HABERLER>GÜNCEL
22 Şubat 2024 Perşembe - 12:44

İzmir Yaşam Alanları’ndan Körfez Geçiş projesi tepkisi!

Mahkeme tarafından iptal edilen İzmir Körfez Geçiş Projesi, Cumhur İttifakı’nın İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Av. Hamza Dağ’ın projeleri arasında yer almasına tepki gösteren İzmir Yaşam Alanları “Bilsinler ki İzmir için, bir kent suçu olan Körfez Geçiş Projesi’ni de İnciraltı Tarım Alanlarının imara açılmasını da, Yarımada talan projesini de kabul etmedik kabul etmiyoruz. Mahkeme kararlarını bile tanımayanları İzmir halkı olarak biz de tanımıyoruz.” açıklamasında bulundular.

İzmir Yaşam Alanları’ndan Körfez Geçiş projesi tepkisi!

EGEDESONSÖZ -   Cumhur İttifakı'nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, 31 Mart'ta yapılacak olan yerel seçimler öncesinde kentte gerçekleştirmek istedikleri projeleri kamuoyuna duyurmuş, projeler arasında bir dönem İzmir’de tartışmalara neden olan İzmir Körfez Geçiş Projesi de yer almıştı.

Mahkeme tarafından ÇED süreci iptal edilen projenin tekrar gündeme getirilmesine İzmir Yaşam Alanları’ndan tepki geldi.  Proje için ‘kent suçu’ tanımlamasında bulunan İzmir Yaşam Alanları “ “Sermaye uyumuyordu”, pusuya yatmış bekliyordu. Şimdi de Körfez Geçiş Projesini önümüze koyarak, İnciraltı Planlarını askıya çıkartarak talan projelerini sürdürüyorlar.  Aşağıda paylaştığımız detaylı gerekçelerle iptal edilen Körfez Geçiş Projesinin ısıtılıp, seçim vaadi gibi öne sürülmesi,  bu kent suçunu işlemekte kararlı olduklarını gösteriyor.  Bilsinler ki İzmir için,  bir kent suçu olan Körfez Geçiş Projesi’ni de İnciraltı Tarım Alanlarının imara açılmasını da, Yarımada talan projesini de kabul etmedik kabul etmiyoruz. Mahkeme kararlarını bile tanımayanları İzmir halkı olarak biz de tanımıyoruz.” ifadelerini kullandı.

KÖRFEZ GEÇİŞİ YENİDEN VİTRİNDE!

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

2023 Genel seçimlerini AKP’nin alması sonrasında İzmir Milletvekili Atilla Kaya, İnciraltı’nın ranta açılması projesine destek vererek, “İzmir düşmanlarına prim vermeyelim ve tüm İzmirliler olarak tüp geçiş projesine sahip çıkalım” demişti. Böylelikle baştan beri bildiğimiz büyük resmi bir kez daha gözler önüne sererek, Binali Yıldırım'ın '35 İzmir, 35 Proje'” içinde yer alan ancak hukuki olarak durdurulan Körfez Geçiş Projesinin,  İnciraltı Planları ile birlikte ele aldıklarını ifade etmişti. Tam da o günlerde Danıştay 6.Daire, aylar önce Bilirkişi Raporu kapsamında aldığı Yürütmeyi Durdurma kararını bozdu ve Çeşme Yarımada projesinin de önünü açtı. Bu arada kentin Batısı ranta açılmaya ve sermayeye peşkeş çekilmeye hazırlanılıyordu. Tabii bu arada kuzey ve doğudaki bağlantı yollarının çoğu da tamamlanmıştı.

Hafta başında İzmir’e Belediye Bşk. adayı olarak gösterilen AKP Milletvekili Hamza Dağ da bu projenin çalışmalarının neredeyse merkezi olduğunu açıkladı. Aradan geçen 10 yılda hiç unutulmayan, İzmir Körfez Geçiş Projesine dört elle sarılan Sn. Dağ 2020’de “Çok önemli bir projeyi hayata geçirmek için gece gündüz çalışıyoruz. Çeşme projesi, önümüzdeki yıllarda, ülkenin cari açığını kapatma, ülkeye milyarlarca doların gelmesi için çok değerli bir projedir" şeklinde açıklama yaparak, meselenin kendileri için neden önemli olduğunu özetlemişti.

İzmir’in Kanal İstanbul’u Yarımada Turizm Projesinde 4. yıla girerken, İzmir Yaşam Alanları’nın çağrıcısı olduğu YARIMADA TALANINI DURDUR KOORDİNASYONU olarak mücadelemizi sürdürüyoruz.

Kentin bütününü tehdit eden bu kent suçuna karşı yürütmenin durdurulması ve projenin iptali için 21.02.2020’de, tam 4 yıl önce İzmir Yaşam Alanları özneleri olarak Avukatlar Senih Özay ve Muzaffer Çevrim aracılığı ile ilk davayı açtık. Kentin doğal yaşamına, güzelliklerine ve turizm ekonomisine ev sahipliği yapan Yarımadayı, İzmir’i tehdit eden, İzmir’in Kanal İstanbul’u olarak bilinen “Çeşme Turizm (Talan) Projesini” durdurmaya dönük hukuk mücadelesini başlatmıştık. Turizm geliştirme bölgesi olarak belirlenen 166,2 milyon m2’lik, %98’i kamuya ait bu alan turizm yatırımcılarına satılmak için çok sayıda parsele bölünerek sermayeye aktarılmasına göz yumamazdık.

Yarımadanın sahilleri de, adaları da satışa dâhil edilmişti. Bu alanda endemik ve acil korunması gereken bazıları nadir görülen on dokuz kuş türünün yaşadığını, tavşancıl, bıyıklı doğan ve küçük kerkenezin soylarının tehlikede olduğunu,  Akdeniz fokları için sınırlı sayıdaki üreme alanının da bölgede bulunduğunu ifade ettik.  Sadece doğal yaşam alanlarını yok etmeyi değil, tüm yaşamı tehdit eden, bu projeye karşı Akademik Odalarla birlikte davalar açtık, basın açıklamaları yaptık, Yarımada’da yaygın şekilde bilgilendirme toplantıları, imza kampanyaları gerçekleştirdik. bilgilendirme masaları kurduk. Bilim insanları, Meslek odaları, Kent Konseyleri ile birlikte Çalıştaylar, toplantılar düzenledik, raporlar hazırlayıp, kamuoyu ile paylaştık. Tüm bu çalışmaları Yarımada yerellerinde yeni bir mücadele ağı ile desteklemeye çalıştık. Yarımada’nın arkeolojik SİT, doğal sit alanları, orman, tarım alanları, sulak alanlar, koruma alanları, endemik türler, su kaynakları gibi ekolojik ve biyolojik çeşitliliği ile son derece özel bir bölge olduğunu ve “sermayenin uyumadığını” hiç unutmadık.

2000-2023 yılları bir taraftan Meslek Odalarının, diğer taraftan İYA öznelerinin “kamu yararı olmadığı, başlanırsa geri dönülemeyeceği”,  öte yandan da ZMO’nun Anayasa’ya aykırılık gerekçeleriyle açtığı davalar sürdü.

İzmir Valiliği Toprak Koruma Kurulu 28.02.22’de Yarımada proje alanının “tarım dışı kullanıma” açılmasına yönelik kararına karşı Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) tarafından 26.04.22 tarihinde Anayasa’ya aykırılık davası açılarak, Toprak Koruma Kurulunun kararına itiraz edilmişti. Davaların bazıları hala sürerken, Ziraat Mühendisleri Odası’nın açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme Toprak Koruma Kurulu’nun iznini 9 Ekim 2023’de iptal ederek, "Tarım alanlarına yönelik geliştirilen plan kararlarının bütünlüğünü bozacağı, bazı alanların özellikle 'tarla' ve 'özel ürün arazisi' vasfında olması nedenleri ile tarım dışı kullanımının mümkün olmadığı, alanın imara açılmasının toprağın koruma, kullanma dengesine ve kamu yararına uygun olmadığı" şeklindeki kararını açıklandı.  “Tarım dışı izni” olmadan hiçbir plan yapılamayacağından Yarımada Projesi hukuki olarak durduruldu. 

Ancak, “Sermaye uyumuyordu”, pusuya yatmış bekliyordu. Şimdi de Körfez Geçiş Projesini önümüze koyarak, İnciraltı Planlarını askıya çıkartarak talan projelerini sürdürüyorlar.  Aşağıda paylaştığımız detaylı gerekçelerle iptal edilen Körfez Geçiş Projesinin ısıtılıp, seçim vaadi gibi öne sürülmesi,  bu kent suçunu işlemekte kararlı olduklarını gösteriyor.

Bilsinler ki İzmir için,  bir kent suçu olan Körfez Geçiş Projesi’ni de İnciraltı Tarım Alanlarının imara açılmasını da, Yarımada talan projesini de kabul etmedik kabul etmiyoruz. Mahkeme kararlarını bile tanımayanları İzmir halkı olarak biz de tanımıyoruz.

Kamunun yararına olmayan hiçbir projenin yanında olmadık. Kamu yararı olmayan projelere karşı mücadele  ettik, mücadele  ediyoruz, etmeye  devam edeceğiz. İzmir’in Kanal İstanbul’una karşı kamusal alanları ranta teslim edecek, halkın kullanımını önleyecek, soylulaştırmayı getirecek, bu rant projelerine,  karşı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.

 
Yeniden Refah başvuruda geç kaldı, il başkanı koltuğundan oldu
 
Dağ: Gümüldür'e giden yolu duble yol haline getireceğiz
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Berat 24 Şubat 2024 Cumartesi 23:07

Sizin yüzünüzden izmir çok geri kaldı.Yeter artık yalancılar düşün artık İzmir''in yakasından.

Yorumu oyla      0      0  
Dvc 24 Şubat 2024 Cumartesi 14:32

Alternatif sununda bilelim nedir bu ya orayı peşkeş çekecekler burayı peşkeş çekecekler sürücüler erken eve gideyim diye patika yolları kullanır oldu üç kişi oturuyoruz sunuz bir bara cafeye yazıp ciziyorsunuz

Yorumu oyla      0      0  
Kadir sahin 24 Şubat 2024 Cumartesi 12:14

Peki siz farklı alternatif projeler geliştirin ozaman,İzmir''de hemen hemen günün her saatinde trafik çileye dönüştü.bu nasıl aşilır,oraya rant buraya rant derseniz,Hatay misali kentsel dönüsüme rant diyen zihniyet yuzünden binlerce insan hayatını kaybetti

Yorumu oyla      0      0  
Spark 24 Şubat 2024 Cumartesi 09:25

İnciraltında nerede tarım yapılabiliyorda üflüyorsunuz boş boş. Gelsin bu boş üfleyenler arazimdeki toprağı kuyuda ki borlu suyu incelesin öyle konuşsun. Şehir merkezinde kalan toprağın neresinde tarım olur artık. Hava bozuk,su bozuk,şehirleşme olmuş. İnciraltı halkına ait toprağı kalkıp kendininmiş gibi kınuşamazsın İya topluluğu. Kent ormanında gidin oynayın. Orasını güzelleştir geliştir. Karışma inciraltılının toprağına

Yorumu oyla      0      0  
Kskli 23 Şubat 2024 Cuma 21:55

Universitede ders verilmeli gecekondu sehri nasil olur.

Yorumu oyla      0      0  
EFE 23 Şubat 2024 Cuma 20:31

Bence çok gerekli bir proje ve olmalı..İzmir’e 30-40 katlı gökdelen izni veren belediyeler yüzünden İzmir tamamen berbat durumda..Dağları bile imara açanlar,asıl bu saçmalıklarla uğraşsınlar..Eğer yapılaşmayla,nüfusun artmasına sebep oluyorsan,bu projelerede hayır demiyeceksin..

Yorumu oyla      0      0  
Adınız:ayşe 23 Şubat 2024 Cuma 03:32

Hangi tarım alanı?İnciraltı tarım alanı değil,nargile,düğün alanı..Planlanmayan şehir,şehir değildir.

Yorumu oyla      0      0  
ülker 23 Şubat 2024 Cuma 03:31

Siz karşı olun.İzmir sayenizde köy p olmaktan kurtulamıyor.

Yorumu oyla      0      0  
Ege yiğit 23 Şubat 2024 Cuma 02:21

İzmir gerçekten koca bir köy oldu izmir pislik içinde denizlere bok akıyo izmir yaşanmaz bir yer oldu izmirde yollar kaldırımlar trafik ayrı bir sorun alt yapı felç kışın yağmur ayrı bir sorun bu şehri 40 seneden beri chp yönetiyor chp zihniyeti deyişmez değişmez yazık imi re

Yorumu oyla      0      0  
Evet.. 22 Şubat 2024 Perşembe 14:14

Merhaba, Şehrimizin Faydasına,İnsanlığın Faydasına olacak bir projedir.Ciddi anlamda Karbon Salınımını Azaltacaktır.Ayrıca En kıymetli değer olan Vaktimizin bize kalması konusunda katkısı olacaktır.Vakit Nakittir Diyorum Vede kesinlikle Yapılsın diyorum... Saygılarımla.

Yorumu oyla      2      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
60 terörist etkisiz hale getirildi!
Milli Savunma Bakanlığı, son bir haftada gerçekleştirilen operasyonlarda ...
Feyza Altun hakkında 3 yıla kadar hapis istemi
Sosyal medyadaki hakaret içerikli paylaşımı nedeniyle gözaltına alındıktan ...
Interpol'den Türkiye kararı: Sistem askıda!
Interpol, kayıp ve çalıntı pasaport veri tabanında kötüye kullanım tespit ...
 
TÜİK: Okul bitirmeyenler daha mutlu!
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2023 Yaşam Memnuniyeti Araştırması'nda ...
İzmir boşanmada yine lider!
TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre İzmir boşanma oranlarında ilk ...
Aktif fay keşfedildi: 7.3'lük deprem üretebilir
Bursa’da daha önce haritalarda yer almayan 95 kilometre uzunluğunda Kayapa-Yenişehir ...
 
MİT'ten Suriye'de nokta operasyon
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), PKK/YPG’nin sözde sorumlularından Murat ...
'Adnan Oktar' sanıklarının cezaevleri değişti!
Silivri’deki Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunan Adnan ...
Oğlunu rehin almıştı... Gözü dönmüş baba etkisiz hale getirildi!
Ankara'da velayeti boşandığı eşinde olan 7 yaşındaki oğlunu silahla rehin ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O sinsi hastalık neden artıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Göçmenler Avrupa’yı faşizme taşır mı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
CHP’nin muhafazakârlarla sınavı
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva