HABERLER>GÜNCEL
8 Şubat 2019 Cuma - 18:13

İzmirli mimarların başkanından net mesaj: Tarihi alanda gökdelen mantıklı değil!

İzmir’de yapılması planlanan ve mahkemelik olan gökdelen projesi ile ilgili itirazlarını sıralayan Mimar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, “Agora’nın yakınında, Kemeraltı dokusunun hemen yakınında, daha yeni Konak’ta yapılan bir inşaatta toprak altında Roma dönemine dair kalıntılara rastlanan bir alanda, bu kadar yüksek katlı yoğun bir yapılaşmaya izin vermek mantıklı gelmiyor bize” dedi.

İzmirli mimarların başkanından net mesaj: Tarihi alanda gökdelen mantıklı değil!

EGEDESONSÖZ- Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, SonSöz TV’de yayınlanan ‘Günaydın Ege’ programına katıldı.

Programda kent merkezinde yapılmak istenen ve mahkemelik olan gökdelen projesi yanı sıra kentsel dönüşüm, İnciraltı’nın planlanması ve belediye seçimleri ele alındı.

‘BUNUN ADI RANT!’
Dünyada ve ülkemizde uygulanan yeni liberal politikaların kent ve kent kültürünü olumsuz yönden etkilediğini, İzmir’in de bundan payını aldığını belirten Alpaslan,  “genelde rant üzerinden kendini var etmeye çalışan bir sistem bu. Elde edilen rantın belli odaklarda, belli gruplarda toplanmasına dayanan bir sistem. 15-20 yıldır bu sistem kendini dayattıkça, kentlerde de bunun alt açılımları ortaya çıkmaya başlıyor. Dolayısıyla bahsettiğimiz liman konusundaki gelişmeler, kentin yoğun yapılaşması, kent merkezindeki yüksek yapılaşma gibi sorunların hepsi bu üst ölçekli gelişmelerin birer yansımaları. Yoksa bireysel kararlar veya hatalar şeklinde ortaya çıkmıyor” dedi.

‘MANTIKLI DEĞİL’
İzmir’de tartışmalara neden olan yeni gökdelen projesine yaptıkları itirazın gerekçelerini sıralayan Başkan Alpaslan, “Çankaya, Basmane ve Konak bölgesi aslında dünyada çok az kentte rastlanan bir tarihi katmanlaşmaya sahip. Dünyada her kentte böyle bir ayrıcalık yok, buna sahip olduğumuzu bilmek çok önemli. Dolayısıyla böyle bir alanda yapılaşma kararlarının çok dikkatle verilmesi gerekir, gelişigüzel kararlar verilemez. Dolayısıyla Agora’nın yakınında, Kemeraltı dokusunun hemen yakınında, daha yeni Konak’ta yapılan bir inşaatta toprak altında Roma dönemine dair kalıntılara rastlanan bir alanda, bu kadar yüksek katlı yoğun bir yapılaşmaya izin vermek mantıklı gelmiyor bize.

‘ALT YAPI KALDIRMAZ’
Öncelikle Konak, Basmane, Çankaya bölgesi bu ölçekte bir yoğunlaşmayı kaldıracak bir kentsel altyapıya sahip değil. Bugün zaten gerek trafik gerek diğer donatılar konusunda ciddi sıkıntılar yaşayan bir bölge, bir de buna böyle bir yapıyı eklemek var olan sorunları daha da büyütecektir.

‘SİLUETİ BOZAR’
İkinci olarak ise böyle tarihi bir alanda siluet çok önemlidir. Biz böyle bir yapının gerek denizden gerekse diğer yönlerden kentin siluetini çok ciddi şekilde bozacağını düşünüyoruz.

“PLANLARA UYGUN DEĞİL”
Öte yandan kente yapılacak her projenin planlara uygun olması gerekir. Şu an tasarlanan ve ruhsat için başvuruda bulunulan proje planlarla uymamaktadır. Şu an 1/5000 planına uymayan bir projeyle karşı karşıyayız. Dolayısıyla bu anlamda da planlanan gelişmeyi de bozacağı için doğru olmadığı görüşündeyiz” dedi.

İnciraltı Planı’nda yer aldığı belirlenen yapı yoğunlaşmasına da itiraz ettiklerini söyleyen Alpaslan, “Biz sadece bilimsel açıdan bakış açımızı söyleyebiliriz. Oranın kurumların yaptığı araştırmalar ve hazırladığı raporlarla, tarımsal niteliği korunması gereken bir dokuda olduğu sonuçları karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla bu yapıdaki bir alanı yapılaşmaya açmak doğru bir karar olmayacaktır görüşündeyiz. Ancak gerek belediyenin gerekse merkezi idarenin hazırladığı planlarda çok yoğun yapılaşmalar öngördüğünü gördük ve her zaman da buna itiraz ettik” dedi.

‘İZMİR’İ DUBAİ YAPACAĞIZ’ SÖYLEMLERİNİN OLMAMASI MUTLULUK VERİCİ’
Geçtiğimiz belediye seçimlerine vaatlerde bir olumluluk gördüklerini anlatan Alpaslan,  “Adaylarımız çeşitli zamanlarda bize danışıyorlar ama bu somut proje odaklı olmuyor. Ancak adayların projelerine katkı sunmak bizim görevimiz gibi gelmiyor bana. Ancak şu konuda biraz umutluyum, daha önceki seçimlerde daha fazla projeler ortaya saçılırdı. ‘İzmir’i Dubai yapacağız’, ‘Çeşme’yi gökdelenler bölgesi yapacağım’ diyen adaylar vardı. Bu tip projeleri duyunca endişeleniyorduk. Şehirleşmenin böyle bir şey olmadığını anlatmaya çalışıyorduk. Ancak bu dönem daha az proje sunuluyor, ben de bundan oldukça mutluyum. Bu dönemde adaylar daha çok yönetim modeli üzerinden kendilerini tanıtmaya çalışıyorlar ve ben bunu doğru buluyorum.

‘BAKANLIK DÖNÜŞÜM KONUSUNDA ÖZELEŞTİRİ YAPTI’
Kentsel dönüşüm konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da bir özeleştiri yaptığını belirten Alpaslan, “Kentsel dönüşüm projeleri eninde sonunda ekonomiye dayanıyor. Halkı mağdur etmeden, yerinde dönüşüm yapmalısınız. Dolayısıyla da ortaya bir hak doğuyor. Bunun üzerine oradaki dönüşüm maliyetini karşılayabilecek ekonomik yapıya sahip olmalısınız. Bu ekonomik yapı genel olarak inşaat metrekaresi arttırılarak karşılandı. Ancak bu hiç sağlıklı bir sonuç doğurmadı. Yoğunlaşan ve yükselen yapılarla istediğimiz kentsel çevrelere ulaşamadık. Kentsel dönüşüm mutlaka yapılmalı ancak daha sağlıklı bir ekonomik model bulmalıyız. Dönüşümün maliyetini, inşaat alanını arttırarak karşılamanın çok sağlıklı sonuç vermediği görüldü. Geçen günlerdeÇevre ve Şehircilik Bakanı da bu konuda öz eleştiri içeren olumlu bir açıklama yaptı” dedi.

 
CHP adayı Oğuz'dan miting gibi açılış!
 
Ünlü şarkıcı Atilla Taş'a tahliye kararı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
E.ESKİCİ 9 Şubat 2019 Cumartesi 16:09

SAYIN ALPASLAN BEY İNCİRALTI İLE İLGİLİ SÖYLEDİKLERİNİZİ TAKİP EDİYORUM. ÇOK MERAK EDİYORUM ACABA SİZ MAKAM ODANIZDAN ÇIKIP ORADAKİ İNSANLARLA HERHANGİ BİR TEMAS KURDUNUZ MU? ORADAKİ TARIM YAPMAYA ÇALIŞAN İNSANLARLA TOPRAKLARIN VERİMLİLİĞİ TARIMSAL SUYUN KALİTESİ İLE İLGİLİ BİR BİLGİ ALDINIZ MI? HİÇ ZANNETMİYORUM. ÇÜNKÜ BU SORULARIN CEVABINI BİLSEYDİNİZ BURADA TARIM YAPILAMAZ OLDUĞUNU BİLİRDİNİZ. OLAYLARA MADEM ÇOK BİLİMSEL YAKLAŞIYORSUNUZ BU BÖLGEDEN TOPRAK VE SU ANALİZİ YAPTIRMIŞ OLSAYDINIZ BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE KONUŞURDUNUZ. HERKEZ TUTTURMUŞ YEŞİL DİYE GİDİYOR SİZE TAVSİYEM BİR GÜN TELEFERİK DAĞINA ÇIKIP BÖLGEYE TEPEDEN BAKMANIZ. BU ALANIN YARISININ NAYLON KAPLI OLDUĞUNU YANİ SERA ALANI OLDUĞUNU GÖRECEKSİNİZ DİĞER YARISININDA YARISININ BOŞ TARLA OLDUĞUNU GÖRECEKSİNİZ YEŞİL DİYE İSİMLENDİRDİĞİNİZ 4/1 DE GELİR GETİRMEYEN ÜRETİCİYE HER YIL ZARAR ETTİREN NARENCİYE BAHÇELERİ OLDUĞUNU GÖRECEKSİNİZ SİZ VE SİZİN GİBİ ENTEL GÖRÜNÜMLÜ DANTELLERİN BALKONUNDAKİ SAKSIDA ÇİÇEK BİLE YETİŞTİREMEYEN ADI ÇEVRECİ OLAN ÇEVRECİLERİN, İZMİRİN GELİŞMESİ ÖNÜNDE BİRER ENGELSİNİZ. BU ALAN DOĞRU PLANLANA BİLİR İSE ŞU ANDAKİ YEŞİLLİĞİN KAT VE KAT FAZLASI İZMİRE KAZANDIRILABİLİR. BU NASIL OLUR DİYE MERAK EDERSENİZ BURADAKİ TOPRAK SAHİPLERİNİ BİR BÖLGEDE YÜSEK KATLI YAPILAŞMA İZNİ VERİP YANİ YAPILAŞMAYI DİKEYE VERİP DAHA ÇOK YEŞİL ALAN YARATILABİLİR. BELKİ BU YAZILANLARI VİCDANLI VE MANTIKLI BİRİLERİ DUYARDA BU ALAN GÜZEL İZMİRE KAZANDIRILABİLİR. HAYATINDA HİÇBİR FİDAN BİLE DİKMEMİŞ İNSANLARIN KENDİLERİNİ YEŞİLCİ OLARAK GÖRMELERİ VE KONUŞMAYA BAŞLADIĞINDA MANGALDA KÜL BIRAKMAMALARINI YILLARCA TAKİP ETTİK. ARTIK YETER DÜŞÜN İZMİRİN YAKASINDA ! ARAZİLERİ OLMADIĞI HALDE BAŞAKLARININ MALINDA TASARRUF SAHİBİ OLMAYA ÇALIŞMALARI ACİZLİĞİN VE MAL DÜŞMANLIĞININ EN BÜYÜK GÖSTERGESİDİR.

Yorumu oyla      5      5  
22.30 9 Şubat 2019 Cumartesi 09:10

Bu yorumları Izmir'de oturanlar okuyor. Bu yazdığına belki hiç Izmir'e gelmeyenler inanır. Dediğin bölgeler zaten içice geçmiş.

Yorumu oyla      5      7  
Vatandaş 8 Şubat 2019 Cuma 22:30

Evet özellikle o bölgenin her yanından tarih fışkırıyor sanki... Agora, Kemeraltı neresi, Çankaya neresi. Siz önce gecekondu dağları hakkında ne önerileriniz var onu anlatsanıza...

Yorumu oyla      10      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de kadın yolcudan şoföre dayak!
Karabağlar ilçesinde, kendisini taciz ettiğini düşünerek darbettiği minibüs ...
Üzerine televizyon düşen Minik Elçin öldü
Şanlıurfa'da evde oyun oynarken üzerine televizyon düşen bir buçuk yaşındaki ...
Ziraat Odası Başkanı, başından vurulmuş halde ölü bulundu
Adana'da geçtiğimiz pazar günü yapılan seçimlerde Ceyhan Ziraat Odası ...
 
FETÖ sanığına ceza yağdı
İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ...
Sedat Peker ifade verdi: Konuşmamın arkasındayım
Ataşehir’de yaptığı konuşma nedeniyle, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ...
Baba ve oğlu aynı köye muhtar adayı olunca...
Bursa'nın Orhangazi ilçesi Heceler Köyü'nde baba ve oğlu aynı köye muhtar ...
 
Misafirliğe gelen ablasının evinden altın çaldı
Adana'da kendisine misafirliğe gelen ablasının evine giderek 80 bin liralık ...
İzmir'de rüşvete suç üstü! Neye uğradığını şaşırdı
İzmir'de mahkemelerde bilirkişilik yapan bir akademisyen, polisin düzenlediği ...
İzmir’de dev kaçak göçmen operasyonu: Şebekenin kasası dansçı çıktı!
Yeni bir yaşam umuduyla yollara koyulan düzensiz göçmenleri para kazanma ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva