HABERLER>GÜNCEL
29 Kasım 2019 Cuma - 15:06

Karaburun Yarımadası'nda balık çiftliği tepkisi!

Karaburun'da, denizde şamandıralama çalışması yapılarak su ürünleri kafesi yerleştirilmesi, çevrecilerin ve Karaburun Kent Konseyi üyelerinin tepkisine neden oldu. Yarın saat 13.00'te söz konusu bölgede geniş katılımlı olarak basın açıklaması yapılacağı bildirildi.

Karaburun Yarımadası nda balık çiftliği tepkisi!

Karaburun'un Parlak Mahallesi, Badembükü mevkisi Çullu Yalısı'ndan başlayarak, Mağaza ve Akkum Yalıları'nı da içine alan bölgeye, geçen ekim ayı itibariyle denizde şamandıralama çalışması yapılarak 2 adet su ürünleri kafesi yerleştirildi. Yaşanan bu durumun bölgedeki doğal yaşamı olumsuz etkileyeceğinden endişe eden Karaburun Kent Konseyi ve Parlak Muhtarlığı, konuyla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'Alo 181' hattına ihbarda bulunup, ilgili birimlere dilekçeyle durumu bildirdi. Ancak, buna rağmen hiçbir işlem yapılmadığı gibi, hiçbir yanıt alınamadı.

Karaburun Kent Konseyi, aynı bölgede 2012 yılında kurulmak istenen balık çiftliği projesini bölge halkının yargıya taşıdığını hatırlattığı yazılı açıklamasında, "İzmir Valiliği'ne açılan davaya müdahil olmuştuk. Karaburun Yarımadası'nın batısında, özellikle Gerence Körfezi'ni içine alan 5 ve 6 No'lu alan ile Karaburun Merkez/Mordoğan arasını içine alan 4 No'lu alanın, 2008 yılında 'potansiyel balık yetiştiriciliği alanı' olarak ilan edilmesiyle, Yarımada, içerdiği doğal değerler, sosyo-ekonomik sürdürülebilir yaşamı ve koruma altında olup tüm dünya için bir vazgeçilmezlik taşıyan denizel varlıkları için, karanlık bir süreç başlamıştı. Bölgede son dönemde başlayan balık çiftliklerinin taşınma başvuruları dikkat çekicidir. Balık çiftlikleri civarında yaşayanların şikayetlerini ve açılan davaları yıllarca görmezden gelen firmaların, aniden taşınma kararları alarak yeni yer peşine düşmeleri, bize bulundukları yerlerde yıllarca süren, yenilmeyerek dipte çözünen balık yemlerinin ve balık dışkılarının, fiziksel ortamı artık balık yetişemez duruma getirdiğini ve deniz çayırlarının tahribi sonucu sudaki oksijen oranını, yaşam değerlerinin altına indirdiğini düşündürüyor. Yerel geçim kaynaklarından olan kıyı balıkçılığı ve dalyan balıkçılığının sürdürülebilir olması için, yavru balıkların besin kaynağı ve barınağı olan deniz çayırlarının tahribata uğramaması, yaşamsal öneme sahip. Yarımada kıyıları ve bölgedeki küçük adalar, dünyanın en nadir memelileri arasında yer alan ve Türkiye'nin de imzacısı olduğu Bern ve Barselona gibi uluslararası sözleşmeler kapsamında koruma altında olan Akdeniz fokunun kalan son üreme ve yaşam alanlarından biridir. Balık çiftlikleri, beslenme peşindeki Akdeniz fokları için kolayca bir çekim noktası olmakta ve karnını doyurmak isteyen Akdeniz foku ile gelir sağlama peşindeki 'balık yetiştiricisi firma' arasında, yaşamsal bir çelişki yaşanmaktadır. Bölgede birçok kez yaşanan Akdeniz foku ölümleriyle bu çelişki keskinleşmektedir" ifadelerine yer verdi.



ŞU SORULARA YANIT İSTENDİ
Açıklamada, kurumlara şu sorular yöneltildi:

"Parlak Mahallesi'nin en önemli turizm potansiyeli olan Badembükü'ne taşınan su ürünleri yetiştiricisi firma kimdir? Bu firmaya ne zaman ruhsat verilmiştir? Bu projenin ÇED süreci ne zaman başlamıştır, nerede duyurulmuştur? Karaburun Yarımadası'nın denizel alanında kaç aktif su ürünleri yetiştiricisi bulunmaktadır? Karaburun Yarımadası'ndan taşınan su ürünleri yetiştiricisi var mıdır? Taşınan su ürünleri yetiştiricileri, terk edilen yerlerde hangi yıllar arasında faaliyet göstermiştir? Terk edilen yerlerde, deniz dibi araştırması, özellikle deniz çayırlarının sağlıklı olarak varlıklarını sürdürebilme durumları incelenmiş midir? Karaburun Yarımadası'nda, uluslararası sözleşmelerle koruma altındaki Akdeniz foku ile ilgili bir gözlem birimi var mıdır? Akdeniz foklarının görülme sıklıkları ile ilgili sayısal veri programı oluşturulmuş mudur? Karaburun Yarımadası'nda Akdeniz fokunun yaşam ve üreme alanları ile ilgili 'Hassas Alanların Korunması' kapsamında ne gibi tedbirler alınmıştır?"

Açıklamada ayrıca, Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKA) sürecini denetleme yetkisini üzerine alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Karaburun Yarımadası ve Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı ihale sürecini hızla başlatıp, sonlandırma ve bölgenin ekolojik dengelerini bozacak hatalı adımlarından vazgeçmeye davet edildi. (DHA)

 
Başkan Eriş, geleceğin şeflerini tebrik etti
 
Konak'ın 'iyilik bankası' yüzleri güldürüyor
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sezarın hakkı sezara 29 Kasım 2019 Cuma 23:12

Sevgili ali yörük kardeşim. karaburun da ki balık çiftliklerine bakanlık izin veriyor. Dolayısı ile baroların dava etmeleri falan da pek bir şeyi değiştirmiyor. Bergama da altın madenleri dava edildi de ne oldu? sonuç sıfır. Bu tip çevreyi etkileyen şeylerin tek çözümü AKP yi yollayıp yerine sosyal ve çevreci politikalara sahip başka bir hükümet getirmektir.

Yorumu oyla      4      5  
ali yörük 29 Kasım 2019 Cuma 15:23

birde sorulması gereken bunlara izin verenler hangi kurumlardaki görevliler, isimleri neler, ne uğruna bu doğa katliamlarına göz yumulmuş. İzmir barosu avukatları neden bu koylara sahip çıkmıyor. Bu imzaları atanları dava etmiyor. Ne firma adı ne sahibi nede imzayı veren bürokratların kim olduğunu biliyoruz.

Yorumu oyla      7      5  
Baba Muhalefet 29 Kasım 2019 Cuma 15:23

'Alo 181 filan' hikaye, "balık baştan kokar."

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de ilkokul çocuğuna öğretmen şiddeti iddiası!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde 9 yaşındaki kız öğrenci, sınıf öğretmeninin ...
Memurluğa girişte güvenlik soruşturması şartı iptal!
15 Temmuz'dan sonra getirilen memuriyete girişte "güvenlik soruşturması ...
Vicdansızlık! Gebe köpeği çuvala bağlayıp attılar
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde çuval içerisine koyulduktan sonra yol kenarına ...
 
O davada istenen ceza belli oldu!
Ankara'da sınavda kopya çekerken yakaladığı öğrencisi tarafından öldürülen ...
İzmir'de feci kaza: Son yolculuğu oldu...
İzmir'in Bergama ilçesinde, yağmur nedeniyle kayganlaşan yolda takla atan ...
Kemeraltı'nda bereketli cuma kampanyası
Yılbaşı öncesi satışları arttırmak amacıyla başlatılan indirim yarışları, ...
 
Dikili'de 25 kaçak göçmen yakalandı
İzmir'in Dikili ilçesinde, yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmaya çalışan ...
İzmir’in hava raporu: Yağışlar ne kadar sürecek?
İzmir gece saatlerinden itibaren yağışlı havanın etkisi altına girdi. ...
Siyanür satışı için yasaklama kararı!
Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle halka, piyasa ve ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva