HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Ekim 2021 Perşembe - 20:20

Karabağlar'ın bütçesine onay... Başkan Selvitopu: Sosyal belediyecilikte en iyi belediyeyiz

Karabağlar Belediyesi Meclisi’nin bugün gerçekleşen oturumunda belediye bütçesi AK Parti ve MHP’li üyelerin ret oyları ile meclisten geçti. Belediye giderleri 70 milyon liralık artışla 495 milyona çıkarılırken öngörülen gelir bütçesi ise 460 milyon TL de kaldı. Belediye’ye 35 milyonluk borçlanma yetkisi verildi. Görüşmelerde söz alan AK Partili üyeler belediye bütçesinin öncelikli işlere verilmediği belirterek mega projeler olmamasını eleştirdi, yatırımlar yapılmasını istedi.

Karabağlar ın bütçesine onay... Başkan Selvitopu: Sosyal belediyecilikte en iyi belediyeyiz

METEHAN UD / EGEDESONSÖZ - Karabağlar Belediyesi’nin Ekim ayı olağan meclis toplantısı üçüncü oturumu Karabağlar Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Oturuma, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu başkanlık yaptı. 

Karabağlar Belediyesi’nin Ekim ayı olağan meclis toplantısı üçüncü oturumu Karabağlar Belediyesi  Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Oturuma, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu başkanlık yaptı.

Meclisin ana gündemi bütçe görüşmeleri ve performans programı oldu. Mecliste 2022 yılı taslak bütçesi ve performans programı okundu. Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından oy çokluğu ile kabul edilen taslak bütçeye göre 2022 bütçesi giderleri 495 milyon lira, gelirleri ise 460 milyon olarak önerildi. Belediyeye 35 milyonluk borçlanma yetkisi öngörüldü.

2021 mali bütçe ise 425 milyon lira iken önümüzdeki yıl için 70  milyon liralık bir artış öngörüldü.  Bütçede en çok pay mal ve hizmet alımlarına ayrıldı. Bu kalem için 241 milyon, bütçenin neredeyse yarısı bu kaleme ayrıldı. İkinci en büyük kalem ise 101 milyon lira ile personel giderleri oldu.

Meclise CHP, AK Part ve MHP’li ilçe yöneticileri de katıldı.

‘BÜTÇE STRATEJİK PLANLARA UYGUNDUR’
CHP Grubu adına konuşan Zafer Levent Yıldır “Daha önceki dönemde olduğu gibi ilçemizin bir cazibe merkezi olması yolunda birbirini devam eden girişimlerin devam edeceğini öngörüyoruz. Grubumuz bütçe ve performans çalışmalarını tam ve yeterli bulmuştur. Bütçe ve performans çalışmaları stratejik planlara da uygundur. İmar planları, sosyal donatı alanlarının yükseltilmesi, temiz bir çevre, toplum sağlığının korunması ve hayvan dostu bir kent olma, kentsel bir bütünleşme, eğitim düzeyinin yükseltilmesi ve spor olanaklarına uygundur. Bütçe çalışmalarını incelediğimizde ödeneklerin yerli yerinde belirlenmiş ve dengeler gözetilmiştir, titizlik gösterildiği, öngörülerin yerinde olduğunu ve makul ve anlamlı bir bütçe olduğunu söyleyebiliriz” dedi. 

‘BÜTÇE ÖNCELİKLİ İŞLERE GÖRE DEĞİL’
Plan ve Bütçe Komisyonunun AK Partili üyesi Hüseyin Uzun şunları söyledi: “Geçmiş yılların bütçe ve performanslarına baktığımız zaman 2022 için farklı bir şey öngöremiyoruz. Bütçeyi öncelikli işlere göre yapmıyoruz. Karabağlar halkına vermiş olduğunuz sözleri 8 yıl aradan geçmesine rağmen yerine getiremediniz. Karabağlar’ın en büyük sorunu Eski İzmir ve Sıra Atalay Caddelerindeki trafik sorunu ve bu caddelerin genişletilmesi idi. Buralarda sabah akşam trafik var ve bu sorunların bir an önce çözülmesi gerekiyor. Bizim bütçemiz yetmese de Büyükşehirde Karabağlar için ayrılacak bir pay vardır. Karabağlar’da engelliler hala aynı sorunları çekmeye devam ediyor ve kaldırımların insanların rahatlıkla kullanabileceği bir hale getirilmesini talep ediyoruz. Yaşanabilir Karabağlar hedeflerine hala uzağız. Üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen verilen sözler havada kalmış durumda. Başkanın performansına baktığımızda Karabağlar’ın sorunlarının daha da devam edeceğini düşünüyoruz.”

‘BORÇLANMA VİZYON PROJELER İÇİN YAPILSIN’
AK Parti Grubu adına Mustafa Alper Güldal da “Karabağlar halkının sizden beklentileri var. Başkanlık sürecinizde vizyon projeler bekledik ama göremedik. Gençlik merkezi dışında daha büyük projeler bekledik. Her yıl olduğu gibi bir borçlanmayı öngörüyoruz. Borçlanmayı performans giderleri ya da önceki borçları gidermek için değil vizyon projeleri için yapalım. Borçlanmaya biz de katkı verelim. Bu sene de farklı bir şey göremedik. Yatırıma ayrılan kısmın çok az olduğunu gördük ve bu yüzden ret oy vereceğimizi söyleyeceğiz.” dedi.

‘BÜTÇE BEKLENTİLERİ KARŞILAMAYACAK’
AK Partili Meclis üyesi Bilen Aras “Bütçe beklentileri karşılamayacak. 3 seçim süreci geçti ve bir mega proje yapılmadı. Karabağlar halkı hizmet bekliyor. Sayın Başkanım siz gelişime açıksınız ama riski seven ve cesur bir insan değilsiniz. Ekibinizi kontrol edip değerlendirme mekanizmalarını hayata geçirebiliyor musunuz? Performans taslağı çelişkili. Örneğin iki yol süpürgesi nerede? Bundan bizim neden haberimiz yok. İmar planları için yüzde 100 performans hedefi konmuş ama bu imar müdürü ile mümkün mü? Yeni semt merkezleri ve taziye evlerinin yapılması hedeflenmiş Fen İşleri Müdürlüğü için ama bu müdürlüğün başka işleri yok mu? Bizim 3619 cadde ve sokağımız var. Geçmiş yıla dair sokak bakım işlerinin az olması üzücü. Belediyenin sadece bir adet ambulansının olması eksiklik değil mi? Neden arttırılması hedefi koymadınız? Sağlık için yeterli bütçe konmamış. 2022 performans ve mali bütçesi ile gelecek kuşaklar için sağlıklı yaşanabilir bir kente ulaşamayacağız. Makro sorunlara odaklanma zamanı geldi. Hükümetin yapmak istediği projelere engel olmayın. Daha fazla gelir getirici kalemler olabilirdi.” ifadelerini kullandı.

‘YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALAR DA GÖRÜLSÜN’
CHP’li Meclis Üyesi Sait Karaaslan da şunları söyledi “Olumlu eleştirilere açığız, eksiklerimiz, yapmak isteyip de yapamadığımız çalışmalar olmuştur. Biz isterdik ki çalışmalarımız da görülsün. Karabağlar’da belediyenin girmediği hiçbir alan kalmadı. 3600 sokakta yol ve kaldırım çalışması yapıldı. Hemen hemen bütün kaldırımlar yenilendi. Hem semte kapalı bir pazaryeri yapıldı ve yapılmaya devam edecektir. Semt merkezleri yapıldı, kültür merkezlerinin içinde çeşitli çalışmalar yapıldı. Taziye, düğün salonları, mobilya akademisi çıraklı merkezi açıldı, yüzme havuzları, mesire alanları, dinlenme tesisleri, festivaller yapıldı. Yeni imar planları yapıldı. İmar planlarının hepsi elden geçirildi. İmar olmayan mahallelerin imar planları yapıldı. Dijital arşivimiz yolda. Pandemide 65 yaş üstü insanlara hizmet götürüldü. Pandemi ile birlikte dar gelirli ihtiyaçların ihtiyaçları karşılandı. Bütün bunlar Karabağlar Belediyesinin yapılan hizmetleri idi. Muhalefetteki arkadaşlarımız bizi eleştiriyor ama onların da yapması gerekenler var. Demokrasi Üniversitesi’nin kampüs alanının 80 hektara çıkarılmasını istiyoruz.”

‘VAATLER YENİ PLANDA YOK’
AK Partili Meclis üyesi Fikret Mısırlı ise “Bizim tercihimiz her yıl 35-40 milyon borçlanma ve faiz ödemek değil. Bunlar yatırıma gitse, Karabağlar halkının ihtiyaçlarına gitmesi gerekir. 55-60 milyonluk borçlanma Karabağlar halkının hizmetlerini kapsamıyor. Daha önceki vaatler arasında yer alan Karabağlar Belediyesi’nin açık ve mekânsal kent meydanı taslağımızda yok, 166. sokakta yapılacak yürüyen merdivenler yok, Günaltay ve Yeşilyurt pazaryerlerini vaat ettik, taslakta yok. Kadın sığınma evi yapılacak dendi ama bununla ilgili hiçbir çalışma yok. Basın yayın için geçen yıl 1 milyona yakılan bir bütçe ayrıldı. Bu parayı ayıracağımıza matbaa açsak daha karlı olur. Vergi gelirlerimizin tamamını almış olacağız yıl sonunda. Devlet yapması gerekeni yapmış durumda. Hizmetlerin yapılacağı ana kalemler olan sermaye giderleri daha kötü durumda. Geçtiğimiz yıl hizmet için ayırdığımız bütçenin yarısını kullanmışız. Bu eksik hizmettir. Bizim hizmetlerin yapılacağı kalemlerin gerçekçi olmadığını görüyoruz. Karabağlarda kültür merkezi yapılacak dendi ama bu planlarda yok. Hala 6 tane Pazar yerimizin üstü açık.” dedi.

‘MEGA PROJE DEMEK PARA DEMEK’
CHP grubu adına tekrar söz alan Zafer Levent Yıldır da “Eksik olan çalışmalarımızın nedeni finans. Biz de biliyoruz daha fazla yatırım yapmayı ama öyle bir durumumuz yok. İnşaat giderleri beklentinin çok üzerinde arttı. 500 bin nüfus deniyor ama göçle sayımız her geçen gün arttı. Bu sorunlarla ancak para ile başa çıkabiliriz. Mega projeler dendi ama bu da para demek. Kaldı ki bizim yolcu, hasta garantili iş yapma geleneğimiz yok. Borçlanarak bir şey yapmayı düşünmüyoruz. Olanaklarımızla neyi yapabileceğimizi planlıyoruz. Ticari zeka her zaman çok olumlu sonuçlanmıyor. Biz sosyal belediyecilik yapmaya çalışıyoruz" dedi.

‘BORÇLANMAKTAN KORKMAYALIM, YATIRIM YAPALIM’
AK Parti Grubu adına tekrar söz alan Mustafa Alper Güldalı ise “Karabağlar Belediyesi’nin bütçesine babamızın evinden sermaye getirip koymadık. Biz Karabağlar halkına en iyi şekilde hizmet götürmek için çalışıyoruz. Bizim eleştirilerimiz dinleyecekseniz ve hep beraber çözüm üreteceğiz. Biz 35 milyon borçlanabileceğimiz gibi 350 milyon da borçlanabiliriz. Borçlanmaktan korkmayalım bu parayı yatırımlara aktaralım. Artan nüfusla ilgili çözüm bulmalıyız. Vizyon, mega projelerle borçlanabiliriz, büyük işler yapabiliriz. Karabağlara güzel şeyler yapacak borçlanalım" ifadelerini kullandı.

‘ÇALIŞMALARIMIZI TEK TEK TAKİP EDİYORUZ’
Son olarak söz alan Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise eleştirilere cevap verdi.  

Karabağlar'daki kentleşme ve yaşam standartlarını daha iyi noktalara taşımak için çalıştıklarını vurgulayan Başkan Selvitopu, “Önceliklerimiz stratejik planımızda var. Buna göre bütçemizi ve performans programını gerçekleştiriyoruz. Bu işlerde başarılı olmanın yolu planlı, programlı çalışmaktan geçiyor” dedi.

Karabağlar Belediyesi'nin dikkatli borçlanarak piyasaya, bankalara güven veren bir kurum olduğunu belirten Başkan Selvitopu, kendi gelirleriyle ayakta durabilen bir yerel yönetim olma yolunda hızla ilerlediklerini vurguladı.

Yaşanan ekonomik kriz ve pandemi nedeniyle Karabağlar'daki değişim ve dönüşümün yeterince görülemediğini belirten Başkan Selvitopu, şunları söyledi:

“Karabağlar'ın gelecek 30 hatta 40 yılını planladık. Kararlı ve emin adımlarla hedeflerimize yürüyoruz. Yaptığımız her projenin birbiriyle uyumlu olmasına ve o bölgede olumlu etki yaratmasına özellikle dikkat ediyoruz. Yaşanan sıkıntılara rağmen sorunları tek tek aşıyoruz. Karabağlar halkının bize emanet ettiği her kuruşu en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Gereksiz harcama yapmıyoruz. Aynı özen ve dikkatle çalışmayı sürdüreceğiz. Risk almadığım yönünde eleştiriler var. Ben şahıslar için değil kamunun çıkarları için risk alırım. Örneğin Atatürk Gençlik ve Spor Merkezi'nin bir an önce yapılması ve Karabağlar'ın hizmetine sunulması için risk aldım. Bu nedenle soruşturma da geçirdim. Helal hoş olsun. Keşke o dönem ihale yapılmış olsaydı. Bugün bu merkez hiç konuşulmuyor olacaktı!”

SEMT VE KÜLTÜR MERKEZLERİ
Göreve geldiğinde 4 olan ve özellikle kadınların yararlandığı semt merkezi sayısının yakın zamanda 20'ye ulaşacağını bildiren Başkan Selvitopu, Yıldız Kenter Kültür ve Sanat Merkezi, Kibar Belediye Hizmet Kompleksi, Mobilya Akademi gibi tesislerdeki modern tiyatro, sinema ve konferans salonlarının Karabağlar'daki büyük bir eksikliği gidereceğini söyledi. Sadece Kibar'daki çok amaçlı salonun aynı anda 500 kişiye hizmet edebilecek kapasitede olduğuna dikkat çekti.

SOSYAL BELEDİYECİLİK
Her ay 2300'ü aşkın ailenin bütçesine Sosyal Destek Kartı'yla katkı koymaya çalıştıklarını belirten Başkan Selvitopu, gelecek yıl bu rakamın 3000'leri bulacağını bildirdi. Okulların bakım ve onarımların gerçekleştirildiğini, minik öğrencilere Eğitim Kart aracılığıyla kırtasiye desteği yapıldığını, özellikle pandemi döneminde ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda kolileri dağıtıldığını hatırlattı.

FİLO GÜÇLENİYOR
Fen İşleri, Park ve Bahçeler müdürlükleri şantiyelerinin asfalt kazıma, asfalt serme, kamyonlar, silindir, çim biçme gibi modern araçlarla güçlendirildiğini vurgulayan Başkan Selvitopu, “Ambulansından asfalt kazıyıcısına kadar bir çok yeni aracı hizmete soktuk. Temizlik İşleri Müdürlüğü'ne ÇAÇA adı verilen yeni nesil çöp toplama araçları kazandırıldı. Bu da ayrı bir tasarruf sağladı. 3 tonluk yeni konteynerleri caddelerimize koyarak eski sistemden vazgeçiyoruz. Bunların hepsi önemli Karabağlar için önemli yatırımlar” dedi.

ATATÜRK KIZ YURDU
2 yıl önce hizmete açtıkları Atatürk Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu'nun öneminin bugün üniversitelilerin yaşadığı barınma sıkıntısı nedeniyle daha iyi anlaşıldığına dikkat çeken Başkan Selvitopu, “Bazen 'Karabağlar Belediyesi ne yaptı?' eleştirileri geliyor. Yurdumuzda şimdi 277 öğrencimizi ağırlıyoruz. Bunlar hizmet değil mi? Bu yurtları açmak kolay işler değil. Aralarında dar gelirlilerimizin olduğu bu öğrencileri ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. İmkanımız olursa da yenilerini yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

DEV PROJELER HİZMETE AÇILIYOR
On milyonlarca liralık yatırımla yapımını tamamladıkları Yıldız Kenter Kültür ve Sanat Merkezi, Kibar Belediye Hizmet Kompleksi, Nasreddin Hoca Çocuk Bilim ve Kültür Merkezi, Mobilya Akademi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edilen Limontepe Semt Merkezi'nin yakında hizmete açılacağını bildiren Başkan Selvitopu, Özdemir Sabancı ve Kibar İzmir parklarının da kente değer kattığını vurguladı.

Uzundere'deki Atatürk Gençlik ve Spor Merkezi'nin de temelinin atılacağını hatırlatarak, “2022 yılı bütçemizde ağırlığı bu merkezimiz oluşturuyor. Yıllara bağlı olarak yatırım tutarı 100 milyon lirayı geçecek. Belirlenen program doğrultusunda çalışmalar devam ediyor. İzmir'in sayılı spor komplekslerinden biri olacak tesis, gençlerimize, spor kulüplerimize, tüm Karabağlar'a yararlı olacak. Hedeflenen zamandan önce bitirmek istiyoruz” dedi.

Başkan Selvitopu, kent içindeki ana yolların açılması, pazaryerlerinin yaşama geçirilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi'yle birlikte hareket ettiklerini, kadın sığınma evinin yapımına da gelecek yıl başlanacağını bildirdi.

DİJİTAL ARŞİV
Önemsedikleri bir konunun da dijital arşiv olduğuna dikkat çeken Başkan Selvitopu, “İhalemizi gerçekleştirdik ve birimlerimiz gerekli hazırlıkları yapmaya devam ediyor. Gelecek yıl başta imar ve mali işler birimlerimizdekiler olmak üzere çok sayıda evrak dijital ortama aktarılmış olacak. Böyle gerek uygulayıcılar gerekse kullanıcılar açısından hizmetler hızlı ve verimli hale gelecek. Olumlu etkisi tüm vatandaşlarımız tarafından kısa sürede görülecek” dedi.

Başkan Selvitopu'nun konuşmasının ardından Karabağlar Belediyesi'nin 2022 bütçesi ve performans programı oy çokluğuyla kabul edildi. AK Partili ve MHP'li meclis üyeleri taslak ve bütçe ve performans programı için red oyu verdi. 

 
Salgında günün bilançosu: Vaka sayısı 30 bini aştı!
 
Bayraklı'ya bütçe vizesi... Başkan Sandal: 1 kuruş bile kredi çekmedik!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Menemen'de din görevlileri kahvaltıda buluştu
Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, 1-7 Ekim arasında kutlanan ...
Narlıdere’nin araç filosu güçleniyor
Geçen ay iki yeni çöp kamyonu ile temizlik hizmetlerindeki kalitesini ...
Buca'da 'Forbes' seferberliği
Buca Belediyesi, kentin alışveriş ve dinlenme merkezlerinden biri olan ...
 
Büyükşehir'den 240 milyon liralık yatırım atağı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi kentin birçok ilçesinde aşırı yağışlar nedeniyle ...
Selçuk’ta, Yerel Eşitlik Eylem Planı
Efes Selçuk Belediyesi İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ...
Karşıyaka Belediyesi ve İESOB’dan iş birliği zirvesi
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve Esnaf Masası’ndan sorumlu ...
 
Konak’ta depreme hazırlık tatbikatı yapıldı
Konak Belediyesi, AKUT Arama Kurtarma Derneği İzmir Şubesi ve Türkiye ...
Bornova Belediyesi’nden 4 Ekim’e özel kitap
Bornova Belediyesi 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde anaokulu ve ...
Kent Konseyi yeni merkezine kavuştu: Soyer'den STK'lara 'bina' sözü
İzmir Kent Konseyi'nin yeni merkezinin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva