HABERLER>POLİTİKA
4 Ekim 2019 Cuma - 11:35

İzmirli akademisyen Prof. Dr. Tosun: '40 artı 1' ciddi sıkıntılara yol açabilir!

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tosun, kurulacağı iddia edilen yeni partiler ile var olan Cumhur ve Millet ittifakları üzerinden birbirinden önemli açıklamalara imza attı. Tosun, cumhurbaşkanlığı seçimi için getirilen yüzde 40 artı 1 formülünün sıkıntılara yol açabileceğini de aktardı.

İzmirli akademisyen Prof. Dr. Tosun:  40 artı 1  ciddi sıkıntılara yol açabilir!

EGEDESONSÖZ- Ege Üniversitesi (EÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Tosun, Sonsöz TV’de Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.

Siyaset Bilimci Tosun, gündeme dair açıklamalarda bulunurken siyasal partilerin ittifaklarının son durumunu değerlendirdi.

Türkiye’de yeni dönemde siyaset sahnesine çıkması beklenen partiler hakkında da konuşan Tosun ayrıca AK Parti’nin kurucularından olan eski Bakan Faruk Çelik’in cumhurbaşkanı seçimleri için getirdiği yeni öneri üzerinden mesajlar verdi.

40 ARTI 1 ÇOK CİDDİ SIKINTILARA YOL AÇABİLİR!
Çelik’in geçtiğimiz günlerde cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oranının değiştirilmesi önerisinde bulunması ve “İlk turda yüzde 40 ve üzeri oy alan seçilsin. Yüzde 50+1 formülü Türkiye'yi yorar” açıklamasını değerlendiren Tosun, “ Yüzde 40 artı 1 ile başkanı sandıktan çıkarmak ciddi sıkıntılara yol açabilir. Bunu bir nabız yoklaması olarak değerlendirmiyorum. Çelik’in çevresinde bu tür konuşmalar yapılıyordur. Çok uzun sürecek bir tartışma olacağını düşünmüyorum. Öneri, iki turluk sistemi tek tura indirgeyecek. Ama başkanlık sisteminde tek turlu oylamanın demokratik meşruiyet açısından ciddi sıkıntıları olur” dedi.

MECLİSTEN GEÇMEZ, REFERANDUMDA DESTEK GELMEZ, MUHALEFET İSTEMEDEN OLMAZ!
Değişikliğin yapılma ihtimali için konuşan Tosun, “Politik fayda umulduğu takdirde değişikliği gündeme getirmek kolaydır. Anayasa değişikliği yapılması gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı seçimindeki usulün değişmesi için aranan çoğunluk normal bir yasanın geçmesi için aranan çoğunluktan farklı. O çoğunluğun parlamentoda elde edilmesi mümkün değil. Ne olabilir? Referandum konusunda bir yol denenebilir. Orada da ben gerekli desteğin geleceğini düşünmüyorum. Bu değişiklik muhalefet partilerinin desteği olmadan gündeme getirilirse geçmesi mümkün değil” açıklamasını yaptı.

CUMHUR İTTİFAKI ERİYOR!
Tosun ittifakların son durumu üzerinden bilgi verirken, “Cumhur İttifakı’nda bir erime söz konusu. İktidarın geleceği açısından önemli bir erime olarak okunabilir. Cumhur İttifakı’nda yaşanan sınırlı bir erimenin parlamento içinde ya da dışında başka bir partiye yöneldiğini söylemek de mümkün değil.  AK Parti’nin çekirdek oyunun en düşük noktasında olduğu söyleniyor. AK Parti’nin yüzde 38’lik bir sadık kitlesi vardı. AK Parti’den çekilmiş olan seçmenin başka bir partiye gidişi yok. Çok sınırlı bir biçimde MHP’ye yöneliş olabilir. Bunu beklemede odasında ya da otobüs durağında bekleyen seçmen durumuna benzetiyorum” ifadelerini kullandı.

YENİ PARTİLER İÇİN VERİLEN ORANLARI ÇOK GERÇEKÇİ BULMUYORUM
Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski Bakan Ali Babacan tarafından kurulacağı iddia edilen yeni partiler için konuşan Tosun, yüzde 5-8 oy oranlarının kamuoyunda dillendirilmesi üzerinden açıklamalar yaptı. Tosun, “Yeni partilerin devreye girmesiyle birlikte siyasal pazarda rekabet çok yoğun olacak.  Oranları gerçekçi bulmuyorum. Şu aşamada parti kurulmamış. Genel başkan olacak isimler ve çevresindekiler üzerinden mesajlar veriliyor. Araştırmacılar, vatandaşlara ‘Oy verir misin?’ sorusu yöneltildiğinde ‘verebilirim’ şeklinde gelen cevabı okuyorlar. Verebilirim ile vereceğim seçmen davranışları açısından çok ciddi farklıdır. AK Parti’den çekilen o sınırlı seçmenin yeni partiye yüzde 5-8 oranında oy vereceğini söylemek çok iddialıdır” dedi.

İYİ PARTİ VE CHP’NİN İTTİFAKI MEZARA KADAR DEĞİL PAZARA KADARDI!
İYİ Parti ile CHP ittifakının dağılabileceğini söyleyen Tosun, “Zaten stratejik bir ittifaktı. Mezara kadar değil pazara kadardı. Bu ittifak dağılabilir. Dağılmaması için hiçbir neden yok. İYİ Partili yöneticiler, CHP ile ittifakın koşuları ve nedenlerini açıklıyor.  Ama İYİ Parti seçmeni nasıl bakıyor, onları analiz ettikten sonra çıkıp açıklamalar yapmak çok daha doğru olur. Yeni süreçte parti siyasetinin ısınacağını düşünüyorum. Özellikle sağ kulvarda rekabete girecek yeni partiler olacak. Önümüzdeki süreçte sağda çeşitlenecek bir parti rekabeti biz siyasal gözlemcilerin elinde de bir malzeme bulunduracak” ifadelerini kullandı. 

 
İzmir'deki o belediye 'Hamidiye Su' satacak
 
İzmir'de 5 ton kaçak mazot ele geçirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Bakan e-haciz'i meclis gündemine taşıdı
Vergi ve SGK borcu olan yüz binlerce işletmeye elektronik haciz (e-haciz) ...
'Bizim de çok kabahatimiz kusurumuz var'
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bizim de çok kabahatimiz, kusurumuz ...
65 yaş üstünü üzecek haber!
Yerel yönetimler yasasında değişiklik gündemde. Eski Çevre ve Şehircilik ...
 
'40 artı 1’ tartışmasına son noktayı koydu
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AK Parti MYK toplantısında, eski bakan Faruk ...
Akar'dan ABD'ye rest! Oyalama devam ederse...
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD'li mevkidaşı Mark Esper ile telefonda ...
O ilçede gençlik kolu başkanı istifa etti
Cumhuriyet Halk Partisi Seferihisar Gençlik Kolları Başkanı Akın İldeniz görevinden istifa etti.
 
Eski başkan Şahin'e 'Karabağ' formülü!
Menemen Belediyesi eski Başkanı Tahir Şahin'in partiden ihracının istenmesi ...
'Yerel yönetimler yasa taslağı' hazır
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın talimatıyla AK Parti'de ...
CHP'den enflasyon değerlendirmesi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu, son açıklanan enflasyon verileri ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva