HABERLER>GÜNCEL
28 Mayıs 2017 Pazar - 08:42

Kabus sürüyor: İzmir beşik gibi sallanıyor!

Manisa'nın Gölmarmara ilçesinde 1 saat içinde en büyüğü 4,8 olan üç ayrı sarsıntı kaydedildi. Saruhanlı ilçesinde de 4,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Saat 14.04'te Saruhanlı merkezli 4.7 şiddetinde deprem meydana gelirken uzmanlardan önemli açıklamalar geldi.

Kabus sürüyor: İzmir beşik gibi sallanıyor!

Manisa, dün merkez üssü Saruhanlı ilçesi olan 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından bugün de sabah saatlerinden itibaren arka arkaya 4.4, 4.0, 4.6 ve 4.8 büyüklüklerindeki depremlerle sarsıldı. İlçede 4,6 ve 07.38'de 4.4 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Kumkuyucak Mahallesi'nde ise saat 10.34'te 4.3, 11.06'da ise 3.8 şiddetinde artçı sarsıntılar kaydedildi. 

- MANİSA'DAKİ DEPREM SONRASI İLK GÖRÜNTÜLER

Manisa'nın Gölmarmara ilçesinde 1 saat içinde en büyüğü 4,8 olan üç ayrı sarsıntı kaydedildi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesinin tespitine göre, merkez üssü Manisa'nın Gölmarmara ilçesinde saat 05.14'te 4,4, saat 05.16'da 4,0 ve saat 05.52'de 4,8 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Öte yandan 05.50'de merkez üssü Saruhanlı ilçesi olan 4,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Saat 14.04'te ise yine Saruhanlı merkezli 4.7 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem İzmir'de de hissedildi.

DÜN AKŞAM 5.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLMUŞTU

Manisa ve İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesi, dün akşam saatlerinde Richter ölçeğine göre 5.1 büyüklüğündeki depremle sallanmıştı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü’nün merkez üssünü Manisa’nın Saruhanlı İlçesi olarak saptadığı deprem saat 18.53’te ve yerin 10 kilometre derinliğinde meydana geldi. Manisa ve İzmir’de şiddetli hissedilen depremde halk sokaklara fırladı. Yetkililer can kaybı olmadığını açıklamıştı.

DEPREM KORKUSU SÜRÜYOR
Tiyenli Mahallesi sakinlerinden 86 yaşındaki Necla Avcı, geceyi dışarıda geçirdiklerini belirtip, "İlk deprem olduğu anda evde uyuyordum. Sonra beni evden çıkardılar. Çok korktum. Altan bir ses geldi. Hala depremin şokunu yaşıyorum. Dün akşamdan beri dışarıda çadırda kalıyoruz" dedi. 

Mahalle sakinlerinden Hafine Şahin de "Depremde korkudan bayılmışım. Beni torunumla birlikte dışarı çıkarmışlar. Evimde önemli hasar oldu. Gece geç vakitlere kadar dışarıdaydım. Evimin önüne çadır kurdular. Fakat çadırda kalmadım. Akhisar'daki akrabamın yanına gittim. Sabah tekrar döndüm" dedi. 

Deprem anında inek sağdığını belirten mahalle sakinlerinden Hatice Kocakiraz da "Sarsıntı sırasında sanki üzerime doğru gelip, gidiyordu. Hemen kendimi dışarı attım. Ardından evimde hasar oluştuğu için çadır kuruldu. Geceyi dışarıda geçirdik. Sonra sabaha karşı tekrar deprem oldu. Artık eve girmeye korkuyoruz" diye konuştu.

PROF. DR. ERCAN; ARTÇILAR 15 GÜN SÜRECEK
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi, Jeofizik Mühendisliği Bölümü Prof. Dr.  Ahmet Ercan, Manisa'nın Gölmarmara İlçesi'nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından artçı sarsıntıların en az 15 gün sürmesinin beklendiğini söyledi. Prof. Dr. Ercan, bölgede önümüzdeki aylarda veya yıllarda da bunun gibi veya daha büyük depremlerin olacağını belirtti.

'AKHİSAR KIRIĞI DİRİ'
Deprem uzmanı Prof. Dr. Ercan, "Merkez üssü Gölmarmara'nın Deynekler mahallesi olan 5.1 büyüklüğündeki deprem, 13,2 km derinde oldu. Ancak, deprem Ege'nin çok geniş bir alanında İzmir, Aydın, Balıkesir, Uşak'da, Denizli'de büyük sarsıntı olarak duyuldu. Geçen 21 Nisan'da biri Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde 5.1, diğeri de Selendi ilçesinde 5.0 olmak üzere peppeşe iki deprem olmuştu. 8 Şubat 2012'de de Manisa'nın Kırkağaç ilçesinin kırsal mahallesi Kuyucak'ta 8.7 km derinde 4.2 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. Kırkağaç, daha önce, 1942 yılında 6.0 ile 6.5 büyüklüğünde depremler üretmişti. Kırkağaç, birinci önemde deprem bölgesidir. Bu bölgede K150D uzanımlı Akhisar kırığı ile buna koşut ikincil kırıklar diridirler. Uzaydan konum belirleme ölçümlerine göre Akhisar-Manisa arası uzun yıllardır, orta ile büyük bir deprem üreterek, boşalmak üzere gerilmektedir" dedi.

'GERGİNLİĞİ BOŞALTMAYA 5.1 YETMEZ'
Bölgede yıkıcılık eşiği 6.4 olduğunu söyleyen Prof.Dr. Ahmet Övgün Ercan, şöyle konuştu:

"On yıllardır bu bölgede beklediğim deprem 5.0 ile 6.5 büyüklüğü arasında iken, bir yıldır süren artçı depremler 4.0 ve 4.3 büyüklüğü arasında sürmüştür. Bu bölgedeki gerginliğin boşalması için 5.1'lik depremin yetmeyeceği kanısındayım. Ne var ki bu depremin ardından daha büyük bir depremin geleceğine ilişkin bir bilgi yoktur. Bu bölgede gelecek aylar ya da yıllarda bu gibi ya da daha büyük depremler olacaktır. Yapılaşma niteliğine göre, bu bölgede depremlerin yıkıcılık eşik değeri 6.4 büyüklüğündedir. Bu bölgedeki depremler Ege göçüntü türü depremleriyle ilişkili olması nedeniyle özellikle Manisa Ovası ile İzmir'de Yamanlar Dağı ile İzmir Körfezi arasındaki kötü yerlerdeki yapılaşmalarda çok güçlü sarsıntılar olarak duyulmaktadır. Manisa'da olabilecek bu büyüklükteki depremlerin yığma köy evleri dışında etkili olması beklenmez. Bu depremlerin artçıları 4.0 ile 4.3 arasında en az 15 gün sürmesi beklenmelidir. Manisa'nın yapılaşma için deprem çekincesi 7.0 büyüklüğündedir."

DAUM MÜDÜRÜ: YENİ ŞOKLAR BEKLENEBİLİR

Art arda yaşanan depremlerden sonra bir açıklama da Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den geldi. Sözbilir; 'Bu faylar aynı tektonik rejim etkisinde gelişen ve birbirlerini tetikleyen faylar. Dolayısıyla ana şoktan sonra artçı depremlerin yanı sıra yeni ana şoklar beklenebilir' dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Manisa'daki artçı sarsıntıların yeni depremleri tetikleyebileceğine işaret ederek, "Nisan ayından beri belli aralıklarla oluşan depremler sonrasında hasar görmüş binalara girilmemesi ve bu binaların AFAD yetkililerine gösterilmesi önem arz etmektedir." dedi.

Sözbilir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nisan ayından bu yana ortalama 5 ve 4 büyüklüğünde devam eden depremlerin Manisa ile Akhisar arasında Kuzeybatı-Güneydoğu doğrultusunda uzanan aktif normal faylardan kaynaklandığını söyledi. 

Bu depremlerin kaynağı olan fayların Manisa, Saruhanlı, Halitpaşa, Ozanca, Değnekler, Gölmarmara, Akselendi, Akhisar yerleşim yerlerinden geçtiğini aktaran Sözbilir, söz konusu fayların geçmişte yüzey kırığı oluşturan 6-7 büyüklüğündeki depremlere kaynaklık ettiğine dikkati çekti.

Sözbilir, "Bu faylar ayni tektonik rejim etkisinde gelişen ve birbirlerini tetikleyen faylar. Dolayısıyla ana şoktan sonra artçı depremlerin yanı sıra yeni ana şoklar beklenebilir. Bu nedenle nisan ayından beri belli aralıklarla oluşan depremler sonrasında hasar görmüş binalara girilmemesi ve bu binaların AFAD yetkililerine gösterilmesi önem arz etmektedir." ifadelerini kullandı. 

Bölgede fay segmentlerinden birinin kırıldığını söyleyen Sözbilir, "Uluslararası sismoloji istasyonlarından elde edilen odak mekanizma çözümleri ile tarafımızdan yapılan çalışmalara göre 27-28 Mayıs’ta olan depremler Halitpaşa ve Ozanca faylarına bağlı fay segmentlerinin kırıldığını göstermektedir." değerlendirmesinde bulundu. 

Sözbilir, bu segmentlerin geçmiş dönemde ürettikleri yıkıcı depremleri bulmak ve gelecekteki hareketlerini tahmin etmek için DEÜ-DAUM olarak TÜBİTAK kurumuna proje verdiklerini aktararak, "Projenin çıkması durumunda bölgenin sismik kaynakları konusunda önemli bilgilere ulaşılacaktır." diye konuştu. (DHA,AA)

 
'Korkunç Patroniçe' yakayı ele verdi!
 
MHP İzmir'de o ilçe yeni başkanını seçti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
PKK'lı suikastçi kadına film gibi operasyon!
Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ...
7 bin kilometre uzakta FETÖ operasyonu!
FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma suçundan hakkında yakalama kararı ...
İzmir'de Gülmen ve Özakça için yağmur altında eylem
İzmir'de, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) üyeleri, kanun ...
 
İzmir'de FETÖ'den kapatılan hastanede şok: Gizli düzenek çıktı!
Kapatılan Şifa Üniversitesi Hastanesinin ek hizmet binasındaki tadilat ...
1004 hakim ile 68 vali ve kaymakama soruşturma
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca İstanbul başta olmak üzere 9 ilde ...
İGC'den tutuklamalara tepki: Kabul edilemez!
Sözcü Gazetesi muhabiri Gökmen Ulu ve internet Sorumlusu Mediha Olgun'un ...
 
İzmirliler dikkat! Meteoroloji'den kritik uyarı!
Meteoroloji’den İzmir için kuvvetli yağış uyarısı geldi. Açıklamada "Su ...
Flaş! Almanya Türkiye'ye iki hafta süre tanıdı!
Der Spiegel Alman hükümetinin İncirlik krizinin çözümü için Türkiye'ye ...
İzmir'de kaza: 'Cankurtaran hemşire' yine işbaşında!
İzmir'in Ödemiş İlçesi'nde, motosikletin çarptığı yaya ile sürücü kazada ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva