HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
11 Kasım 2015 Çarşamba - 12:26

İZSU’dan 4 maddeli, detaylı açıklama: En ucuz su İzmir’de!

Çıkan haberlerin ardından İZSU’dan da detaylı bir açıklama geldi. Kurum 3 büyük şehirdeki rakamları detaylandırdığı açıklamada su faturalarında ayrı ayrı tanımlanan katı atık ve atık su bedellerine ilişkin tahsilatın “keyfi” değil, bakanlık tarafından yayınlanan yönetmelik gereğince yasal bir zorunluluk olduğunu, katı atık tarifelerinin ise ilçe belediyeleri tarafından belirlendiğini ve büyük kentler içinde en ucuz suyun İzmir’de olduğunu da bildirdi.

İZSU’dan 4 maddeli, detaylı açıklama: En ucuz su İzmir’de!

EGEDESONSÖZ -  İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı ilk oturumunda yaşanan tartışma giderek büyüyor.

AK Parti cephesi tarafından gündeme getirilen su faturalarındaki ‘katı atık ve atık su’ bedellerinin alınmaması talebi sonrası faturalar yeniden gündeme geldi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu oturuma kanuna uyduklarının altını çizerek yaptığı “Bizim başımız kel... Yasalara uyuyoruz. Başında saçı olanlar uygulamıyor” sözleriyle damga vurmuştu.

Çıkan haberlerin ardından İZSU’dan da detaylı bir açıklama geldi. Kurum 3 büyük şehirdeki rakamları detaylandırdığı açıklamada su faturalarında ayrı ayrı tanımlanan katı atık ve atık su bedellerine ilişkin tahsilatın “keyfi” değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan “Atıksu Alt Yapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik” gereğince yasal bir zorunluluk olduğunu, katı atık tarifelerinin ise ilçe belediyeleri tarafından belirlendiğini  ve büyük kentler içinde en ucuz suyun İzmir’de olduğunu da bildirdi.

İŞTE O AÇIKLAMA
1- Su kaynaklarını koruyup atık suların doğaya dönüşünü sağlayarak gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmayı hedefleyen İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi, özellikle AB standartlarında ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi yatırımlarıyla Türkiye’de açık ara lider konumundadır. Faturalarda yer alan atık su bedelleri, bu alanda yapılan tüm yatırım ve işletme maliyetlerinin yasal bir zorunluluk nedeniyle tarifelere yansıtılmasıdır.
 
2- İzmir’de 20 tona kadar kullanılan suyun metreküp fiyatı, atıksu dahil 3.43 TL’dir. ‘Türkiye’nin en pahalı suyunun İzmir’de olduğunu’ iddia edenler, İstanbul’daki 0-10 ton kullanım bedelinin 3.98 TL. (İzmir’den 0.55 TL. daha fazla), 11-20 ton kullanım bedelinin 5.79 TL. (İzmir’den 2.36 TL. daha fazla) olduğunu, Ankara’daki su bedelinin ise (kademesiz) ton başına 4.56 TL. (İzmir’den 1.13 TL. daha fazla) olarak tahsil edildiğini nedense dikkate almamaktadır.
 
Buna göre İzmir’de 20 metreküplük su kullanımı olan vatandaşımız 68.60 TL. öderken, aynı miktardaki su için Ankara’da 91.20 TL, İstanbul’da ise 97.70 TL. ödenmektedir.
 
Örnekleri çoğaltmak mümkündür:
20 tona kadar kullanımda ton başına su fiyatı Bursa’da 4.34 TL (İzmir’den 0.91 TL. daha fazla) , Mersin’de kademesiz 3.80 TL. (İzmir’den 0.37 TL. daha fazla), Gaziantep’te ise (0-12 ton) 3.54 TL’dir (İzmir’den 0.11 TL. daha fazla).
 
Konut dışı tarifelerin kıyaslamasında da yine benzer bir tablo ortaya çıkmaktadır. İzmir’deki (kademesiz) 7.88 TL’lik tarifeye karşılık İstanbul’da ton başına 9.22 TL (İzmir’den 1.34 TL. daha fazla), Bursa’da 10.56 TL. (İzmir’den 2.68 TL. daha fazla), Gaziantep’te (kademeli) 8.48 TL. (İzmir’den 0.60 TL. daha fazla), Ankara’da ise 11.63 TL. (İzmir’den 3.75 TL. daha fazla) tahsil edilmektedir.
 
Yine 20 metreküp üzerinden örnekleme yapıldığında, konut dışı tarife su bedeli İzmir’de 157.60 TL., İstanbul’da 184.40 TL., Ankara’da ise 232.60 TL. olmaktadır.
 
Ayrıca İstanbul’daki su fiyatlarının her ay enflasyona endeksli olarak değiştiğini de kamuoyunun bilgisine sunmakta yarar görüyoruz.
 
3- Su faturalarındaki katı atık bedellerinin ne olacağı, İZSU Genel Müdürlüğü değil ilçe belediyeleri tarafından belirlenmektedir. İdaremiz, ilgili yönetmelik gereğince faturalara yansıtılan bu bedelleri olduğu gibi ilçe belediyelere aktarmaktadır.
 
4- Su faturalarının ‘geç okuma’ nedeniyle katlanması diye bir şey söz konusu değildir. Örneğin bir sayaç 30 gün yerine 45 günde okunmuş ve su tüketimi 20 tonu aşmışsa, vatandaşlarımızın mağdur olmaması için 20 metreküplük barem 30 metreküpe çıkarılmakta, yani kullandığı suyu yine birinci kademe fiyat tarifesinden ödemektedir. Abonenin sayacı 2 ay sonra okunmuş ise talep etmesi durumunda ödemesini faizsiz iki taksit halinde yapması da sağlanmaktadır.

 
Altınordu rakip antrenörlerin kabusu oldu!
 
Silvan'da terör saldırısı: 1 teğmen şehit!
YORUMLAR
Toplam 18 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 12 Kasım 2015 Perşembe 13:42

Ya biz aptalız yada siz çok uyanıksınız.Şu faturanızı elinize alıp bir bakın insaf yahu faturayı 45 günde okumuş sonrada % 1.42 gecikme faizi yazmış ne anlatıyosunuz istanbulmuş ankaraymış bırakın kör siyaseti

Yorumu oyla      14      5  
deli bekir 12 Kasım 2015 Perşembe 13:35

bakanlık katı atık parası için, şu kadar alacaksın demiyor.ilçe belediyesi karar versin diyor. ilçe belediyesi neye göre bu paraları belirliyor? toplanan bu paradan bir kısmını da kendi açıklarını kapatmadığını nerden bileceğiz. belediye şark kurnazlığı yapıyor gibime geliyor

Yorumu oyla      13      5  
süleyman 12 Kasım 2015 Perşembe 08:38

sevim,izmirli sizin anlamanız için çok basit örnek vermişler 20 metküp su kullanan aile,izmir de kaç lira ,istanbulda kaç lira,ankarada kaç lira ödüyor.Daha başka şehirleride yazmışlar.hala komşusuna yüksek gelmiş onu yazıyor .Matemematik somuttur.Doğru tartışılmaz.Komşun istanbul veya ankarada yaşasaydı daha fazla öderdi.Nokta.

Yorumu oyla      13      9  
Yenigun 11 Kasım 2015 Çarşamba 23:53

İzmir in matematiği iyidir .1.m3 şu. 3.70 tl gelen toplam m3 çarp çtv ve katı atık tutarını ekle. KDV dahil dir hesabını yap .sonra üç Büyükşehir belediyesinin sular idaresine internetten gir tarife fiyatlarına bak fikir sahibi ol sonra.ona göre eleştiri .yani önce bilgi sahibi ol sonra fikir. Sevgiler Not:üç büyük şehrin en ucuz suyu senin şehrinde kıymetini bil

Yorumu oyla      13      8  
Yenigun 11 Kasım 2015 Çarşamba 23:42

İzmir de bir oyun oynanıyor .ilginç olanı izsu gibi avrupa ya arıtma tesislerinden dolayı adını duyuran .Avrupanın katı atık ve evsel atıklarının .kısa bir süre sonra 100% arıtılacak. Yani çocuk larımıza daha güzel bir izmir bırakacak ve Sayın aziz Kocaoğlu na hepimiz minnet duyacağı bu gün yaptıklarından dolayı güzel izmir.

Yorumu oyla      12      9  
sevim 11 Kasım 2015 Çarşamba 21:31

yalan atmayın benim oturduğum apartmanda herkese yüklü su faturası geldi en insafsızı da 90 yaşında olup çok çok az su kullanabilen çünkü kızı yemeğini çamaşırını kendi evinde yıkayıp getiriyor teyzeye tam 120 lira fatura geldi siz galiba su saati falan okumuyorsunuz keyfi yazıp gönderiyorsunuz başka açıklaması olamaz

Yorumu oyla      19      12  
İzmirli 11 Kasım 2015 Çarşamba 16:41

Diğer büyükşehirlerde atıksu parası, tüketilen su parasının yarısı iken, İzmir'de neden 2,5 katı? Bu Devletin yönetmeliği sadece İzmir için mi geçerli. Ayrıca İZSU'nun tarife yönetmeliğinde atıksu bedeli alınır diyor. O halde soruyorum, temiz suyun metreküpü için ödenecek para belli iken atıksuda neden belli değil? Açık kapı. Sorma ver... Kanunsuzluğu kanuna uygun diye göstermek marifet değil ey Aziz Kocaoğlu. Başın kel değil, kimseyi kandırma. Çek vatandaşın cebinden elini...

Yorumu oyla      22      18  
Önemli Ayrıntı 11 Kasım 2015 Çarşamba 14:56

Yönetmeliği uyguladığını söyleyen Belediye'ye şunu hatırlatırım.İzmir'de denize kıyısı olan ilçelerde evsel atıklar için neden vidanjör parası alıyorsunuz? İleri biyolojik arıtma tesisi varsa,o tesisi kurmuşsan,kanalizasyon şebekesini de tamamlarsın ve vidanjör denile çağlar gerisinde kalması gereken bir aracı devreden çıkarırsın.İstanbul Şile Belediyesi vidanjör hizmetinden ücret almıyor,siz de almayın.Emlak vergisi alıyorsun, 2 defa katlamalı katı atık parası alıyorsun,bir de vidanjör parası alıyorsun.Bu ne güzel iş!..

Yorumu oyla      24      17  
11 Kasım 2015 Çarşamba 14:52

Elektrik ve su faturalarında vergiler çok fazla. Elektrik faturasında her ay sadece 20 lira KDV geliyor. Bahar aylarında bile 110 lira fatura geldi. Su da Aynı şekilde. Vergiler çok yüksek.

Yorumu oyla      27      5  
11 Kasım 2015 Çarşamba 14:49

Açıklamayı okumadan yorum yapan arkadaşlar var. Bakın işi özü şu: Mesela 50 TL'lik su kullanıyorsan yine 50 TL ödüyorsun. Ama yasal zorunluluk gereği faturalarda bunun 10 TL'sini su tüketimi, 40 TL'sini atıksu bedeli olarak gösterilmesi gerekiyor. Kafa karışıklığını yaratan da bu. Ayrıca katı atık bedelini İZSU değil, ilçe belediyesi belirliyor. İZSU sadece tahsilat yapıyor.

Yorumu oyla      25      15  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Uğurlu'ya eğitim camiasından teşekkür
Yaz dönemi boyunca okulların boya, badana ve tamirat işlerini yapan; ...
Gaziemirli çocuklara 'Sibercan'lı internet eğitimi
Gaziemir Belediyesi, ’Sibercan Dijital Vatandaşlık ve Bilinçli İnternet ...
Çeşme Atatürk'ü andı
Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 77'nci yıldönümü dolayısıyla turizm ...
 
Karabağlar'dan kadınlara iki yeni kurs
Sosyal belediyecilik anlamında önemli projelere imza atan Karabağlar Belediyesi, ...
Karşıyaka'nın Filizleri el ele verdi!
Karşıyaka Belediyesi’nin Karşıyaka’nın Filizleri Projesi’nden burs alan ...
‘Sakin Şehir’ pekmez üretecek!
S.S. Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin “Seferihisar Yerel Üzümü ...
 
Çiğli’de bir ilk: Sosyete pazarı!
Çiğli’nin gıda ürünleri dışında satış yapan ilk sosyete pazarı Çiğli merkezde ...
Anlamlı anma: Atatürk Buca’ya seslendi
Buca unutulmayacak bir etkinlikle ölümünün 77. yıldönümünde Büyük Önder ...
Bornova Belediyesi’nden yol hamlesi
Yolları, kaldırımları, köprüleri ve otoparkları ile ulaşımın sorun olmaktan ...
 
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva