HABERLER>SAĞLIK
5 Şubat 2019 Salı - 16:49

Kas hastası çocukların ailelerinden 'doktor rotasyonu' tepkisi

İzmir'de bir araya gelen Duchenne Musküler Distrofi (DMD) kas hastalığına sahip çocukların aileleri, uzun zamandır aynı doktor tarafından takip edilen hastaların, rotasyon uygulaması nedeniyle mağduriyet yaşayacağını öne sürdü. Hasta yakınları, rotasyonun durdurulması için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği'ne dilekçe verdi.

Kas hastası çocukların ailelerinden  doktor rotasyonu  tepkisi

Halk arasında 'kas erimesi' olarak bilinen DMD hastası çocukların aileleri, rotasyon kararı nedeniyle kendileriyle ilgilenen hekimlerin görev yerlerinin değiştirileceğini belirterek, uygulamaya tepki gösterdi. Duchenne Kas Hastalığı ile Mücadele Derneği Başkanı Sadullah Erol ve hasta çocukların aileleri İzmir Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanıp, Başhekimliğe 3 aylık rotasyon kararının değiştirilmesi için dilekçe verdi. Her 3 bin 500 çocukta genetik olarak görülebilen hastalığın genellikle erkek çocuklarda ortaya çıktığını anlatan Dernek Başkanı Sadullah Erol, hastalığın yürüme zorluğu, merdiven çıkamama ile ortalama 3 yaşında başladığını dile getirdi. 10 yaşındaki DMD hastası oğlu Arif Yiğit Efe'nin de yürüme zorluğu çektiğini belirten Erol, "Bu hastalar genellikle 9- 10 yaşlarında tekerlekli sandalyaye mahkum oluyor. 15- 16 yaşlarında kol, kalp ve akciğer kasları zayıflıyor. 20'li yaşlarda hayata veda edebiliyorlar. Hastalığımızın Türkiye'de ve dünyada tedavisi yok. Bazı yavaşlatıcı tedaviler var, daha iyi bakıldıklarında 30- 35 yaşlarına kadar yaşayabilirler" dedi.

DMD hastalığıyla ilgili Sağlık Bakanlığı'na bağlı 2 hastanenin faaliyet gösterdiğini ifade eden Sadullah Erol, biri İzmir, diğeri Antalya'da bulunan bu hastanelerin Türkiye'nin her bölgesinden hasta kabul ettiğini söyledi. Hastalıkla ilgilenen çok az doktor bulunduğunu belirten Erol şöyle konuştu:

"Çocuklarımızın bütün kontrolleri burada rahatlıkla yapılıyor. Buradaki ekip 10 yıldır kas hastalıkları birimini ayakta tutuyorlar. Şimdi bu birimdeki doktorların rotasyonla değişeceğini öğrendik. Çocuklarımızı devamlı aynı hekimin görmesi bizim için çok önemli. Çünkü evlatlarımız yaşamın kıyısında. 3 ayda bir değişen doktor hastalığındaki ilerleyişi göremez."

'DOKTORLARIMIZA DOKUNULMASIN'
5 yaşındaki oğlu Ramazan Mete Alkanat'a 8 aylıkken DMD teşhisi konulduğunu anlatan Serap Alkanat ise hastalığın hızını yavaşlatmak için fizik tedavi ve kortizon kullandıklarını belirterek, "Oğlum fizik tedavi ve evde özel eğitim alıyor. Hemen yorulduğu için kucakta taşımak gerekiyor. Doktorlarımızın değişmesini istemiyoruz" dedi. 3,5 yaşındaki Ege Şenol Karadede'nin annesi Yasemin Karadede ise "Bu hastanede dosyamız olduğu için doktorlarımız çocuklarımızın durumunu yakından takip ediyor. Rotasyon yapılırsa farklı doktorlar gelip bakacak. Doktorların eğitimi için başka bir birim oluşturulsun ama bizim merkezimize dokunulmasın" diye konuştu. Oğlu için endişeli olduğunu anlatan Mustafa Canbaş ise şunları söyledi:

"Benim oğlum Deniz Nuri Canbaş da 7 yaşında. 3 senedir bu hastanede takip altındayız. İzmir genelinde 700 kayıtlı hasta var. Rotasyonu istemiyoruz. Hastalığı hiç bilmeyen biri gelip çocuklarımızla ilgilenecek. Oğluma vereceği bir ilaç onu anında tekerlekli sandalyaye mahkum edebilir. Bunun olmasını istemiyoruz. Doktorlarımıza dokunulmasın."
 

 
İzmir'de gündem 'Allah çarpar'... Skandal sözlere CHP'den çok sert tepki!
 
Eren Erdem açlık grevini sona erdirdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
41 ilaçta arz sıkıntısı bu hafta son bulacak
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "Bu hafta itibarıyla 41 ilacın piyasadaki ...
İzmir Sağlık Müdürü Salnur 'virüs' iddiasını yalanladı
İzmir İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Bediha Salnur, son dönemde grip vakalarının ...
Gurur tablosu: İzmir'de ambulanslar hızır gibi!
İzmir'de 112 acil sağlık hizmeti veren ambulansların şehir içindeki vakalara ...
 
Eczacılar Odası Başkanı Sayılkan: İzmir’de insanlar kapı kapı ilaç arıyor
İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, ilaçların stoklandığıyla ilgili ...
Stokçuluk iddiası! 'Yok' denilen ilaç depoda çıktı
Hallerde yaşanan stokçuluk iddialarının ardından şimdi de ilaçta stokçuluk ...
Grip diye gitti... 27 gün yaşam savaşı verdi
Manisa'da yaşayan Mustafa Düzgün (36), grip şikayetinin ardından solunum ...
 
Bir anneye en güzel hediye
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "SMA Tip 2 ve Tip 3 hastalarının ...
İzmirli anne kız kanseri nasıl yendi?
İzmir'de meme kanserine yakalandıktan 3 ay sonra annesi Betigül Özönans’a ...
SMA hastalarına müjde: Bugünden itibaren...
SMA hastaları ilaçlarını bugünden itibaren alabilecek. Açıklama Aile, ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva