HABERLER>YAŞAM
13 Mayıs 2019 Pazartesi - 09:56

İzmirli Nafia teyzenin büyük azmi... 64 yaşında okuma yazmayı söktü

İzmir'in Bornova ilçesinde yaşayan ve yıllardır görme engelli eşine yardım ettiği için evden uzun süre ayrılamayan Nafia Aygün (64), Bornova Halk Eğitim Merkezi'nden gönderilen öğretmen ile 2 ayda hayali olan okuma yazmayı öğrendi. Torunlarını okula götürdüğünde sıraları koklayacak kadar okuma aşkı olan Nafia Aygün'ün artık görme engelli eşiyle daha rahat gezebilecek.

İzmirli Nafia teyzenin büyük azmi... 64 yaşında okuma yazmayı söktü

Bornova'da yaşayan 4 çocuk annase Nafia Aygün, yaklaşık 20 yıl önce 'tavuk karası' olarak bilinen gece körlüğü hastalığı nedeni ile tamamen görme engelli olan Kurban Aygün'ün (66) her an yanında durarak onun gözleri oldu. Küçükken okula gidemediği için okuma yazma bilmeyen Nafia Aygün, Bornova Halk Eğitim Merkezi'nde okuma- yazma derslerinin verildiğini duyunca başvurdu. Görme engelli eşine bakmak zorunda olduğunu da ileten Aygün, evde eğitim almayı talep etti. Talebinin kabul edilmesiyle evde öğretmeni Nuray Toga'dan 2 aydır eğitim alan Nafia Aygün, okuyup yazmayı öğrenerek yıllardır kurduğu hayalini gerçekleştirdi.

Dolmuş, otobüs yazılarını ve hastanedeki numara ve yazıları okuyamadığı için zorlandığını belirten Aygün, okuma öğrendikten sonra artık eşiyle kolayca yolculuk yapabildiğini söyledi. Kızı Bilge Bayram (40) ve ikinci sınıfa giden torunu Mert'in (8) de kendisine yardımcı olması ile evde keyifli vakit geçiren Aygün, çalışma azminin bitmediğini ve kendini daha çok geliştirmek istediğini söyledi. Aygün, "Hayalim okuma ve yazmamı daha çok geliştirdikten sonra eşime gazete ve kitap okuyabilmek, dışarı çıkmadan da iyi vakit geçirebilmesini sağlamak" dedi.



'TORUNLARI OKULA GÖTÜRDÜĞÜMDE SIRALARI KOKLUYORDUM'
12 çocuklu bir ailede büyüdüğünü ve okula gidemediğini belirten Nafia Aygün, okuma hayalini yıllardır kurduğunu, torunlarını okula götürdüğünde sıraları kokladığını belirterek, şöyle dedi:

"Kendimi bildim bileli okumayı çok istiyordum. Torunları okula götürdüğümde sıraları kokluyordum. 'Acaba bir gün gelecek de ben de bu sıralara oturabilecek miyim?' diye düşünüyordum. Hayalimi gerçekleştirdim ve öğrendim. Allah herkese nasip etsin. Çok mutluyum, çok sevinçliyim. Allah'a çok şükür. Hedefim daha fazla öğrenmek. Eşim görme engelli, ona gazete, kitap okumak istiyorum. Onu dışarı çıkarıp gezdiriyorum ama araba bilmiyorum, dolmuş bilmiyorum, okuyamadığım için çok zorlanıyordum. Şimdi artık kolayca dışarı çıkıp bir yerlere gidebiliyorum. Derslere devam etmek istiyorum. İnşallah bir kitap alıp, şu koltukta oturup okumak istiyorum, çok hevesim var."

Nafia Aygün'ün yaşı nedeniyle öğrenmesinin zor olduğunu fakat çok cesaretli olduğunu vurgulayan Öğretmen Nuran Togu, "Zorlanmasına rağmen, çok azimliydi. Uğraştı ve öğrendi, azmi de devam ediyor. Ders sırasında da eşinin ihtiyaçları olduğunda ara veriyorduk. Sadece okuma yazma değil, onun dışında sorumlulukları olmasına rağmen çok gayretliydi. Benim için de güzel bir deneyimdi onun bu başarısını görmek" dedi.



'ANNEMLE GURUR DUYUYORUM'
Aygün'ün 8 yaşındaki torunu Mert Bayram, “Anneanneme boş zamanlarımda yardım ediyorum. İlerde anneannemin bana derslerimde yardımcı olmasını isterim" dedi. Eşi Kurban Aygün ise "Eşimin okuma yazma öğrenmesinden çok memnunum. Ben onsuz bir yere çıkamıyorum. Çarşıya gittiğimizde çok zorlanıyorduk, herkese soruyorduk. Bir dolmuşa bineceğimiz zaman sormak zorunda kalıyorduk. Ben göremediğim için ve hanım da okuyamadığı için bayağı bir zorluk çekiyorduk. Hiç olmazsa şimdi bir yere gittiğimizde okuyor, söylüyor, daha kolay hallediyoruz işlerimizi. Eşim bana evde gazeteden haberleri okusa, bir roman okusa çok iyi olur benim için de" diye konuştu. Kızı Bilge Bayram (40) ise "Annem hep bize ve babama destek oldu, yardımcı oldu. Kendi istekleri ve arzuları hep arka plandaydı. Fakat kendi hayallerinin farkına varması ve bununla ilgili bir şeyler yaptığını görmek çok güzel bir duygu. Annemle gurur duyuyorum" dedi. (DHA)

 
Organik Kozmetik Ürünler, EKOLOJİ İzmir Fuarı’nda konuşulacak
 
Bugün başladı: Cumhuriyet tarihinin en büyüğü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Dondurma Gaymak'taki oyuncunun çarpıcı hikayesi... O yılın annesi!
'Dondurma Gaymak'taki oyuncunun çarpıcı hikayesi... O yılın annesi!
Mehmet KARABEL yazdı... Neden oyuncakla büyüyen çocuk kalmadı?
Mehmet KARABEL yazdı... Neden oyuncakla büyüyen çocuk kalmadı?
'Para çiçeğiyle' harçlık biriktiriyor
İlkokul öğrencisi 9 yaşındaki Zeynep Molla, ailesiyle birlikte binbir ...
 
Hediyelik ürünlerle uzakları yakın ediyor
İzmir'de yaşayan iki çocuk annesi ev kadını Demet Günaydınlar (44), kasnaklara ...
Ekmek Teknesi'nin oyuncusu İzmir'de hayatını kaybetti
Bir süredir İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde kanser tedavisi ...
İzmirli Kader'in 'kaderi' böyle değişti
İzmir'de ailesiyle yaşarken 12 yaşında evden kaçan, uzun yıllar sokaklarda ...
 
Efes'te Aziz Yuhanna için ayin
Selçuk ilçesindeki Aziz Yuhanna Bazilikası'nda, Aziz Yuhanna'nın ölüm ...
İzmir'de ramazan davulcuları görevine başladı
İzmir'de ramazan ayının gelmesi ile birlikte davulcular görevine başladı. ...
İzmir'de ilk teravih namazı
Ramazan ayının başlangıcı olan ilk teravih namazı nedeniyle İzmirliler bu gece camileri doldurdu.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva