HABERLER>GÜNCEL
24 Ocak 2017 Salı - 15:37

Karaburun’da doğayı tehdit eden balık çiftliğine halk seti!

Özel Çevre Koruma Alanı ilan edilmesi için çalışma yürütülen bölgede yapılması planlanan dev balık çiftliğinin ÇED toplantısı bölge halkının protestoları sonucu iptal edildi.

Karaburun’da doğayı tehdit eden balık çiftliğine halk seti!

Mehmet İŞLER / EGEDESONSÖZ - Cennet doğasıyla İzmir’in en özel bölgelerinde olan Yarımada’da balık çiftlikleri krizi yeniden hortladı.

Karaburun’da Özel Çevre Koruma Alanı olarak ilan edilmesi için çalışma yürütülen bölgede 3 yıl önce Yunan firma tarafından kurulması planlanan ve halkın önüne set çektiği balık çiftliği projesine bu kez yeni bir firmanın talip olması ve akabinde başlatılan ÇED süreci ile kriz yaşandı.

Bölgede 3 yıl önce Yunanistan menşeili Elekrosal’ın ÇED toplantısını basarak tepki gösteren köylülerin balık çiftliği istemediği alana bu kez Türk Agromey firması talip oldu.

Daha önce bakanlıktan Karaburun’un Foça ve Menemen’e bakan Batı yönündeki sahiller için izin alan firma kafeslerin kurulumu için bakanlığa başvuru yaptı.

Dosya kabul görülürken ÇED toplantısı için de 24 Ocak tarihi belirlendi.

Karaburun’un Amberseki Mahallesi'nde kritik toplantıya protesto için akın eden bölge halkı, Karaburun Kent Konseyi üyelerine Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın yanı sıra CHP PM Üyesi Avukat Şehrazat Mercan ve İzmir Milletvekilleri Musa Çam ile Tacettin Bayır da destek verdi.

Protestolar karşısında yetkililer geri adım attı ve toplantının yapılamayacağını duyurdu. Kısa süreli gerginlik sonrası tutanak jandarma kontrolünde tutuldu. Böylece balık çiftliğe karşı mücadelede ilk adım atıldı. 



TAM BİR SOYTARI İŞİ!
Egedesonsöz’e konuşan Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Biz kontrolsüz balık çiftliklerine karşıyız. Burada yapılacak olan tesisler çok büyük bir alanı kapsıyordu. Bu toplantıya katıldık. Biz de ilçede söz sahibi olan insanlar olarak altına imzamızı atmak, şerhimizi koymak isterdik. ÇED toplantısını yapacak ekip ‘güvenliğimiz yok’ diyerek ayrıldı. Biz kendilerine ‘kaymakamlığa gidelim, burada gerekenleri size anlatalım’ dedik. Onlar başka kapıdan çıkıp gitmişler. Tam bir soytarı işi. Yapılanları kabul etmiyoruz. Bölge halkı zaten büyük bir tepki gösteriyor. Biz de halkımızın yayındayız” dedi.

SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ
Avukat Şehrazat Mercan ise, “Bu toplantı sürecin sadece bir aşamasıydı. Daha sonra bakanlıkta inceleme değerlendirme toplantısı da olacak. Karaburun halkı balık çiftliklerini istemiyor.  Biz de kendilerine her türlü desteği veriyoruz. Sürecin yakından takipçisiyiz” diye konuştu.

KORUMA ALTINA ALINACAKTI
Hızlı bir şekilde yayılan balık çiftliklerine karşı direnen ve sürekli eylemler yaparak seslerini duyurmak isteyen bölge halkı konuyu TBMM’ye taşımıştı. AK Parti İzmir eski Milletvekili İlknur Denizli de bölgenin “Biyosfer Rezerv Alanı ve Özel Çevre Koruma Alanı” ilan edilmesi için çalışmaların başlatıldığını ifade etmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda başlayan çalışmalarla ilgili bir sonuç alınamadı. Zaman içinde bu konuyla ilgili resmi bir işlem yapılmadı.

TALEP ANKARA YOLCUSU!
Öte yandan 2014’te change.org’ta balık çiftliklerine karşı atılan ve Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve diğer ilgili bakanlara iletilen 25 bin imzayla dile getirilen Özel Çevre Koruma Alanı talebi için harekete de geçildi. Karaburun Belediye Başkanı Çakır, Belediye Meclis Üyeleri, Muhtarlar, Kent Konseyi, Meslek Odaları, Kooperatifler ve sivil yapıların temsilcilerinden oluşan bir heyet ilgili kararın Bakanlar Kurulu’ndan ivedilikle çıkarılması talebini yinelemek ve  Yarımadadaki  tahripkar yatırımlar konularını görüşmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’den randevu istedi.

 
Karabağlar Mumcu'yu özlemle andı
 
İzmir Uğur Mumcu’yu andı: İlçelerden anma raporu
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ahmet Ömer İkiz 24 Ocak 2017 Salı 21:39

Doğal güzelliklerimizin ranta kurban edilmemesini ve halkın sesine kulak verilmesini diliyorum. Karaburunlular olarak size elimizden gelen desteği destek olabilmemiz için internette bir imza

Yorumu oyla      14      5  
Cafer Tayyar 24 Ocak 2017 Salı 21:37

Görünen o ki Tek care, Karaburun bölgesinin tamaminin ivedilikle Koruma altina alinmasi.Eger bu islem yapilmazsa bunun gibi sorunlar devamli tekrar edicektir. Tesekkürler...

Yorumu oyla      14      5  
M 24 Ocak 2017 Salı 20:25

Halkın sesine kulak verilmeli ve rant uğruna çevre katledilmemeli.

Yorumu oyla      15      5  
sezarın hakkı sezara 24 Ocak 2017 Salı 17:10

helal olsun size tüm izmir arkaanızda. Bence konak meydanı ,alsancak gibi yerlere inip insanlara daha fazla bilgi sunmalılar. artık izmir koylarında balık çiftlikleri olmasın. karaburun,mordoğan balıklıova,seferihisar ve urala tamamen bunlardan temizlenmeli.

Yorumu oyla      17      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de eski baro başkanlarından 'olağanüstü' çağrı
İzmir Barosu'nun önceki dönem başkanlarından Sabri Kurt, Çetin Turan, ...
DAEŞ’li keskin nişancı Kilis'te yakalandı
Kilis'te düzenlenen operasyonda keskin nişancı olduğu belirlenen DAEŞ üyesi gözaltına alındı.
Baro Başkan'ı Özcan'dan MEB'e Atatürk tepkisi
İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal ...
 
Çeşme'de 1 günde 3 operasyon: 94 kişi kurtarıldı
Çeşme'de 3 ayrı operasyonda toplam 94 kaçak göçmen kurtarıldı.
15 Temmuz şehidinin ailesine Nevvar Salih İşgören Vakfı desteği
15 Temmuz gecesi Ankara Gölbaşı’ndaki Özel Hareket Daire Başkanlığı’nda ...
Europol'den tarihi eser kaçakçılığı operasyonu
Avrupa Birliği Polis Teşkilatı (Europol), kültür eserleri kaçakçılarına ...
 
İzmir’de o derneğe FETÖ operasyonunda ne karar çıktı?
Soruşturma kapsamında örgüte finans sağladıkları iddiasıyla adliyeye sevk ...
Büyükşehir işçilerinden soğuk önlemi: Oto-soba!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı işçileri, ...
Türkiye Fethi Sekin'in anısı İzmir'de yaşatmak için yarışacak!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kahraman polis Şehit Fethi Sekin için ulusal ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva