HABERLER>YAŞAM
27 Mart 2017 Pazartesi - 22:05

İzmirli öğrenciler unutulmaya yüz tutmuş masalları derledi

Türkiye'nin ilk yayınevi özelliğine sahip okulu Bornova Suphi Koyuncuoğlu Ortaokulu öğrencileri, unutulmaya yüz tutmuş masalları derledi. Öğrencilerin topladığı masallar okulun 5. kitabı olarak basıldı. Düzenlenecek imza günü ile öğrenciler arkadaşlarının kitaplarını da imzalayacak.

İzmirli öğrenciler unutulmaya yüz tutmuş masalları derledi

İzmir'in Bornova ilçesindeki Suphi Koyuncuoğlu Ortaokulu, Türkiye'deki yayın evi özelliğine sahip ilkokulu olarak 5'inci kitabını bastı. Diğer yayınevlerinin aksine atasözleri ve deyimleri alfabetik bir dizin oluşturmaktansa tematik olarak derleyen okul, 2010 yılından bu yana 5 kitap yayınladı. Atasözleri ve Deyimlerle İnsan Atlası, Atasözleri ve Deyimlerle Hayvanlar Alemi, Atasözleri ve Deyimlerle Bitki Dünyası, Atasözleri ve Deyimlerle Coğrafya isimli ilk 4 kitabın ardından 5'inci kitap unutulmaya yüz tutan masallara ayrıldı. Okulun Türkçe Öğretmeni Abdülkadir Karaali ve Bilgisayar Öğretmeni Zeynep Yağmur önderliğinde 6. sınıf öğrencileri birebir röportaj yaparak unutulmaya yüz tutmuş masalları derledi. Yapılan röportajlar sonucu yeniden yazılan yaklaşık 50 masal kitapta yerini aldı. Gerçekleştirilen proje ile ilgili konuşan Abdülkadir Karaali, çocukların araştırmacı yönünü ortaya çıkarttıklarını belirterek, "Çocukların kendi kültürüne karşı olan ilgisi de arttı. Hepsi birer muhabir gibi araştırma yaptı. Sonra yazar gibi bu masalları yeniden derledik. Unutulmaya yüz tutan masallarımızı gün ışığına çıkarmış olduk" dedi. 

20 yıl önce Fransızların 'Temalaurus' adında bir ansiklopedi için çalışma başlattıklarını ancak yarıda kaldığını belirten Karaali, " 'Tematik Derleme' uygulamamızın bilişim teknolojilerindeki yakın karşılığı 'açık kaynak kodlu işletim sistemleri'dir. Yani herkese açık, katkı konulabilen, ekleme yapılabilen, geliştirilebilen, zenginleştirilebilen bir alt yapı olanağı sunmaktadır. Bizim derleme yaptığımız konu başlıkları; başka okullar ya da öğrenciler tarafından geliştirilmeye açıktır. Zaten bu konuda okulumuzla işbirliği yapmak isteyen birçok ilçe ortaokulumuz bulunmaktadır" diye konuştu.

Tematik derleme yöntemi ile ülkemizdeki ve dünyadaki ilk ve tek atasözleri, deyimler sınıflandırması yapıldığını belirten Karaali, şöyle dedi:

"Proje paydaşı öğrencilerimiz internet, basılı ürünler ve kaynak kişilerden yararlanarak yaptıkları araştırma, inceleme, sınıflandırma ve derleme çalışmaları ile bilimsel yaklaşımı öğrendiler. Uygulama projesine katılan tüm paydaşların öğretmen, öğrenci, okul müdürünün telif hakları eşit oranlarla güvence altına alındı. Bu çalışmalar sırasında öğrencilerimizin 'Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nu yaşayarak öğrenmesini de sağlamış olduk" dedi. 

Yarın (Salı) okulda düzenlenecek imza gününde çocuk yazarlar okurlarıyla buluşarak kitaplarını imzalayacak. Okulda saat 10.00'da yapılacak imza gününün herkese açık olduğu belirtildi. (DHA) 

 
Erdoğan'dan Şükür ve Erdem kararına ilk yorum
 
Sosyal medyada PKK/KCK propagandasına 4 tutuklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Halkapınar karbeyaz oldu
İzmir'de, Halkapınar'nda yol kenarına geçen yıl dikilen süs armutu ağaçları ...
Kutluay çiftinin boşanma davasında tanıklar dinlenildi
Eski milli basketbolcu İbrahim Kutluay ile eski manken Demet Şener Kutluay ...
'İş Batırdım Geceleri-Fuckup Nights İzmir' hız kesmiyor
İzmir’in ve Ege bölgesinin önde gelen Girişimcilik ve Network platformu ...
 
Koşucular Selçuk'taki parkurlara hayran kaldı
Selçuk Efes Ultra Maratonu ilk kez 18 Mart Cumartesi günü düzenlendi. ...
İzmir 'Kalplerimiz Bir' projesi için tek yürek!
İzmir sanat, spor, siyaset ve cemiyet hayatının tanınmış isimleri “Kalplerimiz ...
Serdar Ortaç şarkı verdi yarış atı aldı!
Yıllardır yaptığı parçalarla pop müzik listelerinin zirvesinden düşmeyen ...
 
İzmir'in yüksek kesimlerine kar sürprizi
İzmir'in Tire, Bayındır, Ödemiş, Kiraz, Kınık ve Bergama ilçelerinin yüksek ...
Angelina Jolie 'hoca' oldu!
Angelina Jolie’nin misafir öğretim görevlisi olarak London School of Economics’te ...
E.Özgörkey'den eğitime büyük katkı
Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin Ekim 2017’de ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ölmeyen aşk!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva