HABERLER>EKONOMİ
14 Eylül 2020 Pazartesi - 15:19

İzmirli kantinciler isyanda: Esnafa ‘sabır’ diyecek gücümüz kalmadı!

İzmir Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Rasim Topçu, yüz yüze eğitimin başlayacağı dönemde kantinlerin açılma ihtimalini sıfır olarak gördüğünü söyledi. Topçu, "Talebimiz neydi bizim. Okullar açılanana kadar borçlarımız ertelensin, kira yardımı yapılsın ve asgari geçim şartları sağlansın. Başka bir işler kurabilmek adına bize uzun vadeli krediler verilsin, bir kısmı ise hibe olarak verilsin istiyoruz. İnanın ki çok şey istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

İzmirli kantinciler isyanda: Esnafa ‘sabır’ diyecek gücümüz kalmadı!

Oktay GÜÇTEKİN/EGEDESONSÖZ- Koronavirüs pandemisi sonrası okulların kapatılması ile birlikte dükkanları kapanan kantinci esnafının meraklı bekleyişi sürüyor. Yüz yüze eğitimin başlayacağı haberleri sonrası umutlanan ancak açıklanan sistem sonrası hayal kırıklığı yaşayan  kantinciler de umutlar tükenmiş durumda. Konuyla ilgili gazetemizin sorularını yanıtlayan İzmir Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Rasim Topçu 21 Eylül'de başlaması planlanan yüz yüze eğitim de kantinlerin açılma ihtimalinin 0 olduğunu söyledi.

Topçu, yüz yüze eğitim ile ilgili şunları söyledi;

"Kantinlerin açılma ihtimali hemen hemen sıfır.  Zaten okullarda yüzü yüze eğitim ilkokul 1'nci sınıflar ile başlayacak. Haftada 1 gün ve 1 hafta süre ile bu şekilde devam edecek. 2'nci hafta 2'şer saat yine ilkokul 1'nci sınıflar… Bununla ilgili endişelerimiz şu; Sadece bunlarla ilgili endişemiz şu; ilkokullarla birlikte sadece kantinlerimizin yüzde 5'i, 6'sı açılacak. İlkokulda 4 sınıfımız var sadece 1'ncı sınıflar haftada 1 gün açılacak… Bunu açılma olarak kabul etmemek lazım. Kantinci zaten gitse kendi yevmiyesini kurtaramayacak, KDV'sini kurtaramayacak. Bağkur'unu, SSK'sını verecek belki kira istenecek. Bu zaten kantinlerin açılmayacağı anlamına gelir ki zaten biz bunu böyle algılıyoruz."

17'NCİ AY DA OLABİLECEK GİBİ GÖRÜNÜYOR
Sadece ilkokul 1'lerin açılacağını söyleyen Rasim Topçu kantinlerin kapalı olduğu sürenin 17 ay bile olabileceğini söyledi. Topçu  "Türkiye'deki pandeminin yaygınlaşma oranına bakınız. İnsanların duyarsız olması veya insanların tedbirsiz olması nedeniyle, toplu düğünler, farklı mekanların açılması insanlarımızın yeteri kadar uyarılara dikkat etmemesinden kaynaklı olarak pandemi Türkiye'de pik yapmış durumda. Bütün hekimlerimizi ve bilim adamlarını izliyoruz bu süreçte kantinlerin ve okulların açılması ile salgını iyice arttırması endişesi ile yüz yüze. Okulların açılması vakaların çok büyük oranda artacağı anlamına gelir. Okullar açılsa dahil sadece günlük 1-2 saat kritik sınıfların açılacağını ancak kantinlerin açılmama ihtimali var. Kantinlerin kapalı olduğu süre içerisinde 7'nci ay içerisindeyiz ancak 17'nci ay da olabilecek gibi görünüyor böyle devam ederse" dedi.

ARTIK SABIR TAŞTI
Kendilerinin vatandaşlık görevlerini sonuna kadar "En üst perdeden de sessimizi duyurmaya çalışıyoruz. Kantinciler Odası Güç Birliği Platformu var. Bu oluşum TES Başkanı ile sesimizi hükümetin her kanadına duymaya çalıştı. Artık biz şunu hükümetimizden görmek istiyoruz. Biz çalıştığımız süre içerisinde 20 milyon öğrenciye hizmet ediyoruz. Okullarımıza çok ciddi kira vererek okul aile birliklerini çok ciddi bir biçimde rahatlatıyoruz. Diğer taraftan katma değer'den tutun vergisine kadar istihdama kadar devletimize yardımcı olduk. Biz vatandaşlık görevlerimizi sonuna kadar yerine getirdik. Şimdi bizden kaynaklanmayan nedenlerden kaynaklı ülkemizin sosyal devlet olmasından dolayı devletimizden şunu istiyoruz; Biz normal zaman diliminde her türlü vatandaşlık ödevimizi yerine getirdik. Şimdi bizden kaynaklanmayan nedenlerle iş yerimizi kapalı. Eşten dosttan borç alarak bu süreci geçirdik. Bundan sonra ne bize kimse borç verecektir. Pandemiden dolayı iş sahası daraldı ne iş bulabiliyoruz. Ayrıca biz ailece çalışıyoruz ve ailenin tüm fertlerinin çalışmadığı ortamda bir evin geçinebilmesi gerçekten imkansız… Esnaf grubu gerçekten ağlamak üzere. Artık sabır taştı" diye konuştu.

DENİZ BİTTİ KARA GÖZÜKTÜ
Pandemi sürecinde devletten çok şey beklemediklerini söyleyen Rasim Topçu, kendilerine sahip çıkılması gerektiğini belirtti. Topçu "Talebimiz neydi bizim. Okullar açılanana kadar borçlarımız ertelensin, kira yardımı yapılsın ve asgari geçim şartları sağlansın. Başka bir işler kurabilmek adına bize uzun vadeli krediler verilsin, bir kısmı ise hibe olarak verilsin istiyoruz. İnanın ki çok şey istemiyoruz. Hükümetimizin, devletimizin 20 bin kantin isletmecisini bu desteklerle koruması hiçte uzak bir ihtimal değil. Vatandaşına sahip çıksın istiyoruz. Deniz bitti kara göründü bizim meslek adına. Ucu açık bir şekilde kapalı olan iş yerinin ümitsiz bir işyerinin bekleyişi son bulsun istiyoruz.  Çalışma Bakanlığımız, Hazine Bakanlığı ve hükümetimizin her  kanadı bize kol kanat gelsin istiyoruz" dedi.

1-2 YIL KANTİNLERİN AÇILACAĞINDAN EMİN DEĞİLİM
Pandemi sürecinde kendilerine yönelik hiçbir adım atılmadığını söyleyen Rasim Topçu, bundan sonraki süreçte kantinciler adına hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söyledi. Topçu "Bu süreçte kantincilere yönelik hiçbir adıma atılmadı. Kantincilere yönelik hiçbir adım atılmadı. Sadece sözleşmemizde yer alan 1 madde de kantinciler çalışmadığı sürece kira ödemez maddesinden kaynaklı olarak çalışmadığımız sürenin kirasını ödemedik. Zaten ödeyeceğimiz durumumuzda yoktu. Birçok esnafımızda ümitsizliğinden kaynaklı olarak sözleşmesini feshetti etmeye de devam edeceklerdir.

Bu süreçte aygın olan bir laf vardı hiçbir şey eskisi gibi olmayacak diye... Bizim de kantinler için bu geçerli. Artık bizim için hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. 1-2 yıl bu kantinlerin olacağından ya da kulların açılacağından da emin değilim ben. Bu uzaktan eğitim devam edecek. Çünkü pandeminin çok kısada dünyamızı terk etmeyeceği gözüküyor. Kantinlerin artık açılacağı hususunda, açılsa dahil verimli bir şekilde çalışma hususunda endişelerim var. Kantincilik eski kantincilik gibi olmayacak, yeni bir yapılanma içinde olacaktır.

Esnafımız bizden umut bekliyorlar. Biraz sabır diyecek yüzümüz kalamadı. Ümitsizlik aşılamak istemiyorum ancak hükümetimizin bizim sesimizi duyup artık ihtiyaçlarının sonuna geldikleri bir nefes bir umut olsun istiyoruz. Bu insanlarımızın öyle ya da böyle hayatlarının devam ettirecek koşulların sağlanmasını istiyoruz" diye konuştu.

 
CHP'li Serter'den AK Partili Nasır'a: Orası kupon arazi değil, halkın alanı!
 
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan öğrencilere yardımcı set
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Varank: Sanayi üretiminde ilk 3'teyiz!
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Aylık bazda tüm alt kalemler ...
Pandemi girişimciliği: Kiralık sandalye!
Salgın döneminde vatandaşların kalabalık ve kapalı ortamlar yerine park ...
Mobilya sektöründe çalışacak 100 bin işçi aranıyor!
Mart, Nisan ve Mayıs aylarında koronavirüsten olumsuz etkilenen mobilya ...
 
Moody's Türkiye'nin kredi notunu düşürdü!
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin kredi notunu ...
CHP’li Kılıç’tan kırtasiyede ‘KDV düşürülsün’ çağrısı!
CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, 2020-2021 eğitim-öğretim ...
Avrupa Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmedi
Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentileri doğrultusunda faiz oranlarında değişikliğe gitmedi.
 
Tariş, kuru incir alım fiyatını ortalama yüzde 30 artırdığını açıkladı
Tariş İncir Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ...
Giyimcilere uğrayan bile yok: Korona pazar yerlerini vurdu!
Pandemi sebebiyle pazar müşterisinde düşüşe neden oldu. Pazarcılar cirolarının ...
Kritik işsizlik rakamları açıklandı!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran 2020'ye ilişkin iş gücü istatistiklerini ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva