HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Aralık 2014 Salı - 15:24

Kadın siyasetçilerden Urla zirvesi

Urla Belediyesi ve Türk Kadınlar Birliği Urla Şubesi “Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı’nın tanınmasının 80. Yıldönümü” dolayısıyla Urla Atatürk Kültür Merkezi’nde panel düzenlendi. Panele Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, 21. Dönem DSP Milletvekili Ayşe Gür Ocak,Belediye Başkan Danışmanı Prof. Dr. Belgin Hoşsu, Belediye Meclis Üyeleri, Türk Kadınlar Birliği Urla Şube Başkanı Ayşe Başkanoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Kadın Partisi İzmir İl Başkanı Emel Denizaslanı, İzmir Kadın Kuruluşları Birlik Başkanı Sema Övün, Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güç Birliği Başkanı Şenel Anadol, İzmir Bornova, Bayraklı, Güzelbahçe, Menemen Türk Kadınlar Birliği Şube Başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, sivil toplum örgütlerinin kadın temsilcileri, Özbek Köyü Muhtarı Işık Erdoğan ve Urlalı kadınlar katıldı.

Kadın siyasetçilerden Urla zirvesi

İZMİR - “Kadın ve Siyaset” konulu panelin moderatörlüğünü TBMM 22. Dönem Milletvekili Türkan Miçooğulları gerçekleştirdi. Dünden bugüne kadının siyasi yaşamdaki etkinliğinin konuşulduğu panelin konuşmacıları arasında TBMM 22. Ve 23. Dönem Milletvekili Prof. Dr. Nevin Gaye Erbatur, Türk Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ve Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. DoçDr.Füsun Çoban Döşkaya yer aldı.
 
“HANGİ PARTİDEN OLURSA OLSUN KADINLAR SİYASET YAPMALI”
Panelin moderatörlüğünü üstlenen Miçooğulları, “Özellikle bu panelin erkeklerin dinlemesi gerektiğini çünkü bu hayatı erkeklerle paylaşmak istediklerinin altına çizdi. Birçok panelde konuşma yapmış olmama rağmen ilk kez bu kadar heyecanlı olduğunu söyleyen Miçoğulları; “ Biz eşitlik istiyoruz. Türkiye’nin belediye başkanlarının yarısı erkek yarısı kadın olsun istiyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yarısı kadın yarısı erkek olsun istiyoruz. Bunun için eskisinden daha çok çaba sarf etmemiz gerekiyor. Hangi partide olursa olsun kadınlar siyaset yapmalı. Kadınlar, bireysel katılım haklarını doğru kullanmalı.  Oy kullanmayan kadınları sandığa götüreceğiz. Oylarını doğru kullanmalarını sağlayacağız.”
 
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’E TEŞEKKÜR
Bir kadın olarak, kadın belediye başkanı olarak burada konuşuyor olmanın gururunu ve onurunu bizlere yaşatan, bu hakkı bizlere sunan Mustafa Kemal Atatürk’e teşekkür etmek istiyorum diyerek sözlerine başlayan Urla’nın ilk kadın Belediye Başkanı Uyar, “Bizler 80 yıldır bugünü kutluyor, Atamıza minnetimizi sunuyoruz. Siyasette erkeklerle eşit duruma gelmemiz, biz kadınlara bir hediye olarak verilmedi. İnsan haklarından eşit olarak faydalanmamız gerektiği için, uygar, demokratik bir Türkiye Cumhuriyeti için gerekli görüldü. Bugünün Türkiye’sine baktığımızda üzücü bir tabloyla karşılaşıyoruz. Bunca yıldır bu hakka sahip biz kadınlar, ülke yönetiminde çok az söz sahibiyiz. Bizler Atamızın bizlere sunduğu bu devrimi, layıkıyla yaşayamıyoruz. Toplumsal eşitliğin olmadığı bir ülkede, Toplumun bizlere biçtiği roller ve gelenekler ile hala içinde bulunduğumuz konumu sorguluyor, kadın erkek eşitsizliğine karşı mücadele ediyoruz” diye konuştu.
 
“EKONOMİNİN İTİCİ GÜCÜNÜ KADIN YATIRACAK”
Mor Ekonomi kapsamında, ekonominin itici gücünü kadına yatıracak projeler üretmek için söz veriyorum diyerek sözlerine devam eden Uyar, “Kadını önce evden çıkaracak, sosyal ve ekonomik hayata adapte ederek, toplumdaki yerini güçlendirecek ve ülke yönetimine dahil edecek çalışmalar gerçekleştirmek benim kadınlara olan borcumdur” dedi.
 
DİL KULLANIMININ ÖNEMİNE DEĞİNDİ
 Akademisyen gözüyle kadın haklarında siyaset dilinin nasıl kullanması gerektiğine değinen ve 5 Aralıktan bu yana Kadın Hakları Günü ile ilgili haberleri analiz ettiğini söyleyen Yrd. DoçDr.Füsun Çoban Döşkaya, erkek diline dönüştürülen haberler ile ilgili örnekler verdi. Yıllar önce kadınların seçme ve seçilme hakkına verdikleri çaba için direniyoruz diyen akademisyen Döşkaya, dil kullanımının çok önemli olduğunu vurgulayarak kadınlarda layık olduğunu gösterme ve kanıtlama çabası olduğunu sonrasında bu durumun önleyici bir söylem konusu olarak ortaya çıktığını söyledi.
 
“DÜNYA SADECE ERKEKLERİN OYUN ALANI DEĞİL”
1935- 2014 yılları arasındaTürk siyasetinde kadının siyasete katılım oranına değinenTürk Kadını Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü önce kadınlık sonra ideolojiyi çözeceğiz dedi. Siyasal hayata kadınların katılımını engelleyen faktörler ve yaşanan sorunlarına değinen Güllü, toplumsal olarak en baştaki sorunun cinsiyet rolleri olduğunu söyledi. Pozitif ayrımcılığın olduğunu belirten Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı, “Dünya sadece erkeklerin oyun alanı değil” dedi.
 
“GÜÇLENDİKÇE ERKEKLERE ÖDÜNÇ VERDİĞİMİZ KOLTUKLARI ALACAĞIZ”
İzmir’in tüm ilçelerine kadın başkan istiyorum diyerek konuşmasına başlayan TBMM 22. ve 23. Dönem Milletvekili Prof. Dr. Nevin Gaye Erbatur, “Biz yokuz çünkü güçlü değiliz. Siyaset güçlü olmanın gerekli olduğu bir yer. Çünkü sistem erkek egemen bir sistem. Doğduğumuzdan itibaren bizlere öğretilen şey, erkeğin arkasında olmak. Onu güçlendirmek için hep biz varız. Bütün sorumlulukları bize veriyorlar ama gücü vermiyorlar. Siyaset iklimi kadına göre düzenlemiş değil. Birbirimizi güçlendirmemiz ve kadınlar arasında dayanışmayı sağlamamız gerekiyor. O zaman siyasette başarılı oluruz. Güçlendikçe erkeklere ödünç verdiğimiz koltukları alacağız”  diye konuştu.

PANELİSTLERE AMFORA HEDİYE EDİLDİ
Panelistlere katılımlardan dolayı çiçek, teşekkür, amfora ve Urla’ya özgü hediye sunan Başkan Sibel Uyar, kadınlara siyasette verdiği destekten dolayı panelin moderatörlüğünü gerçekleştiren TBMM 22. Dönem Milletvekili Türkan Miçooğulları’na birlikte fotoğrafları olan bir plaket sundu.

Türk Kadınlar Birliği Menemen Şube Başkanı Müyesser Kırımlı, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin adına Uyar’a teşekkürlerini sunarak hediye verdi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uygur Kardeşler Güzelbahçe'yi kahkahaya boğdu
Güzelbahçeliler, Süheyl ve Behzat Uygur Tiyatrosu'nun "Hassta Etme Adamı" ...
Valilik tehlikeli atık tesisi için ÇED’e gerek görmedi!
İzmir Valiliği, tehlikeli atığın dönüşümünü öngören iki ayrı yatırım için ...
İzmir ‘Dünya Tasarım Başkenti’ye el ele verdi!
Endüstriyel Tasarım Toplulukları Uluslararası Konseyi tarafından “2014 ...
 
Türkiye’de bir ilk: Büyükşehir’den yoksula VIP cenaze!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de bir ilk olan yeni uygulamayı hayata ...
Karşıyaka’da barınak operasyonu!
Kentin merkezi noktalarına modern ve estetik bir görünüm kazandırmak isteyen ...
Göztepe'den Başkan Atila'ya stat teşekkürü
Göztepe’den Bornova Belediyesi’ne stat teşekkürü geldi. Sarı-kırmızlıların ...
 
Konak'ın parkları kışın da çiçek açıyor
Konak Belediyesi yeni yıl öncesi vatandaşların buluşma ve nefes alma mekanları ...
İzmir'de AK Partili belediyeden Osmanlıca kursu
Torbalı Belediye Başkanı AK Partili Adnan Yaşar Görmez, Halk Eğitim Müdürlüğü ...
Büyükşehir Meclisi’nde gündem Çiğli Hastanesi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin meclis toplantısında gündeme gelen Çiğli ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva