HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Ekim 2020 Perşembe - 15:55

İZSU VE Dokuz Eylül Üniversitesi arasında 'haber' polemiği!

Dokuz Eylül Üniversitesi'ne bağlı Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi (DEPARK) A.Ş. ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZSU arasında 4 gün önce servis edilen “İZSU'dan dört bölgeye nefes aldıran projeler” başlıklı haber üzerinden polemik çıktı. Taraflar karşılıklı açıklamalarda bulundu.

İZSU VE Dokuz Eylül Üniversitesi arasında  haber  polemiği!

Dokuz Eylül Üniversitesi'ne bağlı Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi (DEPARK) A.Ş. adına basın açıklaması yapan Rektör Nükhet Hotar, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından servis edilen “İZSU’dan 4 bölgeye nefes aldıran projeler” haberi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Hotar açıklamasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve DEPARK A.Ş. tarafından 2015’te tamamlanan bir projenin yeni bir proje gibi anlatıldığı görüldüğünü belirtti.

Hotar açıklamasında şunları söyledi:

"İzmir Büyükşehir Belediyesi ‘ne bağlı İZSU tarafından 18.09.2014 tarih, 2014/30170 sayaılı yazı ile satın alma için ihale edilmiş; Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi (DEPARK) tarafıdan verilen teklif uygun görülmüş ve proje tarafımıza verilmiştir. İZSU ve DEPARK A.Ş. arasında “atık su terfi merkezlerindeki kokunun giderilmesine yönelik yöntemlerin araştırılması ve uygun süreç belirlenmesi projesi” işinin sözleşmesi 02.10.2014 tarihinde imzalanmıştır. Söz konusu proje 14.11.2014’te tamamlanarak proje raporu hazırlanmıştır. 14.11.2014 tarih ve 2014/01067 sayılı yazı ile İZSU Genel Müdürlüğü Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı’na bildirilmiştir. İlgili projenin tamamlanmasına yönelik 20.01.2015 tarih, 2015/01013 sayılı ikinci resmi yazı gerekli kabul işlemlerinin yapılması üzere İZSU Genel Müdürlüğü’ne temin edilmiştir.

Süreçten anlaşılacağı üzere proje 2015 yılında tamamlanmıştır. Ancak 27.09.2020 tarihinde aralarında İBB’nin resmi web sitesinin de bulunduğu bazı yayın organlarında yayınlanan “İZSU’dan 4 bölgeye nefes aldıran projeler” başlıklı haberle yeniden gündeme gelmiştir. 5 yıl önce tamamlanmış bir projenin yeni bir proje algısı yaratılarak gündeme getirilmesini anlamlandıramadığımızı ve DEPARK olarak yeniden projenin içerisinde yer almadığımız bildirmek isteriz"

İZSU'DAN YANIT: İSMİNİN İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE BAĞLI KURUMLARIYLA BİRLİKTE ANILMASINDAN RAHATSIZLIK DUYUYOR
İZSU Genel Müdürlüğü, 27 Eylül 2020 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından servis edilen “İZSU'dan dört bölgeye nefes aldıran projeler” başlıklı haber üzerine yapılan bir takım spekülasyonlar yapıldığı belirterek kamuoyuna yönelik bir açıklama yaptı.

Açıklamada, yönetim kurulu başkanlığını Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın yaptığı DEPARK A.Ş tarafından basın açıklaması yoluyla kurumlarının hedef alınmasına bir anlam verilemediği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“Yüzde 77,33’lük hissesi Dokuz Eylül Üniversitesi’ne ait DEPARK A.Ş. tarafından dün yapılan basın açıklamasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer’in Bayraklı Atıksu Pompa İstasyonu’na yapmış olduğu inceleme ziyaretini yansıtan haberin içeriğine yönelik yalanlama mahiyetinde ifadeler kullanılmıştır. Tamamen bilgi eksiği ve yanlışlarla dolu bu açıklamada ‘2015 yılında yapılan bir projenin yeni bir proje gibi anlatıldığı görülmektedir’ şeklinde bir ifade kullanılarak, kamuoyu nezdinde farklı bir algı yaratılmaya çalışılmıştır. Oysa bahsi geçen projenin 2015 yılında henüz temeli atılmamış, hatta ihalesi bile yapılmamıştır.

Bilinmesi gerekir ki bir yatırım süreci sadece kağıt üzerinde hazırlanan projeyle tamamlanmaz. Projeler, fiziki yatırım için finansman temini, ilgili kurumlardan izin ve onay süreçleri, ihaleye çıkılması, yapım süreci, ön işletme gibi aşamalardan geçerek hayat bulmaktadır.

Öncelikle bir kamu kurumu sorumluluğu ve ciddiyeti çerçevesinde kısır tartışmalara taraf olmadan, İzmirlilere doğru bilgileri tüm açıklığıyla aktarma görevini yerine getirdiğimizi ifade etmeliyiz. Bu hassasiyetle süreci anlaşılır kılmak adına madde madde ve kronolojik olarak şu şekilde özetleyebiliriz:

-Büyük Kanal Projesi kapsamında Güzelbahçe'den başlayıp Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’ne kadar İzmir Körfezi'ni çevreleyen 65 km uzunluğundaki ana kuşaklama kanalı üzerindeki dört pompa istasyonu bulunmaktadır. Gümrük, Bayraklı, Karşıyaka ve Çiğli Pompa istasyonları kentin farklı bölgelerinde toplanan atıksuların Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'ne iletilmesi amacıyla yapılmıştır. Kokuya neden olan gazların giderilmesine yönelik mevcut sistemlerin artan nüfusla birlikte yetersiz kalması üzerine yeni arayışlara giren İZSU Genel Müdürlüğü "Atıksu Terfi Merkezlerindeki Kokunun Giderilmesine Yönelik Yöntemlerin Araştırılması ve Uygun Süreç Belirlenmesi" adlı proje kapsamında 2015 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş. ile birlikte çalışmıştır.

-Belirlenen koku arıtımı yöntemi doğrultusunda 28.09.2017 tarihinde “Karşıyaka, Bayraklı, Çiğli ve Gümrük Pompa İstasyonları için Koku Giderim Sistemleri Uygulama Projelerinin Hazırlanması” işine başlanılmış ve bu süreç 19.12.2017 tarihinde tamamlanmıştır.

-06.11.2018 tarihinde ise “Karşıyaka, Bayraklı, Gümrük ve Çiğli Pompa İstasyonlarında Koku Giderim Sistemleri Yapımı” işinin ihalesi tamamlanarak 24.12.2018 tarihinde yüklenici ile sözleşme imzalanmıştır.

-Sözleşmeye göre Karşıyaka ve Bayraklı pompa istasyonlarındaki Koku Giderim Ünitelerinin yapım süresi 210 gün, işletme süresi ise 365 gündür. Dolayısıyla bu süre 29.07.2020'de tamamlanmıştır.

-Gümrük ve Çiğli pompa istasyonlarındaki Koku Giderim Üniteleri içinse 365 gün yapım süresi ve 365 gün işletme süresi belirlenmiştir.Bu süre 31.12.2020'de tamamlanacaktır.

Özetle 2015 yılında DEPARK’tan alınan danışmanlık hizmetiyle koku giderimine yönelik yöntem belirlenmiş, 2017 yılında uygulama projeleri tamamlanmış, 2018 yılında yapım ihalesi imzalanmış, 2020 yılı itibariyle de süreç tamamlanma aşamasına gelmiştir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından servis edilen haberde en ufak bir yanıltıcı bilgiye yer verilmemekle birlikte söz konusu süreç özet olarak geçilmiştir.

Görüldüğü üzere DEPARK A.Ş. İZSU Genel Müdürlüğü’nün tamamını kendi kaynaklarıyla hayata geçirdiği bu yatırımın sadece yöntem belirleme aşamasında pay sahibi olmasına karşın, etik değerlere olan bağlılığımız nedeniyle servis ettiğimiz haberde bu kurumun da adı zikredilme gereği duyulmuştur. Ancak DEPARK A.Ş. tarafından yapılan açıklama göstermektedir ki, söz konusu kuruluşun isminin İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kurumlarıyla birlikte anılmasından rahatsızlık duyulmakta, hatta geçmiş yıllardaki ortak çalışma ve projelerin bile gündeme getirilmesi istenmemektedir. Son derece üzüntüyle karşıladığımız bu olay, kentimizin üniversiteleriyle ve onlara bağlı kuruluşlarla yürütmeyi hedeflediğimiz işbirliği ve dayanışma odaklı projelerimizi ve bilime olan inancımızı engelleyemeyecektir. İzmirli hemşerilerimize saygıyla duyururuz.”

 
Selçuk halkı JES’e karşı direnmeye devam edecek
 
ABD, Rusya ve Fransa'dan ateşkes çağrısı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ST 1 Ekim 2020 Perşembe 18:45

Yaşadığı, bulunduğu kentin belediyesi ile adının anılmasını istemeyen bir üniversite, anlaşılır gibi değil, çok ilginç..!

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selçuk halkı JES’e karşı direnmeye devam edecek
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Havutçulu Köyü’nde sondaja bağlı jeotermal ...
Konak için belediye ve muhtarlar omuz omuza
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, peş peşe düzenlenen toplantılarda ...
Başkan Soyer’den liman işletmesine ziyaret
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Liman İşletme Müdürü ...
 
İzmir Büyükşehir Belediyespor’da eski yönetim yeniden seçildi
İzmir Büyükşehir Belediyespor olağan genel kurulunu yaptı. Genel kurulda ...
Gençlik derneklerinin temsilcileri İzmir’de buluştu
İzmir Büyükşehir Belediyesi Havagazı Gençlik Yerleşkesi, Pi Gençlik Derneği’nin ...
İtfaiye şehitlerinin adı dersliklerde yaşayacak
Şehit itfaiye eri Muhammer Kahramantürk ve Ozan Avşar’ın ismi Buca Toros'taki ...
 
Toprak zehir kusuyor... Başkan Arda'dan 'acil' çağrı!
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Gaziemir’in yıllardır en büyük sorunlarından ...
Başkan Batur'dan '500 gün' raporu: Vaatlerin yüzde 65'i tamam!
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir yöneticilerinin ...
Soyer’den 2021 Belediye Başkanları Zirvesi’ne davet
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, çevrim içi Urban20 (U20) ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva