HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
5 Kasım 2019 Salı - 11:51

Karakılçık Seferihisar’dan sonra Menemen’de… Soyer: Bir avuçtan 500 dönüme geldik!

Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, Menemen’de 500 dönümlük alanda gerçekleşen karakılçık tohumunun ekim törenine katıldı. Soyer, “Bir avuç atalık karakılçık tohumuyla başladı yolculuğumuz. Bunları tane tane döktük. 500 dönüme yetecek kadar çoğalttık. Projenin bir sonraki aşamasında Büyükşehir Belediyesi karakılçık üreticilerine alım garantisi verecek” dedi.

Karakılçık Seferihisar’dan sonra Menemen’de… Soyer: Bir avuçtan 500 dönüme geldik!

Mehmet İŞLER/ EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçmiş dönemde hayata geçirilen tarımsal kalkınma hamlelerini yeni süreçte de devam ettiriyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Seferihisar’daki 2 dönemlik görev süresi içinde karakılçık buğdaylarını yerel tarıma kazandırma çabası bu kez Menemen’de başlatıldı.

Menemen Tarımsal Kalkınma Merkezi’ndeki programa katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer tarım üzerinden önemli mesajlar verdi. Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un ev sahipliğinde gerçekleşen törende konuşan Başkan Soyer, ‘Yeniden Karakılçık, atalık tohumlar İzmir ovalarına dönüyor’ mesajını verdi. Projenin Menemen’deki 500 dönümlük araziyi kapsadığı da belirtildi.  Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda da ekim töreninde misafir olarak yer aldı.

BİR AVUÇLA BAŞLADIK, BUGÜN 500 DÖNÜME YETECEK KADAR ÇOĞALTTIK!
Seferihisar’da gerçekleştirdiği uygulamanın çıkış noktası hakkında bilgiler veren Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “Buğdayın tarihi Anadolu’nun tüm uygarlıklarından önce gelir. Bereketli hilal denilen toprakların en bereketli bölgesi Anadolu’dur.  Seferihisar’ın Gödence köyündeki Halil İbrahim amcanın sağlığında senelerce sakladığı bir avuç atalık karakılçık tohumuyla başladı yolculuğumuz. Bunları tane tane döktük. 500 dönüme yetecek kadar çoğalttık. Bugün itibariyle topraklarımızı işgal eden, sağlığımızı bozan ithal tohumların yerini yeniden Anadolu’nun yerli tohumu almaya başlıyor. Bir atalık tohumu bir kere daha şehrimizi doyurmak için büyük ölçekte üretilmeye başlanıyor. Bugün burada Seferihisar’da başlattığımızı bölgemizin bereketli ovalarına yayıyoruz. Sağlıklı yerel tohumun kısa zamanda kitleleri doyuracağı günleri göreceğiz. Az sonra ekeceğimiz tohumun bir kısmını yeniden ekmek üzere ayıracağız. Projenin bir sonraki aşamasında Büyükşehir Belediyesi karakılçık üreticilerine alım garantisi verecek. Ekmeği halkımıza aracısız ulaştıracak. Basit gibi görünen proje kendi gıdamıza ulaşabilmek için bir adım. Diğer atalık tohumlarını da stratejik olarak çoğaltmaya başlayacağız” dedi.  

GİDİŞATI İZMİR’DEN TERSİNE ÇEVİRİYORUZ
Soyer, “Gençliğimizde ‘Tam Bağımsız Türkiye’ sloganı atarak büyüdük. Tam bağımsızlıktan anladığımız bu vatan topraklarının düşmanın kirli postallarıyla kirlenmemesiydi. Sonradan anladık ki düşman topraklara sadece postallarla basmıyor, gönderdiği hibrit tohumlarla da kirletiyor. Anladık ki bunlara toprağımızı teslim ettikçe savaş alanında kaybettiklerimizin çok daha fazlasını kaybediyoruz. Vatan ve toprak sevgisi tüm değerleri korumak ve savunmaktır. Binlerce yıllık ata tohumlarımız gitmiş, ormanlarız maden şirketlerine verilmiş, göllerimiz kurumuş, yeraltı sularımız çekilmiş, derelerimizden zehir akmış, bu nasıl ülke ve millet sevgisidir. Bugün biz bu gidişatı İzmir’den başlamak üzere tersine çeviriyoruz. Halkımız yine karakılçık buğdayıyla doyacak. Çok değil birkaç yıl içinde karakılçık buğdayından üretilen ekmek, makarna sadece İzmir’de değil Türkiye’de mutfaklara girecek. Yerel tarım için hedeflerimizi her geçen gün büyütüyoruz. Çok daha fazla üreticiye ulaşmayı hedef edindik. Çiftçimizin karın tokluğuna üretim yaptığı günleri geride bırakıyoruz. Çiftçimize alım garantisi destekleri bunun için. Başka bir tarım mümkün derken bunu kastettik. Çarenin yerelde olduğunu anlattık. Kır ve kentin, insan ve doğanın, Anadolu’da birbirini besleyen döngünün yeniden hatırlatılmasını sağlamaya kararlıyız. Bugün çok önemli bir adım atıyoruz” açıklamasında bulundu. 

 

ECEVİT’İN FİKİRLERİ DE KARAKILÇIK GİBİ YENİDEN YEŞİLLENECEK
Soyer, “Bugün CHP’nin efsane liderlerinden rahmetli Bülent Ecevit’in 13’üncü yıl dönümü. Aynı Halil İbrahim amcanın sandığından çıkardığımız tohumlar gibi, onun da fikirlerinin bu topraklarda yeniden yeşilleneceğini biliyorum. Çünkü rahmetli Ecevit bu topraklarda bağımsızlık ve özgürlüğün ve kalkınmanın ancak üretimle, tarımla mümkün olacağını bilerek yaşadı. Biliyorum ki onun fikirleri de aynı bugün karakılçık buğdayı gibi tohum olacak ve yeniden Türkiye’nin kalkınmasında rehberimiz olacak. Yaşamımız da özgürleşecek” diye konuştu.

BUGÜN SADECE ÇAY VE MUZ YETİŞMİYOR, GERİ KALAN TÜM ÜRÜNLER OVAMIZDA YETİŞİYOR
Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy ise, “Bugün Menemen için farklı bir gün. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in bize vermiş olduğu destek sonucunda karakılçık buğdayını bugün itibariyle toprakla buluşturuyoruz. Yıllardır ötelenmiş, gündeme alınmamış köylü son süreçte yeniden ön plana çıkmaya başladı. Ekonomik krizle birlikte Türkiye gibi bir ülkede inşaat sektörünün kalkınma olamayacağını çok geç anladık. Sonuç itibariyle yeniden tarıma, köylere yönelme oldu. Türkiye bir tarım ülkesi, Menemen de tarım kenti. Menemen’de bugün çay ve muz yetişmiyor. Geri kalan tüm ürünler yetişiyor. Bu verimli toprakların görmezden gelinmesi tarımda bizim Menemen olarak da Türkiye olarak da gerilememize neden olmuştur” dedi.

MENEMEN’DE YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR
Aksoy ayrıca, “Türkiye’yi yıllardır ithal eder konuma sokan bir dizi gelişme vardır. Bunlardan biri Marshall Planı’dır. Bu plan bir işgaldir. Köylüyü üretmekten imtina etme işgalidir. Türkiye üretemez duruma geldi. Rahmetli Bülent Ecevit döneminde projeler vardı. Köy kent projeleri bunlardan biriydi. Bunlar bugün itibariyle yeniden gündeme geldi. Bunlar doğru projelerdi. Türkiye tarım ülkesiyse kalkınma tarımdan olmalıydı. Biz bugün Büyükşehir ile birlikte Menemen’de tarımsal kalkınma hamlesini başlatmış oluyoruz. Menemen’de yeni bir dönem başlıyor. Köylü milletin efendisiyse biz de bunun karşılığını vermek zorundayız. Köylü milletin efendisi olmazsa karşılaştığımız şey yıkımdır. Geçmişte köylümüz olmasaydı o ordu Ankara’dan İzmir’e nasıl gelirdi?” ifadelerini kullandı.

TEKNOLOJİDE DÜNYAYI YAKALAMAMIZ BELKİ ZOR AMA TARIMIN KIYMETİNİ BİLMEMİZ GEREKİYOR
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda da törende yaptığı kısa konuşmada, “İzmir’in köyü olmayan iki ilçesinden biriyim. Dolayısıyla İzmir’in tüm köyleri benim. Tarım bizim geleceğimiz. Teknolojide belki dünyayı yakalamamız çok zor ama sahip olduğumuz topraklarımızın kıymetini bilmemiz gerekiyor. Tarımı desteklememiz gerekiyor. Bu girişimleri destekliyorum. Menemen’in bende ayrı bir yeri var. İl Genel Meclisi’nde üye olarak çalışmıştım” dedi. 

 
Av tüfeğiyle intihara kalkıştı, çenesi parçalandı
 
Mehmet Ali Erbil tekrar hastaneye kaldırıldı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Oray Gürbüz 5 Kasım 2019 Salı 21:30

Anadolu m Bekle Umut Geliyor

Yorumu oyla      5      5  
vatandaş 5 Kasım 2019 Salı 18:56

Hiç ama hiç yakışmıyorsunuz İZMİR e....

Yorumu oyla      4      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balçova ve Karşıyaka'dan 'Beyaz Baretli Kadınlar' projesi
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından İnşaat Mühendisliği ...
Narlıdere'de işçiler için 200 fidan
Yeşile ve doğaya önem veren Narlıdere Belediyesi, bu kez belediye çalışanları ...
Bornova Belediyespor'a Bornovalı hoca
Türkiye Basketbol Ligi'nde mücadele eden yeşil-beyazlı ekibin başına Faruk Beşok getirildi.
 
Buca’nın Cemal Hoca’sı ölümsüzleşti
Başarılı çalışmaları ve güler yüzüyle Bucalıların kalbinde taht kuran ...
Başkan Sandal: Bayraklı’nın yıkılıp yeniden yapılması lazım
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, yeni bir kent yaratmayı hedeflediklerini ...
Karşıyaka’da gece gündüz çöp mesaisi
Karşıyaka Belediyesi evsel atık toplama saatlerini yeniden düzenledi. ...
 
Karaburun'da keçi peyniri hamlesi
Karaburun Belediyesi Keçi Peyniri Mandırası, ilçeye  özgü peynirleri marka ...
Torbalı'da meslek fabrikası atağı
Geçtiğimiz aylarda meslek fabrikası projesi için Torbalı Belediyesi ile ...
Menderes'te okullara kitap desteği
Menderes Belediyesi tarafından ilçe genelinde yer alan okullara kitap desteği gerçekleştiriliyor.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva