HABERLER>EKONOMİ
17 Mart 2021 Çarşamba - 13:43

İzmirli kahvecilerden pastalı isyan! 'Battığımız için eğlenmeye başladık'

İzmir Kahvehaneciler Odası yönetimi 1 yıldır kapalı olan ve kontrollü normalleşme sürecinde tekrar açılan işletmelerin durumu ile ilgili "pastalı" açıklama yaptı. Oda Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, "Şu an esnafımız sadece çay satmakta ancak bu da tatmin etmemekte. Bu anlamda kapanma olursa biz tamamen biteriz, batarız… 1 yıllık dönem içerisindeki  battık öldük diyoruz, biz bunun anısına helva değil pasta keseceğiz. Battığımız için eğlenmeye başladık" dedi.

İzmirli kahvecilerden pastalı isyan!  Battığımız için eğlenmeye başladık

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Kahvehaneciler Odası, koronavirüs pandemisi nedeniyle uzun süredir kapalı kalan ve açılma dönemlerinde dahil oyun yasağı olduğu için iş olanakları azalan kahveciler esnafı, pandemi ile geçen 1 yılı anlatmak amacıyla basın toplantısı düzenledi.

Oda başkanı İsmail Hakkı Kırdı, koronavirüs nedeniyle kapalı olan işletmelere yapılan maddi desteklerin yeterli olmadığını birçok iş yerinin mağduriyetinin olduğu, kapalı olan mekânların ayrıca vergi, sigorta muhtasar ödeyemeyecek durumda olduklarını ve bir an önce vergilerin ertelenmesini talep ettiklerini açıkladı. Kırdı ayrıca, kapalı olan iş yerlerine hala katı atık bedeli gelmekte bunun için kanunda düzeltme yapılmasını istediklerini aktardı.

YARDIMLAR YETERLİ DEĞİL
Düzenlenen basın toplantısında konuşan İzmir Kahvehaneciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, belediyelere çağrıda bulundu. Kırdı "Bir yıldır kapalı olan kahvehane internet ve oyun salonlarının bilançosu ile ilgili. Devletimizden de taleplerimizi aktarmak istiyoruz. 1 yıldır kahvehanelerin bir kısmı kısa bir süre açıldı ancak sona kapanmıştı. Kahvehanelerde oyun oynanmadığı için işlerini yapamamıştı. Bu anlamda kahvehanelerin açılmamasının hiçbir yararı olmadı aksine zararı oldu. Biz bu süreçte elektrik kira su faturası gibi giderlerimizi ödemek zorundayız Biz bu 1 yıllık zaman içinde 5 yıllık olan gelirimizden bir yılımızın sararını ödememiz mümkün değil. Bizler çok ufak paralar ile paralar kazanan ve evine ekmek götüren, geçimini sağlayan esnaflarız.  Bizim devletten taleplerimiz var. Bu hastalığın var olduğunu kabul ediyoruz ancak anayasanın 173'ncü maddesine göre devlet esnaf ve sanatkarlarını korur maddesi var. Bu maddeye dayanarak diyoruz ki, biz devlete vergi ödedik, istihdam yarattık… Şimdi sıra sizde. Sizin zamanınız. Sağ olsunlar bize destek verildi ancak yeterli değil. Biz 5 bin TL'lik kira ile birlikte bir destek verildi. Ancak bu destek yeterli değil. Kapalı olan dönemler içerisinde kısa çalışma programı çalışması adı altında, işçiye memura ödeme yaptınız bu devlette vergisini veren, istihdam veren esnafa bu kadar bir destek yeterliyse bu konuyu sizlerin vicdanınıza bırakıyoruz" dedi.

OYUNLARI AÇIN, HES KODU İLE MÜŞTERİLERİ ALALIM
Sözlerine belediyelerde çağrıda bulunarak devam eden Kırdı, "Kahvehaneci esnafı çok zor durumda. Vergi affı çıkardınız, taksitlendirme yaptık ancak kahvemizde iş yapamıyoruz, oyun oynatamadığımız sürece insanlar kahvelere gelemiyor. Memuru işçisi patronuna kızıp gelip kahvede oturup çay içip okey oynayıp, moralini düzeltmiş şekilde evlerine gidiyor. Kahvehanelerin psikolojik bir görevi var. Kahvehaneler yer altına girdi. Oralar farklı. Bunları bizlerle bir tutmayın, oralar kumarhane. Biz diyoruz ki oyunları açın, bizde HES kodu ile alalım müşterilerimizi. Biz de sağlığımızı ve çocuğumuzu düşünüyoruz. Bizim de işletmelerimizde oyunların serbest kalmasını ve kurallara uyarak çalışmak istiyoruz. Kapalı olan dönemler içerisinde kapalı kahvehaneye 5 TL su parasına 460 TL katı atık bedeli geliyor. Hangi vicdana kitaba uyar? Birisi çıkıp bana açıklama yapsın. Ben bunu belediye başkanımıza da söyledim. Bütün ilçe başkanlarına sesleniyorum. Katı atık bedelleri ile ilgili konuyu meclislerinize getirin, eğer iade yapmıyorsanız faturalardan bunu düşün. Sizler yarın öbür gün siyaset yapmak içi o kahvehanelere geleceksiniz, bunları yapın ki sonra kırmızı kart görmeyin. Kapalı olan sürelerde katı atık bedellerinin yeni gelecek olan bedellerden düşmesini talep ediyoruz. Devletimizin yapmış olduğu yapılandırmalardan dolayı kahvehanelerimiz kapalı. Bu yapılandırmanın zamanı geldi biz bunların bir kısmını ödedik bir kısmı da önümüzdeki süreçte ödenecek. Bu dönemde kapalı kalan esnaflarımızın borçlarının ileriki süreye ertelenmesi gerekmektedir. Bize tekrardan devletimizin ayrıca vergiler ile ilgili yıl sonuna kadar stopaj, sigorta gibi vergilerimizin gelecek yılın başından itibaren ödenmesi yönünde kanunda değişiklik yapılması, katı atık bertaraf ücretlerinin de hükümet tarafından değiştirilmesi gereklidir. Bize bu anlamda destek veren bütün belediye başkanlarımıza da teşekkür ediyorum" dedi.

BATTIĞIMIZ İÇİN EĞLENMEYE BAŞLADIK
Olası bir kapanma durumunda buna dayanacak güçlerinin kalmadığını da belirten Kırdı, "Bugün bilim kurulunun toplantısı var, bu konuda eğer bizim meslek gruplarımızın içinde kapanma olursa bunu kaldıracak durumda değil esnafımız. Şu an esnafımız sadece çay satmakta ancak bu da tatmin etmemekte. Bu anlamda kapanma olursa biz tamamen biteriz, batarız… 1 yıllık dönem içerisindeki  battık öldük diyoruz, biz bunun anısına helva değil pasta keseceğiz. Battığımız için eğlenmeye başladık" dedi.

 
Aile faciasında yeni detay: Sebebi bitcoin çıktı!
 
Gazeteci Enver Aysever gözaltına alındı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KSKLİ 17 Mart 2021 Çarşamba 14:27

Kahvehane kültürü biraz şark kültürü değil mi? Yaşlı başlı emekli amcaların toplanıp ülke kurtarması dedikodu yapması .

Yorumu oyla      3      3  
Tayyar ÖNDER 17 Mart 2021 Çarşamba 14:14

Derdinizi CHP'ye Anlatabilirsiniz...!!! Malum Onlar Tam Kapanma İstiyorlardı...

Yorumu oyla      2      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kuyumcular isyan etti, geri adım atıldı!
Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı Kuyum Ticareti Hakkındaki Yönetmelik ...
Bakan Elvan: Reform paketinde takvim hazır
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Reform paketindeki maddelerle ilgili ...
Soyer, 'sürprizimiz var' demişti... Zorlu, perde arkasını anlattı... Çukur’da son tango!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in "Basmane Çukur ile ilgili ...
 
Danıştay son noktayı koydu! Belediye başkanları atama yaparken meclise soracak
Danıştay, belediyelerin iştiraki olduğu şirketlerdeki belediye tüzel kişiliğindeki ...
Sivil toplum geleceğe hazırlanıyor
Geleceği Paylaş SivilI İnisiyatifi (GP) ve Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar ...
Emniyetten internet alışverişi yapanlara uyarı
Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Soruşturma Şube Müdürü Erden ...
 
Bitcoin 60 bin doları aşarak yeni bir rekora imza attı
Bitcoin'in değeri bugün 60 bin doları aşarak yeni bir rekora imza attı. ...
TÜSİAD'dan 'reform' açıklaması
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı ...
İhsan ÖZBELGE ÖZDURAN sordu... İTB Başkanı Işınsu KESTELLİ yanıtladı... Cinayet değil ‘kadın kıyımı’ yaşıyoruz!
İhsan ÖZBELGE ÖZDURAN sordu... İTB Başkanı Işınsu KESTELLİ yanıtladı... ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva