HABERLER>EKONOMİ
5 Mayıs 2016 Perşembe - 09:08

İzmirli Sivaslılar’dan yerli otomobil için Sivas çağrısı!

Sanayi Bakanlığı’nın prototipini hazırladığı yerli otomobilin üretimi için İzmir seferber olurken İzmir’den göçen Sivaslılar, Sivas’tan göçü durdurmak için yerli otomobilin Sivas’ta yapılmasını için çağrıda bulundu.

İzmirli Sivaslılar’dan yerli otomobil için Sivas çağrısı!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın prototipini hazırladığı yerli otomobilin üretim yeri tartışmaları sürerken İzmir’de yaşayan Sivaslılardan  hükümete çağrı geldi.

Bakanlık tarafından tanıtımı yapılan ve bu yılsonunda yapılacak çalışmalarla son halini aldıktan sonra 2018‘de piyasaya sürülüp, 2019’da seri üretime geçilme kararı alınan yerli otomobilin İzmir’de üretilmesi için çalışmalar sürüyor.

İzmir’deki yatırımını Karasu’ya taşıyan BMC ile birlikte Sakarya’nın da talipli listesine girdiği projenin İzmir’de gerçekleşmesi için kentin milletvekilleri, belediye başkanları, oda başkanları ve çok sayıda sivil toplum kuruluşları seferber olurken, İzmir ve Ege Bölgesi Sivas Dernekler Federasyonu’ndan  (İZEBSİDEF) farklı bir çağrı geldi.

SİVAS’TA 640 BİN DIŞARIDA 7 MİLYON SİVASLI VAR
Federasyon, verdiği ilan ile yerli otomobilin göç vermeye devam eden Sivas’ta yapılması için hükümete çağrıda bulundu.

Yapılan açıklamada Sivas’tan yaşanan göçleri açıklayan İzmir’deki Sivaslılar, “Sivas alan itibariyle ülkemizin Konya'dan sonra ikinci büyük şehridir. Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı yer olan Sivas geçmişte çok değerli yatırımlara sahip olmuş fakat zamanla çeşitli nedenlerden dolayı bunları kaybetmiştir. İllerin gelişmişlik sıralamasında Sivas 8. sırada iken 49. sıraya kadar gerilemiştir. Bilindiği üzere 2010 yılında 642 binin üzerinde olan Sivas ilimizin nüfusu aradan 6 yıl geçmesine rağmen bu sene 618 bine düşmüştür. Bizler vatanın bütünlüğüne inanmış, ülkemizi seven insanların bir araya geldiği Sivaslı dernekleri temsilen bu konuya kayıtsız kalmamak gerektiğini düşünmekteyiz. Göç hem dünyanın hem de ülkemizin sorunudur. İlimizin, dışarıda yapılan istatistiklere göre yaklaşık 7 milyon vatandaşı vardır. Bizler sivil toplum kuruluşları olarak göçün tersine çevrilebileceğine inanmakta ve hükümetimize öneride bulunmaktayız” ifadelerine yer verildi.

CEZBEDİCİ TEŞVİK
Göçü durdurmak için yerli otomobil çalışmalarıyla birlikte benzer yatırımların İç Anadolu’daki göç veren yerlerde yapılması önerisinde bulunan Sivaslılar, “Son birkaç senedir telaffuz edilen yerli otomobil konusuna alternatif veya çözüm olarak önerimiz şöyledir; Motor hacmi 1000 cc den küçük, ebatları veya modelleri belli günümüzde de piyasada olan otomobiller için teşviklerin sağlanılarak, bu özelliklere sahip otomobillerin üretilmesi ve öncelikle Türkiye içinde satılmasıdır.

Burada yatırım teşvikleri ile üreticinin cezbedilmesinin yanında şu anda kullanılmakta olan yaşlı, eski model ve çok yakıt tüketen araçların toplanıp imha edilmesi için kullanıcılara sağlanacak KDV, ÖTV istisnası, düşük vergi gibi hususlarda önemlidir. Bu yatırımı gerçekleştirebilecek beynelmilel firmalara büyük bir ilk yatırım bedeli doğmayacaktır. Şu anda sattıkları ve bazı özelliklerini iyileştirebilecekleri araçlara ait üretim hatlarını olduğu yerlerden sökerek buraya monte edebilirler” açıklamasında bulundu.

SOSYAL DEVLET GEREĞİ
Açıklamada yer seçimi hakkında detaylı bilgi veren federasyon, ”Böyle bir projenin yer seçiminde gelişmişlik seviyesi çok yüksek olan Ege, Marmara Bölgeleri yerine Doğu veya Güneydoğu Anadolu ile benzer gelişmişlik düzeyine sahip Sivas, Yozgat, Tokat gibi Orta Anadolu vilayetleri seçilerek buradaki mevcut işgücünden faydalanılabileceği gibi, sosyal devletin gereği olarak bu vilayetlerin insanlarına ve şehirlerine kalkınma hamlesi getirilebilir. Bursa örneğinde olduğu gibi bu tip sanayinin yeni iş kollarıyla beraber bulunduğu il ve çevre illere büyük bir işgücü potansiyeli yaratacağı aşikardır” açıklaması yaptı.

TÜM SİVASLILAR TAKİPÇİSİ OLSUN
Son olarak tüm Sivaslı derneklere çağrı yapan federasyon, “Bu vilayetlerin Sivil Toplum Kuruluşları, politikacıları, yöneticileri ile tüm Türkiye'nin sosyal devlet ilkesine sahip çıkanları böyle bir projenin takipçileri olmalıdır. Çevre kuruluşları da mutlaka bu projeyi destekleyecektir” ifadesi yer aldı.

 
Kiraz'da bilim fuarı
 
Çeşme alana iniyor: RES mitingi!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ksk 6 Mayıs 2016 Cuma 06:27

Bu sehrin ekmegini ye....

Yorumu oyla      11      5  
Merve Bozer 5 Mayıs 2016 Perşembe 15:33

İzmirli bir Türk olarak İzmir'den başka seçeneğim yok.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kritik zirve sonrası dolar yükselişte!
Dolar/TL, dün akşam Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ...
500 eurolar tedavülden kalkıyor
Avrupa Merkez Bankası, 500 euroluk banknotların tedavülden kaldırılmasına karar verdi.
Polat’tan İzmir’e bu kez de güneş santrali!
Galatasaray eski Kulüp Başkanı ve Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı ...
 
Yarım milyarlık Folkart Time görücüye çıktı
Folkart Yapı, yeni karma yaşam projesi Folkart Time projesini tanıttı. ...
Yıldız FM'den turizm hamlesi: Mavi Yıldız
İzmir’de yaklaşık 16 yıldır faaliyet gösteren Yıldız FM bünyesine turizm ...
Et sektörünün lideri: Döner
Türkiye’de döner pazarının yaklaşık 1,5 milyar TL büyüklüğünde ve restoran ...
 
Yarım asırlık piliç devinin kapısına kilit vuruldu!
Temeli 1967 yılında Bolu’nun Mudurnu ilçesinde atılan Türkiye’nin ilk ...
İzmir Dubai vitrinine çıktı!
İzmir Ortadoğu’nun en büyük turizm fuar ı olan Birleşik Arap Emirlikleri’nin ...
Bakanlıktan üç ilçeye RES, Karaburun’a çiftlik vizesi!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üç ilçeye yayılan RES projesine ve Karaburun’da ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva