HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Haziran 2020 Çarşamba - 10:03

Karaburun Belediye Başkanı isyan etti: Yeter artık!

İlçeye bağlı Yayla Köyü’nde 37 adet daha RES kurmak isteyen şirketin temyiz başvurusunun Danıştay tarafından kabul edilmesi ilçede tepkilerin odağına oturdu. Başkan Erdoğan, "Dağımız taşımız RES doldu. Bu kadar yeter diyoruz. İlçemize yeni santral kurulmasını istemiyoruz. Bu görüşümüzü kamuoyuyla paylaşma ihtiyacı duyuyoruz" dedi.

Karaburun Belediye Başkanı isyan etti: Yeter artık!

İzmir’in Karaburun ilçesi, son yıllarda sayıları hızla artan Rüzgâr Enerji Santrallerinin (RES) adeta istilası altında. İzmir’in bin 550 Megavat RES kurulu gücü içinde Karaburun Yarımadası’nın payı 450 Megavata ulaşıyor. İlçeye bağlı Yayla Köyü’nde 50 türbinden oluşan 120 MW kapasiteli enerji santrali olan bir şirketin, 37 türbin daha ekleyerek kapasitesini 129 MW artırmasına ilişkin davada Danıştay 6’ıncı Dairesi ilçe halkını üzen bir karar verdi.

Yatırımın ÇED raporunu iptal eden İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin kararını bozan Danıştay’ın kararını yorumlayan Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, ilçede RES’ler için tahsis edilen proje sahalarının toplamının, yarımada yüzölçümünün %71’ini kapsamasının hiçbir mantıklı izahı olamayacağını söyledi. 

YARGI İPTAL EDİYOR, BAKANLIKLAR YENİLİYOR
Adı geçen şirketle yapılan hukuk mücadelesinin beş yılı geride bıraktığını hatırlatan Erdoğan, “Bu davalarda ÇED Olumlu kararı iki kez, üretim lisansı ise bir kez iptal edilmesine rağmen, ilgili Bakanlıklar izinleri yeniledi. RES yatırımlarında yerel yönetimlerin ve bölge halkının süreçlerin daha fazla içinde olduğu bir model benimsenmeli. Bakanlıklar ihaleleri açıyor, tahsisleri yapıyor, lisansları ve ÇED Olumlu raporunu veriyor, olan buradaki vatandaşımıza oluyor. Mülkiyet hakkının hiçe sayan, yerel yönetimlerle ilişki kurma gereği bile duymayan yatırımcılar yurttaşlarımızı isyan noktasına getiriyor. Hani nerde kaldı milli irade? Bölge halkı, kendi tarlası üzerinde ya da yakınında fır fır dönen santraller hakkında bir görüş ifade etmeyecek mi? Bu mu demokrasi?” dedi. 

İZMİR’DEKİ HER 4 RES’TEN BİRİ KARABURUN’DA
Yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına karşı olmadıklarını, ancak dar bir alana bu kadar yüksek sayıda santral inşa etmenin yanlış olduğuna dikkat çeken Erdoğan, Bakanlıklar ve yatırımcı şirketler tarafından yapılan hataların vatandaşları yenilenebilir enerjiye düşmanlık noktasına getirdiğini vurguladı. Karaburun Kent Konseyi’nin öncülüğünde açılan davayı yakından izlediklerini kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti: 
Türkiye’de faaliyet gösteren her 5 rüzgar santralinden biri İzmir’de bulunuyor. İzmir’deki her 4 santalden biri ise Karaburun’da. İzmir’de ayrıca 261 Megavat RES’ın inşası devam ediyor. Ülkemizin hemen her ilinde ve her bölgesinde, yerleşim birimlerine uzak alanlarda, Hazine arazilerine bu santraller kurulabilir. Bunun için daha iyi ve geniş yayılımı olan rüzgâr ölçümlerinin yapılması gerekiyor. Santral yatırımcıları tüm izin ve lisans işlemlerinde, yerel yönetimler ve yöredeki sivil toplum örgütleri ile temas etmekten kaçınıyor. Biz Karaburun Belediyesi olarak RES’lerin proje sahalarının belirlenmesi süreçleri ve yatırım izinlerine hiçbir müdahalede bulunamıyoruz. ‘Proje inceleme’ ile binalara ‘yapı kullanma izni ve tetkiki’ dışında hiçbir etkimiz olamıyor. Yatırımcılar yerel yönetimler ve yöredeki vatandaş ile ile temas etmekten kaçınıyor. Dağımız taşımız RES doldu. Bu kadar yeter diyoruz. İlçemize yeni santral kurulmasını istemiyoruz. Bu görüşümüzü kamuoyuyla paylaşma ihtiyacı duyuyoruz.

 
Gaziemir'de dezenfektasyon mesaisi
 
Bayraklı'da amatörlerin tesislerinde köşe bucak temizlik
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Muhsin inan 3 Haziran 2020 Çarşamba 21:38

Deniz kenarlarına yerlesim yakınlarına ve meralara yapılmamalı. Karaburun ö.ç.k bölgesi olması nedeniylede bu yatırımlar tekrar gözden geçirilmelidir.

Yorumu oyla      3      3  
muhalif 3 Haziran 2020 Çarşamba 11:57

RES.ler yerleşim alanları dışında dağda taşta olmalıdır. Yenilenebilir enerji "temiz" enerjidir, yani hidroelektrik santraller, doğalgaz santralleri ve termik santrallere göre daha çevreci değil mi? termik santral mi istersiniz??

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gaziemir'de dezenfektasyon mesaisi
Gaziemir Belediyesi ekipleri, Koronavirüs salgını nedeniyle bir süredir ...
İmzalar tamam: Konak'a bir kardeş daha!
Konak Belediyesi ve Honaz Belediyesi arasında imzalanan protokol ile iki ilçe kardeş şehir oldu.
Güzelbahçe'de esnafa hijyen paketi
Güzelbahçe Belediyesi koronavirüs tedbirleri kapsamında 1 Haziran tarihinden ...
 
İzmir'in bir değeri daha tescilleniyor
Bornova Belediyesi’nin ilçeye özgü tarım ürünlerini geleceğe taşıma çalışmaları ...
Ankara'da Bergama masası: Gündemde projeler!
Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu Koronavirüs normalleşme sürecinin ...
İzmir Kent Konseyi’nin 'mülteci' raporu: Çözüm önerileri neler?
İzmir Kent Konseyi küresel salgın döneminde mülteci ve göçmenlerin durumuna ...
 
Sayaçlar okunmaya başladı: İzmir'de su faturaları da normalleşiyor!
İZSU Genel Müdürlüğü koronavirüs salgını nedeniyle geçtiğimiz aylarda ...
İzmir, Doğal Yaşam Parkı'na yeniden kavuşuyor
Koronavirüs önlemleri nedeniyle kapalı olan Sasalı Doğal Yaşam Parkı 4 ...
'Fethi Sekin' yola çıktı: Kahramanın adı Körfez'de yaşayacak
Terör örgütü PKK'nın 3 yıl önce İzmir Adliyesine düzenlediği saldırıda ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva