HABERLER>SAĞLIK
23 Şubat 2018 Cuma - 12:03

İzmirli annenin yardım çığlığı!

İzmir'de, 16 aylık ikiz bebeklere sahip Sevtap- Alpaslan Tunç çifti, kızlarından Spinal Müsküler Atrofi (SMA) Tip 2 hastası Çağla'nın tedavisi için yardım istedi.

İzmirli annenin yardım çığlığı!

Tüp bebek yöntemiyle ikiz bebek sahibi olan Sevtap (40) ve Alpaslan Tunç (42), sekizinci aydan sonra kızlarından Elif Damla normal gelişim gösterirken, Çağla Deniz'in hareketlerinin geri gitmeye başladığını fark etti. Çağla'ya 13 aylıkken, genetik hastalık olan SMA Tip 2 teşhisi konuldu. Bu teşhisin konulmasıyla hayatlarının değiştiğini söyleyen anne Tunç, Damla'nın yürümeye başladığını; ancak ikizi Çağla'nın, belinden tutup kaldırdıklarında ayaklarının üzerine basamadığını söyledi. Tunç çifti, kasları erimeye başlayan Çağla için tüm imkanları seferber etti. Kızlarını haftada 3 gün fizik tedavi, 2 gün ise alternatif tıp 'biorezonans tedavisi'ne götürdüklerini anlatan anne Tunç, tüm çabalara rağmen kardeşler arasındaki motor gelişim farklarının gün geçtikçe arttığını kaydetti.

'ÇOCUKLARIMIZI DAHA FAZLA YORMAYIN'
SMA Tip 1'lere verilen ilacın Tip 2 hastası Çağla'ya da verilmesi için başvuru yaptıklarını anlatan Sevtap Tunç, "4 doz kullanılması gereken ilacın 1 dozunun bedeli, 150 bin dolar. Kendi imkanlarımızla alamayacağımız için Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu'ndan talep ettik. Başvurumuza ret yanıtı geldikten sonra 60 gün içinde dava açma hakkımız vardı. Biz de avukatımız aracılığıyla Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu'na 19 Şubat'ta yürütmenin durdurulması için Danıştay'da dava açtık. Dava sürecinin bizim için olumlu olacağını umuyoruz" dedi.

Davanın, Tip 2 hastalar için emsal niteliğinde olabileceğini belirten anne Tunç, bu hastalar arasında hukuki süreci başlatan ilk aile olduklarını vurguladı. Tunç, "Sağlık Bakanlığı'nın Tip 2'ler için ilaç talebini reddetmesinin nedeni, bilimsel bir makale bulunmaması olarak gösterildi; ancak ilgili makale 15 Şubat'ta yayınlandı. O makale diyor ki 'Tüm tipler için bu ilaç uygundur.' Biz bu ilacı kullanmazsak günden güne kızımızın kaslarında erimeler meydana gelecek. Zaten yürüyemiyor. Zaman içinde solunum fonksiyonlarında sorun yaşayabilir. Makineye bağlı hale gelebilir. Tamamen yatağa mahkum kalabilir. Yetkililer bizim sesimizi duysun. Bu ilaca ihtiyacımız var, çocuklarımızı daha fazla yormayın" diye konuştu. 

'DAMLA, İKİZİYLE OYNAMIYOR'
Çağla'nın, sağlıklı olan ikizi Damla ile olan ilişkisinin de günden güne değiştiğini anlatan Tunç, iki kardeşin birlikte oyun oynayamadığını belirtti. Tunç, "Damla, rahat bir şekilde yürüyor. İstediği oyuncağı alıp, taşıyabiliyor. Çağla ise tamamen bize bağımlı. Damla, bu yüzden onunla oynamıyor; çünkü onu yaşıtı gibi görmüyor. Biz ikisini bir araya getiriyoruz. O zaman diliminde kardeşine sarılsa da gün içinde yanında durmak istemiyor; çünkü Damla, ondan karşılık alamıyor. Çağla ona yetemiyor" dedi. 



3 AYDIR BAĞIŞ HESABI AÇILMASINI BEKLİYORLAR
Sevtap Tunç, 27 Aralık'ta, valilik onaylı bağış hesabı açtırmak için başvurduklarını; ancak 3 aydır sonuç alamadıklarını dile getirdi. Tunç, "Valiliğin Dernekler Masası, evrakları onayladıktan sonra Sağlık Bakanlığı'na gönderdi. Fakat bizim başvurumuzla ilgili 3 aydır olumlu ya da olumsuz bir sonuç çıkmadı. Bizden sonra 6 başvuru daha gelmiş ve hepsi bekletiliyor. Daha önce en fazla 3 haftada sonuçlanıyordu, ne yazık ki 3 ay oldu" diye konuştu. 

Çağla'nın hareket kabiliyetinde gerilememe olmasının kendileri için sevindirici olduğunu da kaydeden Sevtap Tunç, yazın kızlarına 'suda tedavi' uygulanmaya başlanacağını belirtip, "Bunlar aile olarak çabalarımız. Balıkesir'de de bizim gibi Tip 2 hastası çocuğu olan bir aile var ve orda çocuk fizyoterapisti yok. Çocuk kendi haline bırakılmış. Biz bütün imkanlarımızı Çağla için kullanıyoruz; ama hep endişe içindeyiz. Hastalığın atak dönemleri olduğunu biliyoruz. Önümüzü görememek bizi tedirgin ediyor" dedi.  (DHA)

 
Türkiye'nin yüzde 58'i halinden memnun!
 
İzmir'de iş kazası: 2 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çocuk İzlem Merkezi'ne yılda 800 başvuru!
Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi'nde, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel ...
Ödemiş'te 'Diyabetle Elele' konferansı
Ege Üniversitesi (EÜ) Ödemiş Sağlık Yüksekokulu ve Ege Üniversitesi Sürekli ...
Saç dökülmesinde stres faktörüne dikkat!
Saç dökülmesi hem kadınları hem de erkekleri etkileyebilen bir durumdur ...
 
Bakanlık açıkladı: Para istenmeyecek
Sağlık Bakanlığı, yeni tebliğle acil servislere bir dizi düzenleme getirdi. ...
Kimyasal hadım nedir? Nasıl uygulanır?
Adalet Bakanı kimyasal hadımın gündemlerinde olduğunu duyurdu. Cinsel ...
Karşıyaka'da lösemi hastaları için anlamlı destek
Karşıyaka ilçesinde, milli dansçı Kaan Özelçam (15) ve onun gibi lösemi ...
 
Günde bir sigara bakın neler yapıyor?
Günde sadece bir sigara bile içiyorsanız, kalp krizi veya beyin kanaması ...
Ege Üniversitesi'nden şimdi de yerli ve milli tıp cihazı
Milli Aşı üretimi için çalışmalarını hızlandıran Ege Üniversitesi’nden ...
Rüyalar sağlığınız için önemli
Doktorlar sinir hastalıklarından kalp hastalıklarına birçok sorunla uğraşan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva