HABERLER>GÜNCEL
20 Temmuz 2017 Perşembe - 13:02

Karaburun halkı yetkililere seslendi: Bu yanlıştan dönün!

İzmir'in Karaburun İlçesi'nde, özel bir şirket tarafından balık çiftliği kurulmak istenmesine tepki gösteren vatandaşlar, Karaburun Kent Konseyi öncülüğünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

Karaburun halkı yetkililere seslendi: Bu yanlıştan dönün!

Karaburun açıklarında denizde kurulmak istenen Agromey Balık Çiftliği Projesi’nin İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu'nun (İDK) 25 Temmuz'daki toplantısı öncesinde, yöre halkı ve sivil toplum örgütleri İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün Bayraklı ilçesindeki binasının önünde bir araya geldi.

Karaburun Kent Konseyi öncülüğünde toplanan yöre halkı, balık çiftliğinin Karaburun'un doğal yapısına ve kıyı şeridine zarar vereceğini belirterek, projeye karşı çıktı. Karaburunlular'a CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, çevreci avukat ve CHP Yüksek Disiplin Kurulu üyesi Şehrazat Mercan da destek verdi. 'Balık çiftliği istemiyoruz' yazılı pankart açan vatandaşlar, 'Temiz Karaburun istiyoruz', 'Denizler babanızın çiftliği değil' sloganları attı.

Yaklaşık 30 kişilik grup adına basın açıklamasını okuyan emekli öğretmen İlhan Yıldız, "Karaburun yarımadasına vatandaşların karşı çıkmasına rağmen, kurulan üç balık çiftliğinin isim değiştirerek alanlarını 11 kat daha arttırarak Anbarseki-İncecik kıyıları arasında 3.9 milyon metrekarelik alana taşınması süreci başlamıştır. Kirleteceği deniz kıyısı ile oluşacak kirliliğin başta turizm ve yerel balıkçılık olmak üzere Akdeniz fokuyla deniz ekosisteminin zarar görmesi bakımından, ÇED sürecinin durdurulması adına yasal haklarımızı kullanacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 25 Temmuz’daki İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplantısı öncesi tepkimizi dile getirmek için buradayız. Kurulacak çiftliğin Akdeniz foklarına vereceği zararı belirtmek için buradayız. ÇED süreci devam ederken, yapılacak toplantıda halkın katılımı başlık olarak dahi yer almamıştır. ÇED raporuyla alanın kapatılacağı yerli balıkçılara destek vermek amacıyla buradayız. Tüm İzmir milletvekillerinin konuyu TBMM’ye taşıması konusunda destek çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Karaburunlular'a destek veren CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da, "Projenin Karaburun yarımadasına vereceği zararı anlatmak için buradayız. Gerçekten inanılmaz derece pislik söz konusu. Kurulması planlanan alan 600 futbol sahası büyüklüğünde. Düşünebiliyor musunuz bunun sahillere vereceği zararı? Bunlar yapıldığı zaman bırakın sahilde gezmeyi, bırakın yerel balıkçıların geçimini sağlamasını, Karaburun adeta çöplüğe dönecek. Buradaki vatandaşlar çocuklarının geleceği için eylem yapıyor. Orada yaşayan insanlar haklarını arıyorlar. Zaten orada bir sürü balık çiftliği var. Ama bu firma isim değiştirerek alanını genişletiyor. Kişi başı balık tüketimimiz 8 kilodan 6 kiloya düşmüş. Balık tüketilmesin demiyoruz. Ama bunun yeri burası değil. Ekosistemin bozulmasına izin vermemeliyiz. Zaten iki arkadaşımız şu anda yetkililere bu durumu anlatıyor. Konuyu meclise de taşıyacağız" diye konuştu.

Çevreci avukat ve CHP Yüksek Disiplin Kurulu üyesi Şehrazat Mercan da konunun hukuki boyutunda Karaburun halkının yanında olacağını söyledi.

Eylem olaysız sona erdi. (DHA)

 
Türkiye tepki göstermişti... Almanya'dan yanıt geldi
 
Altınordu'nun tek transferiydi: Eski takımına döndü!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 20 Temmuz 2017 Perşembe 15:45

İzmirde balık çiftliği istemiyoruz, denizlerimiz bu gidişle yakında yüzülemez hale gelecek. Nedir bu açgözlülük anlamıyorum para için rant için ne akarsu kaldı ne temiz deniz doğa kaldı,

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye tepki göstermişti... Almanya'dan yanıt geldi
Alman vatandaşı aktivist Peter Steudtner'in (45) Büyükada'daki gözaltılar ...
Darbecilerin uluslararası bilirkişi talebine ret!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast davasında ara kararını açıklayan mahkeme, ...
İzmir'de 20 Temmuz kutlaması
İzmir'de, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) 20 Temmuz Barış ve ...
 
İlginç ifade: Öldürmemi yeşil adam söyledi!
İstanbul'da iki çocuğunu boğarak öldüren anne, duruşmada olay gününü anlattı: ...
İzmir'de zehir operasyonu: Çuvalla yakandılar!
Ödemiş ilçesinde düzenlenen operasyonda 2 bin 350 kök kenevir bitkisiyle ...
İzmir'in o ilçesini ayağa kaldıran 'taş ocağı vizesi' mahkemelik!
İzmir Barosu, Buca Kırıklar’da ormanlık alandaki Maden (Kalker) Ocağı ...
 
İzmir 3 gündür onu arıyordu: Bakın nereden çıktı!
İzmir'in Kınık ilçesindeki evinden Bergama'daki hastaneye gitmek için ...
İzmir'de eski polislere ByLock operasyonu: Onlarca gözaltı!
İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ...
İzmirli gazeteciler 'Barış Selçuk' anısına yarışacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 18’incisi gerçekleştirilecek ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva