HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Mayıs 2015 Salı - 11:42

Kadifekale’de tarih ayağa kalkıyor

Büyük İskender’in yaptırdığı Kadifekale surlarının ayakta kalan kısımlarını restore ederek burçlarını onaran İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de kale içindeki mescid ve sarnıç için yeni bir restorasyon ihalesi açtı. Büyükşehir, tarihi surların aydınlatılması için ayrı bir çalışma daha gerçekleştiriyor.

Kadifekale’de tarih ayağa kalkıyor

M.Ö. 334 yılında Makedonya Kralı Büyük İskender’in isteği üzerine Pagos Dağı’nda inşa edilen tarihi Kadifekale surlarının restorasyonunu gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent tarihini ayağa kaldırmak için yaptığı çalışmalarını ara vermeden sürdürüyor.  Surların  kente yakışır hale getirilmesinden sonra kale içinde bulunan mescid ve sarnıcı da ele alan Büyükşehir Belediyesi, bu iki tarihi değerin gelecek nesillere aktarılabilmesi için restorasyon ihalesi gerçekleştirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, tarihi surların aydınlatılması için de ayrı bir çalışma daha gerçekleştirdiği bildirildi.
 
ÜNLÜ SEYAHATNAME’DE GEÇİYOR
Kadifekale Mescidi, ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde de yer alıyor.  Seyahatnamede mescid ile ilgili olarak Miladi 1308 tarihi veriliyor ve mescidin İzmir Kadısı "Ahmed oğlu İlyas" tarafından yaptırıldığı belirtiliyor. Tapu Tahrir Defteri, Evkaf Defteri ve Evliya Çelebi'nin verdiği bilgiler birbirini doğruluyor. Öte yandan yine İzmir ile ilgili yazılı kaynaklardan biri olan; M. Kütükoğlu’nun, “XV ve XVI Asırlarda İzmir Kazasının Sosyal ve İktisadi Yapısı'' adlı eserde, “Yukarı Kale Camii” olarak bu yapıdan bahsediliyor. Gerçekleştirilen kazı çalışmalarında ulaşılan temel duvarı izleri ve kısmen duvar izleri ile kaynakların verdiği bilgiler doğrultusunda, mescidin Kadifekale'de 14. yüzyıl başlarında inşa edilmiş ilk cami olduğu ifade ediliyor.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından özgün nitelikleri korunarak restore edilecek olan Kadifekale Mescidi, fethedilen kalelere inşa edilen ibadethane geleneğinin bir örneği olarak değerlendiriliyor.
 
YENİ ÇEKİM MERKEZİ
Kenti ziyaret eden pek çok seyyahın ve araştırmacının eserlerinde bahsedilen Kadifekale’deki sarnıç ise antik dönem su mühendisliği hakkında elde edilecek bilgiler ve dönemin arkeolojisi açısından ayrı bir önem taşıyor. 20 adet dörtgen planlı fil ayak ve 15 payanda tarafından taşınan kemerli ve tonozlu üst örtüye sahip sarnıç, andezit ana kayaya oyularak inşa edilmiş. Beden duvarlarındaki malzeme, teknik ve yazılı kaynaklar sarnıcın 1221/1254 yılları arasında İzmir’de hüküm sürmüş Laskarid Hanedan’ından John III Doukas Vatatzes döneminde yapıldığını ortaya koyuyor.
 
Restorasyon çalışmalarının ardından sergilere evsahipliği yapacak olan Kadifekale Sarnıcı, İzmir’in tarihine tanıklık eden kültürel çekim merkezlerinden biri haline gelecek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 19 Mayıs 2015 Salı 21:00

süper, kadifekaledeki sarnıcın restarasyonu gerekiyordu zaten, büyükşehire kentin tarihşne verdiği önem içiin bir daha kutlamak gerekir.

Yorumu oyla      19      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’den Boşnak kardeş kente yardım eli
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bosna’daki kardeş kenti Doboj Istok’a çöp ...
Narlıdere’de alternatif 19 Mayıs kutlaması
19 Mayıs Gençlik ve spor bayramı Narlıdere’de alternatif çelenk sunum ...
Güzelbahçe’de 19 Mayıs coşkusu
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Güzelbahçe’de de törenlerle ...
 
Buca Belediyesi personeli hayat kurtaracak
Buca Belediyesi örnek bir işbirliğine imza attı. AKUT ile imzalanan protokolle ...
Balçova'da farklı bir 19 Mayıs
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Balçova’da değişik bir ...
Karşıyaka’da 19 Mayıs’a özel kutlama
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ve Karşıyakalı gençler, ...
 
Menderes’e doğalgazı Bakan Yıldız bağlayacak!
Menderes’in doğalgaz ihtiyacını karşılamak için yapılacak çalışmaların ...
Bornova'da 10 bin kişiyle 19 Mayıs ruhu
Bornova Belediyesi’nin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı ...
Pamucak’ta göçmen rüzgarı
Selçuk (Ephesus) Rumeli Göçmenleri Dayanışma Derneği, 3. Geleneksel Bahar ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva