HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Ağustos 2021 Pazartesi - 20:23

Karşıyaka'da gündem 'Bilfen' planı: Başkan Tugay eleştirilere ne yanıt verdi?

Karşıyaka'daki TOKİ tarafından Bilfen Eğitim Kurumları'na satılan parsel planında yapılan değişiklik Büyükşehir Belediyesi'nde kabul edilerek, ilçe belediyesine gönderilmişti. Karşıyaka Belediye Meclisi’nde alanın vasfını değiştirecek kararın önergesi tartışmalara yol açtı. AK Parti cephesinden, önergenin reddedilmesi talebi gelirken Başkan Tugay, alan hakkında basında yer bulan açıklamalara tepki gösterdi.

Karşıyaka da gündem  Bilfen  planı: Başkan Tugay eleştirilere ne yanıt verdi?

Menduha Ceylan/EGEDESONSÖZ- Karşıyaka Belediyesi Ağustos ayı olağan meclis toplantısı Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’nda Belediye Başkanı Cemil Tugay başkanlığında gerçekleşti.

Toplantıda gündem Bilfen Eğitim Kurumları’na ait parseldeki plan değişikliği oldu. 18 Eylül 1986 onama tarihli Bostanlı Revizyon İmar Planı'nda “sosyal tesis ve spor alanı” olarak belirlenen alanın İzmir Büyükşehir Belediyesi mayıs ayı meclis toplantısında 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği “Özel Eğitim Alanı” ve “park” alanına dönüştürülmesi karara bağlanmıştı. Büyükşehir meclisinden geçen önerge ile 1/1000 ölçekli planda yapılacak değişikliğin görüşülmesi önergesi tartışmaların ardından imar komisyonuna havale edildi.

ÖZTÜRK: ANLAYIŞINIZLA İKİLEM DOĞURUYOR!
AK Parti Belediye Meclis Üyesi Ahmet Adem Öztürk, Büyükşehir’den gelen imar değişikliği konusunun komisyona havalesi gerçekleşmeden söz alarak, “Bu konu daha önce gündemimizi meşgul etmiş bir konu. Malumunuz planda vasıf değişikliği konusu. Plan tadilatlarında vasfı değiştirilen her şey ranta açılan bir kapıdır ve biz biliyoruz ki siz sosyal, demokrat, halkçı belediyecilik anlayışıyla bu gibi şeylerin karşısında şiddetle durdunuz. Ama bu maddenin meclise gelmesi sizin anlayışınızla bir ikilem doğurmaktadır. Biz bu konunun komisyona havalesinden önce, mecliste reddedilmesi talebindeyiz. Çünkü bizim bu konudaki duruşumuz ve tavrımız belli. Sizden de aynı duruşu ve tavrı bekliyoruz. Ben beraber görev yaptığımı CHP’li meclis üyeli arkadaşlarında bu konuda rahatsızlıkları olanların olduğunu biliyorum. Eğer önerge mecliste komisyonlara havale edilecekse, bize rağmen havale edilecekse, lütfen açık bir şekilde sayılarak oylama yapılmalı. Çünkü bu bizim için çok önemli. Havale edilecekse de kaç kişinin oylarıyla havale edildiğini bilmeyi talep ediyoruz” dedi.

CHP Belediye Meclis Üyesi Yaşar Özcan ve Murat Aydın, Öztürk’ün ifadeleri üzerine söz alarak önergenin yasalar gereği, komisyona havalesinin zorunlu olduğunu aktardı. Öztürk ise açıklamalar doğrultusunda “Ben burada bir görüş belirtmek istemiyorum, tamamıyla komisyona havale edilmemesini, edilecekse de açık sayım istiyoruz. Talebimiz yerine gelmeyecekse de bizim hukuki olanaklarımız doğacaktır. Eğer açık sayım yapılırsa, bizim de en azından içimiz bu manada rahat olacak” dedi.

BAŞKAN TUGAY: HİÇ GÖRÜŞMEYELİM DEMEK İPTAL YOLUNA GÖRÜR
Başkan Tugay açık sayımının yapılacağını belirterek,  “Sayımla ilgili bir sıkıntımız yok. Şüpheli bir şey olduğunda sayıyoruz. Bunu tekrar tekrar söyleyip sanki sayımdan kaçacakmışız gibi bir şey yapmayın ne olur… 2 buçuk yıldır birlikte çalışıyoruz. Biz de o tür şeyler yok” dedi ve “Adem Bey imar komisyonunda olduğu için istemiyor galiba. Hiç görüşmeyelim dediğimiz zaman hukuken iptal yoluna götürür bu karar… Bizim kararımız iptal oluyor, başvuru değil. Bizler gayet ciddi bir çalışma yapıyoruz. Bunun imar komisyonuna sevk edilmesini istemiyoruz demek bu konunun hiçbir şekilde görüşülmesini istemiyoruz demek. Daha doğrusuyla görüşmeyeceğiz diyerek kulak kapatmak gibi bir şey… İmar komisyonuna gidildiğinde, sizin de içinde bulunduğunuz imar komisyonu bu kararın doğruluğunu yanlışlığını değerlendirir. Yanlış dersiniz, meclise gelir ona göre onaylanır. Şu anda hiç görüşülmesin demek doğruluğunu yanlışlığını hiç tartışmayalım demektir. 1/5000’lik kararı var bununla ilgili böyle bir şansımızın olmadığını harita mühendisi olarak en iyi bilen insanlardan biri siz olmanız gerek. Özür dileyerek samimiyet rica ediyorum. Komisyonda görüşüldükten sonra; kararı göz önüne alarak oylayacağız, tek tek oyları saymaya, konuyu tartışmaya hazırız” ifadelerini kullandı ve oylamaya gidildi; 21 kabul, 4 çekimser, 4 red oyu alınmasıyla önerge imar komisyonuna sevk edildi.

Oy kullanmayanlar için Başkan Tugay’ın, “Çekimser gibi görüyorum” demesi üzerine söz alan CHP’li Özcan, “Burada isim isim ilan etmek doğru değil, belki çekimser oy kullanmış olabilir” dedi. Başkan Tugay’da Özcan’a katıldığını belirterek, “Şu anda herkesin ne oy kullandığı görülüyor” dedi. CHP’li Aydın da oylama usullerini aktararak, yönetmelik gereği çekimser oy kullanmanın var olduğunu belirtti.

BAŞKAN TUGAY: TOKİ’NİN BURAYI ZAMANINDA BİLFEN’E SATMASINA KARŞI MIYDINIZ?
Komisyon raporlarının oylanmasının ardından, dilek ve temenniler kısmında Cumhur İttifakı cephesine soru yönelten Başkan Tugay, “Burası TOKİ tarafından Bilfen’e satıldı 2017 yılında. TOKİ tarafından Bilfen’e satışıyla ilgili,  biz biliyorsunuz; TOKİ’nin kamu arazilerini özel sektöre satmasına karşıyız. Buna karşı olduğumuza dair de çok net bir tavır koyduk bu konuda bir yorumunuz var mı? Onu merak ediyorum… Yani TOKİ’nin burayı zamanında Bilfen’e satmasına karşı mıydınız? Karşıydıysanız size rağmen mi bu karar alındı? Parti olarak soruyorum… Bugünkü bu duruma itirazınız samimiyeti nedir acaba?” dedi.

ÖZTÜRK: RANTA KAPI AÇAN HER TÜRLÜ PLAN DEĞİŞİKLİĞİNİN KARŞISINDAYIZ
Cumhur İttifakı adına söz alarak Başkan Tugay’ın sorusunu yanıtlayan AK Partili Öztürk, “Başkanımızın samimiyet testine ben cevap vermiş olayım… Daha önce biz bu konular hakkında gerekli açıklamalar yapmıştık. Biz ranta kapı açan her türlü plan değişikliğinin karşısında olduğumuzu defalarca söylemiştik. Bunu satan kim olursa olsun… Şunu karıştırmamız gerekiyor; TOKİ dediğimiz kurum devletin bir kurumu. Bu kurum Türkiye genelindeki yatırımlarını idame ettirebilmek için kendi elinde bulunan bütün taşınmazlar vasıflarına bakmaksızın satar, bunun önünde hiçbir hukuki engel yoktur. Satması yönünde de hiçbir engel yoktur. Asıl sıkıntı vasıf değişikliği olursa başlar… Biz Cumhur İttifakı meclis üyesi olarak Mavişehir’de satılan yerlerle de alakalı bir vasıf değişikliği olursa yanınızda olacağımızı söylemiştik. TOKİ burayı sattığı zaman biz meclis üyesi değildik. TOKİ burayı satarken; bir bölgenin planlaması yapılırken o bölgedeki ihtiyaca karşılık, kamuya ayrılan alanlar, yeşil alanlar, spor alanları ve sosyal tesis alanları oradaki planlama ilkeleri açısından teker teker oluşturulur. Siz eğer belediye meclisi olarak vasfı tayin edilen yerleri değiştirmeye kalktığınız zaman sorun başlar. Bunu TOKİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaparsa o zaman yine sorun başlar. Ranta yönelik ne kadar plan değişikliği varsa biz bunun her zaman karşısındayız.

1 DÖNEM GEÇMESİNE RAĞMEN NE DEĞİŞTİ?
Bölgenin 5 binlik planları büyükşehirden geçerken bir rapor hazırlamıştım… Demiştim ki; burası sosyal tesis ve spor alanı. Burada bir ihtiyaç hasıl olduğu için belirlenmiş. Daha önce bunu satın alan arkadaşlar, sizin önceki CHP’li Karşıyaka belediyesine müracaat ettiklerinde buna bir önceki dönem belediye başkanı ve büyükşehir karşı çıkmışlar, haklı olarak. Hatta bugün basında da yer almıştı bazı demeçleri… Şimdi bizim anlamaya çalıştığımız şey; CHP’li belediye yönetim anlayışında 1 dönem geçmesine rağmen ne değişti? Bir önceki dönem reddederken şimdiki yönetim neden kabul yönünde bu kadar ısrarcı? Açıkçası biz bu konuda samimi olmadığınıza inanıyorum. Şahsım adına söylüyorum; TOKİ’nin Mavişehir’de sattığı 2 tane arsanın vasfı değiştiği gün ben de sizinle orada olacağım. Böyle bir şey olmayacağına adım kadar eminim. Sizden de şunu bekliyorum sayın başkanım, özel eğitim alanı tamamen ticari bir mevzu. Kamuya ayrılması gereken tesis alanı tamamen ticari maksatlı vasıf değiştirilmek isteniyor. Bu konuda sizin görüşünüzü merak ediyorum” diye sordu.

BAŞKAN TUGAY, SATILAN REKREASYON ALANINI SORDU!
Başkan Tugay, karşılıklı diyaloğa dönüşmesini istemediğini belirterek “Ben daha önce de görüşümü net bir şekilde ifade etmiştim… Önemsediğini bir konu belli ki, şunu sormak istiyorum; Bir alanın TOKİ tarafından, rekreasyon alanının satılması sonrasında bu alanın ticari bir tesis alanına dönüştürülmesine ne derdiniz?” diye Öztürk’e sordu.

Öztürk’ün “Bu konuda da nereyi kastettiğinizi ve yanlış bilgilendirildiğinizi biliyorum” ifadeleri üzerine Başkan Tugay, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapmadı yani? Mavişehir’de Ege Park’ın önünde, su dolu  alan TOKİ tarafından inşaat şirketine rekreasyon alanı olarak satılmış. Mavişehir’in plan değişiklikleri belediyenin değil, bakanlığın elinde… Ve burası ticari alana dönüştürülmüş bunun yapılmasıyla ilgili görüşünüz nedir?” diye sordu.

ÖZTÜRK: YANLIŞ BİLGİLENDİRİLDİĞİNİZİ DÜŞÜNÜYORUM
Öztürk ise “Yanlış bilgilendirildiğinizi düşünüyorum. Deniz Park önünde vasfı değiştirildiği iddia edilen alan aslında 2 tane m1u koşullu, 2 tane de ticari imar adasının birleşiminden ibaret bir plan tadilatı. Bu benim kendi raporum, kendi araştırmam. İddia edildiği gibi niteliği değiştirilmemiş, tam aksine birleştirildikten sonra kamu yararı için imar adasının yarıya yakın kısmı yeşil alan bırakılmıştır, planlama ilkeleri açısından eksiltilen bir donatı alanı, vasfı değiştirilen bir alan yok. Tam aksine eksilen bir ticari alanı, artan bir yeşil alan var. Bu konuda yanlış bilgilendirildiğinizi ve yönlendirildiğinizi düşünüyorum. Bu konuda basına demeç verdiğinizde ben, araştırdım ve bu sonuca ulaştım. Sizin bahsettiğiniz gibi olsa bile yanlışsa yanlıştır, karşısında oluruz. 22 yıldır Karşıyaka’da vasfı değiştirilen tek alan; Medicalpark Hastanesi alanı. Şekil değişikliğinin dışında vasfı değiştirilen Karşıyaka’da başka bir alan yok” dedi.

BAŞKAN TUGAY: BİR ŞEYLERİ KURTARMAYA ÇALIŞMIYORUZ
Başkan Tugay, önergenin komisyona havale edilmesi hakkında son noktayı koyacak açıklamalarda bulunarak, kamuoyunda konuya ilişkin açıklamalarda bulunan bir önceki dönem belediye başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’a yüklendi. Başkan Tugay, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
Biz ilçe belediyesi olarak 1/1000’lik plan yapıyoruz, 5 binlik planlar Büyükşehir’de gerçekleşiyor ve orada yapılıyor. Epey uzun süre gündemde kalan plan karar değişikliği bu. Biz henüz bir karar vermedik. Mülk sahipleri özel planlama şirketlerine yaptırıp belediyeye başvurmuşlar, biz hukuken gündeme almak zorundaydık. Havale etmeyelim demeyi kurumsal olarak doğru bulmuyorum. İncelendikten sonra meclisimizde herkes görüşlerini dile getirir. Ben belediye meclisimizin iradesine güveniyorum. Her biriniz bu konuda yetkin insanlarınız. 1/5000’lik planda verilmiş bir kararı bozma yetkimiz olmadığını ifade edelim. Biz mutlaka almamız gereken kararla ilgili inceleme yapıp, mecliste detaylarıyla konuşacağız. Daha zamanımız var. Basına da bu konuda açıklama yapmaya meraklı insanlar var... Geçmişte bazı sorumluluklar üstlenmiş kişilerin açıklamalarının umuyorum şeyi olmaz... Biz çözümü arıyoruz, bir şeyleri kurtarmaya çalışmıyoruz” dedi. 

 
İzmir'de yangın paniği... Kovayı alan ateşe koştu!
 
Çiğli Meclisi’nde gündem Gediz... 'Belediyeler Birliği kurulsun!'
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ömer 3 Ağustos 2021 Salı 08:53

Mustafa Özüslu'ya sorun bakalım ne diyecek?

Yorumu oyla      6      3  
ABY 3 Ağustos 2021 Salı 00:05

Sayın Karşıyaka Belediyesi Meclis üyeleri, vicdanlarınıza göre hareket edin, bu önergeyi reddedin ve Atakent yüzme havuzu ile birlikte bu alanın kamulaştırılmasını sağlayın. Karşıyaka'mızda 1 tane bile açık yüzme havuzu yok. Sayın İBB Başkanı, daha geçtiğimiz hafta çocuklar için 3 adet portatif yüzme havuzu kurdurduğunu duyurdu. Atakent'te de hazır açık yüzme havuzu ve mevcut 3 adet okulun yanına özel okul yapılmak istenen bu sosyal alanlar var. Bunların kamulaştırılmasını ve Karşıyaka ya kazandırılmasını sağlayın.

Yorumu oyla      6      3  
ABY 2 Ağustos 2021 Pazartesi 23:52

Sayın Başkan, Bilfen in satın aldığı Atakent Sitesindeki sosyal tesislerin ve yüzme havuzunun ihalesi 11.11.2010 da yapılmış. Bilfen in sahibinin beyanına göre de 2012 yılında buraları Bilfen in malı olmuş. Yani Satış 2017 de yapılmamış. Sizi yanlış bilgilendirmişler. Bizler Atakent sakinleri olarak 2013 ve 2014 yıllarında buranın vasfının değişmemesi için çok mücadele verdik. Bu mücadelede, 2014 Mart seçimlerinde seçilen önceki dönem İBB Başkanı ve Karşıyaka Belediye Başkanı bu haklı davamızda biz Atakent sakinlerine destek verip, sahip çıktılar. Sizden ve Meclis üyelerimizden taleplerimiz, 1. Atakent halkına, seçmeninize ve Karşıyaka'mıza sahip çıkın. 2. Meclise sunulan ve komisyona havale edilen önergeyi reddedin. 3. Yüzme havuzu ve bu alanı kamulaştırın.

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlık istedi belediye değiştirdi... O planlar Ankara yolunda!
Karabağlar Belediyesi meclis toplantısında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ...
Ortalık bir anda karıştı... Menemen Meclisi ringe döndü!
Koyundere, Ulukent ve Asarlık mahallelerinde Gediz A.Ş'nin trafo için ...
Aydın İtfaiyesi'nden Marmaris'te mücadele
Aydın Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri Marmaris’te süren orman yangınına ...
 
Başkan Batur Konak Meclisi'nde açıkladı: Beştepeler planları askıya çıkıyor…
Konak Belediyesi Meclisi'nin Ağustos ayı gündeminde 'yangın' yer aldı. ...
Soyer'den yangın yerinde dayanışma mesajı: Büyükşehir imkanlarını seferber edecek
Büyük bir dayanışma örneği sergileyerek yangın bölgesine yoğun destek ...
İzmir’de konser iptalinin tarihi uzatıldı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Daire Başkanlığı yangınlardan ...
 
Başkan Kılıç afet bölgesinde... Buca Manavgat'ı yalnız bırakmadı!
Antalya’nın Manavgat ilçesinde günlerdir devam eden orman yangınında yaraları ...
Aydın'da damla sulama atağı
Aydın Büyükşehir Belediyesi üretimi arttıracak ve damla sulamayı teşvik ...
Teleferik tesisleri bir hafta kapalı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi yurt genelinde peş peşe çıkan orman yangınlarının ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva