HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Mayıs 2014 Cumartesi - 10:13

İzmir Yamamoto anısına bir ilk: Japon Bahçesi

49 yaşında hayatını kaybeden Japon Mimar Tatsuya Yamamoto’nun anısına Megapol Group tarafından Bayraklı’da yapılan Japon bahçesi açıldı.

İzmir Yamamoto anısına bir ilk: Japon Bahçesi

Üç yıl önce hayatını kaybeden Türkiye sevdalısı Mimar Tatsuya Yamamoto’nun anısı, İzmir’in ilk Japon bahçesinde yaşayacak. Bayraklı’daki Megapol Tower İş Merkezi’nin yanında açılan Japon bahçesi, Japonya’ya özgü bitkilerin ve ağaçların kullanıldığı özel peyzajla gerçekleşti.

Megapol Group tarafından gerçekleştirilen bahçenin açılış törenine Japon mimarın eşi Gonca Telli Yamamoto,  iş ortağı Gökhan Aktan Altuğ, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türk Japon Dostluk Vakfı Başkanı Tayyar Sadıklar, Japon Konsolos Yardımcısı Yashifumi Sasatoni ve İzmirli işadamları katıldı.  Açılışta Japon koto sanatçısı Atsuko Suetomi ile ney sanatçısı Ergin Karabulut resital verdi.



ASİL RUHLU JAPON
Megapol Group Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gökdemir, dostu Yamamoto’nun adını parkla ölümsüzleştirmek istediklerini söyledi. Japon mimarın ‘ikinci evim’ dediği Türkiye’de bir çok özgün mimari yapıya imza attığını belirten Gökdemir, “Asil bir ruhu vardı. İlk karşılaşmamızda kendisini çok sevdirdi. Mütevazı çizgisini hiç kaybetmedi. İzmir’de bir davette hüzünlü gülümsemesini hiç unutmuyorum. Onu sevgi ve saygıyla anıyorum. İzmir’in ilk Japon bahçesinde adı yaşayacak” dedi.

İzmir’in ilk Japon bahçesinin adının ‘yaşam yolculuğu’ olduğunu dile getiren Gökdemir, parkta 49. yaşında hayatını kaybeden Yamamoto’nun hayat çizgisinin olduğunu söyledi. Gökdemir, bahçenin sonundaki havuzun ölümü ve sonsuzluğu temsil ettiğini vurguladı. Bahçe için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür eden Gökdemir,  Japon mimar ile tanıştırdıkları içinde İstemi ve İlhan Gürel’e borçlu olduğunu söyledi.

ZENGİNLİK KATACAK
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da Yamamoto’nun insanlığa ve Türkiye’ye yaptığı katkının unutulamayacağını söyledi. Japon bahçesinin bölgeye zenginlik katacağını belirten Kocaoğlu, “Selim Bey projeyi sunduğu zaman bizi de çok etkiledi. Böyle bir kıymetli zenginliğin yeni kent bölgesinde yapılması ayrı bir zenginlik katacak. İzmir’in kalkınmasında, kültür, sanat ve hizmetin gelişmesinde bu bahçenin çok büyük katkıları olacağına inanıyorum. Umarım bu duyarlılıkla kentimiz çok daha fazla eserler kazanır” dedi.
Japon mimarın eşi Gonca Telli Yamamoto ise eşinin adına yapılan bahçeden dolayı oldukça duygulandı. Yamamoto, “Türkiye’ye çok hizmetleri olan bir insandı. Türk-Japon dostluğunu olabildiğince taşıyan bir insandı. Türkiye sevdası çok büyüktü. Ömrü vefa etmemiş olabilir ama anısı daima yaşayacak. Hepinize destekleriniz için, katıldığınız için teşekkür ederim. Selim Bey’e de onur duyduğumu anlatmak istiyorum” şeklinde konuştu.

Japon Bahçesi, sakura, gynko biloba, bambu gibi ağaçların kullanıldığı özel bir peyzajla gerçekleşti. Bahçedeki ilk köprü doğumu işaret ediyor. her 10 yılda bir, 5 ayrı kiraz ağacı ve zeytin ağaçları ile anlatılırken, ölümü havuzdan taşan sular vurguluyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Atila’dan Anneler Günü’nde anlamlı ziyaret
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Anneler Günü nedeniyle Nevvar Salih ...
Akpınar Anneler Günü’nde onları unutmadı
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Zübeyde Hanım Huzurevi'ni ...
Annelerden Pekdaş’a hayırlı olsun ziyareti
Türk Anneler Derneği İzmir Şubesi üyeleri Anneler Günü öncesi Konak’ın ...
 
Balçova Belediyesi’nde toplu sözleşme bayramı
Balçova Belediyesi ile Tüm Yerel Yönetim Çalışanları Sendikası arasında ...
İZELMAN’dan çalışanına 2 iş sağlığı rehberi!
“İş Sağlığı ve Güvenliği” eğitimlerini sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
Şampiyonluk forması Kocaoğlu’na
Başkan Kocaoğlu, İzmir’in şampiyon takımı Altınordu’nun yönetici, teknik ...
 
Bakıcı'dan personele Anneler Günü kutlaması
Selçuk Belediye personelinin Anneler Günü’nü kutlayan Selçuk Belediye ...
Ve ‘Topuklu Efe’ rüya takımı kurdu: İzmirli 5 duayen tamam!
Aydın Belediye Başkanı Çerçioğlu, İzmir’de yapılan toplantıda Kemal Anadol, ...
Vali Toprak çiçekçilerden özür diledi!
İzmir Valisi Mustafa Toprak, Çiçekçiler Bayramı kapsamında, Balçova İlçesi'ndeki ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva