HABERLER>GÜNCEL
16 Ağustos 2020 Pazar - 12:25

Kangal köpeği çiple takip edilecek

Kangal köpeklerine deri altına yerleştirilecek çip ile gen takibi yapılacak. Proje ile köpeklerin hastalıkları genetik yapıları doğumdan itibaren takip edilecek.

Kangal köpeği çiple takip edilecek

İri cüssesi, cesareti, çevikliği, zekası, sahibine ve görevine sadakatiyle bilinen Kangal köpeklerinin takılacak çip sayesinde gen yapılarının korunması amaçlanıyor.

Sivas Valiliği, kente yaklaşık 10 kilometre mesafedeki İç Anadolu Seçkin Irk Kangal Köpeği Eğitim, Koruma ve Üretim Merkezini uluslararası standartlara getirmek için proje başlattı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Orta Anadolu Kalkınma Ajansınca desteklenen ve Sivas Valiliği tarafından yürütülen proje kapsamında, 1600 rakımlı Meraküm Tepesi'ndeki merkez rehabilite ediliyor.

Kangal köpeklerinin her türlü ihtiyacı düşünülerek daha modern hale getirilecek merkezde yetiştirilen köpekler, doğdukları andan itibaren çiple takip edilecek.

"DERİ ALTINA YERLEŞTİRİLECEK"
Deri altına yerleştirilecek çiplerde, köpeklerin doğum tarihi, anne ve baba ismi, geçirdikleri hastalıklar gibi bilgiler yer alacak. Hayvanların kaybolması halinde de takipleri bu çip sayesinde yapılacak. Merkezde kangalların soyağaçları çıkarılacak. Üretilen her köpeğin bir kimlik kartı olacak.

Sivas Valisi Salih Ayhan, Kangal köpeğinin dünyada bilinen, tanınan marka değerlerinden olduğunu söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının destekleriyle Kangal köpeğiyle ilgili kurumsal ve bilimsel bir proje yürüttüklerini anımsatan Ayhan, "Buranın amacı Kangal köpeğinin üretimi, eğitimi ve tanıtımı. İçeride çok fonksiyon olacak, zamanın şartlarına uygun bir tasarım var. Müzesinden tutun, padok gezinti alanları, doğumhane ve çip takma sistemi var" dedi.

"MİLLİ VE YERLİ DEĞER"

Ayhan, Kangal köpeğinin nitelikli kurumların elinde, nitelikli şekilde üretim ve pazarlamasının yapılacağını, ıslahının gerçekleştirileceğini ve geninin de kontrol edileceğini belirtti.

Kangal köpeğinin milli ve yerli bir değer olduğunu vurgulayan Ayhan, şunları kaydetti:

"Kangal köpeği önemli bir ırkımız ve önemli bir turizm enstrümanımız. Kurumsal bir anlayışla, profesyonel bir bakışla burayı çok işlevsel bir hale getireceğiz. Havaalanıyla da bağlantı kurarak burada uluslararası bir hizmet vermek istiyoruz. Proje 2 açıdan önemli, birincisi çipli bir sistem olması, ikincisi de klinik odaları olacak. Yani Kangallarımızın doğum, tedavi ve tetkik yöntemleri burada geliştirilecek. Bu 2 husus bilimsellik açısından çok önemli. Kangal köpeğimize doğduğu andan itibaren özel bir çip yerleştirilecek. Bu çip, Kangal köpeğimizin bütün merhalelerini takip edecek. Dünyanın neresinde olursa olsun, sağlık durumundan tutun da geçirdiği evrelere kadar takip edilecek. Dolayısıyla Kangal köpeğinin geniyle oynanmasını engellemiş olacağız. Aslında burada geni de kontrol etmiş olacağız çünkü bazen melezleştirme, ırkıyla oynama gibi yanlış işler maalesef kulağımıza geliyor. Bunların da önüne geçmiş olacağız."

"KANGAL KÖPEKLERİ AKKARAMAN KOYUNU İLE İÇ İÇE OLACAK"
Ayhan, gelecek yıl haziran ayında tamamlanacak projenin maliyetinin yaklaşık 10 milyon lirayı bulacağını bildirdi.

Kangal köpeğinin insana sadakatiyle, yaklaşımıyla, sempatikliğiyle, doğallığıyla, görkemi ve ihtişamıyla milli bir ırk olduğunu dile getiren Vali Ayhan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu projede en büyük fonksiyon ise Kangal köpeklerinin Akkaraman ırkı koyunlarla iç içe olması. Kangal ilçemizin yine yerli markası Akkaraman koyunudur. Bunların ikisinin de doğal ortamda olmasını sağlamamız lazım ki birbirlerinin hem nefesinden hem fiziki mekanda beraber olmasından etkileşim halinde olsun. Bunları birbirinden koparmamak lazım, ikisi bir bütündür. Kangal çoban köpeğidir, Anadolu aslanıdır. Böyle bir birliktelikle projeye doğallık katmış olduk."(AA)

 
Narlıdere’ye 4 kilometre bisiklet yolu
 
Büyükşehir'in yarışmasını kazananlar ödüllerine kavuştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Seyir halindeki yolcu otobüsü alev aldı!
Kocaeli’nin Gebze ilçesi TEM Otoyolu geçişinde bir yolcu otobüsünün motor ...
Bakan Koca: Nefes alamamak çok zor!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, entübasyona ilişkin yaptığı paylaşımda, ...
İzmir'de 1 kişinin öldüğü kazaya karışan kamyon sürücüsü tutuklandı!
Balçova ilçesinde, tuğla yüklü kamyonla çarpışıp, devrilen kasanın altında ...
 
Telefon tartışması kanlı bitti: 1 ölü 1 yaralı!
Konak ilçesinde silahlı saldırı sonucu 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.
Akdeniz'de 4,1 büyüklüğünde deprem
Akdeniz'de 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
İzmir'de korkutan fabrika yangını!
İzmir’de otomotiv fabrikasında çıkan yangın söndürüldü.
 
Mehmet KARABEL yazdı... Seveceksen böyle kalpten seveceksin!
Mehmet KARABEL yazdı... Seveceksen böyle kalpten seveceksin!
Koyda mahsur kalan 8 kişi kurtarıldı
Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde, ulaşımı olmayan koyda mahsur kalan 8 kişi kurtarıldı
İzmir'de koronavirüse bir kurban daha!
İzmir'de koronavirüse yakalanarak tedavi altına alınan polis memuru yaşamını yitirdi.
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva