HABERLER>ENERJİ
16 Ocak 2019 Çarşamba - 09:25

Kara elmas Kınık'ta: 6 milyon ton kömür çıkacak!

Fiba Holding Sahibi Hüsnü Özyeğin ve Polat Madencilik Sahibi Muzaffer Polat’ın ortak olduğu Polyak Eynez Enerji Üretim Madencilik Şirketi İzmir’in Kınık İlçesi’nde yılda 6 milyon ton kömür çıkartacak. Hazırlıkları büyük oranda tamamlanan madende kömüre ulaşan şirket bu yıl Haziran ayında tam kapasite ile çalışacak.

Kara elmas Kınık ta: 6 milyon ton kömür çıkacak!

Ege Bölgesi’nde kömür yataklarının merkezi olarak bilinen Manisa’nın Soma İlçesi’nde faaliyet gösteren kömür madeni şirketleri ibreyi İzmir’in Kınık İlçesi’ne çevrildi.  Türkiye’nin büyük bir ihtiyacını karşılayan bölgedeki kömür rezervlerini araştıran bilim insanları ve şirketler Kınık’a uzanan kömür madeni hatlarına ulaştı. Buralarda yapılan rezerv tespit çalışmaları sonrasında yatakların Kınık’a kadar uzandığı, yer altından ilçenin sınırlarına girilebildiğini belirtildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK verilerine göre Kınık’ta uzun yıllardır çalışma yapan şirketler arasında bulunan Polyak Madencilik yeni kömür yataklarına ulaştı. Türkiye’nin en zengin iş insanları arasında zirvede bulunan FİBA Holding Sahibi Hüsnü Özyeğin ve Polat kömürcülüğün sahibi Muzaffer Polat’ın ortak olduğu Polyak Eynez Enerji Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş madendeki galeri açma çalışmalarını da büyük oranda tamamladı. Geniş kömür yataklarına ulaşan şirket Haziran ayı itibariyle kömürü çıkartıp paketledikten sonra kendi firmalarının distribütörlüğünde satışa sunmayı planlıyor.

Yılda 6 milyon ton kömür çıkarmayı planlayan şirketin maden sahasında incelemelerde bulunan Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer, Kınık Kaymakamı Mustafa Ergün, İlçe Jandarma Komutanı Oral Kaymak, Emniyet Müdürü Kenan Akgöllü, AK Parti Kınık İlçe Başkanı Sami Mollaahmet, Kınık Esnaf Odası Başkanı Uğur Ağar, Kınık Kamyoncular Kooperatifi Başkanı Oktay Arslanyörür,  Elmadere’deki tesisleri ziyaret ederek Maden Sahibi Muzaffer Polat’tan bilgi aldı.  Tesis ve kömür rezervi hakkında bilgiler veren Polat, Kınık’ta çıkartılacak kömürlerin şirket bünyesinde kurulacak Polat Kömür A.Ş aracılığıyla doğrudan piyasaya verileceğini belirtti. Polat, aynı zamanda bölgede faaliyet gösteren kamyon ve tır sahiplerinin de taşımacılık işinden ciddi kazanç sağlayacağını söyledi.

İSTİHDAM YARATACAK
Maden şirketinin Kınık’ın ekonomisine büyük kazanç sağlayacağını belirten Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer, “2014 yerel seçimlerinden sonra göreve gelir gelmez Soma’da bir maden faciası yaşadık. Kınık’ta yaşayan ve madende çalışan vatandaşlarımızdan hayatlarını kaybedenler oldu. Hükümetimizin de desteğiyle geride kalan ailelerimizin kısa süre içinde toparlanması için var gücümüzle çalıştık. Madencilik Kınık için önemli bir ekonomik kaynaktır. Aynı zamanda yüzlerce işçi madenlerde çalışarak evlerine ekmek götürüyor” dedi.

1200 KİŞİYE İSTİHDAM
Maden rezervinin Kınık’ın altında da olduğunu belirten Başkan Doğruer, “Polyak-Eynez Şirketi’nin yaptığı çalışmalar sonrasında çok önemli kaynaklara ulaşıldı. Yıllık 6 milyon ton kömür önemli bir miktar. Şimdiden tesislerde 450 ye yakın vatandaşımız çalışıyor. Tesis tam kapasite çalıştığında 1200 kişi istihdam edilecek. Bu şirketin yan kolları ve nakliye işleri de var. Kınık’ta bulunan kamyoncularımıza da iş kolu açılmış olacak. Son teknolojinin kullanıldığı, modern ve günümüz koşullarında çalışma standartları için başvuru yapan yüzlerce vatandaşımız bulunuyor. 

MADENCİLİK ÜNİVERSİTESİ 
Başkan Doğruer, maden kanuna göre bir madenin hangi ilçe sınırlarında faaliyet gösterirse o ilçenin belediyesine ecrimisil yöntemiyle para ödediğini de söyledi. Soma’nın kalkınmasında ve büyümesinde kömür madenlerinin önemine vurgu yapan Doğruer, “Artık sıra Kınık’a geldi. Bakırçay’ın parlayan yıldızı Kınık yeni dönemde sanayi ve üretim merkezi haline gelecek. Madencilik konusunda da büyük başarı gösterecek. Bizim gelecek döneme ilişkin yerel yönetimler açısından üniversite projemiz var. Burada kurulacak üniversitede madencilik bölümü de düşünüyoruz. Aynı zamanda bu maden ile birlikte Kınık Belediyesi’nin de gelirleri artacak” ifadelerini kullandı.

 
Büyükşehir şirketleri sermayelerinde değişim
 
Başkan Özçınar'dan 'eski evi'ne ziyaret: Neler hissetti?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sürücülere kötü haber: Yine zamlanıyor!
Benzin ve motorin fiyatlarına bu geceden itibaren zam yapılacak. Benzinin ...
İzmir'de kaçak kömür alarmı
İzmir Odun Kömür Satıcıları Esnaf Odası, yapılan denetimlerde, Ege Linyit ...
Araç sahiplerine kötü haber! Pompaya yansıyacak
karyakıtta zam baskısı bitmiyor. Motorin fiyatında 20 kuruş, benzin fiyatında ...
 
Sürücülere kötü haber: Zam geliyor!
Benzinde ve motorine zam geliyor. Benzine bu geceden, motorine de en geç ...
Yargıtay'dan milyonlarca doğal gaz abonesini üzen karar!
Yargıtay, milyonlarca doğalgaz abonesi yakından ilgilendiren önemli bir ...
Ege-Koop’tan 10 bin TL ile 30 yıl enerji ortaklığı
Ege-Koop, enerji sektörüne de adım attı. Ege-Koop İzmir Elektrik Enerjisi ...
 
Akaryakıtta indirim müjdesi! Pompaya yansıyacak
EPDK Başkanı Yılmaz "Bu geceden itibaren pompa fiyatlarında benzin için ...
Çeşme'de SİT alanına RES davasında 2. raund!
Çeşme'de, 3'üncü derece doğal sit alanına kurulan Rüzgar Enerji Santralleri ...
Benzin ve motorine indirim yolda!
Petrol fiyatları ve dolar kurundaki düşüş depolara indirim olarak yansıyacak. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva