devrede
Gaziemir'in Aktepe ve Emrez Mahalleleri'ndeki kentsel dönüşüm çalışmaları ...
Buca’nın camilerinde ramazan temizliği
Buca Belediyesi ramazan ayı boyunca vatandaşların sağlıklı ve temiz bir ...
Başkan Selvitopu'ndan ekonomi açıklaması: Her hafta mali denetim yapıyoruz
Koronavirüs pandemisi boyunca belediye gelirlerinde ciddi sıkıntılar yaşandığını ...
 
Bakanlık'tan Başkan Soyer'e anlamlı ödül!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Türkiye 2020 Erişilebilirlik Ödülleri organizasyonunda ...
Çiğli ihtiyaç sahiplerini unutmadı: Sosyal Market açıldı
Çiğli Belediyesi tarafından, Kızılay Konak şubesinin katkılarıyla dar ...
Balçova'da tapu işlemleri hızlanıyor
Balçova’da vatandaşların taşınmaz alım satımında kolaylık sağlamak amacıyla ...
 
Başkan Karakayalı: Betona değil insana yatırım yapıyoruz
Kemalpaşa Belediye Meclisi Nisan ayı olağan toplantısı ikinci oturumunda, ...
İzmir'in emektarı 'duba' oluyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZDENİZ Genel Müdürlüğü filosunda yıllarca ...
Kırsal mahallelere dağıtıldı... Büyükşehir'den yaz öncesi yangın önlemi
İzmir Büyükşehir Belediyesi orman yangınlarına hızlı ve etkili müdahale ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva