HABERLER>GÜNCEL
25 Ağustos 2017 Cuma - 08:51

İzmirli genç 6 yıl hapis yattı... 'Pardon' dendi!

İbrahim Uyar, 14 yaşındayken bir kişinin iddiasıyla cinayetten hüküm giydi. 6 yıl 7 ay hapis yattıktan sonra hakkında inandırıcı kanıt olmadığı için karar bozuldu. Açtığı dava sonucu 104 bin lira tazminat kazandı. Uyar şimdi soruyor: “Gençliğimin bedeli bu mu?”

İzmirli genç 6 yıl hapis yattı...  Pardon  dendi!

İzmir’in Ödemiş ilçesinde dokuz yıl önce bir hayat kadınının öldürülmesi sonra asıl katil, cinayeti o tarihte 14 yaşında olan İbrahim Uyar’ın işlediğini iddia etti.

Yargılama sonunda 21 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Uyar, tutuklanarak cezaevine kondu. Çocuk cezaevinde kalması gereken yılların bir kısmında yetişkin koğuşlarında kalan Uyar, iddiasına göre falakaya yatırıldı, dayak yedi ve şiddet gördü. 6 yıl 7 ay sonra Uyar’ın suçsuz olduğu ortaya çıktı. Hayatından çalınan 2400 güne karşılık Uyar’a 104 bin TL tazminat ödenmesine karar verildi. 

TOPLAM 21 YIL CEZA ALDI
Ödemiş’te 50 yaşındaki hayat kadını Gülseren G., 19 Temmuz 2008’de evinde bıçaklanarak öldürülmüş bir şekilde bulundu. Polis eve son girenin, o tarihte 25 yaşında olan Hamdi Gündüz olduğunu saptadı. Gündüz, ertesi gün 14 yaşındaki İbrahim Uyar’ın evinde yakalandı.

Gündüz ifadesinde, Uyar ile birlikte, cinsel ilişkiye girmek için Gülseren G.’nin evine gittiklerini ve 20 TL’ye anlaştıklarını ileri sürdü. Önce kendisinin Gülseren G. ile birlikte olduğunu, bu sırada Uyar’ın koridorda beklediğini savundu. Daha sonra Uyar’ın odaya geçtiğini ve ilişki sırasında küfrederek, Gülseren G.’yi bıçakladığını iddia etti. Sekizinci sınıfta okuyan Uyar ise Gündüz’ün suçlamalarını reddetti. Uyar’ın anlatımına göre, babası evde yatalak, annesi şehir dışında olduğu için, yalnız kalmamak amacıyla arkadaşlarını davet etmişti. Arkadaşı Emre Çınar ile Hamdi Gündüz böylece evlerine gelmişti. Uyar gece dışarıya çıkmadığını ve Gündüz ile hiçbir yere gitmediğini anlattı. Gündüz ve Uyar cezaevine kondu. 

Ödemiş Ağır Ceza Mahkemesi, 2010 yılında biten yargılama sonucunda, Gündüz’e ‘kasten öldürme’ suçundan müebbet, ‘gasp’ suçundan da 10 yıl hapis cezası verdi. Uyar da iki suçtan toplam 21 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. 

Uyar sırasıyla Ödemiş, Bergama, Çanakkale ve Balıkesir cezaevlerinde yetişkin koğuşunda 6 yıl 4 ay kaldı. İddiasına göre Bergama Cezaevi’nde falakaya çekilerek, üzerinde külot kalacak şekilde soğuk havada bekletildi. Çanakkale’de çıkan tartışmada dayak yedi ve 23 gün açlık grevi yaptı. Gardiyanların şikâyeti üzerine cezalar aldı. İntihara sürüklendi

EKMEK TEKNESİ SANDVİÇ TEZGÂHI
Bu arada Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Gündüz’e ilişkin cezayı onarken; Uyar’ın hakkında Gündüz’ün iddiaları dışında inandırıcı kanıt olmadığı için kararı bozdu. Ödemiş Ağır Ceza Mahkemesi, 26 Haziran 2015’te beraatine karar verince Uyar 6 yıl 7 ay sonra özgürlüğüne kavuştu. Avukatı Bilal Bahadır haksız tutukluluk nedeniyle Salihli Ağır Ceza Mahkemesi’nde Maliye Bakanlığı aleyhine dava açtı. Mahkeme, 18 Temmuz’da, Uyar’ın tutuklu kaldığı 2400 güne karşılık 49 bin  561 TL 52 kuruş maddi, 55 bin TL manevi olmak üzere 104 bin 561 TL 52 kuruş tazminata hükmetti. Miktarı az bulan Avukat Bahadır, tazminata itiraz etti. Tutuklandığı için okula devam edemeyen Uyar, tezgahta sandviç satarak hayatını kazanıyor. Bir yandan nişanlısıyla evlenmeye hazırlanıyor. Yattığı süreye karşılık düşük tazminat verildiğini ifade eden Uyar, “Ben okuyamadım. Maddi sıkıntılar çekiyorum. Dışarıya da alışamadım. Abi yedi senenin, gençliğimin bedeli o mu olmalı” diye soruyor.

TAHLİYE OLUNCA İLAHİ ADALET DEDİM
Uyar başına gelenleri Hürriyet'ten İsmail Saymaz'a şöyle anlattı: “Daha çocuktum. Hamdi benim değil, arkadaşımın babasının arkadaşıydı. ‘Evden kaçtım’ dediği için evime davet etmiştim. Annem evde yoktu. Yol arkadaşım olurlar diye düşündüm. Sabah polis geldiğinde ben hiçbir şey anlamadım. Hamdi’nin iftirasından ötürü böyle oldu. Cezaevinde psikolojik sıkıntı çektim. Allah’a sığındım. Tahliye olunca ‘İlahi adalet’ dedim, şükrettim. Allah mükafatını verdi.”

TAZMİNAT ASGARİ ÜCRETTEN HESAPLANIYOR
Avukat Bahadır ise tazminatın asgari ücret üzerinden hesaplandığını belirterek, “Belki bu çocuk okuyabilse ileride hâkim olacaktı. Meslek edinebileceği dönemde tutuklandı ve bu imkandan mahrum kaldı. Yargıtay’ın yazılı olmayan özel bir tarifesi var. Profesör ve paşa olursa trilyon, normal vatandaş olursa üç-beş lira veriyor” dedi.

 
'İstifa' söylentilerinin ardından ilk açıklama
 
Reina katliamının faili sanılmıştı: Bakın kim çıktı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'İstifa' söylentilerinin ardından ilk açıklama
Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan 2. Kolordu Komutanı olarak atanan Korgeneral ...
İzmir’in KHK raporu: O isim de atıldı!
Ege Üniversite eski Rektörü Cüneyt Hoşcuoşkun, bugün olağanüstü hal kapsamında ...
Flaş! İki yeni KHK yayımlandı! Yüzlerce ihraç!
Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında 693 ve 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler ...
 
İncirlik Üssü'nde çalışan işçi hayatını kaybetti
Adana'da İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığında inşaatta çalışan işçi, ...
Türkiye'nin ilkiydi... İki ay yok!
Eskişehir'de üretilen Türkiye'nin ilk yerli otomobili "Devrim", yıllık ...
Tutuklanan Beşiktaş taraftarları tahliye edildi
Konyaspor-Beşiktaş maçında “Nuriye ve Semih yaşasın” pankartı açtığı gerekçesiyle ...
 
2. Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı'nın annesi vefat etti
Özel Kuvvetler Komutanlığından 2. Kolordu Komutanı olarak atanan Korgeneral ...
Senaryo gereği rol yaptılar...Görenler şaştı kaldı!
Fethiye İlçesinde senaryo gereği 20 kişinin öldüğü, 85 kişinin yaralandığı, ...
"Tapulu arazim" diyerek yolu trafiğe kapattı
Afyonkarahisar'da bir kişi, üç köy ve 5 yıldızlı otelin kullandığı yolu, ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP’nin ‘sancak gemisi’ bunları neden yaşıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onun adı artık: İklim Cehennemi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva