HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Ağustos 2013 Pazartesi - 12:01

Kadifekale’de adım adım antik tiyatroya…

Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale’deki gecekondular arasına sıkışıp kalan 16 bin kişilik Antik Roma Tiyatrosu’nu gün yüzüne çıkarabilmek için bugüne kadar 11 milyon TL’lik kamulaştırma yaptı ve 28 binanın yıkımını gerçekleştirdi.

Kadifekale’de adım adım antik tiyatroya…

İZMİR - 8 bin 500 yıllık geçmişi ile önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan İzmir’in yerel yönetimi, tarihi mirasın ortaya çıkarılması ve korunması konusundaki örnek çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu çalışmaların sonuncusu Kadifekale’de gerçekleştiriliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bölgedeki Antik Roma Tiyatrosu’nun gün yüzüne çıkarılması amacıyla başlattığı kamulaştırmalarda bugüne kadar 10 milyon 940 bin 532 TL lira bedel ödedi.
 
Kadifekale’de gecekondular arasına sıkışıp kalan tiyatronun çıkarılması için yaklaşık 12 bin 972 metrekarelik alan üzerinde bulunan 164 adet parsel için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırma kararı alınmıştı. Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar 98 parseli kapsayan 8 bin 901 metrekarelik alanın tapusunu aldı. Bölgedeki yıkımlarına da başlayan Belediye, bugüne kadar 28 binanın yıkımını gerçekleştirdi.
 
SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?
Proje kapsamında öncelikle, arkeolojik yüzey araştırması yapılarak tiyatroya ve sur duvarlarına ait antik arkeolojik mimari kalıntılar ile Antik Tiyatro’nun gerçek yeri tam olarak tespit edildi. İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunulan “Antik Tiyatro ve Kadifekale 1.derece arkeolojik sit alanının genişlemesi” önerisi Kurul tarafından kabul edildi ve tiyatro ile Kadifekale’nin 1. derece arkeolojik sit alanı genişledi.
 
Sit sınırlarının değişmesi sonucunda, Antik Tiyatro alanında bilimsel kazı çalışmalarının gerçekleştirilmesi, Kadifekale ve Antik Tiyatro’nun kente kazandırılması amacıyla imar plan revizyonları yapıldı ve yeni imar planları hazırlandı. Ayrıca bölgede yaşayan vatandaşların bilgilendirilmesi, katılımı ve görüşlerini almak için iki toplantı düzenlendi. 1/1000 ölçekli uygulama amaçlı imar planı, Antik Roma Tiyatro alanı olarak belirlenen alanda kalan zemin ve zemin üstü kamulaştırmaların yapılabilmesi için “7. Beş Yıllık İmar Programı”na dahil edildi. Bu kararın alınması ile birlikte alandaki kamulaştırmaların önü açılmış oldu.

 
ROMA DÖNEMİ ESERİ
Kadifekale’deki antik tiyatro ile ilgili en ayrıntılı bilgi, 1917 – 1918 yıllarında Otto Berg ve Otto Walter’ın araştırmalarında ve araştırmalarına yönelik hazırladıkları plan ve kesitlerde bulunuyor. 16 bin kişi kapasiteli olduğu düşünülen tiyatronun kalıntılarının Roma dönemi özellikleri taşıdığı, pek çok araştırmacının ilettiği de bu bilgiler arasında yer alıyor.

Eski kaynaklarda, Erken Hıristiyanlık yani Roma İmparatorluğu’nun paganizm döneminde İzmirli St. Polikarp’ın bu tiyatroda öldürüldüğü ve tiyatronun tarihin trajik sahnelerine şahitlik ettiği öne sürülüyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
reD 13 Ağustos 2013 Salı 05:10

kadifekale'in altinda daha neler vardir.. gittikçe orasi bambaşka olacak..

Yorumu oyla      14      5  
Aydınlanma neferi 12 Ağustos 2013 Pazartesi 22:07

AKPnin ulaştırma bakanı bizim için tarihi eserler o kadar önemli değil önemli olan işin çabuk bitmesi diyor,zaten halk da sizden farklı bir düşünce beklemez heykellerin içine tüküren bir hükümetden ne beklersiniz.SN.AZİZ KOCAOĞLU sevgili başkanımız iyiki varsınız.

Yorumu oyla      13      6  
Ahmet Türkan 12 Ağustos 2013 Pazartesi 17:55

AKP'li belediye olsaydı oraya Tokinin çirkin konutlarını diker yada AVM yapardı. Tebrikler Büyükşehir işte fark bu. Tamamen ortaya çıktığında kadikefale yeni çekim merkezi olacak.

Yorumu oyla      30      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de doğaya toplu konut: Bin 700 yeni yuva
Büyükşehir Belediyesi, ekolojik dengeye katkı sağlamak için doğal yaşam ...
Karşıyaka'da 'heykelli günler' başlıyor
Karşıyaka Belediyesi tarafından 2 yılda bir düzenlenen “Uluslararası Taş ...
Evka 2'nin sosyal tesisine ilk kazma vuruluyor
Çiğli Belediyesi tarafından önemli prestij projelerinden biri olan Evka ...
 
Bornova’da dijital devrim: EBYS!
Bornova Belediyesi, Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) projesini ...
Çeşme restoranlarına 'mükemmel' denetim!
Turizm cenneti Çeşme’deki et ve balık restoranları denetimlerinden “mükemmel” ...
‘Tarihe Saygı’ya başvurmak için son hafta
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentteki tarihi yapıların korunmasını ...
 
Dönüşüm Müdürü İzmir’i Mogadişu’ya benzetti!
İzmir Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Erkan Yaşacan, İzmir'in yapılaşma ...
Bornova Belediyesi’nde LYS şampiyonuna ödül yağmuru
Bornova Belediyesi, ilçenin gururu olan LYS Türkiye birincisi Mert Mestanoğlu’nu ...
İzmir’de hurdalara bayram temizliği!
İzmir’de Konak Belediyesi, Ramazan Bayramı öncesinde semtlerde yıllardan ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Elgin Mermerleri!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Buraya kadarmış!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ah Alaçatı vah Alaçatı!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva