HABERLER>İŞ DÜNYASI
31 Temmuz 2019 Çarşamba - 09:27

İZTO'dan 'Dijital Göçebe' atağı

İzmir Ticaret Odası (İZTO) temmuz ayı olağan meclis toplantısında konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, yeni ülkeleri ve kültürleri keşfederken çalışma imkanı yakalayan 'Dijital Göçebeler'i İzmir'e çekmek için bir çalışma yapmayı hedeflediklerini belirtti.

İZTO dan  Dijital Göçebe  atağı

İzmir Ticaret Odası temmuz ayı olağan meclis toplantısı İZTO Başkan Yardımcısı Yavuz Ateşalp başkanlığında gerçekleşti. Mecliste konuşan İZTO Başkanı Mahmut Özgener, yeni ülkeler keşfederken çalışma imkanı yakalayan insanları tanımlayan 'dijital göçebe' kavramı ile ilgili İzmir'de gerçekleştirmek istedikleri çalışmayı açıklayarak, dijital göçebeleri İzmir'e çekmek istediklerini söyledi.

Dijital göçebelerin en çok ziyaret ettiği ülkeler ve kentlerin genelde egzotik mekanlar olduğunu belirten Özgener, "Endonezya, Tayland, Hindistan Meksika hemen dikkat çekiyor. İzmir'in inovasyon ve girişimcilik kentine dönüşümü vizyonumuz kapsamında; Dijital Göçebe'lerin seyahat güzergahlarına İzmir'in eklenmesinin sağlanması, dolayısıyla İzmir'e geldiklerinde uygun ortamların kendilerine sunulması hususunda çalışmalar yapılması önem taşıyor" dedi.

İZMİR, 'DİJİTAL GÖÇEBE'LERİN GÜZERGAHINA EKLENECEK
İZTO olarak Temmuz ayında gerçekleştirdikleri Girişimcilik Zirvesi sonucunda yeni gelişen 'Dijital Göçebe' kavramı ile ilgili çalışmadan söz eden Özgener, "Tam zamanlı, yarı zamanlı, 'freelance' yani serbest çalışma, mobil çalışma, 'home office' yani evden çalışma, 'remote' yani uzaktan çalışma gibi kavramlar ile birlikte çalışma türlerine bir yenisi daha eklendi: 'Digital Nomad' yani 'Dijital Göçebe'. Kente yabancı girişimcileri ve dijital göçebeleri çekmek amacıyla; yabancı girişimcilere özel avantajlar sağlayan bir program geliştirilmesine yönelik lobi çalışmaları yapılmasının hedeflendiğini anlatan Özgener, bu özel avantajların başında; Girişimci Vizesi, Oturum ve Çalışma İzni alınmasındaki kolaylıklar ve barınma imkanlarının geldiğini söyledi.

KREDİ FAİZLERİNDE İNDİRİM MÜJDESİ
Türkiye ekonomisindeki son gelişmelerle ilgili yorumlarda bulunan Özgener, S-400'lerin Türkiye'ye teslimatının başlamasının ardından ABD ve NATO'nun buna vereceği tepkilerin piyasalar tarafından merakla beklendiğini söyledi. Özgener sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yapılan açıklamalar Türkiye'ye sert bir yaptırım uygulanmayacağına olan inancı perçinledi. Bu gelişme doların genel olarak zayıflamasıyla dolar/TL'de düşüşe yol açtı. Hepinizin bildiği gibi yüksek faiz, iş dünyasının yatırım iştahının ve üretkenliğinin azalmasına neden oluyor. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracatın önündeki en büyük engel olan yüksek faiz, firmalarımızın uluslararası rakipleriyle eşit şartlarda yarışmasını zorlaştırıyor. Bu durumdan kurtulmak için Merkez Bankası geçtiğimiz hafta içinde bir hamle yaptı ve 4,25 puanlık faiz indirimine gitti.  Merkez Bankası politika faizi yüzde 24'ten yüzde 19.75'e geriledi ve Merkez Bankası 1 haftalık repo oranlarında 4,5 yıl sonra faiz indirdi."

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'tan kredi faizleriyle ilgili müjdeli bir haber aldıklarını belirten Özgener, "Sayın Bakanımız, bu haftadan itibaren başta kamu bankaları olmak üzere kredi faizlerinde indirimlerin gerçekleşeceğini söyledi. Kredi faizlerinin inmesi, yatırım ve üretim ortamının iyileşmesi ve piyasaların canlanması açısından büyük önem taşıyor. Kredi almakta zorlanan ve ticari hayatını sürdürmek isteyen firmaların ticari hayatını sürdürmesine yönelik finansmana erişimi kolaylaştıracak yeni mekanizmalar ve araçlar geliştirilmesine de ihtiyaç duyuluyor" dedi.

İNOVASYON VE GİRİŞİMCİLİK KENTİNE DÖNÜŞÜM
İzmir'in inovasyon ve girişimcilik açısından güçlü yönleri, sahip olduğu avantajlar, hizmet sağlayan kurumlar ve sağlanan hizmetlerle ilgili bilgi almasını sağlayacak bir tanıtım atağı hedeflendiğinden bahseden Özgener, "İzmir için ortaya konulan 'inovasyon ve girişimcilik kentine dönüşüm' vizyonunun, dünyadaki girişimcilik ekosistemi paydaşlarına aktarılması da çok önemli. İzmir'in turizmini arttırmaya yönelik faaliyetleri kapsamında; "İnovasyon Turizmi" stratejisinin ortaya konması da çok kritik. Yerel yönetimler ile işbirliği halinde, belirlenecek özel alanlarda girişimcilik kasabalarının oluşturulması hedefleniyor. Dünyada dijital göçebelerin uçak biletinden barınacağı yere, çalışacağı ortama kadar tüm ayarlamaları yaparak seyahatlerini organize eden tur şirketleri mevcut. Bu tür şirketlerin rotalarına İzmir'in de eklenmesini sağlayıcı faaliyetler yapılması da dijital göçebelik planlarımız arasında" diye aktardı.

'MODEL FABRİKA' PROJESİ

Bir diğer çalışma olan 'Model Fabrika'dan söz eden Özgener, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen proje kapsamında İzmir'de kurulması programa alınan 'KOBİ Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi' yani Model Fabrika konusunda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Odamız, EBSO ve İzmir Ekonomi Üniversitesi arasında işbirliği yapılmasına karar verildi.  Model Fabrika'nın, kamu-üniversite-özel sektör ortaklığında verimlilik artışından kaliteye, yalın üretimden dijital dönüşüme kadar birçok alanda işletmelere rehberlik yapma hedefi ile kurulması planlanıyor. Model Fabrika'nın, yerli firmalardan temin edilen tezgahlar ve robot sistemleriyle, Türkiye'nin milli teknoloji ve güçlü sanayi atılımına katkı sağlayacağı öngörülüyor. AB Bölgesel Güven Fonu'ndan İzmir Uygulamalı Yetkinlik ve Dijiital Dönüşüm Merkezi projesinde kullanılmak üzere 9 bin 900 milyon TL bütçe tahsis edildi. Bütçe kapsamında ödenecek masraf kalemleri; Model Fabrika'nın kurulumu için gerekli olan tüm teknik destek, makine ve ekipman, bina tadilat maliyetleri, Uygulamalı Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi'nin içinde yer alacak sınıf ve ofislerin donatımına ilişkin maliyetler, Merkezde görevlendirilecek personelin maaşları, teknik gezi masraflarıdır" şeklinde konuştu.

İZMİR'İN YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİ
Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol'un son 5 yıl içerisinde yenilenebilir enerjideki kurulu güç artışında Avrupa'da Türkiye'nin üçüncü sırada olduğu hakkındaki açıklamasını hatırlatan Özgener, "Almanya ve İngiltere'nin hemen arkasındaki Türkiye, başından beri bu konuya çok fazla ilgi gösteren İspanya, Fransa ve diğerlerinin de önünde. İzmir olarak rüzgar, güneş, jeotermal, dalga ve benzeri temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarında ciddi potansiyelimiz bulunuyor. Kent olarak yenilenebilir enerji pastasından daha çok pay alabiliriz" dedi.

Öte yandan, turizm işlerinin iyi gittiğini vurgulayarak, Kurban Bayramı tatilinin uzatılmamasını temenni ettiğini söyleyerek sözlerini bitirdi. (DHA)

 
Arabalı vapurda yeni dönem: 1 lira ödenecek!
 
Şoförü gecikince yolcu otobüsünü Belediye Başkanı kullandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yazılı basında çalışanların sayısı 5 yılda yüzde 42 azaldı
Türkiye'de yazılı basında istihdam edilenlerin sayısı geçen yıl 2014 yılına ...
Ege ihracatçılarından 'faiz indirimi' yorumu
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Merkez ...
İZTO Başkanı Özgener: Merkez Bankası’nın faiz indirimi ekonomiye can suyu olacak
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, TCMB’nın politika ...
 
Torbalı'da sanayi bölgesine doğalgaz müjdesi
Torbalı Ticaret Odası’nın girişimleri ile Ayrancılar ve Pancar bölgesine ...
Arkas İstanbul'daki limanını İsviçreli ortağına devrediyor
Arkas Holding, İstanbul Ambarlı Limanı’ndaki liman işletmesi Marport’taki ...
Kamu-Sen zam teklifini sundu
Türkiye Kamu-Sen, 2020-2021 Toplu Sözleşmesinde talep edilen zam teklifini sundu.
 
EBSO Başkanı Yorgancılar: Üretim ekonomisi için hızlı ve çözüm odaklı olmalıyız
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, dünya genelinde 8. büyük üreticisi olduğumuz ...
Hanzade ÜNUZ sordu... İZİKAD Başkanı Huriye SERTER yanıtladı... Biz vazgeçmeyen kadınlarız
Hanzade ÜNUZ sordu... İZİKAD Başkanı Huriye SERTER yanıtladı... Biz vazgeçmeyen kadınlarız
Mahir Eller projesi İzmir’de farkındalık yarattı
Mahir Eller Projesi kapsamında, “Nitelikli Çalışan ile Verimli Üretim” ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva