HABERLER>POLİTİKA
20 Nisan 2018 Cuma - 10:48

Kalkan: 66 yıllık rüyamız gerçek oluyor

TBMM Genel Kurulunda gündem dışı söz alarak konuşmalarını gerçekleştiren AK Parti İzmir Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanvekili Necip Kalkan, nükleer enerji konusunun 1956 yılından beri Türkiye'nin gündeminde olduğunu vurguladı.

Kalkan: 66 yıllık rüyamız gerçek oluyor

Kalkan, “Şu anda dünyada 66 nükleer santralin inşa ediliyor. Türkiye'nin attığı adımla nükleer enerjiye sahip ülkeler arasına girecek ve 66 senelik rüyamız gerçek olacak” dedi.

Enerji çeşitliliği yaratılmasının gereğine işaret eden Kalkan, “Nükleer güç ile ülkemizde kesintisiz enerji üretilecektir. Ekonominin enerji ihtiyacını karşılanması gereklidir. Dünyanın en sık güvenlik tedbirlerinin nükleer santrallerde olduğunu kaydetti.

DÜNYA’DA NÜKLEER ENERJİDEN VAZGEÇİLDİ DİYENLERE
Türkiye’de nükleer enerji santralinin temeli atılana kadar dünya da tam 442 tane nükleer santral yapıldığını belirten Kalkan, “Nükleer santralden vazgeçildi diyenler incelesin. Şuan dünyada 66 tane nükleer santral inşa edilmektedir. Bir de dünyada planlanan ülkeler arasındaki 2023 yılına kadar tam 164 tane nükleer santral yapılacak. Türkiye ne yapmış? Türkiye bugüne kadar sıfırı çekmiş. İşte attığımız adım bu. Şurada niye bizim ismimiz de olmasın? Bakın, Amerika Birleşik Devletleri’nde 99 tane var 5 tanesi inşaat hâlinde, Fransa’da 58 tane var bir tane daha inşaat hâlinde, Rusya’da 35 tane var 8 tane inşaat hâlinde, Güney Kore’de 25 tane var 3 tane inşaat hâlinde -Çin’i de söyleyeyim- Çin’de 31 tane var 24 tane inşaat hâlinde. Peki, onlar bu yarışa böyle katılıyor da biz bu işten niye geri kalalım” ifadelerini kullandı.

GÜÇLÜ TÜRKİYE BÜYÜME YOLUNDAKİ BİR HEDEFİNE DAHA ULAŞTI
Merhum Başbakan Sayın Adnan Menderes zamanında, 1956 yılında Türkiye’de Atom enerjisi Komisyonu kurulduğuna dikkat çeken Kalkan, “1957 yılında Uluslar arası Atom Enerjisi Kurumuna Türkiye üye olmuş. 1976’da Akkuyu sahasına lisans verilmiş. 1977 yılından 2009’a kadar yapılan ihalelerin tümü iptal olmuş. Ne zamana kadar? Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olaya müdahale edene kadar. Sayın Cumhurbaşkanımızın olaya müdahalesi enerji Bakanlığımızın büyük çabaları ile yaşanan bilinmezlik artık sona erdi. Güçlü Türkiye büyüme yolundaki bir hedefine daha geçtiğimiz hafta ulaştı” diye konuştu.  

500 MİLYAR DOLAR İHRACAT DEMEK ENERJİ DEMEK
“Rüzgâr” ve “güneş” enerjisi kullanımı konusundan muhalefet edenlerin de haklı olduğunu söyleyen Kalkan, enerji çeşitliliğiyle ülkede enerji politikası yürütüldüğünü vurguladı, Kalkan sözlerini şöyle tamamladı, “Rüzgâra da ihtiyaç var, güneşe de ihtiyaç var ama şunu unutmayın: Nükleer enerji kesintisiz enerji demektir. Güneşte ve rüzgârdaki randımanı hesaba katarsak, güneşteki randıman en üst seviyede yüzde 35’i geçmez. Rüzgârda dünyada 45’i geçmiş randıman yoktur. Her zaman güneş var mı? Bütün dünya ülkeleri hem rüzgârı yapıyor hem güneşi yapıyor hem jeotermali yapıyor. Bugün Suudi Arabistan -petrol kralları, o kadar zenginlik içerisindeler  ama Güney Kore’ye 4 tane nükleer santral inşaatı yaptırıyorlar. Niye biz geri kalalım? Biz, ihracatımızı artırmayı, insanlarımıza iş verme hedefi koymuşuz, 500 milyar dolar ihracat… 500 milyar dolar ihracat demek enerjiyle üretim yapmak demek. Bu enerji piyasada yoksa ne yapacağız?” diye konuştu.

 
Tasarı Meclis'te: İzmir'e yeni üniversite kuruluyor!
 
Selçuk'ta 23 Nisan şenlikleri sürprizlerle dolu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP İzmir’de 9 yıl sonra gelen özür: Aday olmasını istememiştim, beni yanılttı!
İl eski Başkanı Karataş, Gaziemir Belediye Başkanı Şenol’dan özür diledi ...
Kemal Kılıçdaroğlu: Eğer ittifak olacaksa...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, en az yüzde 60 ile demokrasinin ...
Feyzioğlu'ndan 'adaylık' sorusuna ilginç yanıt
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, "Cumhurbaşkanlığına ...
 
100 bin imza nereye verilecek? Açıklama geldi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı uyum yasaları çalışmalarına ...
Ümit YALDIZ yazdı... Çok bilinmeyenli bir denklem
Ümit YALDIZ yazdı... Çok bilinmeyenli bir denklem
CHP’den YSK’ya erken seçim ziyareti
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, Yüksek Seçim ...
 
Akşener'den net seçim mesajı: Hukuki hiçbir sorun yok
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin erken seçime girip, ...
CHP Lideri'nden 'Aday mısınız?' sorusuna yanıt!
Kemal Kılıçdaroğlu, erken seçim kararının ardından değerlendirmelerde ...
HDP'li iki ismin vekilliği düşürüldü!
HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir ve HDP Hakkari Milletvekili ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva