HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
20 Mart 2021 Cumartesi - 11:05

İzmirli başkanlardan 'İstanbul Sözleşmesi' tepkisi

Dün gece yarısı Cumhurbaşkanlığı kararı ile Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çıkartılması ile ilgili tepkiler gelmeye devam ediyor. Alınan karar sonrası siyasiler tepki göstermeye devam ederken İzmir'de de ilçe belediye başkanları, sözleşmenin feshedilmesini sosyal medya hesaplarından gerçekleştirdikleri paylaşımlar ile eleştirdi.

İzmirli başkanlardan  İstanbul Sözleşmesi  tepkisi

EGEDESONSÖZ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” diğer adıyla 'İstanbul Sözleşmesi' Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedildi.

11 Mayıs 2011'de ilk olarak Türkiye tarafından imzalanan ve yürürlüğe sokulan İstanbul Sözleşmesi, Türkiye ile birlikte 34 ülke tarafından onaylanmıştı.

Son dönemlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kaldırılması ile sıkça gündeme getirilen sözleşme için STK'lar, siyasi parti temsilcileri ve kadın örgütleri eylemler düzenlerken, sözleşmenin kaldırılması rafa kaldırılmıştı.

Dün gece yarısı ise flaş bir gelişme yaşandı. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye, kadın haklarını savunan ve AİHM kurallarını esas alan bir insan hakları sözleşmesi olan İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldı.

Alınan karar sonrası başta kadınlar olmak üzere siyasi parti temsilciler ve STK'lar karara sert tepki gösterirken, İzmir'de de belediye başkanları alınan kararı sosyal medya hesapları üzerinden eleştirdi.

Yapılan paylaşımlar şu şekilde;

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: Dün ne diyorsak bugün de aynısını söylüyoruz. İzmirli kadınlara söz veriyorum; Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'ni sağlama ve kadına şiddeti önleme mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. #İstanbulSözleşmesiYaşatır

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmek toplumsal cinsiyet eşitliğini hedef almaktadır. Bu yolla gündelik hayatın normalleşmesi ve toplumsal barışın sağlanması engelleniyor. Bu nedenle kadınlar şiddetle, ölümle başbaşa bırakılıyor. Buna izin vermeyeceğiz.

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ: # İstanbulSözleşmesi yaşatır ...

Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel: Güçlü ve özgürleşmek kazanılan özgür bir fikir imzasıyla kaybetmeyeceğiz. Meclisi ve Anayasayı yok sayarak erkek şiddetini kollayamazsınız, gerçeklik ve özgürlük mücadelesini bastıramazsınız. 

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur: İstanbul sözleşmesinden ayrılmak demek, Türkiye'de öldürülsün demekle aynı şeydir. Kadın cinayetleri oğul bulsun derken yenilerine davetiye çıkarmak demektir. Bu karar talihsizdir.

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin: Kadınlar için şiddetsiz bir hayatı güvence altına alan İstanbul Sözleşmesi uygulanıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz.

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü: Çiğli Belediyesi olarak, kadınlara yönelik her türlü şiddet ve hak ihlaline karşı mücadeleyi görev olarak kabul ediyoruz. Biz, kadına yönelik şiddet ile ilgili tavrımızı TİS'e eklediğimiz maddelerle Çiğli'de uygulamaya geçirdik. Asla yalnız yürümeyeceksiniz! 

Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin; “Ey kahraman Türk gerçekleştirilir! Sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın. " Mustafa Kemal ATATÜRK  # İstanbulSözleşmesiYaşatır

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç; # İstanbulSözleşmesiYaşatır "Kadınları geride bırakan toplum, geride kalmaya mahkumdur" Mustafa Kemal Atatürk

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş: Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığı önleyip yasalarla korunmasını sağlamak için #İstanbul'da imzaya açılan #İstanbulSözleşmesi'ni imzalayan ve onaylayan ilk ülke olmamıza rağmen bugün sözleşmeden çıkılma kararı alınması endişe vericidir. Biz cinsiyet cinsiyet eşitliği için, kadına yönelik şiddeti kaldırmak kaldırmak için mücadelemizi sürdüreceğiz ve öğren kadar #İstanbulSözleşmesiYaşatır diyeceğiz.

Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya: İstanbul Sözleşmesini kaldırmak sadece Kadınlara değil Ülkemizin geleceğine yapılan kötülüktür. Bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir.

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan: Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığı önleyerek, yasalarla korunmasını sağlayacak #İstanbulSözleşmesi’ni feshetmek bizi daha da karanlığa itecektir.Kadın olarak bu ülkede yıllardır verdiğimiz mücadelenin bir gecede alınan kararla yok sayılması ülkemiz ve geleceğimiz adına çok üzücüdür, bu yanlıştan dönülmelidir.

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce: Bu yüzlerin bir anlamıydı, yaşamaya, yaşatmaya, var olmaya dair. Bir anlamı yaşamın. Her gün işlenen bir kadın cinayetine karşı sözü olmalı bir kullanım. Yaşatmalı insanını bir ülke. Biz yaşamayı ve yaşatmayı seçmeliyiz. # İstanbulSözleşmesi YA-Ş-ATIR

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal: İstanbul Sözleşmesi kadınların yaşam hakkıdır. Kadınlarla beraber yan yana yürümeye devam edeceğiz. #İstanbulSözleşmesi yaşatır.

 
CHP’li Bayır'dan ‘İnce’ gönderme: Bu adama yarım oy bile çıkmaz!
 
Güçbirliği Holding’ten ‘Basmane Çukuru’ açıklaması
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 3 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KSKLİ 21 Mart 2021 Pazar 10:00

Kaldırılması doğru olmuştur. Kadının beyanı esastır haklı erkeği haksız duruma sokuyordu.

Yorumu oyla      2      3  
Serap Koca 20 Mart 2021 Cumartesi 20:08

Değerli başkanlarımızın sözleri kadın erkek yan yana omuz omuza tek yürek mücadeleye devam edeceğimizin huzurunu yaşattı.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Güzelbahçe’de ODTÜ yaşanmayacak’
Güzelbahçe Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına ...
Başkan Soyer kusursuz kulağa sahip Bager’i ağırladı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, duyduğu sesleri notaya dökebilme ...
Bornova'da gençler iklim krizini tartıştı
Bornova Belediyesi’nin 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında çevrimiçi online ...
 
Buca’da belediyeden üreticiye 13 çeşit fidan desteği
Buca Belediyesi, üreticiye destek olmak ve ilçenin tarımsal varlığına ...
Başkan Faruk Demir’den Tugay’a dostluk ziyareti
Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil ...
Konak’ta Yaşam'ın kazananları belli oldu
Konak Belediyesi’nin düzenlediği “Konak’ta Yaşam” Ulusal Fotoğraf Yarışması ...
 
Kaza yapan Foça eski Belediye Başkanı Demirağ'dan haber var!
İzmir'in Foça ilçesinde, kontrolden çıkarak, takla atan otomobilin sürücüsü ...
Başkan Karakayalı’dan spora tam destek
Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, İstanbul'da gerçekleştirilen ...
Buca'da Bekir Coşkun heykeline çirkin saldırı!
İzmir’in Buca ilçesindeki Bekir Coşkun Parkı’nda heykele saldırı düzenlendi. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva