HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
14 Ocak 2021 Perşembe - 10:23

Karşıyaka'daki tartışmalı plan değişikliği davalık!

İzmir Karşıyaka Atakent’te, özel bir okula ait arazide yapılan plan değişikliğine, Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, “Yürütmeyi durdurma” davası açtı. Bölge halkı ile birlikte birçok kişinin itiraz ettiği plan değişikliği, geçtiğimiz yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden geçmişti. “Park, spor ve yeşil alan” olarak belirlenmiş arazi, yapılan değişiklikle “özel eğitim alanına” dönüştürülmüştü.  

Karşıyaka daki tartışmalı plan değişikliği davalık!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Temmuz 2020 tarih ve 05.487 sayılı kararı ile Başkanlık tarafından 6 Ağustos 2020 tarihinde onanan Karşıyaka İlçesi Atakent Mahallesi 9846 ada 1 parselin imar planı “spor ve yeşil alan”dan “özel eğitim alanı”na dönüştürülmüştü. İmar planı değişikliği kamuoyunda tartışmalara neden olurken Mimarlar Odası İzmir Şubesi ile Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Atakent sitesi projesine aykırı olarak imar değişikliği yaparak arazi sahibi özel okula, rant sağlandığını ifade ederek yürütmeyi durdurma davası açtı.

Şehircilik İlkelerine aykırı
İki odanın ortak açtığı davada, “Alınan kararla yapılan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği; kamu yararına, planlama esaslarına ve şehircilik ilkelerine aykırıdır’ denildi. Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Dr. İlker Kahraman, “1989 yılında, o alan, gelecekteki nüfus artışı da düşünülerek yeşil alan, sosyal ve sportif alan olarak ön görülmüş.  Şu an 2020 yılındayız ve nüfus hızla arttı. İzmir Büyükşehir Belediyesi aldığı bu kararla insanların en önemli ihtiyaçlarından olan sosyal ve sportif alanını elinden almış ve daraltmış oluyor. Park, yeşil alan ve sportif amaçla kullanılması gereken büyük bir yerin yüzde 75’i ortadan kalkmış oluyor. Mimarlar Odası İzmir Şubesi yönetimi olarak Şehir Plancılar Odası İzmir Şubesi ile birlikte, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu kararına, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliğinin kamu yararına, planlama esaslarına ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğu için yürütmeyi durdurma davası açtık” diye konuştu. 

Dr. Kahraman, “Dava ile öncelikle yürütmesinin durdurulmasına ve takiben iptaline karar verilmesini talep ediyoruz. Araziyi alan özel okul, gerçek satın alma amacına uygun olarak, dava konusu parselde spor tesislerini ihya etmediği ya da yeniden yapmadığı gibi dava konusu 9846 ada 1 parsel numaralı taşınmazın 1/1000 ölçekli uygulama imar planında ‘Sosyal+spor amaçlı’ olan kullanım kararının ‘Özel eğitim tesisi’ olarak belirlenmesine ilişkin plan değişikliği önerisini, ilk önce 2017 tarihinde Karşıyaka Belediyesi’ne sunmuştur. Karşıyaka Belediye Meclisi, Mekansal Planlar Yönetmeliği’nin 24. Maddesinin 2 fıkrasına dayalı olarak ‘fonksiyon değişikliği’ getiren 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği önerisinin 1/5000 ölçekli nazım imar planında değişiklik getirmesi nedeniyle kararı reddetmiş ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne göndermiştir. Bu kez söz konusu parselin kullanım kararının ‘Özel eğitim alanı’ olarak düzenlenmesine ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından uygun görülerek Başkanlık Makamınca da onanmıştır” diyerek yaşanan süreci hatırlattı. 

Arazinin satılması kabul edilemez
İlker Kahraman, Mimarlar Odası İzmir Şubesi yönetimi olarak dava konusu plan değişikliğine ilişkin, askı süresi içerisinde 09 Eylül 2020 tarihli ve 1301 sayılı yazı ile itiraz ettiklerini belirterek, “Karar, bütüncül plana aykırıdır. Değiştirilen plan notları sonucu gerçekleşen yoğunluk artışı, değişen nüfus öngörüleri ile yeşil alan ve sosyal donatı dengelerinin tekrar kurulması gerekirken nüfusun ihtiyaç duyduğu “park, spor ve yeşil alan” arazisinin satılması kabul edilemez . 

Toki arazi satarken belediyeler itiraz etmişti
9 Temmuz 2020 tarihinde TOKİ ye ait ve planda “Rekreasyon alanı” olarak görülen Şemikler 25697 ada 1 parsel ile planda “açık spor tesisleri” olarak görülen 25699 ada 1 parseller satılmıştı. Bu taşınmazların satışına başta İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi olmak üzere kentteki tüm sivil toplum kuruluşları ile pek çok belediye tarafından itiraz edilmişti. İtirazının sebebinin bu alanda kullanım kararının plan değişikliği ile değiştirilebilecek olmasından kaynaklandığını” belirtti.

Benzer bir şekilde satışa konu olan “Park, spor ve yeşil alan” olarak belirlenmiş arazinin, yapılan değişiklikle “özel eğitim alanına” dönüştürülmesinin kararı 9 Temmuz tarihindeki TOKİ alanı satışından sonra gerçekleşmişti. Bu tarihi hatırlatan İlker Kahraman, Belediyelerin haklı savunmalarında yanlarında olacaklarını ancak benzer hataların belediyeler tarafından yapılması durumunda kamu yararı tarafında yer alacaklarını ve tüm kurumların da bu şekilde davranmaları gerektiğini belirtti.

 
Selçuk Biyokütle Enerji Santrali planları askıya çıkarıldı
 
İzmir'de tavuk çiftliğine ikinci kumar baskını!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yaşar Gül 15 Ocak 2021 Cuma 19:35

Nedir bu çok ama çok para kazanma hırsı. Gözünüzü toprak doyursun inşallah...

Yorumu oyla      2      3  
Abdullah bey p 15 Ocak 2021 Cuma 13:51

Belediyeler insanları düşünmüyor her tarafı betonlaştırdılar deprem oldu sığınacak bir açık alan bulamadık altta kalanın canı çıksın

Yorumu oyla      2      3  
Ufuk İpin 15 Ocak 2021 Cuma 05:42

Yeşili koruyan ve gözeten her bireyin önunde saygı ile eğiliyorum.Daha başka kimimiz kaldı ki..?

Yorumu oyla      2      3  
Vatandaş 14 Ocak 2021 Perşembe 21:04

Yazık vatandaşın hakkını yemeyin, İstanbul kökenli bir özel okul sırf para kazansın diye ağaçları yeşili hiçe sayıyorsunuz. İkinci Gezi İzmirde patlar.

Yorumu oyla      2      3  
İbrahim Bozkaya 14 Ocak 2021 Perşembe 14:34

Belediyelerdeki rüşvet,vurgun,soygun ve suistimâller bitmiyor.Yalova,Menemen,Ceyhan vd.

Yorumu oyla      2      5  
ABY 14 Ocak 2021 Perşembe 11:48

Teşekkürler İzmir Mimarlar Odası, Teşekkürler Dr.İlker Kahraman. Atakent 1071 konutlu site sakinleri olarak İzmir Büyükşehir Belediyesinden imar değişikliği kararının iptal edilmesini bekliyoruz. Spor alanının özel okul alanına değiştirilmesi sosyal demokrat belediyelere yakışmıyor.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SGK'dan İzmir'de satılık arazi!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir Bergama ilçesi sınırları içerisinde ...
Devlet arazilerine 'korona kondu'
Salgın döneminde izole yaşam isteği, vatandaşları sakin bölgelere yöneltti. ...
Dokuz Eylül Üniversitesi'nden 3 milyonluk satış!
Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir'in Balçova ilçesi sınırları içerisinde ...
 
'Taahhüt ettim' dedi: Pazar dahil 24 saat çalışma izni aldı!
İzmir Valiliği’ne başvuru yaparak Emlak Konut’a taahhüt verdiğini belirten ...
'Rezerv alan' tartışması tam gaz! İnşaat mühendislerinden 'radikal' çıkış
Bazı meslek odaları tarafından depremzede vatandaşlar için yapılacak olan ...
İzmir'de konut fiyatlarında büyük artış!
Pandemi sürecinde ilginin daha da arttığı Ege ve Akdeniz bölgesinde konut ...
 
Gayrimenkul satışları rekor kırdı! İzmir 3'üncü sırada
Gayrimenkul satışı 11 ayda 456 milyar lirayla rekor kırdı. Tapuda beyan ...
Konut Fiyat Endeksi ekimde yüzde 2,2 arttı
Konut Fiyat Endeksi, ekimde aylık yüzde 2,2, yıllık yüzde 29,2 artışla ...
Kira genelgesi 81 ile gönderildi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, koronavirüs salgını nedeniyle ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva