HABERLER>GÜNCEL
17 Ocak 2021 Pazar - 09:33

Kahvehanecilerden Başkan Soyer'e yardım çağrısı

Pandemi döneminde uzun süre kapalı kalan kahvehanecilerin sorunlarını dile getiren Kahvehaneciler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, "Kapalı olan esnaf evinin, dükkânının kirasını ödemek için, su faturasını ödemek için arabası varsa onları sattı… Mahkemelik olan çok sayıda esnaf var. İzmir'de kahvehanelerin yüzde 30'u kapattı. Gerçekten zorluk içindeler" diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e çağrıda bulunan Kırdı, "Büyükşehir'in ve büyük başkan Sayın Soyer'in de bu esnafa diğer belediyeler gibi desteklerini bekliyoruz" dedi.

Kahvehanecilerden Başkan Soyer e yardım çağrısı

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye ve dünyada etkisini gösteren koronavirüs pandemisi sonrası, hükümetler salgının önüne geçebilmek amacı ile bazı tedbirler almıştı.

Ülkemizde de alınan tedbirler arasında bazı meslek gruplarının çalışmalarının kısıtlanması veya kapatılması yoluna gidilirken, bundan en fazla zararı gören meslek gruplarından birisi de kahvehaneler olmuştu.

Pandemi ile birlikte kapatılan ve sonrasında oyun oynanmaması şartı ile açılan kahvehaneler, alınan yeni pandemi tedbirleri nedeniyle yeniden kapatılmıştı.

İzmir'de de çalışanları ile birlikte yüzlerce kişinin ekmek kapısı olan kahvehaneler devlet tarafından verilen  destekler ile ayakta kalmaya çalışırken,  gazetemize konuşan İzmir Kahvehaneciler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, kahvehaneci esnafının sorunlarını  anlattı. Kırdı ayrıca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e de çağrıda bulundu.

AÇIK İLE KAPALI ESNAFA AYNI DESTEK VERİLDİ
Pandemi döneminden en fazla zarar gören mesleklerden birinin kahvehaneciler olduğunu ifade eden İzmir Kahvehaneciler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, kendilerine reva görülen desteğin çok az olduğunu söyledi. Kırdı, "Şu an da kahvehaneler en çok zarar gören mesleklerden bir tanesi. Diğer meslek dalları zaman zaman açıldı ancak kahvehaneler tam anlamıyla açılmadı. Bundan dolayı da en fazla mağdur olan meslek dallarından bir tanesi de kahvehaneler. Çoğu kapanan meslek grupları zaman zaman açıldı ve evlerine ekmek götürebildi. Ancak kahvehaneler öyle olmadı. Bu anlamda tabii devletin vermiş olduğu destekler iyi güzel ancak açık olan esnaflarla birlikte kapalı olan esnaflara da aynı maddi destekte bulunuldu. Burada Anayasa'nın eşitlik ilkesine bir aykırılık var. Bu aykırılık bizi memnun etmemiştir çünkü bize reva görülen destek çok az miktarda olmuştur. Burada bu açıdan bir haksızlık var. Kahvehaneler bu virüs nedeni ile kapatıldı. Bu kapatılma doğru mu yanlış mı diye bakarsak tabii ki doğrudur.  Hepimizin bildiği gibi bu hastalık var ve bu hastalık geçene kadar herkes zarar gördü. Ancak bizler pandemiden en fazla zarar gören gruplar içerisinde yer aldık. 10 aya yakın zamandır kahvehaneler kapalı. Açılan dönemde de oyunlar yasak olduğu için talep çok az oldu. Bu anlamda en büyük zararı gören meslek gruplarından bir tanesi kahvehaneler oldu" diye konuştu.

"BU İŞİ GÖTÜRMEK MÜMKÜN DEĞİL"
Aşı kullanımının başlaması sonrası açılma umutlarının olduğunu belirten Kırdı, "Yapımına başlanan virüs aşıları ile birlikte düzelmelerin olabileceğini düşünüyorum. Zamanla kahvehanelerinde açılacağını düşünüyorum. Bunun böyle gitmesi mümkün değil. Devletin bize vermiş olduğu hibe yardımlarıyla bu işi götürmek mümkün değil. O yüzden kahvehanelerin açılmasını bekliyoruz" dedi.

 "AK PARTİLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ GİBİ KAPALI ESNAFA DESTEK VERİLSİN"
Kırdı, Büyükşehir'den maddi destek beklediklerini belirtti. Kırdı, "Öncelikle Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer'den destek bekliyoruz. AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanlarının yaptığı gibi, kapalı olan esnaflara destek verildi. Bizde bunu sosyal demokrat bir partinin Büyükşehir Belediye Başkanı'ndan da aynı yardımları bekliyoruz. İzmir Kahvehaneciler Odası olarak bizler taleplerimizi Büyükşehir'e yazdık, ancak cevap yazısını bekliyoruz. En azından Karşıyaka Belediyesi, Bayraklı Belediyesi esnafa küçükte olsun bir destek verdiler. Konak Belediyesi ve Buca Belediyesi de bildiğimiz kadarıyla bu konu ile ilgili çalışmalarını yürütüyor. Ancak Büyükşehir'in ve büyük başkan Sayın Soyer'in de bu esnafa diğer belediyeler gibi desteklerini bekliyoruz. Kapalı olunan süre ile ilgili katı atık bedelinin alınmaması yönünde verilen karardan memnunuz ancak zaten çalışmayan bir yerden katı atık bedelinin alınması ne kanuna ne hak sayılır, bu anlamda bizler daha farklı destek bekliyoruz. Yani maddi anlamda destek beklediğimizi belirtmek isterim" diye konuştu.

"GÜNLÜK YAŞAYAN MESLEK GRUPLARI ARASINDAYIZ"
İzmir'de birçok kahvehanecinin kepenk kapattığını belirten Kırdı, "Kapalı olan esnaf evinin, dükkânının kirasını ödemek için, su faturasını ödemek için arabası varsa onları sattı… Mahkemelik olan çok sayıda esnaf var şu an. Kiralarını istiyor mülk sahipleri ve mahkeme yoluna gidiyorlar. Bu konuda gerçekten büyük sıkıntı çekmekteyiz. Kepenk kapatan arkadaşlarımız da oldu bu dönemde. İzmir'de şu an kahvehanelerin yüzde 30'u kapattı. Gerçekten zorluk içindeler.  Kahvehanecilerin yanında bir de kahvehanede günlük kazanç ile çalışan arkadaşlarımız da zor durumda. Kahvehaneler zaten küçük paralar ile geçimini sağlayan meslek kollarındandır. Bizler bazı meslek grupları gibi yüksek kazanç sağlayan meslek gruplarından değiliz ki… Biz 1 TL,1 TL para kazanan insanların. Kahvehaneler insanları istihdam eden ve günlük yaşayan meslek grupları arasında. Bizler öyle birikim yapabilecek durumda zaten değildik. Bizler zaten sigorta, vergi ve yanımızda çalışanların ücretlerini ödeyebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

 
Malatya'dan Bayraklı'ya kardeşlik köprüsü
 
İzmir esnafından Çin kestanesi uyarısı: Satın alanlar pişman oluyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karısını bıçakladı, ağlayarak polisi aradı
Sancaktepe'de bir kişi tartıştığı karısını bıçakladı. Ağlayarak polisi ...
Muhittin AKBEL yazdı... Trafik adabı
Muhittin AKBEL yazdı... Trafik adabı
Mehmet KARABEL yazdı... Ata’nın otoları ve hepsi hediye!
Mehmet KARABEL yazdı... Ata’nın otoları ve hepsi hediye!
 
Hırsızı sigara izmaritindeki DNA ele verdi
Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde hırsızlık için girdiği evde sigara ...
İkisi de boğazı kesilmiş halde bulundu!
Malatya'da, dini nikahlı Hüseyin Ördek (46) ve Nergis Beyaz (32) çifti, ...
Ehliyetine 2046'ya kadar el konuldu!
Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesinde, polisin 'dur' ihtarına uymayarak ...
 
Bakan Koca'dan aşıyla ilgili pratik bilgiler
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı uygulamalarının nasıl yapılacağına ilişkin ...
Çatıdaki yangın paniğe yol açtı
İzmir'in Urla ilçesinde, bir evin çatısında çıkan yangın paniğe neden ...
Interpol arıyordu: Ukrayna'da yakalandı!
Interpol tarafından aranan bir Türk vatandaşının Ukrayna’nın Odesa kentinde ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva